jac007 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Zgłoś Udostępnij #201 Opublikowano 3 Kwietnia 2016 Ładny cwaniak. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #202 Opublikowano 26 Kwietnia 2016 Trochę bułczaneczki machnąłem w niedzielę. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #203 Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Salceson grodziski. Skład 1,Głowa wp. - 8 kg ( niezbędny składnik dobrego tego typu salcesonu )2.Golonka b/k, b.s - 1,70 kg3 Ozorki wp - 3szt4.Serca wp. - 2szt5.Skórki wp. - 80 dkg Przyprawy.1.Czosnek - 2g/kg2. Kminek - 2,5g./kg3. Pieprz - 1,1g/kg Wywar z gotowania mięsa - 10% wagi mięsa z kościąSurowce z pkt.1-4 peklowane przez 5-6 dni w solance 16º.Skórki można solić przed parzeniem, ale ja tego nie robię. Po parzeniu. Po wystudzeniu Edytowane 8 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tsosna Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #204 Opublikowano 8 Maja 2016 Jak zwykle mistrzostwo świata :) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #205 Opublikowano 8 Maja 2016 Salceson grodziski. Akadiuszu, wzorcowy rzekł bym Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #206 Opublikowano 8 Maja 2016 Salceson grodziski. Chyba powinnam na nauki odnośnie salcesonu do Ciebie i Bożenki przybyć . Parówki już umiem robić (dzięki Misiowym poradom. )Niestety do tej pory próbowałam 2 razy robić salceson.i ..klapa "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #207 Opublikowano 8 Maja 2016 Chyba powinnam na nauki odnośnie salcesonu do Ciebie i Bożenki przybyć Zapraszamy przy najbliższej okazji do osobistego odwiedzenia Grodziska.Gwarantuję, że się nauczysz i będziesz robiła salcesony, że mucha nie siada. Jak zwykle mistrzostwo świata Akadiuszu, wzorcowy rzekł bym Dziękuję. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #208 Opublikowano 8 Maja 2016 Zapraszamy przy najbliższej okazji do osobistego odwiedzenia Grodziska.Gwarantuję, że się nauczysz i będziesz robiła salcesony, że mucha nie siada. Pięknie dziękuję za zaproszenie. Z pewnością skorzystam . "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #209 Opublikowano 8 Maja 2016 Arkadiuszu, zorganizuj proszę warsztaty salcesonowe w Grodzisku!!! Jestem, jak zwykle, również pod wrażeniem. Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #210 Opublikowano 8 Maja 2016 Arkadiuszu, zorganizuj proszę warsztaty salcesonowe w Grodzisku!!! Jestem, jak zwykle, również pod wrażeniem. Pomyślimy. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #211 Opublikowano 8 Maja 2016 Tia..z Vaterlandu już będzie dwoje "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #212 Opublikowano 8 Maja 2016 Arkadiusz salceson pirwszej ligi! http://www.sherv.net/cm/emoticons/hand-gestures/clapping-bravo-smiley-emoticon.gif Znowu narobiłeś mi smaku na salceson! Gdzie mieszkam nie ma mowy kupna nic takiego podobnego, muszę zawsze sam robić. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #213 Opublikowano 8 Maja 2016 Bajeczny W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #214 Opublikowano 8 Maja 2016 Książkowy. Arkadiusz salceson pirwszej ligi To nie pierwsza liga to ekstraklasa. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 8 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #215 Opublikowano 8 Maja 2016 (edytowane) Arkadiusz salceson pirwszej ligi! Bajeczny To nie pierwsza liga to ekstraklasa Dziękuję.Staram się jak mogę a jak nie mogę to też się staram. Edytowane 8 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 8 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #216 Opublikowano 8 Maja 2016 próbowałam 2 razy robić salceson.i ..klapa Opisz tę klapę w detalach proszę. Nie chce mi się jakoś w nią wierzyć Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #217 Opublikowano 21 Maja 2016 (edytowane) No to po robocie.Foty kaszanki "grodziskiej, luksusowej" i a'la białej jutro. Edytowane 21 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #218 Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Razem z Abratkiem wykonaliśmy trochę kaszanki na podstawie przepisu z 16 - stki z małymi modyfikacjami. Skład.1.Głowa wp. - 2 szt (4 połówki)2.Płuca wp. -2 kg3.Podgardle - 4 kg4.Wątroba wp. - 2 kg5.Skórki wp. - 1,80 kg6.Krew - 2 kg7.Rosół z gotowania mięsa - 2 kg8.Rosół do gotowania kaszy - 6 kg9.Kasza gryczana niepalona - 3kg10.IV wp - 1,5 kg Przyprawy.1.Sól - 17g/kg całej masy2.Majeranek 2g/kg całej masy3.Pieprz - 1,3 g/kg całej masy4.Ziele angielskie - 0,6g/kg całej masy5.Cebula suszona - 4,5g/kg całej masy. Wszystkie składniki parzone oprócz wątroby.Podgardle parzone na pół miękko. RozdrabnianieSkórki rozdrobnione na sitku 2 mm a reszta składników mięsnych na sitku 8 mm.Wątroba krojona w kostkę 0,5 x 0,5 Edytowane 17 Września 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #219 Opublikowano 22 Maja 2016 reszta składników mięsnych na sitku 8 mm Kiedyś też zmełłem na 8 ale jak dla mnie było za "grubo" .Teraz wszystko na 4mm. Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #220 Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) Kiedyś też zmełłem na 8 ale jak dla mnie było za "grubo" .Teraz wszystko na 4mm. ja myślę że "odczucie stopnia zmielenia" surowców w kaszance zależy od "doczyszczenia " surowca ale i jego składu - jeśli "przepuścimy" więcej grubszych oskrzelików z płuc czy nawet miękkich chrząstek z głowizny, uszu... a na dokładkę dodamy serca czy języki, to takie rozdrobnienie będzie wyczuwalne. Arek dość solidnie oczyszcza płuca z oskrzeli a np uszy idą na "2", dlatego wszystko było ok ja robię to mniej dokładnie ale mielę też na "8" tyle że na Zelmerku który bardziej rozdrabnia.Co do smaku to był jak najbardziej poprawny, natomiast ja daję zdecydowanie więcej pieprzu (co też uczyniliśmy z małą partią masy ) bo ja i moi "smakosze" lubią czuć moc kaszanki ,no i polecam dodatek pieprzu ziołowego - na Wielkanoc byłem zmuszony dać go solidną dawkę bo zabrakło mi czarnego i smak zdecydowanie na tym zyskał Edytowane 22 Maja 2016 przez abratek Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #221 Opublikowano 22 Maja 2016 bo ja i moi "smakosze" lubią czuć moc kaszanki Abratku witaj . Ja do kaszanki daję 3,5gpieprzu/kg i 05-1 g/kg pieprzu ziołowego . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #222 Opublikowano 22 Maja 2016 i polecam dodatek pieprzu ziołowego U nas taki pieprz to standart. Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 22 Maja 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #223 Opublikowano 22 Maja 2016 (edytowane) no i polecam dodatek pieprzu ziołowego Następnom razom Prezesie .Zawsze jestem otwarty na nowe doznania smakowe. , ale co do składu i technologii wykonania to tradycjonalista ze mnie. Ja do kaszanki daję 3,5gpieprzu/kg i 05-1 g/kg pieprzu ziołowego Jak ktoś lubi jak go rura pali to nie dziwota .Moje kubki smakowe dość mocno wyczuwają pieprz w wyrobach i dlatego pieprzę mniej. . Edytowane 22 Maja 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 22 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #224 Opublikowano 22 Maja 2016 Arkadiusz - chciałem jeszcze raz podziekować za możliwość spróbowania tej sławnej kaszanki. Temat oceny jest i prosty i nie. Prosty - bo rzeczywiście smaczna:) i tu nie ma dyskusji. Nie prosty natomiast z tym pieprzem - wiem- to bardzo indywidualne daj więcej i tutaj popieram Abratka:).Konsystencja , struktura kaszy miękkość , w skali 1-100 - daję 95 (co bys nie popadł w samozachwyt:)) , słoność -wg mnie doskonała. Rzeczywiście Grodziska luksusowa Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 23 Maja 2016 Zgłoś Udostępnij #225 Opublikowano 23 Maja 2016 Waldek, Ci miszczowie to tak od czasu do czasu coś spieprzą. A tak to robią dobre wyroby, szczególnie jak ja im pomagam. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi