miro Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 14 Marca 2012 Co to za folia ? Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 14 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 14 Marca 2012 Co to za folia ? Celulozowa w rolce szerokość 40cm, kupiona w sklepie z zaopatrzeniem dla masarzy. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 16 Marca 2012 ta folia to tzw kolagen,Stosuje się właśnie taki przezroczysty cienki papier na szynki,aby siatka nie przylgnęła do mięsa.No ale jak ktoś woli nie musi oczywiście tego dawać :smile: Kolega napisał że wędził 8 godzin i nic dalej biała.Przecież szynkę należy najpierw osuszyć żeby dać ja do obróbki cieplnej.W domowym sposobie ja tego nie stosuje bo nie używam siatki :smile: bez folii roluje szynkę lnianym sznurkiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 16 Marca 2012 Kolega napisał że wędził 8 godzin i nic dalej biała.Przecież szynkę należy najpierw osuszyć żeby dać ja do obróbki cieplnej.W domowym sposobie ja tego nie stosuje bo nie używam siatki :smile: bez folii roluje szynkę lnianym sznurkiem Kolego jakbyś przeczytał uważnie to co napisałem, to byś się doczytał,że wiem o osuszaniu. Pozdrawiam Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 16 Marca 2012 Mistrzu Jarecki mylisz osłonki. ta folia to tzw kolagen,Stosuje się właśnie taki przezroczysty cienki papierFolia celulozowa to nie to samo co folia kolagenowa. Folia kolagenowa jest jadalna, a celulozy nie polecam do konsumpcji gdyż może wystąpić niestrawność. :wink: Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 16 Marca 2012 http://www.fabios.com.pl/index.php?option=com_content&view=article&id=33&Itemid=15&lang=plhttp://pl.wikipedia.org/wiki/Celofan Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 16 Marca 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 16 Marca 2012 Ja tam nie wiem co to macie za folie.Ale ja w celofan pakuję karczki (po osuszeniu).I baleroniki są OK. :thumbsup: Celofan przed pakowaniem spryskuje wodą (spryskiwaczem). I folia dokładnie przylega do mięska i się nie drze. Kolor jest OK. i soczystość wyższa niż bez folii. ps.To są moje osobiste spostrzeżenia. Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 16 Marca 2012 Hektor zawijasz mięso pojedyńczą warstwą folii czy podwójnie. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 16 Marca 2012 Hektor zawijasz mięso pojedyńczą warstwą folii czy podwójnie. Piersi poszły podwójnie i jest OK, a szynka,polędwica,karkówka na półtora i porażka. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 16 Marca 2012 Celofan przed pakowaniem spryskuje wodą (spryskiwaczem). I folia dokładnie przylega do mięska i się nie drze. Kolor jest OK. i soczystość wyższa niż bez folii.Spróbuj tej metody + zakładka foli ok. 2-3 cm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mistrz Jarecki Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 16 Marca 2012 Kolego jakbyś przeczytał uważnie to co napisałem, to byś się doczytał,że wiem o osuszaniu. Pozdrawiam Nie stosuj żadnej folii celulozowej ani kolagenu.Nie musisz dawać siatki ,możesz obwiązać sznurkiem metodą pętlową.Nie wiem jak ci doradzić bo musiałbym wiedzieć w jaki sposób surowiec był przygotowany do uwędzenia.Tzn jak peklowałeś,czy zrobiłeś nastrzyk czy tylko metodą zalewową,ile leżakowała dni.Ja raz popełniłem błąd polegający na zbyt krótkim trzymaniu (5dni) metoda zalewową.Kolor mi załapał na zewnatrz ale po przekrojeniu na samym środku właśnie była biała a na brzegach różowa. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 16 Marca 2012 Kolor mi załapał na zewnatrz ale po przekrojeniu na samym środku właśnie była biała a na brzegach różowa Jakbyś zrobił nastrzyk to nie miał byś tych problemów i te 5 dni by wystarczyło,ale zgodzę się ,że lepiej peklować dłużej niż krócej. :smile: A wracając do tematu to moim zdaniem lepiej nauczyć się dobrze wędzić niż do wędzenia stosować folię.Chociażby dlatego ,że wędzenie w folii jest dość długie zanim wędzonki złapią kolor i nie są tak nasycone dymem jak bez folii.Oczywiście ,że niektóre wyroby trzeba w coś zawinąć (folia,gaza),ale tylko po to zawijać ,żeby nie okopcić wędzonek to jakieś nieporozumienie. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 16 Marca 2012 Nie stosuj żadnej folii celulozowej ani kolagenu.Nie musisz dawać siatki ,możesz obwiązać sznurkiem metodą pętlową.Nie wiem jak ci doradzić bo musiałbym wiedzieć w jaki sposób surowiec był przygotowany do uwędzenia.Tzn jak peklowałeś,czy zrobiłeś nastrzyk czy tylko metodą zalewową,ile leżakowała dni.Ja raz popełniłem błąd polegający na zbyt krótkim trzymaniu (5dni) metoda zalewową.Kolor mi załapał na zewnatrz ale po przekrojeniu na samym środku właśnie była biała a na brzegach różowa. PozdrawiamWiesz "kilka" szynek,polędwic i karkówek już zrobiłem, wiem jak sie pekluje na mokro,jak się wiąże itp, nie sugeruj się jedną kiełbaską po lewej stronie okienka, aczkolwiek nie twierdzę,że wszystkie rozumy pozjadałem :grin:Z folią to był eksperyment, w związku z przepisem na pierś drobiową, która zresztą wyszła bardzo piękna, smaczna i soczysta, i tak już będę ją robił :grin: Ja pekluję według tego przepisu:http://wedlinydomowe.pl/wedzonki/szynki/21-szynka-tylna-gotowana-sznurowanaihttp://wedlinydomowe.pl/peklowanie/mokre/343-moj-sposob-na-peklowanieI nigdy nie mam problemów z upeklowaniem.Polecam [ Dodano: Pią 16 Mar, 2012 18:30 ]Celofan przed pakowaniem spryskuje wodą (spryskiwaczem). I folia dokładnie przylega do mięska i się nie drze. Kolor jest OK. i soczystość wyższa niż bez folii.Spróbuj tej metody + zakładka foli ok. 2-3 cm.Czy to pisałeś do mnie :question:Jak tak to dzięki , spróbuję przy następnej okazji zrobić w ten sposób, JEDną sztuke i zobaczę co wyjdzie :grin: Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
myth Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 16 Marca 2012 Panowie, nie ma co się kasować na temat peklowania, bo to jest w ogóle podstawa do tego, aby zacząć działać ... strona główna i TABELA DZIADKA, można sobie ze słonością z lekka poeksperymentować, ale jedno jest pewne, że się nikt nie zawiedzie ... co do wędzenia w folii celulozowej, raz wędziłem ser żółty, i lipa jak nic. Od tamtej pory pieluszka tetrowa robi robotę, smak zajebisty, a kolorek jak trza ... najfajniejsze jest to, że pielucha nie jest tak ciemna, jak ser, dym idealnie przenika i .... mniam, mniam ... Zobaczymy, może teraz się skuszę na celulozową znowu, tym razem dłużej potrzymam.... Cytuj Jedzenie, picie, sen, miłość cielesna - wszystko z umiarem....Nie wyobrażam sobie piękniejszego regionu niż POMORZE - Koszalin - moje miasto Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 16 Marca 2012 Chociażby dlatego ,że wędzenie w folii jest dość długie zanim wędzonki złapią kolor i nie są tak nasycone dymem jak bez folii.Arku gdyby tak było jak piszesz przemysłowo nie byłoby sensu jej używać. Problem nie tkwi w foli, ale jej użyciu. Folia musi dolegać do mięsa i nie można zawijać podwójnie, a tylko jeden raz z zakładką 2-3cm. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 16 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 16 Marca 2012 Folia musi dolegać do mięsa i nie można zawijać podwójnie, a tylko jeden raz z zakładką 2-3cm. Tak robię a mimo to serki bo tylko je wędzę w folii, żeby siatka się nie wrzynała wymagają bardzo długiego wędzenia.Dłuższego niż bez.To takie moje spostrzeżenia co do wędzenia w folii.Używam ją głównie do parzenia w szynkowarze a nie do wędzenia. