Skocz do zawartości

Wędliny dojrzewajace i suszone Arkadiusza


Rekomendowane odpowiedzi

Uff .. Arkadiusz, uspokoiłeś mnie,tym wpisem o specjalistycznej siatce.????????????

 

Już myślałem, że zdarłeś z kobieciny rajstopy i użyłeś do tak szlachetnego wyrobu.

 

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.

Do mięsa totalnie się nie nadają.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-638195
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 527
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.

Do mięsa totalnie się nie nadają.

Nadają, nadają tylko muszą być znoszone

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Edytowane przez Mlex
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-638196
Udostępnij na innych stronach

 

Dzisiejsze rajstopy są bowiem dobre tylko na nóżki.

Do mięsa totalnie się nie nadają.

Nadają, nadają tylko muszą być znoszone

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

Jeśli to nie żart, to poczytaj sobie z czego dziś Chińczycy robią rajstopy, a potem zalecają ich stosowanie.

 

Podpowiem...z odpadów i śmieci.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-638197
Udostępnij na innych stronach

Nic tylko czekać.Dwie karkówki.Jedna obmyta z przypraw i zapakowana do kątnicy, druga w przyprawach i w pończosze,polędwica dla malżonki w kątnicy i z tylu górna zrazowa w pończosze.

 

Trudne pytania zadajesz. Myślę,że do utraty wagi ok.38-41%,ale i to nie jest wyznaczkiem końcowym.Moja dłoń podpowie mi kiedy będzie koniec.Jak ścisnę i będę uważał,że twardość jest odpowiednia to przerwę proces dojrzewania,ale i to nie będzie koniec bo jeszcze pokroję w kawałki zapakuję próżniowo i schowam  do chłodni na kilka miesięcy.Minimalny czas dla karkówki to 3x14 dni,dla polędwicy 3x7 a dla wołowiny nie wiem bo jeszcze z górnej zrazowej nie robiłem - co znacza te 3x14 czy 3x7 ?? - i skad to pochodzi?

Od 28 .06.2019.Była w jednej warstwie rajstopy.

Pisząc o rajstopie miałem na myśli specjalna siatkę do wędlin dojrzewajcąch a ta jest gęściejsza od damskich rajstop.

to pokażę ostanią coppę kol.Abratka.On przygotował wg. moich wskazówek a u mnie dojrzewała

 

A to na dzisiejszą kolacje.Od góry górna zrazowa i karkówka (4 warstwy osłonki).

 

Wszystko znakomicie DOJRZALO - Zaszly znakomite procesy protelizy i lipolizy.

 

 

Warunki jak zwykle 12 C i 80 % wilgotności.Strata 35%.

W takich warunkach i w tak krotkim czasie nawet w jednej warstwie "rajstopy" nie powinno byc takiego spadku wagi. Czy czasami wskazniki Ci nie przeklamuja??

30c8ef7e1b427e9b367e445662588699.jpg

Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania.

StefanS.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-638222
Udostępnij na innych stronach

@miro

Oczywiście, że to był żart

 

Wysłane przy użyciu Tapatalka

To zmienia postać postu. Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-638231
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Polędwica

post-41296-0-66840700-1569159697_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-641106
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jadłbym

Obydwaj byśmy jedli.

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-641110
Udostępnij na innych stronach

Arek co to za mania ostatnio ,że wszystko "rozdziewiczone "pokazujesz ? Tak w całości towaru pokazać to się nie chce ? Dawaj tu foty  ;)

Bardzo proszę. :D

post-41296-0-99159000-1569170677_thumb.jpg

post-41296-0-68812900-1569170698_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-641128
Udostępnij na innych stronach

 

 

A to na dzisiejszą kolacje.Od góry górna zrazowa i karkówka (4 warstwy osłonki).
 

 

Zainteresowały mnie te 4 warstwy osłonki. Chodzi o tą specjalną siatkę na dojrzewające czy o naturalną?

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-641505
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chodzi o tą specjalną siatkę na dojrzewające czy o naturalną?

 

Chodzi o osłonkę typu rajstopa,ale ja z tego rezygnuję bo podejrzewam, że ten zapach moich dojrzewających jest z tego ,że pleśń przeszła na mięso.W oslonkach naturalnych tego efektu nie ma.Pleśń pokrywa tylko osłonkę  co widać na polędwicy ,która ostatnio pokroiłem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-641510
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Zaczynamy eksperyment.Trzymajcie kciuki.Spianiata Romana z dzika z dodatkiem mięsa wołowego i słoniny.Ph początkowe 5,6

post-41296-0-91171600-1572101012_thumb.jpg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644150
Udostępnij na innych stronach

Trzymam kciuki :) Będziesz ją jakoś ściskał / obciążał jak oryginał? Mam nadzieję, że zdradzisz skład przypraw  :thumbsup:

Lubię sobie wędzić 😁

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644153
Udostępnij na innych stronach

Będziesz ją jakoś ściskał / obciążał jak oryginał?

 

Będę tak jak poprzednią .Teraz włożyłem w siatkę i idzie do fermentacji.

Przyprawy.

Sól - 23g/kg

cure#2 - 2g/kg

Czosnek granulowany - 0,5g/kg

Kardamon - 0,6 g/kg

Fenkuł (koper włoski) - 1g/kg

Pieprz biały - 1,5g/kg

Askorbinian - 0,5g/kg

Dekstroza - 4g/kg

Kultura startowa Biobak ultra plus- 0,5g/kg

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644155
Udostępnij na innych stronach

Pewnie ,że dam.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644157
Udostępnij na innych stronach

Pisałem z telefonu,ale już poprawiłem.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644160
Udostępnij na innych stronach

 

 

cure#2 - 2g/kg ................Kultura startowa Bobik - 0,5g/kg
 
  • gdzie nabyłeś cure#2?
  • Jakie bakterie zawiera  "Bobik"? - ładnie się nazywa  :laugh:

Kciuki za wyrób również trzymam  :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644176
Udostępnij na innych stronach

 

 

gdzie nabyłeś cure#2?

Dostałem od znajomego .

 

 

 

akie bakterie zawiera  "Bobik"? - ładnie się nazywa 

Sory .Nie bobik tylko Biobak ultra plus.Tak to jest jak się pisze z telefonu a on sam poprawia.Składa się chyba z dwóch szczepów. Biobak ultra Plus to kultura składająca się z Pediococcus pentosaceus i Staphylococcus carnosus, która daje łagodny i aromatyczny smak i zapach.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644194
Udostępnij na innych stronach

Dziś pokroiłem karkówkę zapakowaną w kątnicę , ktora sobie wisiała w komorze od 19 czerwca 2019 r.Nie pytajcie jaka była strata bo zagubiła się fiszka , ale tak na moje oko to jakieś 40 %.

post-41296-0-55773800-1572608659_thumb.jpg

post-41296-0-12940000-1572608682_thumb.jpg

post-41296-0-90420300-1572608695_thumb.jpg

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644700
Udostępnij na innych stronach

Po tygodniu w dojrzewalni bez pryskania pleśnią.

 

post-41296-0-14089400-1572685419_thumb.jpg

 

 

 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/18/#findComment-644800
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.