paweljack Opublikowano 25 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 25 Grudnia 2021 (edytowane) Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy. Pawle, dobry wieczór. Z klasyfikacją wołowiny jest trochę inaczej, niż z wp.Klasyfikacja wołowinyKlasa I. – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. ...Klasa II. – mięso chude i ścięgniste. ...Klasa III. – mięso tłuste i ścięgniste. ...Klasa IV. – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. ...Klasa V. – używana jest wyłącznie w przetwórstwie.Druga klasa wołowa nie ma tłuszczu.Widocznie nigdy takiej nie kupowałeś, nie myl klasyfikacji z handlem.[Dodano: 25 gru 2021 - 21:51]Rozmawiamy o tym co jest w sprzedaży, nie w książkach i co kolega ma kupić albo nie.[Dodano: 25 gru 2021 - 21:58]Jeśli chodzi o policzki wieprzowe, to technolog nasz się wypowiedział, natomiast chyba nikt z piszących tu nie używa ich do kiełbas tylko do wspomnianej kaszanki i salcesonu, nie napisałem też że to gorszy towar, tylko inne przeznaczenie. Edytowane 25 Grudnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740053 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 26 Grudnia 2021 W tym konkretnym przypadku dyskusja nad tym tłuszczem, a właściwie łojem jest niepotrzebna. Jak już pisałem, w przepisie jest po kilogramie II i III-ki wieprzowej. II-ka wieprzowa powinna mieć w teorii do 30% tłuszczu, w tej wołowinie jest 20%, a jak dobrze poprzebieram to może nawet mniej. Zatem dodając 2 kg tej II-ki wołowej w proporcjach będzie się mniej więcej zgadzało. Ogólnie to chyba każdy ma trochę racji co do tej wołowiny. Klasyfikacja klasyfikacją, natomiast handlowo II-ka wołowa jest sprzedawana jako 80/20, natomiast zawartość tego łoju jest bardzo różna. Pamiętam, że w zeszłym roku pod tą etykietą w vacuum były 3 kawałki zrazówki po ok 700g, w tym dwa czyste i jeden z jakimiś pojedynczymi przerostami błon. Jest to pewnie wynikowa rodzaju rozbieranej tuszy, humoru rzeźnika i innych okoliczności. Summa summarum trzeba szukać tego, co się aktualnie potrzebuje. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 26 Grudnia 2021 (edytowane) Kolego marcel089, ja jeśli używam wołowiny na klej do kiełbasy to jest to tylko i wyłącznie pręga, która wg mnie najlepiej klei. Skoro ty potrzebujesz tylko kilogram to nie wiem czy jest sens szukania innej wołowiny przy tak nieznacznej różnicy cenowej. A łoju wołowego to ja osobiście nie dawał bym do kiełbasy. Może wielu się z tym nie zgodzi ale bym nie dał.Kilka lat temu robiłem trochę kiełbasy z mięsa powierzonego i znajomy kupił kark wołowy to przy urabianiu większość tego tłuszczu (łoju) okleiła mi się na rękach. To tylko takie moje spostrzeżenie. Edytowane 26 Grudnia 2021 przez Grzes7908 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740073 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Nie znam się na policzkach, nie wiem co z tego się robi, ale to chyba zbrodnia. Widziałem je gdzieś na mieście - były droższe od polędwiczek Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 26 Grudnia 2021 Widziałem je gdzieś na mieście - były droższe od polędwiczek Nie wiem jak w mięsnych na mieście, znam tylko ceny z Makro. Wieprzowe kosztują 20-25zł, polędwiczki 20-27zł, więc porównywalnie. Wołowe są droższe, ok 35zł. Wieprzowe wg są bardziej kleiste, przynajmniej po duszeniu w szybkowarze, bo tak je zawsze robię. Natomiast osobiście bardziej smakują mi wołowe. Nie znam się na policzkach, nie wiem co z tego się robi, ale to chyba zbrodnia. Gdybym robił kiełbasę co tydzień, to nie miałbym takich pomysłów, a że zdarza się to od święta to różne rzeczy przychodzą do głowy Tym razem dam jednak pręgę albo wspomnianą II-kę wołową, w zależności od tego, co uda mi się kupić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 27 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 27 Grudnia 2021 Ja podchodze do kwestii cenowych inaczej ...dla mnie nie wazna jest cena tylko produkt , jak ktos chce to moze zrobic i kielbase z miesa wolowego Wagyu ,najwazniejsze jest co mozna wykozystac w zamian a nie ile to bedzie kosztowac ja czasem kupuje wolowine dobrej jakosc tansza odcalej golonki z ktorej jeszcz emusze wykroic kosci i skory z tluszczem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740318 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 29 Grudnia 2021 (edytowane) W poniedziałek kupiłem mięso i od wczoraj się pekluje. Wyszło następująco: A'la lisiecka: kl I z szynki 7,80kl II z szynki 1,50kl III goleń wołowa 1,65SUMA 10,95 Będzie nabita w jelita wołowe wiankowe, wędzona i podpiekana. Bigosowa (bo z każdego mięsa, które było pod ręką )kl I z szynki 1,00kl I z fileta 1,35kl I z udźca 2,00kl II z szynki 2,05kl II z udźca 0,85kl III z szynki 0,57kl III wołowina 2,08 SUMA 9,90 Ta będzie w kiełbaśnicach, wędzona i parzona. Będę musiał nadziać kiełbasę w czwartek po południu/wieczorem i od rana w piątek wędzić. Z uwagi na rozmiar wędzarni najpierw będzie wędzona wp/drob wraz z "półgęskami" z kaczki, a następnie lisiecka. Tą pierwszą po zakończonym pieczeniu lisieckiej planuję jeszcze ponownie podwędzić po sparzeniu, żeby nabrała lepszego koloru i zapachu. Mam tylko wątpliwość w jaki sposób to zrobić, tzn w jakiej temp i jak długo. Generalnie czasu będę miał na to niewiele, a wędzarnia będzie gorąca po pieczeniu. Czy w ogóle może tego zaniechać? Moja druga wątpliwość jest następująca. Kiełbasa zostanie nabita i będzie leżeć na balkonie w temp do 5C przez noc. To nie jest problem, bo już osadzałem ponad 12h w takich temperaturach. Cienka będzie wędzona od rana, ale lisiecka poczeka na swoją kolej kilka godzin. W piątek do południa temperatura może podskoczyć do 10C i nie wiem czy w takich warunkach może leżeć czy lepiej w lodówce. Przy czym jeśli w lodówce, to musiałbym nie układać jej na drążkach tylko w pojemniku.Czy ktoś w ogóle osadzał kiełbasę w pojemniku w lodówce? Czy nie będzie później problemu z poukładaniem jej na drążkach? O ile tym razem raczej nie będzie to konieczne to pytam bardziej na przyszłość, na przykład w lecie. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740687 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzes7908 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Kolego, nie wiem czy lisiecka nie jest zbyt chuda do podpiekania i czy nie wyjdzie zbyt sucha. Osobiście nigdy nie podpiekam takich kiełbas. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez Grzes7908 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740711 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 29 Grudnia 2021 @Grzes7980Kiełbasa lisiecka to kiełbasa pieczona. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740726 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Osadzanie kiełbas powinno się przeprowadzać na wisząco, na drążkach w czasie i temperaturze określonej przepisem. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Osadzanie kiełbas powinno się przeprowadzać na wisząco, na drążkach w czasie i temperaturze określonej przepisem. Rozumiem doskonale. W większości przepisów jest podane 2h w temp pokojowej. Natomiast czas osadzania zależy od temperatury i może być wydłużony w warunkach chłodniczych. Ten temat był już zresztą wiele razy dyskutowany. Może nieprecyzyjnie zapytałem, bardziej chodziło mi o to czy w awaryjnej sytuacji, gdyby nadziana kiełbasa poleżała przez noc w lodówce, to czy dałaby się jeszcze ułożyć na drążkach czy na przykład jelita mogłyby pękać czy coś innego? P.S. Domyślam się, że jednym z celów procesu osadzania jest wstępne osuszenie i o tym nie może być mowy w takim przypadku. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez marcel089 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740748 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Ten temat był już zresztą wiele razy dyskutowany. I wszędzie tam było napisane że osadza się na leżąco? Wędliny osadza się w pionie aby się między innymi... osadziły Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740758 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 29 Grudnia 2021 (edytowane) Osadzanie kiełbas powinno się przeprowadzać na wisząco, na drążkach w czasie i temperaturze określonej przepisem. Rozumiem doskonale. W większości przepisów jest podane 2h w temp pokojowej. Natomiast czas osadzania zależy od temperatury i może być wydłużony w warunkach chłodniczych. Ten temat był już zresztą wiele razy dyskutowany. Może nieprecyzyjnie zapytałem, bardziej chodziło mi o to czy w awaryjnej sytuacji, gdyby nadziana kiełbasa poleżała przez noc w lodówce, to czy dałaby się jeszcze ułożyć na drążkach czy na przykład jelita mogłyby pękać czy coś innego? P.S. Domyślam się, że jednym z celów procesu osadzania jest wstępne osuszenie i o tym nie może być mowy w takim przypadku.Kiełbasa może leżeć przez noc w lodówce i nic się nie wydarzy z jelitami, natomiast rano przed wędzeniem trzeba osadzać na wisząco w temp. pokojowej 1-3 godzin w zależności od rodzaju. Edytowane 29 Grudnia 2021 przez paweljack Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740761 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 29 Grudnia 2021 czas osadzania zależy od temperatury i może być wydłużony w warunkach chłodniczych. T Kiełbasa się nie zepsuje bakteriologicznie ale farsz "zrośnie" się z jelitem. Potem jest płacz, że twarde jelito, skórka nie odchodzi itd.Najlepszy efekt uzyskuje się w wyniku wędzenia w dniu nadziania i po czasie osadzania przewidzianym w technologii. Kiełbasa lisiecka to kiełbasa pieczona Owszem, ale dobry efekt uzyska się pieczeniem w wysokiej wilgotności powietrza.Powodem jest zarówno chudy farsz jak i dość duży przekrój jelit wiankowych wołowych.To nie jest proces odporny na wahania parametrów tak jak przy kiełbasach tłustych wiejskich podlanych pół wiaderkiem wody Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740762 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Kiełbasa może leżeć przez noc w lodówce i nic się nie wydarzy z jelitami, I należy tylko głośno powiedzieć że to jest przechowanie/przetrzymanie a nie osadzanie. Które błędnie interpretują niektórzy.Dopiero po przetrzymaniu, wyciągamy wędliny z lodówki/chłodnego miejsca i rano przed wędzeniem trzeba osadzać na wisząco w temp. pokojowej 1-3 godzin w zależności od rodzaju. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 29 Grudnia 2021 Owszem, ale dobry efekt uzyska się pieczeniem w wysokiej wilgotności powietrza. Dlatego grube kiełbasy podpiekam w piekarniku gdzie mogę zwiększyć wilgotność poprzez wlanie wody na blaszkę pod rusztem.Taki domowy piec konwekcyjno parowy . Tylko czy to tak do końca pieczenie jak w dawnych wędzarniach i przepisach na które się tu na forum często i słusznie powołujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740881 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
marcel089 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 30 Grudnia 2021 A czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś w temacie ponownego wędzenia kiełbasy parzonej? Kojarzę, że na forum widziałem takie przepisy, ale nie mogę teraz znaleźć. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Yerba Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 30 Grudnia 2021 na pewno żywiecką Cytuj Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740969 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 30 Grudnia 2021 A czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś w temacie ponownego wędzenia kiełbasy parzonej? Ja po kilku dniach podsuszania wkładam kiełbasy do wędzarni i odymiam z 4-5h w temp. 30-40'C. Najczęściej traktuję tak kiełbasy grube. Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740971 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Ja po kilku dniach podsuszania I to moim zdaniem jest błąd. Po tych kilku dniach podsuszania masz już lekko sucho pod osłonką co powoduje ,że dym nie wnika swobodnie do środka batonu. Drugie wędzenie powinno się odbyć dla kiełbas parzonych po 12 h od parzenia ciepłym dymem 30-32 C przez ok.8 h. Niektóre kiełbasy podwędza się po podsuszeniu trzeci raz dla odnowienia powierzchni a nie dla lepszego nasycenia dymem. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 30 Grudnia 2021 I to moim zdaniem jest błąd. Po tych kilku dniach podsuszania masz już lekko sucho pod osłonką co powoduje ,że dym nie wnika swobodnie do środka batonu. To gdzieś kiedyś przeczytałem jak EAnna doradzała komuś. I rzeczywiście tego aromatu w wędlinie jest więcej (nie liczę na większe/lepsze zabezpieczenie wędliny, tylko sam aromat). Drugie wędzenie powinno się odbyć dla kiełbas parzonych po 12 h od parzenia ciepłym dymem 30-32 C przez ok.8 h. Na pewno wypróbuję Niektóre kiełbasy podwędza się po podsuszeniu trzeci raz dla odnowienia powierzchni a nie dla lepszego nasycenia dymem A to wiem, nigdy nie robiłem Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-740982 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 30 Grudnia 2021 czy ktoś mógłby podpowiedzieć coś w temacie ponownego wędzenia kiełbasy parzonej Wg mnie każdą (za wyjątkiem kiełbas tzw. nietrwałych) można ponownie podwędzić. Wprawdzie ortodoksyjna wskazówka brzmi: Drugie wędzenie powinno się odbyć dla kiełbas parzonych po 12 h od parzenia ciepłym dymem 30-32 C Jednak z mojej praktyki i osiąganych efektów wynika, że podwędzanie po kilku dniach podsuszania przynosi również rewelacyjne wyniki.Uzyskujemy produkt o wyraźnie innym smaku, zapachu i teksturze. Produkt o wydłużonej trwałości.Czy lepszy? Odpowiem tak: INNY !!!To jakby zupełnie inne wędliny mimo, że mają identyczny skład początkowy Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-741081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 30 Grudnia 2021 (edytowane) Dlaczego ortodoksyjna.?Raczej logiczna i technologiczna.Jeśli będziemy podsuszali kielbasę w domowych warunkach bo zapewne o takie chodzi pytającemu to pod osłonką nastąpi powierzchniowe obsuszenie ,które spowoduje gorszą penetrację dymem środka batonu.Logiczne.?Był tu jeden kolega ,który za mocno obsuszył przed wędzeniem batony i narzekał ,że słabo je czuć wędzeniem.Sama odpowiedziałaś mu ,że przyczyna jest za mocne obsuszanie przed wędzeniem.Oczywiście każdy robi jak chce,ale efekty będą różne. Edytowane 30 Grudnia 2021 przez arkadiusz Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-741082 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 30 Grudnia 2021 To jakby zupełnie inne wędliny mimo, że mają identyczny skład początkowy Dokładnie tak, testowałem kiełbasę z jednego farszu 1. Parzona2. Podpiekana w wędzarni3. Parzona i podwędzana 4. Podpiekana i suszona 5. Parzona podsuszana i dowędzanaTo są inne smaki a skład, przyprawy i mieszanie identyczne. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-741087 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 30 Grudnia 2021 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 30 Grudnia 2021 Jeśli po wędzeniu, parzeniu kiełbasa będzie przechowywana w warunkach o większej wilgotności, wówczas nie będzie szybkiego ubytku na zewnętrznej powierzchni batonu, a tym samym powtórne jej wędzenie przyniesie zadowalający efekt. Miało być o "kleju" w kiełbasie. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/page/2/#findComment-741094 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.