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziutek Opublikowano 31 Marca 2012 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 31 Marca 2012 Witam wszystkich celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin. Stosuję ją od dłuższego czasu do zawijania schabu, baleronu i jest OK, wiadoma rzecz, że wędząc razem z innymi wędlinami, tylko sznurowanymi, koloru takiego jak inne wędzonki się nie uzyska, ale chcąc w jednym wędzeniu zaspokoić różne gusta, czasem jest takie zapotrzebowanie. Stosuję ją również do pakowania po uwędzeniu, oczywiście wpierw musi "odsapnąć" kilka dni na haku.Wg mnie lepiej się przechowuje a przede wszystkim tak szybko nie wysycha i w cale nie robi się obślizła, przecież nie trzyma się tego w nieskończoność.Folia celulozowa "oddycha".Pomijam tu m-ce VI,VII i VIII, wtedy trzeba tak czy tak być bardziej ostrożny, jeżeli pomieszczenie nie klimatyzowane. Do wędzenia zawijam dopiero po ocieknięciu i wstępnym osuszeniu w pomieszczeniu przy wentylatorze, tak jak inne wędlinki i wcale nie dbam aby to była zakładka 2-3 cm. I nie chodzi tu o okopcenie czy nieumiejętne wędzenie. Ostatnio robiłem schabik al'a wedlinka parmeńska i zamiast rajstopy zastosowałem właśnie folię celulozową, oczywiście jak schabik przestał wydzielać soki.Leżakował w lodówce chyba ponad 3 m-ce, bo tak jakoś o nim trochę zapomniałem, i jest OK. Wg mnie to jest alternatywa dla rajstop i widać czy coś złego się nie dzieje z wędlinką. Fotki wkleję na stronie moje wyroby. Cytuj „Idąc utartą drogą, wiesz czego się spodziewać.Idąc nowym szlakiem, odkrywasz nowe możliwości” Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
z_bychu Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Autor Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin. A co to jest celofan - jak nie przeźroczysta folia celulozowa. :wink: Cytuj POZDRAWIAM Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Hektor Opublikowano 2 Kwietnia 2012 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 2 Kwietnia 2012 celofan to raczej mi bardziej pasuje do pakowania kwiatków, natomiast folia celulozowa do pakowania wędlin. A co to jest celofan - jak nie przeźroczysta folia celulozowa. :wink: Wtrącę moje 0,03PLN Rękaw do pieczenia też można nazwać celofanem a do wędzenia się nie nadaje. Folia celulozowa pod wpływem wilgoci(woda, sok z mięsa) robi się miękka ,lepka i strasznie delikatna, po celofanie woda spływa a sztywność pozostaje. Cytuj Janusz"Życie bez zmywarki jest jak bmw bez dresu"www.klubvolvo.org.pl Nie zapomnij klepnąć Pana "S" https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-ka%C5%BCdego-nowego-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Witam. Spotkałem w specjalistycznym sklepie masarniczym coś o nazwie folii wędzarniczej. Sprzedawczyni zachwalała ten produkt twierdząc że wędonki wychodzą wyśmienite i soczyste po jej zastosowaniu a mianowicie owinięcie mięsa w tą folię a następnie wsunięcie do siatki. Po uwędzeniu wyrób ponoć jest smaczny i soczysty. Chciałbym się dowiedzieć, czy ktoś z was miał z tym doczynienia i jakie jest wasze zdanie na ten temat. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 17 Grudnia 2013 celofan Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Dokładnie jes to celofan przynajmniej tak wygląda i taki jest w dotyku ale figuruje pod nazwą folia w tym sklepie. Sprzedawczyni twierdziła że ta folia przepuszcza dym a zatrzymuje soki i aromat Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 17 Grudnia 2013 gdzieś na forum są przykłady stosowania owego cuda - np.rolada lizdijajska Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 17 Grudnia 2013 tu jest temat o folii celulozowej : https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/4069-folia-celulozowa-a-wedzonki/?hl=celofan Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gazda73 Opublikowano 17 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 17 Grudnia 2013 A do wędzenia schabu, szynki, karczku, lub piersi z indyka ktoś może stosował to cudo.( Najczęściej to mięsiwo wędzę) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.