Michał Koperski Opublikowano 14 Listopada 2014 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 14 Listopada 2014 Znowu naszło nas na indyka.Tym razem inne rozdrobnienie.Raz na sitku 3 mm.Kolor przekroju bardziej wyrównany.Myślę, że to jest to. Oooo mieloneczka jak malowana To że jest wyśmienita to pewne bo słyszałem nawet głośne mlaskanie i cmokanie tego który degustował- nie będę wskazywał palcem Ja też planuję pracowicie spędzić weekend. Nie będą to wprawdzie takie perełki jak rzeczona mieloneczka ale postaram się nie zawieść forumowiczów. pozdrawiam Michał Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-383304 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 16 Maja 2015 Dawno nie robiłem tyrolskiej.Dla odmiany w osłonce termokurczliwej. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-425460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 16 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 16 Maja 2015 Dawno nie robiłem tyrolskiej.Dla odmiany w osłonce termokurczliwej. Widzę Arku że nie wyszedłeś z formy Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-425491 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 16 Maja 2015 Widzę Arku że nie wyszedłeś z formy Stały przepis, prawidłowa klasyfikacja i jakoś poszło.W tym przypadku powtarzalność też się liczy, żeby zachować "ten" smak. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-425496 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 24 Maja 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 24 Maja 2015 (edytowane) Tym razem łopatka mielona.Do małej poprawki.Słaba galaretka. Edytowane 24 Maja 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-426824 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 24 Maja 2015 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 24 Maja 2015 Arku zrób drugą a ta bez poprawki zapodaj do mnie Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-426836 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 10 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 10 Czerwca 2015 (edytowane) Boczek w słoikach wg. Dziadka z małymi modyfikacjami w otoczeniu podwędzanego sera al'korycińskiego Edytowane 14 Czerwca 2015 przez abratek Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-429592 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Karkówka peklowana w dwóch odsłonach.Nie wiem czy to dobrze widać ale w dwóch słoikach na dole widać kawałki mięsa i przeźroczystą galaretkę.W trzech na górze karkówka tworzy jakby jednolity blok.I tu pytanie za sto punktów.Skąd ta różnica? Edytowane 13 Czerwca 2015 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-430096 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 13 Czerwca 2015 Myślę że chodzi o różne temperatury i czasy pasteryzacji. Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-430098 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Czerwca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 13 Czerwca 2015 (edytowane) Myślę że chodzi o różne temperatury i czasy pasteryzacji. .W trzech słoikach na górze dolałem trochę wody w dwóch na dole galaretka jest bez wody. Edytowane 6 Marca 2016 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-430099 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 6 Marca 2016 Wczoraj machnąłem blok z ozorów wołowych, a'la koryciński i ricottę a dzisiaj............Jeszcze się studzi to fotki jutro. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 6 Marca 2016 Blok z ozorów prezentuje się książkowo ser też. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 6 Marca 2016 Piekny blok https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 6 Marca 2016 Blok z ozorów prezentuje się książkowo ser też. Piekny blok Dziękuję.Staram się jak mogę a jak nie mogę to też się staram. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482586 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 6 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 6 Marca 2016 Dziękuję.Staram się jak mogę a jak nie mogę to też się staram. To chcialabym zobaczyc TWoje w tym jak nie mozesz w wedlinach. Cudo panie, cudo ten Twoj blok Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482648 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 7 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 7 Marca 2016 Słowo się rzekło, że będzie dalszy ciąg to teraz reszta wczorajszego mojego starania .Tyrolska w towrzystwie sera a'la korycińskiego podwędzanego. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
JaGra Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 7 Marca 2016 Tyrolska ze spec przyprawą ? Ładna. Jutro pracuję na rano, a jeszcze Twojej tyrolki nie jadłem. Zapraszam 10-15. Nigdy nie walcz o przyjaźń.... O prawdziwą nie musisz, o fałszywą nie warto VanCana Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482907 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jac007 Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 7 Marca 2016 Tyrolska wygląda ekstra ,następnym razem jak będę robił ser a la korycinski też go podwędzę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-482911 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Szynka prasowana. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503248 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 20 Czerwca 2016 JA to mam slabosc do takich szynek. Arkadiusz mozesz podac przepis swoj , jak robiles. Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503314 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
