Skocz do zawartości

Wędliny podrobowe Arkadiusza


arkadiusz

Rekomendowane odpowiedzi

  • 4 tygodnie później...

Trochę bułczaneczki machnąłem w niedzielę. :)

 

post-41296-0-18178200-1461683178_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Salceson grodziski.

 

Skład 

1,Głowa wp. - 8 kg ( niezbędny składnik dobrego tego typu salcesonu  :) )

2.Golonka b/k, b.s - 1,70 kg

3 Ozorki wp - 3szt

4.Serca wp. - 2szt

5.Skórki wp. - 80 dkg

 

Przyprawy.

1.Czosnek - 2g/kg

2. Kminek - 2,5g./kg

3. Pieprz - 1,1g/kg

 

Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa z kością

Surowce z pkt.1-4 peklowane przez 5-6 dni w solance 16º.Skórki można solić przed parzeniem, ale ja tego nie robię.

 

Po parzeniu.

 

post-41296-0-81461200-1462695317_thumb.jpg

 

Po wystudzeniu

 

post-41296-0-48190500-1462695329_thumb.jpg

 

post-41296-0-59525300-1462695340_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Salceson grodziski.

 

Chyba powinnam na nauki odnośnie salcesonu do Ciebie i Bożenki przybyć :D.  Parówki już umiem robić (dzięki Misiowym poradom. ;):) )

Niestety do tej pory próbowałam 2 razy robić salceson.i ..klapa :devil:

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chyba powinnam na nauki odnośnie salcesonu do Ciebie i Bożenki przybyć
 

 

Zapraszamy przy najbliższej okazji do osobistego odwiedzenia Grodziska.Gwarantuję, że się nauczysz i będziesz robiła salcesony, że mucha nie siada. :D

 

 

 

 

Jak zwykle mistrzostwo świata :)

 

 

Akadiuszu, wzorcowy rzekł bym
 

 

Dziękuję. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zapraszamy przy najbliższej okazji do osobistego odwiedzenia Grodziska.Gwarantuję, że się nauczysz i będziesz robiła salcesony, że mucha nie siada. :D

 

Pięknie dziękuję za zaproszenie. Z pewnością skorzystam :thumbsup::) .

"W życiu piękne są tylko chwile.."

Dżem

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, zorganizuj proszę warsztaty salcesonowe w Grodzisku!!!  Jestem, jak zwykle, również pod wrażeniem.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Arkadiuszu, zorganizuj proszę warsztaty salcesonowe w Grodzisku!!!  Jestem, jak zwykle, również pod wrażeniem.

 

Pomyślimy. :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz salceson pirwszej ligi!

 

 

 

Bajeczny

 

 

 

To nie pierwsza liga to ekstraklasa

 

Dziękuję.Staram się jak mogę a jak nie mogę to też się staram. :D  

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

próbowałam 2 razy robić salceson.i ..klapa

Opisz tę klapę w detalach proszę. Nie chce mi się jakoś w nią wierzyć :D  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

No to po robocie.Foty kaszanki "grodziskiej, luksusowej"  i a'la białej jutro. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Razem z Abratkiem wykonaliśmy trochę kaszanki na podstawie przepisu z 16 - stki z małymi modyfikacjami.

 

Skład.

1.Głowa wp. - 2 szt (4 połówki)

2.Płuca wp. -2 kg

3.Podgardle - 4 kg

4.Wątroba wp. - 2 kg

5.Skórki wp. - 1,80 kg

6.Krew - 2 kg

7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg

8.Rosół do gotowania kaszy - 6 kg

9.Kasza gryczana niepalona - 3kg

10.IV wp - 1,5 kg

 

Przyprawy.

1.Sól - 17g/kg całej masy

2.Majeranek 2g/kg całej masy

3.Pieprz - 1,3 g/kg całej masy

4.Ziele angielskie - 0,6g/kg całej masy

5.Cebula suszona - 4,5g/kg całej masy.

 

Wszystkie składniki parzone oprócz wątroby.Podgardle parzone na pół miękko.

 

Rozdrabnianie

Skórki rozdrobnione na sitku 2 mm a reszta składników mięsnych na sitku 8 mm.Wątroba krojona w kostkę 0,5 x 0,5

 

post-41296-0-12746200-1463909172_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Kiedyś też zmełłem na 8 ale jak dla mnie było za "grubo" .Teraz wszystko na 4mm.

 

ja myślę że "odczucie stopnia zmielenia" surowców w kaszance zależy od "doczyszczenia " surowca ale i jego składu - jeśli "przepuścimy" więcej grubszych oskrzelików z płuc czy nawet miękkich chrząstek z głowizny, uszu... a na dokładkę dodamy serca czy języki, to takie rozdrobnienie będzie wyczuwalne. Arek dość solidnie oczyszcza płuca z oskrzeli a np uszy idą na "2", dlatego wszystko było ok ;) ja robię to mniej dokładnie :tongue: ale mielę też na "8" tyle że na Zelmerku który bardziej rozdrabnia.

Co do smaku to był jak najbardziej poprawny, natomiast ja daję zdecydowanie więcej pieprzu (co też uczyniliśmy z małą partią masy :);)  ) bo ja i moi "smakosze" lubią czuć moc kaszanki :laugh: ,

no i polecam dodatek pieprzu ziołowego - na Wielkanoc byłem zmuszony dać go solidną dawkę bo zabrakło mi czarnego i smak zdecydowanie na tym zyskał

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

no i polecam dodatek pieprzu ziołowego

 

Następnom razom Prezesie  :D .Zawsze jestem otwarty na nowe doznania smakowe. :), ale co do składu i technologii wykonania to tradycjonalista ze mnie. ;)

 

 

Ja do kaszanki daję 3,5gpieprzu/kg i 05-1 g/kg pieprzu ziołowego

 

Jak ktoś lubi jak go rura pali to nie dziwota  :D .Moje kubki smakowe dość mocno wyczuwają pieprz w wyrobach i dlatego pieprzę mniej. :facepalm:  :D.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Arkadiusz - chciałem jeszcze raz podziekować za możliwość spróbowania tej sławnej kaszanki. Temat oceny jest i prosty i nie. 

Prosty - bo rzeczywiście smaczna:) i tu nie ma dyskusji. Nie prosty natomiast z tym pieprzem - wiem- to bardzo indywidualne :) daj więcej :) i tutaj popieram Abratka:).

Konsystencja , struktura kaszy miękkość ,  w skali 1-100 - daję 95 (co bys nie popadł w samozachwyt:)) , słoność -wg mnie  doskonała. Rzeczywiście Grodziska luksusowa :)

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Waldek, Ci miszczowie to tak od czasu do czasu coś spieprzą. A tak to robią dobre wyroby, szczególnie jak ja im pomagam.  :D

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.