arkadiusz Opublikowano 15 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #151 Opublikowano 15 Września 2020 Jaką zapodałeś tym śliweczkom temperaturę? Z początku było 45ºC a teraz jest 50º C i lekki dymek z dymogeneratora. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 15 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #152 Opublikowano 15 Września 2020 Mnie dziś sąsiad znowu obdarował gruszkami [klapsy] Te twarde zrobiłam w syropie ,a z tych miękkich próbuje zrobić dżem .W garnku narobiło się dużo "wody" gruszkowej i nie wiem jak długo to odparowywać .Zastanawiam się,czy potraktować ten dzem jakimś dzemiksem,czy galaretką :(bo powiem szczerze ,ze z gruszek dżem robię pierwszy raz... beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677265 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Papcio Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #153 Opublikowano 16 Września 2020 Proponuję AGAR. Wyśmienity środek na robienie galaretek z owoców. Jego właściwość wielokrotnego podgrzewania jest rewelacyjna. Część moich śliwek zrobiłem jako kakaowa nutella wg. kol. Bagno. Mam jedno drzewko a owoców zatrzęsienie! Zięć na śliwowicę dwa wiadra zabrał a i moje śliczne sąsiadki dostały po wiadrze. Aż żyć się chce jak takie "sztuki" mam za płotem i oślepłbym gdyby nie okulary, które nie pozwalają oczom wypaść! W życiu dwa dni są najważniejsze: Ten w którym się urodziłeś. I ten kiedy zrozumiałeś po co M.Twain Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677345 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #154 Opublikowano 16 Września 2020 (edytowane) ,a z tych miękkich próbuje zrobić dżem .W garnku narobiło się dużo "wody" gruszkowej i nie wiem jak długo to odparowywać .Zastanawiam się,czy potraktować ten dzem jakimś dzemiksem,czy galaretką :(bo powiem szczerze ,ze z gruszek dżem robię pierwszy raz...Jak dla mnie ( ale to jest moje zdanie ) dżem z gruszek wychodzi mało wyrazisty. i taki ''bez smaku'' Testowałam zrobienie takiego dżemu i po raz drugi już go nie zrobiłam, aczkolwiek robię mus z gruszek do jogurtu na zimę. Tylko owoce i zero dodatku cukru.Jeżeli masz jabłka to zmieszaj z gruszką i będzie oki Edytowane 16 Września 2020 przez Anuś Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677369 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 16 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #155 Opublikowano 16 Września 2020 Do gruszek pasuje tez zurawina , mozna dodac ibir i sok z cytrynypodostrzy smak i posiekane migdaly- doskonala do serow .Gruszka ma malo pektyny wiec warto dolozyc gotowa pektyne .Jak zebralo sie duzo soku mozna go odlac i odparowac osobno . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677380 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #156 Opublikowano 20 Września 2020 Końcówka śliwek to jeszcze jabłka trzeba podsuszyć.Jestem ciekaw czy nie za ciasno mają na kijach ,ale zobaczymy do jutra. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677875 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 20 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #157 Opublikowano 20 Września 2020 Arku.... moim zdaniem jabłka są za ciasno . Pozdrawiam Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677878 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #158 Opublikowano 20 Września 2020 W trakcie suszenia będą się kurczyć.Śliwki też ciasno byłu na patykachZobaczymy jutro.Najwyżej przewieszę. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #159 Opublikowano 30 Września 2020 Chałka wg. przepisu Zbója.Przed pieczeniemUpieczonaPrzekrój Wnioski. 1.Jak dla nas za mało cukru i za mało soli 2.Taką porcję dobrze jest podzielić na dwie mniejsze porcje i zrobić dwie chałeczki. 3.Niezadawalający wygląd,ale to już moja wina i do poprawki.. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #160 Opublikowano 30 Września 2020 Jak dla nas za mało cukru i za mało soli Wersja dietetyczna Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679005 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #161 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Kruszonka trochę podnosi słodkość,ale ciasto jak dla nas jest za mało słodkie i następnym razem dodam trochę skórki z cytryny. Edytowane 30 Września 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679007 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #162 Opublikowano 30 Września 2020 @arkadiusz, jak upleciesz z wieksza iloscia rolonow bedzie wyzsza , A wiadomo ze cukier to juz sprawa gustu , ja wole mniej slodka bo lie zjesc z konfitura , natomiast skorka z cytryny to juz nie moja bajka . Ale smakowicie wyglada zjadlabym https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679012 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #163 Opublikowano 30 Września 2020 Ja piekę chałki z tego przepisu z Thermomixu-są pyszneciasto520g mąki pszennej[typ450]40g drożdzy100g masła150ml mleka50g cukru2 żółtka+2 jajka1 cukier wanilijowy1/2 ł soliKruszonka70 g mąki krupczatki50g cukru50 g masłaMnie wychodzą 3 chałkiPO wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika smaruję jajkiem lub białkiem lub mlekiem i obsypuje kruszonkąPiekę 180 stopni 25 min. beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679018 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #164 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Ja piekę chałki z tego przepisu z Thermomixu-są pyszneNastępnym razem. Widzę cukier wanilinowy w Twoim przepisie a w moim go nie było. Sądzę ,że to poprawi nieco smak bo oprócz soli i cukru coś mi w tej chałce brakowało. @arkadiusz, jak upleciesz z wieksza iloscia rolonow bedzie wyzsza , Dziękuje za sugestię.Następnym razem postaram się zapleść z większej ilości wałków. Edytowane 30 Września 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #165 Opublikowano 30 Września 2020 oprócz soli i cukru coś mi w tej chałce brakowało. Dodatek kardamonu, czarnuszka na wierzchu, pieprz biały w cieście, gałka lub cynamon.Jest wiele możliwości nadania wypiekowi "pazurka" Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 30 Września 2020 Zgłoś Udostępnij #166 Opublikowano 30 Września 2020 Czesc cukru mozna zastapic miodem, https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679029 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Września 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #167 Opublikowano 30 Września 2020 (edytowane) Aniu.Pieprz do słodkiej chałki to dla mnie jakiś kosmos .Czarnuszka też. Niestety mamy zupełnie inne gusta smakowe,ale zastąpienie cukru miodem już do mnie bardziej przemawia. Edytowane 30 Września 2020 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679039 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #168 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Kruszonka trochę podnosi słodkość,ale ciasto jak dla nas jest za mało słodkie i następnym razem dodam trochę skórki z cytryny.Chałka z założenia nie jest mocno słodka, zamiast dodawać więcej cukru można posmarować powidłami. Edytowane 1 Października 2020 przez Woytas Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679065 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #169 Opublikowano 1 Października 2020 Chałka z założenia nie jest mocno słodka, Muszę powiedzieć ,że dzisiaj jest jakby bardziej słodka. Chyba jednak zostanę przy tej proporcji cukru, ale dodam cukru wanilinowego. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679072 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #170 Opublikowano 1 Października 2020 .Pieprz do słodkiej chałki to dla mnie jakiś kosmos A czekolada z chilli Ci smakuje?Te dodatki absolutnie nie powinny dominować tylko wzmacniać doznania smakowo/zapachowe.Może dałeś za mało soli do wypieku i dlatego wydawał się mdły.Nadmierna słodycz w każdej dziedzinie wcześniej, czy później zemdli; ostry "pazurek" to jest TO ! Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679078 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 1 Października 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #171 Opublikowano 1 Października 2020 A czekolada z chilli Ci smakuje? Nie ,nie i jeszcze raz nie. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679079 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #172 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Ja używam cukru z wanilią i nutką kardamonu z Kamisa ,a do chałki ostatnio kupowałam w Cerfurze cukier z wanilią i skórką cytrynową bądź pomarańczowąMozesz też kupić laskę wanilii ,dodać troszkę ,a resztę laski zasypać cukrem.My chałkę jemy z masłem i dzemem,to nie musi być słodka Edytowane 1 Października 2020 przez beatag beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679080 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #173 Opublikowano 1 Października 2020 nie i jeszcze raz nie. Mówisz to z teorii, czy na podstawie praktyki?Coś nie chce mi się wierzyć. Podejrzewam, że odrzuciłeś a'priori Nawet moja - delikatnej konstrukcji - wnuczka uwielbia taką czekoladę Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #174 Opublikowano 1 Października 2020 (edytowane) Zapewne wszystkie dodatki podkreca smak chalki , wszystko zalezy z czym sie ja je , u nas z maslem i konfiturami ..wiec bardziej na slodko tak ze dodatek czarnuszki odpada w moim guscie , kardamon moglby byc ale delikatnie , wanilja jak najbardziej .Beato zalej laski wanilji tak jak nalewki spirytusem lepiej sie sprawdza niz cukier.Ja lubie czekolade z chili , z sola , ale opcja z pomarancza jest dla mnie nie do przetrawienia , slynnych delicji wedlowskich nigdy nie lubialam bo ta galaretka pomaranczowa i czekolada mi nie pasowala.A Eanno jak zapatrujesz sie na lukrecje? wersja slodka czy slona? Edytowane 1 Października 2020 przez electra https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679084 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 1 Października 2020 Zgłoś Udostępnij #175 Opublikowano 1 Października 2020 Zapewne wszystkie dodatki podkreca smak chalki , wszystko zalezy z czym sie ja je , u nas z maslem i konfiturami ..wiec bardziej na slodko tak ze dodatek czarnuszki odpada w moim guscie , kardamon moglby byc ale delikatnie , wanilja jak najbardziej .Beato zalej laski wanilji tak jak nalewki spirytusem lepiej sie sprawdza niz cukier.Ja lubie czekolade z chili , z sola , ale opcja z pomarancza jest dla mnie nie do przetrawienia , slynnych delicji wedlowskich nigdy nie lubialam bo ta galaretka pomaranczowa i czekolada mi nie pasowala.A Eanno jak zapatrujesz sie na lukrecje? wersja slodka czy slona? Ja mam podobnie. Czekoladę uwielbiam, ale nie w połączeniu z owocami. W jakiejkolwiek postaci, czy to galaretki czy jakiejś masy. . Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679097 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi