Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jaką zapodałeś tym śliweczkom temperaturę?

Z początku było 45ºC a teraz jest 50º C i lekki dymek z dymogeneratora.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677264
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 274
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Mnie dziś sąsiad znowu obdarował gruszkami  [klapsy] :facepalm: Te twarde  zrobiłam w syropie  ,a z tych miękkich próbuje zrobić dżem .W garnku narobiło się dużo "wody" gruszkowej i nie wiem jak długo to odparowywać  .Zastanawiam się,czy potraktować ten dzem jakimś dzemiksem,czy galaretką :(bo powiem szczerze ,ze z gruszek dżem robię pierwszy raz...

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677265
Udostępnij na innych stronach

Proponuję AGAR. Wyśmienity środek na  robienie galaretek z owoców. Jego właściwość wielokrotnego podgrzewania jest rewelacyjna. Część moich śliwek zrobiłem jako kakaowa nutella wg. kol. Bagno. Mam jedno drzewko a owoców zatrzęsienie! Zięć na śliwowicę dwa wiadra zabrał a i moje śliczne sąsiadki dostały po wiadrze. Aż żyć się chce jak takie "sztuki" mam za płotem i oślepłbym gdyby nie okulary, które nie pozwalają oczom wypaść!

 W życiu dwa dni są najważniejsze:
 Ten w którym się urodziłeś.
  I ten kiedy zrozumiałeś po co

                           M.Twain

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677345
Udostępnij na innych stronach

,a z tych miękkich próbuje zrobić dżem .W garnku narobiło się dużo "wody" gruszkowej i nie wiem jak długo to odparowywać .Zastanawiam się,czy potraktować ten dzem jakimś dzemiksem,czy galaretką :(bo powiem szczerze ,ze z gruszek dżem robię pierwszy raz...

Jak dla mnie ( ale to jest moje zdanie ) dżem z gruszek wychodzi mało wyrazisty. i taki ''bez smaku'' Testowałam zrobienie takiego dżemu i po raz drugi już go nie zrobiłam, aczkolwiek robię mus z gruszek do jogurtu na zimę. Tylko owoce i zero dodatku cukru.

Jeżeli masz jabłka to zmieszaj z gruszką i będzie oki :)

Edytowane przez Anuś
Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677369
Udostępnij na innych stronach

Do gruszek pasuje tez zurawina , mozna dodac ibir i sok z cytrynypodostrzy smak i posiekane migdaly- doskonala do serow .

Gruszka ma malo pektyny wiec warto dolozyc gotowa pektyne .

Jak zebralo sie duzo soku mozna go odlac i odparowac osobno .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677380
Udostępnij na innych stronach

Końcówka śliwek to jeszcze jabłka trzeba podsuszyć.Jestem ciekaw czy nie za ciasno mają na kijach ,ale zobaczymy do jutra.

post-41296-0-57203200-1600595418_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677875
Udostępnij na innych stronach

Arku.... moim zdaniem jabłka są za ciasno .

 

Pozdrawiam

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677878
Udostępnij na innych stronach

W trakcie suszenia będą się kurczyć.Śliwki też ciasno byłu na patykachZobaczymy jutro.Najwyżej przewieszę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-677883
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
Chałka wg. przepisu Zbója.

Przed pieczeniem

post-41296-0-68942500-1601477850_thumb.jpg

Upieczona

post-41296-0-66206000-1601477889_thumb.jpg

Przekrój

post-41296-0-81529900-1601477907_thumb.jpg

 

Wnioski.

 

1.Jak dla nas za mało cukru i za mało soli

 

2.Taką porcję dobrze jest podzielić na dwie mniejsze porcje i zrobić dwie chałeczki.

 

3.Niezadawalający wygląd,ale to już moja wina i do poprawki..

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679004
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Kruszonka trochę podnosi słodkość,ale ciasto jak dla nas jest za mało słodkie i następnym razem dodam trochę skórki z cytryny.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679007
Udostępnij na innych stronach

@arkadiusz, jak upleciesz z wieksza iloscia rolonow bedzie wyzsza , 

A wiadomo ze cukier to juz sprawa gustu , ja wole mniej slodka bo lie zjesc z  konfitura , natomiast skorka z cytryny to juz nie moja bajka . Ale smakowicie wyglada  zjadlabym :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679012
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę chałki z tego przepisu z Thermomixu-są pyszne

ciasto

520g mąki pszennej[typ450]

40g drożdzy

100g masła

150ml mleka

50g cukru

2 żółtka+2 jajka

1 cukier wanilijowy

1/2 ł soli

Kruszonka

70 g mąki krupczatki

50g cukru

50 g masła

Mnie wychodzą 3 chałki

PO wyrośnięciu przed wstawieniem do piekarnika smaruję jajkiem lub białkiem lub mlekiem i obsypuje kruszonką

Piekę 180 stopni 25 min.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679018
Udostępnij na innych stronach

Ja piekę chałki z tego przepisu z Thermomixu-są pyszne

Następnym razem. Widzę cukier wanilinowy w Twoim przepisie a w moim go nie było. Sądzę ,że to poprawi nieco smak bo oprócz soli i cukru coś mi w tej chałce brakowało.

@arkadiusz, jak upleciesz z wieksza iloscia rolonow bedzie wyzsza , 

Dziękuje za sugestię.Następnym razem postaram się zapleść z większej ilości wałków.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679020
Udostępnij na innych stronach

 

 

oprócz soli i cukru coś mi w tej chałce brakowało.

Dodatek kardamonu, czarnuszka na wierzchu, pieprz biały w cieście, gałka lub cynamon.

Jest wiele możliwości nadania wypiekowi "pazurka"   :)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679026
Udostępnij na innych stronach

Aniu.Pieprz do słodkiej chałki to dla mnie jakiś kosmos  :w00t: .Czarnuszka też. :no: Niestety mamy zupełnie inne gusta smakowe,ale zastąpienie cukru miodem już do mnie bardziej przemawia.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679039
Udostępnij na innych stronach

:thumbsup:

Kruszonka trochę podnosi słodkość,ale ciasto jak dla nas jest za mało słodkie i następnym razem dodam trochę skórki z cytryny.

Chałka z założenia nie jest mocno słodka, zamiast dodawać więcej cukru można posmarować powidłami. :) Edytowane przez Woytas
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679065
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chałka z założenia nie jest mocno słodka,

Muszę powiedzieć ,że dzisiaj jest jakby bardziej słodka. Chyba jednak zostanę przy tej proporcji cukru, ale dodam cukru wanilinowego.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679072
Udostępnij na innych stronach

 

 

.Pieprz do słodkiej chałki to dla mnie jakiś kosmos

A czekolada z chilli Ci smakuje?

Te dodatki absolutnie nie powinny dominować tylko wzmacniać doznania smakowo/zapachowe.

Może dałeś za mało soli do wypieku i dlatego wydawał się mdły.

Nadmierna słodycz w każdej dziedzinie wcześniej, czy później zemdli; ostry "pazurek" to jest TO !  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679078
Udostępnij na innych stronach

 

 

A czekolada z chilli Ci smakuje?

 

Nie ,nie i jeszcze raz nie.  :D

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679079
Udostępnij na innych stronach

Ja używam cukru z wanilią i nutką kardamonu z Kamisa ,a do chałki ostatnio kupowałam w Cerfurze cukier z wanilią i skórką cytrynową bądź pomarańczową

Mozesz też kupić laskę wanilii  ,dodać troszkę ,a resztę laski  zasypać cukrem.

My chałkę jemy z masłem i dzemem,to nie musi być słodka :)

Edytowane przez beatag
beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679080
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie i jeszcze raz nie.

Mówisz to z teorii, czy na podstawie praktyki?

Coś nie chce mi się wierzyć. Podejrzewam, że odrzuciłeś a'priori  :facepalm:

Nawet moja - delikatnej konstrukcji - wnuczka uwielbia taką czekoladę  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679081
Udostępnij na innych stronach

Zapewne wszystkie dodatki podkreca smak chalki , wszystko zalezy z czym sie ja je , u nas z maslem i konfiturami ..wiec bardziej na slodko tak ze dodatek czarnuszki odpada w moim guscie , kardamon moglby byc ale delikatnie , wanilja jak najbardziej .

Beato zalej laski wanilji tak jak nalewki spirytusem lepiej sie sprawdza niz cukier.

Ja lubie czekolade z chili , z sola , ale opcja z pomarancza jest dla mnie nie do przetrawienia , slynnych delicji wedlowskich nigdy nie lubialam bo ta galaretka pomaranczowa i czekolada mi nie pasowala.

A Eanno jak zapatrujesz sie na lukrecje? wersja slodka czy slona? :)

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679084
Udostępnij na innych stronach

Zapewne wszystkie dodatki podkreca smak chalki , wszystko zalezy z czym sie ja je , u nas z maslem i konfiturami ..wiec bardziej na slodko tak ze dodatek czarnuszki odpada w moim guscie , kardamon moglby byc ale delikatnie , wanilja jak najbardziej .

Beato zalej laski wanilji tak jak nalewki spirytusem lepiej sie sprawdza niz cukier.

Ja lubie czekolade z chili , z sola , ale opcja z pomarancza jest dla mnie nie do przetrawienia , slynnych delicji wedlowskich nigdy nie lubialam bo ta galaretka pomaranczowa i czekolada mi nie pasowala.

A Eanno jak zapatrujesz sie na lukrecje? wersja slodka czy slona? :)

Ja mam podobnie. Czekoladę uwielbiam, ale nie w połączeniu z owocami. W jakiejkolwiek postaci, czy to galaretki czy jakiejś masy. . 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8747-arkadiusza-r%C3%B3%C5%BCne-i-r%C3%B3%C5%BCniste/page/7/#findComment-679097
Udostępnij na innych stronach


×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.