Skocz do zawartości

Klej w kiełbasach - wołowina zamiast tylniej golonki ?


Rekomendowane odpowiedzi

Mam zamiar w przyszły weekend uwędzić troszkę kiełbas ala Krakowskich i mam pytanko czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ?

Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?

Obrabianie golonki trochę u mnie trwa więc szukam innego sposobu pozyskania kleju :)

 

Z góry dzięki za pomoc :)

wędkarstwo, grzyby i wędzenie
http://www.grzegorzswiadek.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 51
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

 

 

czy zamiast tylniej wieprzowej golonki mogę użyć wołowiny ? Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?

Spokojnie możesz.Kiedyś jak kleiste to tylko wołowina, później ludziska przeszli na udźce indycze (tańsze były od wołowiny) .Teraz przeważnie wykorzystują na kleiste mięso z golonki, łopatki. Jak jak czasami robię z wołowiną to kupuję gulaszowe wołowe.

Przynajmniej mi się tak zakodowało.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-313441
Udostępnij na innych stronach

wołowe bardzo ścięgniste -pręga , gulaszowe z łopatki

 

Jak masz dobrą maszynkę i bardzo ostre zestawy tnące to możesz kupić pręgę (jest to wytrybowana goleń wołowa), zawiera dość dużo grubych ścięgien,wiązadeł.... , ale powinna być tańsza , a jak nie to gulaszowe wołowe.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-313482
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jeśli tak, to jaką część wołowiny najlepiej kupić ?

 

Kup w Selgrosie ,albo Makro II wołową i będziesz miał klej nad kleje.Tylko uważaj bo wołowina lepiej klei od indyka i golonek.Trzeba dać nieco mniej.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-313520
Udostępnij na innych stronach

 

 

Obrabianie golonki trochę u mnie trwa więc szukam innego sposobu pozyskania kleju  

 

Poszukaj dobrze w sklepach  ja ostatnio kupiłem  golonkę bez skóry i bez kości.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-313525
Udostępnij na innych stronach

  • 8 lat później...

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić.

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kie%C5%82basa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739931
Udostępnij na innych stronach

 

 

uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością?
U mnie z tylnej golonki czystego mięśnia z błonkami jako III wychodzi średnio  ok. 50 do 55 % w stosunku do ogólnej wagi całej zakupionej golonki. Kilkakrotnie liczyłem wydajność i teraz tak przyjmuję planując zakupy. Oczywiście to trochę też zależy jak "bogata" jest ta golonka. 
Wiedzy nigdy za wiele, nawet tej na chwilę obecną pozornie nieprzydatnej.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739939
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością?

Orientacyjnie będzie uzysk wynosi 50%. Kupujesz np. 1 kg golonki ( z kością, tłuszczem i skórą) i uzyskujesz 0,5 kg mięsa kl III.

 

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III?

Nie eksperymentowałem ale ... możesz zastąpić.

Edytowane przez Bagno
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739940
Udostępnij na innych stronach

Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Kup w Makro II wołową z małą ilością tłuszczu lub bez  i użyj ją na klej. Ja tak robię i jestem zadowolony. Policzków trochę szkoda na klej. Świetny gulasz z nich wychodzi.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739950
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kup w Makro II wołową

 

Właśnie miałem pytać o tą II-kę, bo widziałem paczki z mięsem w kawałkach, jeżeli dobrze kojarzę to z opisem 80/20, chociaż wizualnie wydawało mi się, że było więcej tłuszczu. Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz? Pytam w kontekście tej "lisieckopodobnej". Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok. Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739959
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mogę dopytać to całość liczysz jako klasę III czy część jako II i na jakim sitku mielisz?

Całość .Tego nie klasyfikuję .Mielę jak wp. 2 X2.Staram się kupić z jak najmniejszą ilością tłuszczu bo i takie bywają. Trzeba trochę poprzewracać .

Zastanawiam się czy jakbym dał 2kg tej II wołowej i wtedy 8kg wyłącznie I-ki z szynki to będzie ok.

Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką.

Co prawda zostanę z okrawkami z szynki, ale to się do czegoś innego wykorzysta.

Dodasz do innej kiełbasy albo na mielone lub na gulasz

 

Możesz w Makro kupić też samo mięso z golonek wp.. Było w cenie II wołowej, ale dawno nie kupowałem.

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739974
Udostępnij na innych stronach

 

 

Może być tylko ja bym wpierw uplastycznił jeszcze I wp.i dopiero dodał wołowinę i dobrze wymieszał najlepiej mieszarką.

 

Niestety nie mam mieszarki, więc ręce muszą wystarczyć. A przez uplastycznienie mam rozumieć na przykład potraktowanie tłuczkiem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739975
Udostępnij na innych stronach

A przez uplastycznienie mam rozumieć na przykład potraktowanie tłuczkiem?

Innej domowej metody nie ma tylko nie rozbij tej I wp. na kotlety.  :D

Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739979
Udostępnij na innych stronach

Ja zwykle uplastyczniam I wp w taki sposób, że przepuszczam dwukrotnie przez maszynkę alfę 32 z założonym lejkiem o średnicy 35 albo 40 mm (nie pamiętam dokładnej średnicy). Ślimak maszynki też robi dobrą robotę. Edytowane przez Grzes7908
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-739995
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mam kuchennego zelmera 5-kę, więc chyba co najwyżej sam ślimak

Można i maszynką tylko czy tak duże kawałku przejdą przez 5-tkę.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740003
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś zna orientacyjną wartość uzysku czystego mięsa z golonki przedniej/tylnej ze skórą i kością? Pytam, bo planuję ją dodać jako kl III do kiełbasy i nie wiem ile kupić. Akurat nigdzie w pobliżu nie mogę znaleźć samego mięsa, tylko całe i będę musiał sam obrobić.

 

Przy okazji w nawiązaniu do poprzednich wpisów mam pytanie czy ktoś kiedyś eksperymentował z policzkami wieprzowymi jako kl III? Pomyślałem o zastąpieniu golonki w planowanej "lisieckopodobnej". W recepturze Kostka (https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12632-kiełbasa-lisiecka-wg-kostka/?hl=lisiecka), której będę się trzymał jest 1kg, więc cenowo wyjdzie ok. Goleń wołowa przed świętami w Makro stała ponad 30zł/kg, więc policzki wyszłyby nawet taniej.

Policzki ale wołowe, które są droższe niż goleń. Wieprzowe zostaw do kaszanki, salcesonu. Jak kupisz II wołową 80/20 to i tak 25-30 % odejdzie, więc chyba lepiej kupić czyste ścięgna.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740024
Udostępnij na innych stronach

Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca.

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740035
Udostępnij na innych stronach

 

 

Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca.

 

Też tak myślę. Zakładając, że potrzebuję po kilogramie klasy II i III, to ta II-ka wołowa wg mnie jest dobrym pomysłem.

 

 

 

lepiej kupić czyste ścięgna

 

Co rozumiesz przez czyste ścięgna? Z kolei o policzkach wieprzowych napisałeś w taki sposób, jakby to było mięso gorszej kategorii, czego nie rozumiem.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740039
Udostępnij na innych stronach

 

 

chyba lepiej kupić czyste ścięgna.

Co przez to rozumiesz?

Jaka to kategoria ? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740043
Udostępnij na innych stronach

Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy.

[Dodano: 25 gru 2021 - 21:12]

Paweł co ma odejść z II wołowej.?Mnie nic nie odchodzi.To nie gulasz tylko masa wiążąca.

Z II woł. 80/20 odchodzi tłuszcz czyli te 20

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740047
Udostępnij na innych stronach

Trzeba tylko dobrze wybierać i tluszczu nie będzie.Od lat używam i nic mi nie odchodzi.A nawet jak się kawałek trafi na 10 kg farszu to nic się nie stanie Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740050
Udostępnij na innych stronach

Policzki lub goleń a nie II wołowa 80/20 w której jest sporo tłuszczu. Skrót myślowy.

Pawle, dobry wieczór. Z klasyfikacją wołowiny jest trochę inaczej, niż z wp.

Klasyfikacja wołowiny
  • Klasa I. – mięso chude, pozbawione ścięgien, o wyrazistym czerwonym kolorze. ...
  • Klasa II. – mięso chude i ścięgniste. ...
  • Klasa III. – mięso tłuste i ścięgniste. ...
  • Klasa IV. – jest to mięso krwawe, w którym często występują ścięgna i węzły chłonne. ...
  • Klasa V. – używana jest wyłącznie w przetwórstwie.

Druga klasa wołowa nie ma tłuszczu.

Romk
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8838-klej-w-kie%C5%82basach-wo%C5%82owina-zamiast-tylniej-golonki/#findComment-740052
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.