Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Kabanosy ... nie podpiekane tylko parzone
Prezes, nie bądź sknera :laugh: - wyjaśnij kolegom dlaczego ciemniejsze i dlaczego nie podpiekane :tongue:
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406681
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 364
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

;) pewnie dlatego że osłonka kolagenowa ... karmelowa zamiast baranka ;)

 

Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406685
Udostępnij na innych stronach

Prezes, nie bądź sknera - wyjaśnij kolegom dlaczego ciemniejsze i dlaczego nie podpiekane

 

 

Co ja się będę męczył i paluchami po klawiaturze stukał jak inni już za mnie to zrobili. :laugh: A tak poza tym to oszukane kabanosy to idę na całego. :laugh:  :D  :D

 

 

pewnie dlatego że osło

nka kolagenowa ... karmelowa zamiast baranka

 

 

 

 

arkadiusz , w rogu zdjecia widze ze masz witryne chlodnicza , czy mozesz napisac jakiej marki , czy masz instrukcje do obsługi programatora , wydaje mi sie ze mam podobne urzadzenie niestety ustawiam chłodzenie na "czuja" , szukałem w internecia instrukcji bez rezultatau , jeśłi masz instrukcje proszę o wysłąnie skanu , jesli nie sprawoi Ci to trudności .Pozdrawiam

 

 

Instrukcji żadnej nie mam.Termostat ma pokrętło i skalę od 1 - 8.Ma też termometr , ale ja sobie sprawdziłem innym termometrem jaka jest temperatura w środku na poszczególnych cyfrach i teraz wiem, że peklować trzeba na 3, rozmrażać ryby na 4 itd. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406725
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Czy może ktoś posiada przepis na "Kiełbasę słoninową".Jeśli tak to bardzo bym prosił o niego wraz z procesem produkcyjnym.Z góry dziękuję.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-428969
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

"Tłusta"- podsuszana.Przepis własny :)

 

post-41296-0-52711800-1439300085_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-438649
Udostępnij na innych stronach

 

 

W jakiej osłonce?

 

Białkowa, karmelowa fi 55 .

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-438652
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Choriso.Jeszcze powisi bo za żywa. :D

 

post-41296-0-01734000-1447955141_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457444
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeszcze powisi bo za żywa

Rusza się jeszcze?  ;)

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457446
Udostępnij na innych stronach

 

 

Choriso.

Wg jakiego przepisu robiłeś?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457447
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg jakiego przepisu robiłeś?

 

Wg. własnego. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457448
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wg. własnego.

Taaak.

Ta odpowiedź zaspokaja moją ciekawość i wyczerpuje temat  ;)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457450
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ta odpowiedź zaspokaja moją ciekawość i wyczerpuje temat 

 

Szkoda że tak to odbierasz :( .Nie miałem nic złego na myśli, ale po przeczytaniu kilku wątków z tematu "pisanie postów" i ze swojego kącika na razie muszę sobie pewne sprawy przemyśleć.Zawsze masz do dyspozycji PW.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457477
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie miałem nic złego na myśli,

Ależ Arku, taka lakoniczna odpowiedź  po prostu mnie zaskoczyła.

W takim razie przepraszam za sarkazm i grzecznie proszę o podzielenie się przepisem.

Jakiś czas temu robiłam Chorizo meksykańskie z przepisu Seminole.

Bardzo ciekawe doświadczenie, szczególnie, jak bardzo klejący farsz rozpadł się po dodaniu octu i wpadłąm w panikę.W efekcie wszystko się jednak skleiło a kiełbasa była wyborna. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457482
Udostępnij na innych stronach

Tu Arek też się obawiał o klejenie ale jak widać wyszło super ;)

 

PS

A pierwsze spółdzielcze Chorizo pamiętasz ? ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457484
Udostępnij na innych stronach

 

 

dziś zanabyłem drogą kupna paprykę do chorizo

Pimenton?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457508
Udostępnij na innych stronach

Ależ Arku, taka lakoniczna odpowiedź  po prostu mnie zaskoczyła.

 .

 

Chyba po prostu po przeczytaniu tego i owego nie byłem w nastroju.Przepraszam. :)

 

 

 

W takim razie przepraszam za sarkazm i grzecznie proszę o podzielenie się przepisem.

 

Przepis może Was zaskoczyć bo jest bardzo prosty, ale umówmy się, że podam przepis po zakończonym procesie o ile będzie zjadliwa i jak sobie przypomnę jaki był skład surowcowy. :D

 

 

 

A pierwsze spółdzielcze Chorizo pamiętasz ?

 

No. :facepalm:

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457610
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj już jest lepsza.Idzie w dobrym kierunku to mogę podać skład.

 

1. II wp. z obróbki szynek - 80/20- 4 kg 

2. podgardle wp. - 1 kg

 

Przyprawy

1.Czosnek - 2 g/kg

2.Pieprz biały - 1,5g/kg

3.Papryka wędzona Pimenton - 20g/kg

 

Peklowanie 

1,Peklosól-19g/kg

 

Materiały pomocnicze

1,Jelita kaliber 26-28

 

Suszenie

1.Temperatura 14º C

2.Wilgotność nieznana bo nie mam higrometru.

 

Wnioski

1.Sklejenie bardzo dobre ( bardzo dobra kleistość mięsa co widać też po dużej szynce bo to z niej te okrawki)

2.Jak dla mnie mało słona

3.Jak dla mnie dodam na drugi raz trochę więcej różnych przypraw jak ziele, kolendra, jałowiec, papryka ostra i  pieprz czarny zamiast białego bo jest mocniejszy.

 

 

Nie dodawałem żadnych kultur ponieważ miała być to z założenia kiełbasa podsuszana a nie dojrzewająca.

 

 

post-41296-0-39965900-1448381087_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458446
Udostępnij na innych stronach

Ladnie Arkadiusz się to chorizo podsuszyło.  Większość tradycyjnych hiszpańskich chorizo to właśnie zawierają tylko sól, pimenton (słodki albo ostry), czosnek i czasami pieprz.  Prawie zawsze farsz dostaje trochę wina, 50ml./kg. Ze strony bezpieczeństwa cienkie kiełbasy dojrzewające (czy podsuszane) możemy robić bez kultur.  No i te tradycyjne kiełbasy tez kultur.  Ale jak mamy warunki do kontroli fermentacji, a zwłaszcza z użytkiem azotanu i długo działających kultur, kiełbasa ma lepszy kolor, zapach i smak.  

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458555
Udostępnij na innych stronach

Ladnie Arkadiusz się to chorizo podsuszyło.

 

Dziękuję.Starałem się. :)

 

 

 

Ale jak mamy warunki do kontroli fermentacji, a zwłaszcza z użytkiem azotanu i długo działających kultur, kiełbasa ma lepszy kolor, zapach i smak.  

 

Może następnym razem jak zrobię komorę. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458610
Udostępnij na innych stronach

 

 

proszę ujawnij skład TŁUSTEJ wg własnego przepisu z 11 sierpnia.

 

1.I wp z szynek - 50% ( ew 60%)- 

2.Podgardle - 50% ( jak tłuste to 40%)

3 woda - 8%

 

Peklowanie

20g/kg peklosoli- 48h

 

Przyprawy

1.Pieprz - 1 g/kg

2.Czosnek - 2 g/kg

 

Rozdrabnianie 

1.Sitko 10 mm

 

Dobrze mieszać po mieleniu. 

Kiełbasa krucha 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458799
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.