abratek Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #176 Opublikowano 23 Lutego 2015 Kabanosy ... nie podpiekane tylko parzone Prezes, nie bądź sknera - wyjaśnij kolegom dlaczego ciemniejsze i dlaczego nie podpiekane Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406681 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #177 Opublikowano 23 Lutego 2015 pewnie dlatego że osłonka kolagenowa ... karmelowa zamiast baranka Wysłane z GT-9500I za pomocą Tapatalk 4 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406685 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 23 Lutego 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #178 Opublikowano 23 Lutego 2015 Prezes, nie bądź sknera - wyjaśnij kolegom dlaczego ciemniejsze i dlaczego nie podpiekane Co ja się będę męczył i paluchami po klawiaturze stukał jak inni już za mnie to zrobili. A tak poza tym to oszukane kabanosy to idę na całego. pewnie dlatego że osłonka kolagenowa ... karmelowa zamiast baranka arkadiusz , w rogu zdjecia widze ze masz witryne chlodnicza , czy mozesz napisac jakiej marki , czy masz instrukcje do obsługi programatora , wydaje mi sie ze mam podobne urzadzenie niestety ustawiam chłodzenie na "czuja" , szukałem w internecia instrukcji bez rezultatau , jeśłi masz instrukcje proszę o wysłąnie skanu , jesli nie sprawoi Ci to trudności .Pozdrawiam Instrukcji żadnej nie mam.Termostat ma pokrętło i skalę od 1 - 8.Ma też termometr , ale ja sobie sprawdziłem innym termometrem jaka jest temperatura w środku na poszczególnych cyfrach i teraz wiem, że peklować trzeba na 3, rozmrażać ryby na 4 itd. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406725 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pacan Wojciech Opublikowano 23 Lutego 2015 Zgłoś Udostępnij #179 Opublikowano 23 Lutego 2015 Dziekuje , moj termostat to przyciski i wyswietlacz , widocznie inny typ szukam dalej .Pozdrawiam Wojciech Pacan Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-406746 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #180 Opublikowano 6 Czerwca 2015 Czy może ktoś posiada przepis na "Kiełbasę słoninową".Jeśli tak to bardzo bym prosił o niego wraz z procesem produkcyjnym.Z góry dziękuję. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-428969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #181 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 (edytowane) "Tłusta"- podsuszana.Przepis własny Edytowane 11 Sierpnia 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-438649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Zgłoś Udostępnij #182 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Gratulacje! Jak z obrazka! W jakiej osłonce? http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-438651 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 11 Sierpnia 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #183 Opublikowano 11 Sierpnia 2015 W jakiej osłonce? Białkowa, karmelowa fi 55 . Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-438652 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #184 Opublikowano 19 Listopada 2015 Choriso.Jeszcze powisi bo za żywa. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #185 Opublikowano 19 Listopada 2015 Jeszcze powisi bo za żywa Rusza się jeszcze? Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #186 Opublikowano 19 Listopada 2015 Choriso. Wg jakiego przepisu robiłeś? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457447 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #187 Opublikowano 19 Listopada 2015 Wg jakiego przepisu robiłeś? Wg. własnego. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457448 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #188 Opublikowano 19 Listopada 2015 Wg. własnego. Taaak.Ta odpowiedź zaspokaja moją ciekawość i wyczerpuje temat Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457450 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 19 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #189 Opublikowano 19 Listopada 2015 Ta odpowiedź zaspokaja moją ciekawość i wyczerpuje temat Szkoda że tak to odbierasz .Nie miałem nic złego na myśli, ale po przeczytaniu kilku wątków z tematu "pisanie postów" i ze swojego kącika na razie muszę sobie pewne sprawy przemyśleć.Zawsze masz do dyspozycji PW. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457477 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #190 Opublikowano 19 Listopada 2015 Nie miałem nic złego na myśli, Ależ Arku, taka lakoniczna odpowiedź po prostu mnie zaskoczyła.W takim razie przepraszam za sarkazm i grzecznie proszę o podzielenie się przepisem.Jakiś czas temu robiłam Chorizo meksykańskie z przepisu Seminole.Bardzo ciekawe doświadczenie, szczególnie, jak bardzo klejący farsz rozpadł się po dodaniu octu i wpadłąm w panikę.W efekcie wszystko się jednak skleiło a kiełbasa była wyborna. Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #191 Opublikowano 19 Listopada 2015 Tu Arek też się obawiał o klejenie ale jak widać wyszło super PS A pierwsze spółdzielcze Chorizo pamiętasz ? Tapniete z GT-I9500 Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457484 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #192 Opublikowano 19 Listopada 2015 Właśnie dziś zanabyłem drogą kupna paprykę do chorizo i też bym nie pogardził przepisem :-/ Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #193 Opublikowano 19 Listopada 2015 dziś zanabyłem drogą kupna paprykę do chorizo Pimenton? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
panta_rei Opublikowano 19 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #194 Opublikowano 19 Listopada 2015 Oczywiście ;-) Pozdrawiam, Sławomir. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457512 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #195 Opublikowano 20 Listopada 2015 (edytowane) Ależ Arku, taka lakoniczna odpowiedź po prostu mnie zaskoczyła. . Chyba po prostu po przeczytaniu tego i owego nie byłem w nastroju.Przepraszam. W takim razie przepraszam za sarkazm i grzecznie proszę o podzielenie się przepisem. Przepis może Was zaskoczyć bo jest bardzo prosty, ale umówmy się, że podam przepis po zakończonym procesie o ile będzie zjadliwa i jak sobie przypomnę jaki był skład surowcowy. A pierwsze spółdzielcze Chorizo pamiętasz ? No. Edytowane 20 Listopada 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-457610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #196 Opublikowano 24 Listopada 2015 (edytowane) Dzisiaj już jest lepsza.Idzie w dobrym kierunku to mogę podać skład. 1. II wp. z obróbki szynek - 80/20- 4 kg 2. podgardle wp. - 1 kg Przyprawy1.Czosnek - 2 g/kg2.Pieprz biały - 1,5g/kg3.Papryka wędzona Pimenton - 20g/kg Peklowanie 1,Peklosól-19g/kg Materiały pomocnicze1,Jelita kaliber 26-28 Suszenie1.Temperatura 14º C2.Wilgotność nieznana bo nie mam higrometru. Wnioski1.Sklejenie bardzo dobre ( bardzo dobra kleistość mięsa co widać też po dużej szynce bo to z niej te okrawki)2.Jak dla mnie mało słona3.Jak dla mnie dodam na drugi raz trochę więcej różnych przypraw jak ziele, kolendra, jałowiec, papryka ostra i pieprz czarny zamiast białego bo jest mocniejszy. Nie dodawałem żadnych kultur ponieważ miała być to z założenia kiełbasa podsuszana a nie dojrzewająca. Edytowane 24 Listopada 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458446 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 25 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #197 Opublikowano 25 Listopada 2015 Ladnie Arkadiusz się to chorizo podsuszyło. Większość tradycyjnych hiszpańskich chorizo to właśnie zawierają tylko sól, pimenton (słodki albo ostry), czosnek i czasami pieprz. Prawie zawsze farsz dostaje trochę wina, 50ml./kg. Ze strony bezpieczeństwa cienkie kiełbasy dojrzewające (czy podsuszane) możemy robić bez kultur. No i te tradycyjne kiełbasy tez kultur. Ale jak mamy warunki do kontroli fermentacji, a zwłaszcza z użytkiem azotanu i długo działających kultur, kiełbasa ma lepszy kolor, zapach i smak. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458555 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #198 Opublikowano 25 Listopada 2015 (edytowane) Ladnie Arkadiusz się to chorizo podsuszyło. Dziękuję.Starałem się. Ale jak mamy warunki do kontroli fermentacji, a zwłaszcza z użytkiem azotanu i długo działających kultur, kiełbasa ma lepszy kolor, zapach i smak. Może następnym razem jak zrobię komorę. Edytowane 25 Listopada 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458610 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda Opublikowano 26 Listopada 2015 Zgłoś Udostępnij #199 Opublikowano 26 Listopada 2015 Witam, proszę ujawnij skład TŁUSTEJ wg własnego przepisu z 11 sierpnia.Chodzi mi o ilość mięsa i tłuszczu na jeden kg kiełbasyPozdrawiam Grzegorz Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Listopada 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #200 Opublikowano 26 Listopada 2015 proszę ujawnij skład TŁUSTEJ wg własnego przepisu z 11 sierpnia. 1.I wp z szynek - 50% ( ew 60%)- 2.Podgardle - 50% ( jak tłuste to 40%)3 woda - 8% Peklowanie20g/kg peklosoli- 48h Przyprawy1.Pieprz - 1 g/kg2.Czosnek - 2 g/kg Rozdrabnianie 1.Sitko 10 mm Dobrze mieszać po mieleniu. Kiełbasa krucha Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8743-kie%C5%82basy-arkadiusza/page/8/#findComment-458799 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi