arkadiusz Opublikowano 31 Grudnia 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #501 Opublikowano 31 Grudnia 2020 Będę wdzięczny za informację o kulturze VBM-60 do salami . Może ktoś o niej coś bliższego powiedzieć oprócz tego co jest napisane w specyfikacji.? Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-690578 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #502 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Przewaliłem wszystkie strony Twojego tematu...kurcze , nie wiem co wyjdzie z moich zapeklowanych kawałków ...Nie wiem , czy mogę tu zapytać , najwyżej wywalisz mój wpis .Lubię salami i właśnie przyniosłem z piwnicy coś takiego produkcji niemieckiej , kiedyś o tym wspomniałem ...gdzieś . Kiełbasa ma .. nie wiem ile , 2...3 lata , może więcej , nie pamiętam . Zapakowana próżniowo , otworzyłem ją i nie wiem czy można ją konsumować .Na brzegach foli , wewnątrz oczywiście , widać troszkę czarnej pleśni ???Na batonie nie widziałem czegoś niepokojącego , na osłonce lekki tłuszcz , po zdjęciu osłonki również tłuszcz .Zapach nie jest ... zniechęcający , ale obawiam się próbować .Może ktoś coś Edytowane 14 Stycznia 2021 przez piurko Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-692570 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #503 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Wyglada jak wygląda.Tragedi nie ma,ale czarna pleśń nie jest mile widziana.Nie wiem jaką masz temperaturę w tej piwnicy ,ale takie wyroby zapakowane próżniowo trzymam długo ,ale w chłodni w temp.4-6 C.Ja bym tego nie jadł. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-692582 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 14 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #504 Opublikowano 14 Stycznia 2021 Z tą piwnicą to skrót myślowy , w lodówce w piwnicy .Generalnie miałem to wyrzucić , ale jak zobaczyłem Twoje po 20tu miesiącach , to pomyślałem , że otworzę i zobaczę co tom w środku jest .No to nie będę próbował . Ta marmurkowa wołowina , o której wspominałeś , to ta ?https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-wędliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/?p=632437 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-692590 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 14 Stycznia 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #505 Opublikowano 14 Stycznia 2021 (edytowane) Tak ta. Edytowane 14 Stycznia 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-692601 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 15 Stycznia 2021 Zgłoś Udostępnij #506 Opublikowano 15 Stycznia 2021 Dzięki bardzo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-692618 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Września 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #507 Opublikowano 21 Września 2021 Dawno nie odpalałem komory. Salami, 3 coppy i jedna polędwica. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-723442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #508 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728628 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #509 Opublikowano 26 Października 2021 Jak dorosnę to też takie zrobię :clap: Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728632 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 26 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #510 Opublikowano 26 Października 2021 Jak dorosnę to też takie zrobię Nie wątpię. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728634 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
El komendante Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #511 Opublikowano 26 Października 2021 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728649 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #512 Opublikowano 26 Października 2021 :clap: Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728650 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #513 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa Kupowałem podobne Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728660 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 26 Października 2021 Zgłoś Udostępnij #514 Opublikowano 26 Października 2021 Salami już gotowa. Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania...Zapytam, nieco prowokacyjnie; jak Mistrz ocenia prezentowany wyrób? Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-728745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 28 Października 2021 Autor Zgłoś Udostępnij #515 Opublikowano 28 Października 2021 (edytowane) Napisz coś więcej o salami: skład, przyprawy, szczepionka, czasookres dojrzewania... SkładI wp (schłodzona do 4º C) - 6,27 kg Słonina karkowa (mrożona) - 1,50kg MielenieSitko 4,5 mm Peklowanie 3 dniPeklosól - 27 g/kgTym razem nie dodałem #2 PrzyprawyCzosnek granulowany - 0,4 g/kgKardamon - 0,5g/kgKoper włoski (fenkuł) - 1g/kgPieprz bały - 1,5g/kgAskorbinian - 0,4g/kgDekstroza - 4g/kgKultury startowe SBL48 - 0,2g/kg (zgodnie z zaleceniami producenta) FermentacjaZgodnie z zaleceniami producenta temp. 20 ºC , 90 % wilgotności. Fermentacja od 07.09.2021 godzina 13.00 - 08.09,2021 godzina 10.15.PH początkowe - 5,80PH końcowe - 4, 96Pleśń P. nalgiovense . Opryskano dwa dni po fermentacji na wytartą ręcznikiem i suchą powierzchnię.Dojrzewanie od 10.09.2021 - 26.10.2021 w temp. 12º C i wilgotności 78-80 % do utraty wagi 40% WnioskiSalami smaczne, nieco bardziej kwaskowe od poprzedniej z dzika fermentowanej do podobnej wartości gdzie zastosowałem kulturę Biobak ultra plus. Podwyższona kwaskowość nieco zabija smak przypraw. Trzeba ich dawać nieco więcej. Zauważyłem też większą kruchość od dziczej. Mam jeszcze jedną szczepionkę i na niej zrobię następne salami na tym samym składzie. Będzie do porównania. Mojego procesu mielenia i dodawania przypraw nie opisuję bo jest powszechnie znany. Edytowane 28 Października 2021 przez arkadiusz Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-729010 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 2 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #516 Opublikowano 2 Stycznia Czy ktoś pomoże jak to podłączyć i jak to ustawić. Tylko proszę łopatologicznie .😌.Może być na PW. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980104 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij #517 Opublikowano 2 Stycznia Ze strony: https://termoplus.pl/regulatory/esm3723/?srsltid=AfmBOoohychZL4oA8lp82OPa90O9rX2L91trFXELwD2zsnz5DHl0w-ZT Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 2 Stycznia Zgłoś Udostępnij #518 Opublikowano 2 Stycznia (edytowane) Kiedyś jak kupowałem ESM-a otrzymywało się sterownik w komplecie z czujnikiem. Obecie producent do w/w kompletu dokłada termistor NTC -MF 72 czy ktoś go wpinał w układ? Edytowane 2 Stycznia przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980238 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kanada Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #519 Opublikowano 3 Stycznia Jeśli smakuje tak, jak wygląda, to...👏 A tak poza tym, patrząc na przepis, to nie jest na moje umiejętności.🤦♂️ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980273 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #520 Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) W dniu 28.10.2021 o 12:28, arkadiusz napisał(a): Zauważyłem też większą kruchość od dziczej. Tu jest odpowiedź: W dniu 28.10.2021 o 12:28, arkadiusz napisał(a): PH końcowe - 4, 96 W dniu 28.10.2021 o 12:28, arkadiusz napisał(a): Dekstroza - 4g/kg Czy robiłeś pomiar pH po zakończeniu procesu dojrzewania (utraty założonej masy)? W dniu 28.10.2021 o 12:28, arkadiusz napisał(a): Podwyższona kwaskowość nieco zabija smak przypraw. Trzeba ich dawać nieco więcej. Lekko kwaśny smak taki lubię, z przyprawami to bywa różnie np. z fenkułem nie poszalejesz jest bardzo aromatyczny i zabije inne smaki. Arek niekoniecznie kwasowość zakryła smaki. Moim zdaniem innych przypraw dałeś tak fest od bidy 😉. Edytowane 3 Stycznia przez Grzewlod Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980280 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #521 Opublikowano 3 Stycznia (edytowane) Ja podlaczam jedynie chlodziarke (w zasadzie 2 chlodziarki po dwa osobne ESM jedna na wedzone druga na niewedzone dojrzewki) pod alarm bo nie mam zautomatyzowanego dyfuzora ale jak trzymam 11C z histereza +/-1C (i opoznieniem przelaczenia 1 minuta dla oszczedzenia zywotnosci sprezarki chlodziarki) wilgotnosc przy wsadzie z kindziuka majacym 15 dni wymaga wlaczenia dyfuzora z raz dziennie. Czyli chlodziarka jest polaczona na alarmie temperatury ustawionym na 11C histereza 1C, opoznieni 1 min Instrukcja - https://termoplus.pl/upload/regulatory-/instruction/instruction_esm3723-regulator-temperatury-i-wilgotnosci.pdf?srsltid=AfmBOoq2do-6zMCv_w4764sx-3WgVfzLs76bLIH1XOhyOU--_LF1cejb Ustawilem tAtS na 1 tASt na 11 tAlh na 1 tAdl na 1 Edytowane 3 Stycznia przez rysiekg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980330 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #522 Opublikowano 3 Stycznia Dziękuję Ryskieg za informację. Jak podłączyć cały układ to ja wiem natomiast mi chodzi o termistor gdzie i w jaki sposób go wpiąć w obwód żeby spełniał swoje zastosowanie. Na schematach nigdzie nie zamieszczono dodatkowego obwodu lub przynajmniej punktu wpięcia termistora. Nie wiem czy dobrze Ciebie zrozumiałem jeśli się mylę to mnie popraw. Ty w swoim podłączeniu wykorzystałeś styk nr 3 od alarmu nieskiej temp. do ? No właśnie do czego, do miękkiego startu "Soft start" sprężarki , czegoś nierozumie? Czy podłączając w taki sposób jak to zrobiłeś stopniowo zwiększa się napięcie zasilania? Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980393 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 3 Stycznia Zgłoś Udostępnij #523 Opublikowano 3 Stycznia Bardziej brutalnie to polaczylem - alarm uruchamia cale zasilanie chlodziarki, czyli np przy progu 12C i wiecej gdy uplynie minuta, uruchamia chlodziarke jako taka - to rowniez powoduje ze osuszanie chlodziarki (wbudowane) takze dziala w ograniczonym zakresie - co zmniejsza zapotrzebowanie na uruchomienie dyfuzora. Ten ostatni bede jutro rozkrecal zeby zobaczyc czy dam rade "zwatowac" jego wlacznik - wtedy bym go tez podpial do ESMa. Co do termistora to mysle ze taki jest zamysl jak piszesz, dla zabezpieczenia przed pradem chwilowym przy uruchomieniu lodowki, ja mam male chlodziarki jedna ma 0.5A znamionowe a druga jest mniejsza wiec zalozylem ze mam troche zapasu do 3A dopuszczalnego pradu. Choc pewnie jak wrzuce to w obudowe to doloze ten ogranicznik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980468 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
rysiekg Opublikowano 4 Stycznia Zgłoś Udostępnij #524 Opublikowano 4 Stycznia (edytowane) Jeszcze tylko dodam, ze to podpiecie MF72 50D11 - ma graniczenie 1.5A znamionowej pracy i 50 Ohm - wiec bardziej to wyglada na przeznaczone na wyjscie grzalki O1, ktore wytrzyma 5A (zakladajac zwarcie na wyjsciu, wiec to co pozostaje to zmierzenie lub sprawdzenie pradu szytowego Twojego kompresora i zweryfikowanie czy to wystarczy jako zabezpieczenie no i czy kompresor ma prad znamionowy < 1.5A, zeby nie spalil samego MF72) - opcjonalnie jesli twoja chlodziarka potrzebuje wiecej to tymi wyjsciami sterwalbym jakims dodatkowym przekaznikiem sterowanym przez 230V, ktory wytrzyma wymagany przez kompresor prad rozruchu). z https://www.cantherm.com/wp-content/uploads/2018/08/MF72_AUG_2018.pdf Edytowane 4 Stycznia przez rysiekg Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 4 Stycznia Autor Zgłoś Udostępnij #525 Opublikowano 4 Stycznia Nie wiem czy się nadają , ale mam do rozruchu chłodziarki i grzania dokupione SSR -y. Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8793-w%C4%99dliny-dojrzewajace-i-suszone-arkadiusza/page/21/#findComment-980614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi