Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Miło mi, jak ktoś na FB chce abym był jego znajomym ale mam prośbę o jakąś wiadomość typu: "cześć, jestem janek15 z forum".  Dzięki.  :thumbsup:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430706
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 997
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Chyba za późno zajrzałem, bo już nikogo nie ma. :(

Ale z rana kawa jak śmietana.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430867
Udostępnij na innych stronach

Kawa w nowym kubku na pewno będzie lepiej smakować.  :)

 

post-55133-0-31178200-1434533627_thumb.jpgpost-55133-0-37529800-1434533628_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430885
Udostępnij na innych stronach

Jaką drogą nabyłeś ten fajowski kubek :) ?

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430889
Udostępnij na innych stronach

Jaką drogą nabyłeś ten fajowski kubek :) ?

Chętnie zareklamuję kolegę ale nie wiem czy mogę powiedzieć.  :D  :rolleyes:

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430891
Udostępnij na innych stronach

 

 

nie wiem czy mogę powiedzieć

 

To na ucho podszepnij :) 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430893
Udostępnij na innych stronach

 

nie wiem czy mogę powiedzieć

 

To na ucho podszepnij :)

Tak zrobiłem przed chwilą.  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-430896
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Żeby zapewnić w kafejce coś do picia na przyszłość, postanowiłem zrobić nalewkę wiśniową.  ;)

Może podzielicie się swoimi sprawdzonymi przepisami?  :rolleyes:

Na razie znalazłem taki:

 

http://www.zajadam.pl/alkohole-domowe/nalewka-z-wisni

 

Wiele z dawnych przepisów, mówi o wiśniach częściowo drylowanych. Inni mówią o truciźnie w pestkach, zwariować można.  :frantics:

Edytowane przez paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436320
Udostępnij na innych stronach

 

 

mówi o wiśniach częściowo drylowanych. Inni mówią o truciźnie w pestkach, zwariować można.

 

Pestki to kwas pruski, ale ja mam taki przepis który przewiduje kilka wiśni z pestkami na 5l nastawu i taką wiśniówkę robię. 

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436321
Udostępnij na innych stronach

Chyba raczej mało jest tej trucizny w pestkach a niektóre przepisy mówią o pół na pół wiśni z pestkami.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436323
Udostępnij na innych stronach

Ja dryluje wszystkie wiśnie. Kwasu pruskiego się nie boję, ale pestki dają goryczke. Dwa dni temu zalałem alkocholem 2,5 kg wiśni https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/6756-moje-wyroby-bazylwidzew/?p=436049

Dzięki, właśnie u Ciebie też podglądałem.

Będziesz dodawał cukru, czy robisz wytrawną?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436328
Udostępnij na innych stronach

U mnie dwa miesiące w akoholu, zlewam i zasypie 1,25 kg cukru. Z pół roku w butelkach w piwnicy i piję :w00t::frantics: :frantics:

A zasypane cukrem owoce ile trzymasz? Póżniej to się miesza i w butelki?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436330
Udostępnij na innych stronach

tylko nie zapomnij sprawdzic czy dobre jest :D

Tego się obawiam.  :D

Jedną na pewno zrobię taką jak Twoja. Dzięki.

 

 

 

Mam też ochotę na wytrawną, ponoć też wrażenia niezapomniane ale dopiero po roku.  :cry:

Ktoś robił?

 

post-55133-0-20343400-1437641738_thumb.png

Ja zalewam jeszcze raz alkoholem 40%

Ile tego lejesz, flaszkę na wszystko , czy tyle samo co jest tamtego?  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436332
Udostępnij na innych stronach

Ja zalewam jeszcze raz alkoholem 40%

Ile tego lejesz, flaszkę na wszystko , czy tyle samo co jest tamtego?  :D

A oprócz tego jeszcze jedno pytanie, trzymasz nalewkę na słońcu, czy w ciemnym miejscu?

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436335
Udostępnij na innych stronach

Ja zalewam  wisnie najpierw alkoholem ,w sumie nie odmierzam ile, leje tyle zeby zakryl owoce .Wisnie dryluje ok 25% zostawiam z pestkami.odstawiam ale nie na sloncu , na 6 tygodni po czy zlewam alkohol do butelki a owoce zasypuje cukrem ale nie za duzo bo nie lubie przeslodzonej , ostatnio dalam 50/50  miod/cukier i z cukrem stawiam na sloncu ,raz dziennie slojem wstrzasam zeby sie rozpuscilo po 6 tygodniach zlewam syrop i lacze z wczesniejszym alkocholowym nastawem ,stoi sobie  nabiera smaku po 2 miesiacach albo i dluzej zlewam z tego co sie na dnie osadzilo do nowych butelek zamykam i zapominam na jak najdluzej :)

owoce wykorzystuje do lodow lub ciast.

Edytowane przez electra
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436340
Udostępnij na innych stronach

wiem wiem ,bo czasem sobie tak podjadlam jak robilam ciasto, ciasto malo sie nie spalilo :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436343
Udostępnij na innych stronach

Wiśnie w słoju zalewam płynnym miodem. Po około tygodniu, gdy wiśnie puszczą sok, a miód się rozpuści (rozrzedzi), a jeszcze nie sfermentuje, dolewam spirytusu w ilości równej ok 40% objętości wiśni i soku i zostawiam na dwa miesiące. Wtedy zlewam nalew, filtruję przez filtr od kawy, rozlewam do butelek i właściwie gotowe. Jak ktoś ma samozaparcie to może próbować starzenia. Jest to trochę łatwiejsze, gdyż jako produkt uboczny mamy sporo naalkoholizowanych i smacznych wiśni.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436344
Udostępnij na innych stronach

Na razie znalazłem taki:

 

http://www.zajadam.pl/alkohole-domowe/nalewka-z-wisni

 

Wiele z dawnych przepisów, mówi o wiśniach częściowo drylowanych. Inni mówią o truciźnie w pestkach, zwariować można.  :frantics:

Polecam ten przepis, dostałem w spadku po dziadkach bardzo podobny i zawsze wychodzi OK. mój różni się minimalnie, a dokładnie to okresem trzymania wiśni w spirytusie i w cukrze, u mnie wynosi on po 8 tygodni, no i wszystkie wiśnie są drylowane.

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436358
Udostępnij na innych stronach

W tym roku powtarzam nalewkę wiśniowa z miętą. Na kilogram drylowanych wiśni dodaję gałązkę mięty.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436411
Udostępnij na innych stronach

Do nalewki wiśniowej dodaję zawsze kilka migdałów .. sparzonych i obranych. :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436412
Udostępnij na innych stronach

A wie może ktoś jak zrobić kijafę?

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436434
Udostępnij na innych stronach

W tym roku powtarzam nalewkę wiśniowa z miętą. Na kilogram drylowanych wiśni dodaję gałązkę mięty.

Dodam miętę po zlaniu do jednej z butelek, może będzie dobrze.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8828-kafejka-u-paweljacka/page/13/#findComment-436439
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.