Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Dzięki za podpowiedz. :thumbsup:

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-575426
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

I jeszcze na koniec dzisiejszego dnia coś z wędlin podrobowych - wątrobianka

 

 

 

 

 

 

Arku, cała gama salcesonów i przepisów w tym temacie :clap: Napisz proszę parę porad o wątrobiance. Czy przepis podobny do wątrobianki grodziskiej?

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576821
Udostępnij na innych stronach

Dokładny przepis masz na stronie głównej.Mieso z kości z dziką możesz zastąpić mięsem z kości schabowych lub ll wp.

https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576836
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu, Twoja wątrobianka to uśmiech na twarzy oglądając to zdjęcie. Na sam widok ma się ochotę na zjedzenie.

 

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576854
Udostępnij na innych stronach

 

I jeszcze na koniec dzisiejszego dnia coś z wędlin podrobowych - wątrobianka

 

 

 

 

 

 

Arku, cała gama salcesonów i przepisów w tym temacie :clap: Napisz proszę parę porad o wątrobiance. Czy przepis podobny do wątrobianki grodziskiej?

 

Czy można taką podwędzić?W jakiej temperaturze?I jak długo wędzić?Smaka mi narobiłes?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576893
Udostępnij na innych stronach

Paszeko czytaj, Arek napisał że przepis jest na stronie głównej. Odpowiedzi na Twoje pytania również.

Tu: https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

Edytowane przez wojs40

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-576894
Udostępnij na innych stronach

Arkadiuszu  znalazlam w Twoim watku ozory w galarecie ,

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-wędliny-podrobowe/?p=394107

przeczytalam przepis ale jakos nie bardzo zrozumialam , :facepalm:

napisales ze lepiej zrobic w oslonce , 

Ile powinnam dac zelatyny na 1 l wody ? Mam ok 1kg ozorow wieprzowych ktore pekluje . 

w oslonce rozumiem ze mam ulozyc gorace i zalac garacym roztworem woda/zelatyna ...Czy pozniej jeszcze parzyc ? jesli tak to jakie temp i czas .

 

 Chcialam zrobic jakos inaczej niz tylko zalane galareta na talerzu jak to robie co roku

Dziekuje z gory za pomoc i wskazowki 

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577138
Udostępnij na innych stronach

Ile powinnam dac zelatyny na 1 l wody ?

 

Są różne żelatyny o różnym stopniu żelowania, ale ja bym zrobił 18-20 % - towy roztwór.

 

 

 

.Czy pozniej jeszcze parzyc ?

 

Można zalać gorąca żelatyną , ale ja w mandolinie jeszcze parzyłem w 80 C do temp. w środku 68 C 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577150
Udostępnij na innych stronach

To jak dobrze zrozumialam na kazde 80 ml wody 20 g zelatyny / mam w listkach ale jakos to ogarne 

Jak dam do oslonki barierowej to parze w tem 80 st C max, az bedzie w batonie bedzie 68st C

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577158
Udostępnij na innych stronach

Na każdy 1l wody czyli 1000G 200g żelatyny.Reszta tak jak piszesz. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577170
Udostępnij na innych stronach

Witaj Arek!

Siostrzeniec dzisiaj rano zastrzelił sarnę i zanim rzucił kotom uratowałem piękną wątrobę. Był to ładny kozioł, (rasa Odocoileus virginianus), waga wątroby prawie 2,5kg.  Zwracam się do Ciebie jako mistrza wyrobów podrobowych, co byś radził zrobić? Co ty byś zrobił z takiej wątroby?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577204
Udostępnij na innych stronach

Odocoileus virginianus

 

Według wikipedii to jeleń a nie sarna :cry: Wielkość wątroby też raczej sugeruje coś większego .

 

 

 

A swoją drogą ja też mam nadmiar wątrób, płucek i serc z dzika :rolleyes:  Dzisiaj Mójślubny przyniósł trzy "zestawy" - już wątróbki na obiad nikt nie :hmm: chce jeść . Płuca gotuję psu :facepalm:. A serca zbieram na gulasz. Może jakies smakowite propozycje  podrzucicie :)  

'

Edytowane przez chudziak

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577205
Udostępnij na innych stronach

 

 

Według wikipedii to jeleń a nie sarna :cry: Wielkość wątroby też raczej sugeruje coś większego .

 

Masz racje, właśnie jest to jeleń wirgiński.  Nie wiem dla czego, ale wszyscy Polacy tutaj mówią ze to sarna.   Po angielsku, "white tail deer".  Właśnie ten "jeleń" upolowany jest w prowincji Saskatchewan, w której są największe jelenie tej rasy w Północnej Ameryce.  Wczoraj szwagier i drugi siostrzeniec tez pobrali po jednej sztuce.  Kolega tez trafił, i jutro mamy cztery do rozbioru.  Wracam za kilka dni do domu samolotem i niestety nie mogę więcej jak 20kg mięsa zabrać, ale będzie z czym się pobawić. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577213
Udostępnij na innych stronach

 

 

A swoją drogą ja też mam nadmiar wątrób, płucek i serc z dzika :rolleyes:

 

 

 Witaj Olgo :D

 

Jeżeli będziesz miała naprawdę nadmiar ,  to ja chętnie się do niego przytulę . :D   Zamrożone elementy w paczkę i do Pobiedzisk . :D 

 

 

Pozdrowionka

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577229
Udostępnij na innych stronach

Zwracam się do Ciebie jako mistrza wyrobów podrobowych, co byś radził zrobić? Co ty byś zrobił z takiej wątroby?

 

Z samej wątroby to nie za wiele da się zrobić, ale ja bym dołożył 2,5 kg mięsa z obgotowanych  kości z tego jelenia , 2,5 kg podgardla wp. i zrobił wątrobiankę.Dokładny przepis masz na stronie głównej pod adresem 

https://wedlinydomowe.pl/wedliny-podrobowe/kiszki-pasztetowe/1790-watrobianka-grodziska-z-dzika-i-sarny-z-dodatkiem-wieprzowiny

albo zrobił bym salceson brunszwicki , albo dodał do kaszanki.

 

 

 

Może jakies smakowite propozycje  podrzucicie   

 

 

Możesz zrobić z tego pierogi z mięsem albo pierogi z kapustą kiszoną i z mięsem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na każdy 1l wody czyli 1000G 200g żelatyny.Reszta tak jak piszesz.

 

.........mysle ze dodajesz do 1L wody 20g nie 200g.....albo sie myle ?

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577416
Udostępnij na innych stronach

Policz to jeszcze raz.Roztwór ma być 18- 20% -towy

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577435
Udostępnij na innych stronach

..........liczenie liczeniem, ale na opakowaniu pisze ze aby otrzymac twardy Gelee to dodajemy ok. 18-20 g na 1L wody (cieczy).

Wiec z tego powodu mnie to zdziwilo,bo to dawka 10-cio krotna ?Ale jak tak ma byc to OK.

pozdrowienia Olek.P
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577484
Udostępnij na innych stronach

@Olek.P,  tak ale to jest jak sie robi cos ma byc zalane galareta , a nie ma trzymac calosc , tak przynajmniej mi sie wydaje , 

bo sama taka galareta o stezeniu 20% to raczej jak kauczukowa pilka :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577515
Udostępnij na innych stronach

Arek, wracam jeszcze do wątrobianki, zamiast mięsa od kości dam II wp lecz nie mam grubych jelit. Czy mogę użyć takich jak używa się do kiełbas, 26?

Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577743
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mogę użyć takich jak używa się do kiełbas, 26?

Jeżeli już, to ja bym użył tych 32+. Tak kiedyś robiłem i było OK. :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8741-w%C4%99dliny-podrobowe-arkadiusza/page/17/#findComment-577782
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.