nestor Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Mnie też podoba się szynka prasowana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503322 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 20 Czerwca 2016 JA to mam slabosc do takich szynek....hahaha - wiesz czemu się śmieję ?Bo Twój chce, żebym go usynowił... jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 20 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 20 Czerwca 2016 Jumbo, chyba znowu musze dzisiaj wieczorem wykonac telefon . JAk widze stoi i czeka Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503324 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
KarKan Opublikowano 21 Czerwca 2016 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Arkadiusz czy ta szynka to z tego przepisu w Twoim wątku? Przepis od DziadkaSzynka prasowana .Przepis spisany na podstawie opowiadania mego kolegi który dawno temu pracował przy takiej produkcji..I.) Surowiec1. Mięśnie z szynek bez tłuszczu i ścięgien(bez .mięśnia czterogłowego) z sztuk do 120 kg wagi żywejII Obróbka mięśniPo wyjęciu kości obrabiamy szynkę usuwając tłuszcz zewnętrzny i złogi tłuszczu wewnętrznego. Następnie wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy.. Szynka po takiej obróbce powinna być w całości rozkładać się i składać jak książka przez to zachowamy naturalny układ mięśni jak i kolorystykę., po złożeniu jej – taką obróbkę prowadzimy gdy mamy dużą prasę i cała szynka w nią wejdzie. Gdy dysponujemy małymi prasami opoj. 1-2 kg szynkę dzielimy na poszczególne mięśniehttp://www.wedlinydo...les.php?id=1158Obrabiamy mięsnie szynki usuwając tłuszcz zewnętrzny, .złogi tłuszczu wewnętrznego, wycinamy wszystkie ścięgna, powięzia, i ścięgniste przyczepy. Z mięśnia czterogłowego zrezygnujemy przeznaczając jego na inne cele.III. PeklowanieProponuję solankę , o składzie na 10 L wody.1. Peklosol - 0,80 kg2. Sól - 0,40 kg3. Cukier - 0,013 kgSolanki przygotowujemy w ilości 0,40 L na 1kg mięśni Mięśnie szynki nastrzykujemy w ilości 7-8 % resztą solanki zalewamy nastrzyknięte mięsnie szynki . Czas peklowania 4-5dni w temp. 4-8 st C.IV. OciekanieSzynki wyjmujemy z solanki płuczemy w zimnej wodzie przez 3-5 min, i układamy do ocieknięcia. Czas ociekania 12- 24 godz .V, Uplastycznianie szynki.Poczujmy się jak w latach 60-tych nie mamy masownic nie wiemy nawet że takie będą . A szynka konserwowa była robiona i to prawie tylko na export. Mięśnie uplastycznimy takim sposobem jakim wtedy robiono. Bierzemy młotek od ubijania kotletów schabowych i zaczynamy uplastycznianie. W przypadku całej szynki złożonej z mięsni .rozbijamy te które będą wewnątrz szynki po jej złożeniu. Ubijamy mięśnie aż na powierzchni zrobi się tak jak by masa wiążąca nie głębiej jak 0,5 cm.. w głąb mięśni. Pojedyńcze mięśnie z których będzie składany blok szynkowy obijamy tak samo ale ze wszystkich stron.VI. Układanie w praski.Uplastycznione mięśnie układamy do prasek wysłanych woreczkami foliowymi itd. Norma nie przewidywała przypraw ale my dla siebie możemy lekko posypać uplastycznione mięsnie jakąś ulubioną przyprawą np. . pieprz biały. Sypiemy na dno żelatynę lub emulsje proporcja żelatyny była taka 1 dkg na dno i 1 dkg na górę przy szynce ok. 5 kg. Całą szynkę wkładamy do prasy np. mandolinowej (takową posiadam ) Uciskamy mocno a ewentualne nie wypełnienia uzupełniamy mniejszymi kawałkami mięśni .Przy układaniu w praskę poszczególnych mięśni układamy je tak by ułożone były wzdłuż w stosunku do późniejszego poprzecznego krojenia gotowego wyrobu .Układamy również kolorami mięśni w ten sposób że zaczynamy np. od ciemniejszych i układamy od samego dna do samej góry , posuwając się wzdłuż praski układamy następnie mięśnie mniej ciemne itd.. chodzi oto by nie było na przekroju mięśni na dole jasne u góry ciemne. Mięśnie muszą być ułożone bardzo ścisło wręcz ubite by nie było wolnych przestrzeni wewnątrz bo później w tych miejscach będzie galareta lub otwory. Po napełnieniu zawiązujemy woreczek zakładamy wieczko i sprężyny .Tutaj praski które sobie zrobiłem zdają wspaniale egzaminhttp://www.wedlinydo...les.php?id=1265VII. Gotowanie .Praski wkładamy do wody o temp. 95 st C na 10 min następnie obniżamy temp. do 72-75st C i parzymy do temp. co najmniej 68st C wewnątrz batonu. (przeliczając to na kg to przewidywany czas 80 min na 1 kg – sprawdzić)VIII. Studzenie.Chłodzimy przez 10 min w zimnej wodzie , nastepnie powietrzem w temp do 10st C. http://www.boxgarage.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503379 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Czerwca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 21 Czerwca 2016 Arkadiusz czy ta szynka to z tego przepisu w Twoim wątku? Prawie.Nowe metody parzenia mówią, że wkładamy praskę do wody o temp.30-40º C większej od temperatury wkładu i parzymy w 75ºC do uzyskania w środku 68ºC, żeby była bardziej soczysta.Czy jest to już inna bajka.Ja tego nie zauważyłem. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8791-z-praski-os%C5%82onki-barierowej-i-s%C5%82oika-arkadiusza/page/5/#findComment-503459 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi