Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

19.04.2018 odbyło się ważenie culatello # 261 i salami w kątnicy wołowej # 299.

Strata na wadze dla culatello od ostatniego ważenia 19.03.2018 to 8%.Od początku 20%.

Strata na wadze salami w kątnicy wołowej od 29.03 2018 to 14 %Teraz waży 4,65 kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-596260
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Znalazłem coś takiego.Polędwica wygląda nieźle,smakuje tak sobie w konsystencji bardzo miękka.Pokazuję i opisuję ku przestrodze aby nie trzymać tak długo polędwicy zapakowanej próżniowo ponieważ zawiera za dużo wody po okresie dojrzewania 3x7 dni.

post-41296-0-84563900-1526061494_thumb.jpg 

post-41296-0-24011700-1526059264_thumb.jpg

post-41296-0-52100600-1526059296_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-597845
Udostępnij na innych stronach

Zaczynam zabawę z ligawą limousine dojrzewającą.Waga 2,20 kg  :)

Peklowanie  40g/kg 50/50 sól morska peklująca i sól.Uprzedzając pytania i wątpliwości informuje że moja sól morska peklująca zawiera 0,9% nitrytu a i dawka nie jest mała więc postanowiłem ja nieco osłabić.Jeszcze nie wiem, ale będę peklował od 14-21 dni na kratce w pojemniku odlewając sosik.Później planuję zapakować w kątnicę ,albo w skarpetę, oprysk pleśnią i do dojrzewalni.Dojrzewać zamierzam do utraty wagi w granicach 38-40 %, ale to już wyjdzie w praniu.

Przyprawy

1.Czosnek granulowany - 0,5 g/kg

2.Pieprz czarny - 1g/kg

3.Majeranek - 3g/kg

4.Koper włoski - 0,5g/kg

5.Kardamon - 0,5g/kg

6.Kolendra - 0,5g/kg

post-41296-0-47778900-1526399896_thumb.jpg

post-41296-0-71571400-1526399915_thumb.jpg

 

Merytoryczne uwagi mile widziane. :)

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598069
Udostępnij na innych stronach

 

 

planuję zapakować w kątnicę ,albo w skarpetę, oprysk pleśnią i do dojrzewalni.

Zapakuj w kątnicę. Wg mnie ona oddaje "to coś" wędlinom.

 Peklując z odciekiem obniżysz słoność.

Czy bedziesz obmywał z przypraw przed zapakowaniem w ...co tam wybierzesz ?

Zwróciłeś w opisie uwagę na zaplanowany % utraty wagi w procesie dojrzewania.

To jest szalenie ważny parametr; Ty o tym wiesz ale wspominam ze względu na początkujących.

Ze zdjęcia wnioskuję, że proces solenia i przyprawiania już sie dokonał.

Przyprawy - rzecz gustu. 

Osobiście do wołowiny nie daję majeranku bo on mi się z kiełbasą białą i kaczkami kojarzy.

Piękny masz ten kawałek ligawy.

Gdzie kupujesz  mięso limousine?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598073
Udostępnij na innych stronach

Sporo nitrytu w tej "morskiej peklosoli", zwykle jest 0,5%. Sam robisz, czy kupujesz taką gotową?. Piękna ligawa, w Selgrosie jest wołowina argentyńska, ale zabija ceną.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598075
Udostępnij na innych stronach

 

 

Sam robisz, czy kupujesz taką gotową?

 

Gotowiec. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598076
Udostępnij na innych stronach

Znalazłem coś takiego.Polędwica wygląda nieźle,smakuje tak sobie w konsystencji bardzo miękka.Pokazuję i opisuję ku przestrodze aby nie trzymać tak długo polędwicy zapakowanej próżniowo ponieważ zawiera za dużo wody po okresie dojrzewania 3x7 dni.

attachicon.gifIMG_20180511_104744.jpg

attachicon.gifIMG_20180511_105025.jpg

attachicon.gifIMG_20180511_105524.jpg

Jako zwrocenie uwagi w nawiazaniu do tego postu-  mysle ze trzeba bylo by przemyslec sprawe pokrywania sugna szynek - dyskutowalismy juz o tym....

 

będę peklował od 14-21 dni na kratce w pojemniku odlewając sosik.

 

Dojrzewać zamierzam do utraty wagi w granicach 38-40 %

- czy ten sosik zamierzasz liczyc juz do straty wagi czy dopiero od zapakowania w .... (podzielam zdanie EAnny - katnica wolowa, ale to Twoj wybor). 

Edytowane przez StefanS

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598078
Udostępnij na innych stronach

Peklując z odciekiem obniżysz słoność

Zgadza się , ale mam pewność że nic mi się nie popsuje i końcowa słoność będzie akurat.

 

Czy bedziesz obmywał z przypraw przed zapakowaniem w

Jeszcze nie podjąłem decyzji.A co proponujesz?.Wino zawsze mam pod ręką.

 

Gdzie kupujesz  mięso limousine

W Makro.

[Dodano: 15 maj 2018 - 19:39]

czy ten sosik zamierzasz liczyc juz do straty wagi czy dopiero od zapakowania w

 

Dobre pytanie.Moim zdaniem to wszystko zależy od ilości tego sosu.Jeśli będzie go mało to pominę jego

wagę .Jeśli dużo to się zastanowię na tym zagadnieniem.Liczę na wariant pierwszy, ale zobaczymy.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598079
Udostępnij na innych stronach

 

 

Na starcie zmierzyłbym pH mięsa wołowego.

Rozwiń tę myśl proszę. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598107
Udostępnij na innych stronach

Na starcie zmierzyłbym pH mięsa wołowego.

 

Zaintrygowałeś mnie.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598120
Udostępnij na innych stronach

Pozwoliłem sobie na porozmawianie z Andrzejem na temat badania pH w wędlinach dojrzewajacych całomięśniowych.Jak się okazało rzecz jest bardzo ważna i dlatego dokonałem pomiaru pH w ligawie .O szczegółach Andrzej obiecał ,że wypowie się wieczorem.Napiszę tylko,że u mnie wszystko jest w porządku

post-41296-0-55921700-1526471898_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598150
Udostępnij na innych stronach

 

 

O szczegółach Andrzej obiecał ,że wypowie się wieczorem.
 

Czy chodzi o to, że zbyt wysokie pH zatrzymuje wodę i wzmaga działalność bakterii proteolitycznych?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598153
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy chodzi o to, że zbyt wysokie pH zatrzymuje wodę

 

Zgadza się.Przy wysokim pH mięso nie będzie oddawało prawidłowo wody i wyrób może nie mieć parametrów wędliny dojrzewającej  lub może się nawet popsuć.Dlatego warto zawsze zmierzyć pH na samym początku żeby ew. mięso przeznaczyć na inny cel .Uwaga ta dotyczy osób posiadających pehametr.Gdy go nie mamy to już Andrzej niech powie jak poznać czy mięso się nadaje czy nie.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598157
Udostępnij na innych stronach

Już nie wiele mam do napisania. Arkadiusz prawie wszystko napisał.

Osoby dysponujące pH-metrem mogą i powinny mierzyć wartość pH mięsa przed ostatecznym przeznaczeniem danego elementu na wyroby dojrzewające.

Dlaczego sprawdzać pH ?

1. Mięso o wysokim pH 6-6,2 bardzo dobrze zatrzymuje wodę dodaną i własną. W tym przypadku będzie problem odpowiednim wysuszeniem całego mięśnia a nawet wysuszenie będzie tylko zewnątrz i trochę pod warstwą zewnętrzną. 

Potrzebujemy aby tkanka mięśniowa po aplikacji soli oddawała wodę w postaci soku mięśniowego. Jeśli mamy spory wyciek soku mięśniowego to nie musimy sie martwić o słoność wyrobu powodującą możliwość zepsucia wyrobu. Większy wyciek soku mięśniowego to jednocześnie zmiększenie wartość aw czyli zwiększenie odporności mięsa na rozmnażanie się drobnoustrojów.

2. Działanie enzymów proteolitycznych. Działają lecz nie wszystkie.

3. Znając wartość pH mięsa możemy przyjrzeć się jego strukturze, ułożenie włókien mięśniowych ( przylegające do siebie, oddalone  itp.), określić kleistość mięsa. Wszystkie widoczne cechy mięsa pozwolą nam na nauczenie się jak wizualnie dobierać mięso do przetwórstwa.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598183
Udostępnij na innych stronach

Kolejne trzecie ważenie culatell.Strata ok.24%.Teraz waży 3,51 kg.Waga początkowa 4,62 kg.Chyba jeszcze zaczekam z miesiąc i dopiero pokryję sugmą.Jak macie inne zdanie to piszcie. :)

post-41296-0-06929800-1526713732_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598339
Udostępnij na innych stronach

Ona jest w pecherzu? Jeżeli tak to po co sugno? Co to jest taka żółta pionowa pręga na zdjęciu. Ogólnie to fajnie wygląda, póki co to dla mnie wyzwanie, ale kiedyś kto wie. Wpierw jednak komora bo bez niej to rzeźbienie.
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598340
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ona jest w pecherzu?

 

Oczywiście

 

 

 

Jeżeli tak to po co sugno?

 

Dlatego że mimo że jest w pęcherzu to oddaje wodę głównie poprzez mięso i z tej strony należy zabezpieczyć żeby się mięso nadmiernie nie wysuszyło i wtedy zacznie dojrzewać bardziej równomiernie.


[Dodano: 19 maj 2018 - 11:17]

 

 

Co to jest taka żółta pionowa pręga na zdjęciu.
 

 

Pęcherz.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598343
Udostępnij na innych stronach

Dzięki za info. Jak przyjdzie czas to sgłoszę się na korepetycje
Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598350
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Dziś ważenie salami #299 .Waga początkowa 5,40 kg.Ostatnie ważenie 23.03.2018.Waga 4.65 kg.,Obecnie waży 4,05 kg.Strata wagi  od ostatniego ważenia 0,6 kg.Od początku strata 1,35 kg czyli 25%

post-41296-0-02642000-1527505297_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598973
Udostępnij na innych stronach

 

 

Od początku strata 1,35 kg czyli 25%

Do jakiego spadku wagi planujesz ją suszyć?

 I w jakim typie to salami robisz?

Już sobie wyobrażam, co to będzie  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598978
Udostępnij na innych stronach

 

 

Do jakiego spadku wagi planujesz ją suszyć?

 

Do 38 % -40 % utraty wagi.

 

 

 

 I w jakim typie to salami robisz?

 

Aniu mam własną dopracowaną recepturę , która nam odpowiada.Eksperymentuję tylko z surowcem.Raz była to łopatka + słonina, drugim razem IIa wp. + słonina a teraz jest karkówka + słonina, ale salami będzie w stylu Spanieta Romana Redzeda.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598982
Udostępnij na innych stronach

salami będzie w stylu Spanieta Romana Redzeda.

 

przepis jest na stronie anglojęzycznej, na forum:  http://www.wedlinydomowe.pl/en/viewtopic.php?t=7652 

A czym sie Twoja salami wyróżnia?

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598984
Udostępnij na innych stronach

Niczym.Ja nie kombinuję z przyprawami tak jak Ty :) .Dla nas kombinacja dwóch trzech przypraw oprócz peklosoli i pieprzu  jest wystarczająca.Staram się nie dodawać ich za wiele rodzajów żeby zachować smak  mięsa.Jest to moje klasyczne salami o którym możesz przeczytać w tym temacie  bo zamieściłem nieco wcześniej przepis https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone/?p=593766. Jeden z naszych wspólnych znajomych  bardzo sobie chwalił jej smak a drugi powiedział ,że dupy nie urywa, ale jest smaczne .

P.S

Jak masz ochotę to napisz zestaw przypraw z gramaturą jaki byś widziała dla salami a ja może postaram się ją zrobić. 

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-598985
Udostępnij na innych stronach

Ligawa zapakowana w kątnicę  wołową poszła  do dojrzewania.Peklowała się razem z przyprawami od 15.O5.2018. i w takiej postaci bez obmywania z przypraw została włożona do kątnicy.

 

post-41296-0-63192500-1527589737_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/14/#findComment-599025
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.