Roma Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 30 Grudnia 2013 Dzisiaj przyniesiono mi do uwędzenia zapeklowany boczek z dzika. Z tego co zdążyłam się dowiedzieć to zapeklowany został 12 grudnia w samej peklosoli,roztwór przygotowany na jajko a wody tyle aby przykryć mięso. Moim daniem jest zbyt słone dlatego od 30 minut moczy się w zimnej wodzie.Czy po wymoczeniu i obsuszeniu powinno się wędzić tak jak boczek wp ? i czy po wędzeniu powinno się produkt parzyć?Przepraszam za naiwne pytania ale jestem kompletnym dyletantem w tym temacie a sprawa jest niecierpiąca zwłoki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
darbarian Opublikowano 30 Grudnia 2013 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 30 Grudnia 2013 (edytowane) Mała podpowiedź, znalezione w google https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3021-boczek-z-dzika/ http://łowiecki.pl/dziennik/forum/printer.php?f=14&i=2855&t=2855WitamOgólnie jeśli chodzi o boczki z dzika to robi się je tak samo jak wieprzowe. Najlepiej jest uwędzić, bo surowe to tylko do kiełbasy bądź rolad. Z bocznego płatu wykrawa się pasy dokładnie tak samo jak przy trybowaniu półtuszy wieprzowej. Boczki z dzika nie mają niestety skóry. A więc po uwędzeniu nie będą wyglądały tak ładnie jak wieprzowe. Wiele zależy także od wielkości dzika, ale im mniejsze boczki tym lepiej. Są podzielniejsze, a ponadto w czasie wędzenia lepiej na nie działa dym. Oczywiście trzeba zapeklować. Nie ma sensu robić nastrzyków czy kąpieli solankowych. Najlepsza metoda to na sucho Mieszanką soli i saletry wystarczy boczki dokładnie natrzeć. Do mieszanki soli i saletry ja osobiście dodaje przyprawy. Pieprz, bo daje ostrość, papryka kolor, czosnek granulowany......każdy wie, ziele angielskie i majeranek aromat, jałowiec charakter. Można także zamiast czosnku w proszku użyć świeżego i boczki dokładnie naszpikować. Proporcje. Zależne od upodobań. Taka mieszanka ma zbombardować wstępnie mięso i pozwolić mu dojrzeć. Co do długości peklowania to minimum doba. Choć jak Ci się śpieszy to można ten czas skrócić. Generalnie im mięso przebywa w peklówce dłużej tym lepiej. Może to trwać nawet 30 dni. Przed wędzeniem boczki trzeba obsuszyć. Najlepiej wytrzeć papierowym ręcznikiem i powiesić na wolnym powietrzu. Dobrze jest też zapakować je w siatki, co je zwiąże, bo jak pisałem są bez skóry. Co do wędzenia. Najlepiej wędzić na gorąco. Po pierwsze jest szybciej, po drugie lepiej się wytopi tłuszcz. Drzewo. Najprościej olszyną, i to wilgotną bo sucha daje za dużą temperaturę, choć boczek wspaniale smakuje spod dymu np. klonowego. Warto w czasie wędzenia podrzucić pół suchą gałązkę jałowca. Czas wędzenia..... To zależy od wielkości boczków po prostu. Ale nie mniej niż 3 godziny. Oczywiście cały czas wędzenie trzeba kontrolować.Idąc po najprostszej linii oporu boczek można tylko nasolić i uwędzić bez peklowania, ale będzie twardy i niestety pozbawiony aromatu. Dokładnie tak jak z jatki ,,Pod prosiaczkiem”POZDR..... Edytowane 30 Grudnia 2013 przez darbarian Cytuj Moje dłubanki http://mekeke1969.wordpress.com/Kocham Was mordeczki Wy moje Znaczki WBhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/12295-znaczki-wb/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323523 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 30 Grudnia 2013 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 30 Grudnia 2013 darbarian-wielkie dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323524 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 1 Stycznia 2014 No to wędzenie boczku z dzika już jest za mną,jaki jest w smaku nie wiem,dowiem się jak właściciel przyjedzie odebrać.Mam nadzieję,że da posmakować.Przez godzinę osuszałam w temp,ok.60 stopni, wędzenie trwało 4 godziny.Wydaje mi się,że przez przyprawy kolor boczku jest jakby z lekka przykopcony. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323795 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
LP57 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Wydaje mi się,że przez przyprawy kolor boczku jest jakby z lekka przykopcony. A mnie się wydaje, że ta samokrytyka w tym przypadku jest zupełnie niepotrzebna. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Wydaje mi się,że przez przyprawy kolor boczku jest jakby z lekka przykopcony. Ze zdjęcia to nie wynika , jednak Ty masz wędzonkę w bezpośredniej bliskości . Okopcenie nie powinno powstać jednak z powodu przypraw . Okopcenie powstaje na skutek złego osuszenia i podania gęstego dymu , co powoduje przyklejanie się pozostałości po spalanym drewnie do wędzonych wyrobów . Gorąco pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 1 Stycznia 2014 (edytowane) Jak zwykle wysłowiłam się nieprecyzyjnie,nie o przykopcenie tu chodzi a powinnam napisać,że przyprawy spowodowały,iż na boczku mamy czarne kropeczki.(tymianek) Edytowane 1 Stycznia 2014 przez Roma Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323864 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Boczek jak malowany, a kropeczek nie widzę ..... może to przez Sylwestra ... Pozdrówka. Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323866 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 1 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Jak na początkującą zadymiaczkę to, powiem że wyszło Ci ekstra. Życzę Ci zawsze tak pięknie uwędzonych wyrobów. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323877 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Roma Opublikowano 1 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 1 Stycznia 2014 Uznanie z ust takich speców to już coś,dzięki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-323883 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Lutego Podpinam się do twmatu. Jak długo i w jakiej temperaturze parzyc boczki z dzika? Przed chwilą wyjęłam z wędzarni Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-991416 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 13 Lutego Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Lutego 40 minut temu, EAnna napisał(a): Jak długo i w jakiej temperaturze parzyc boczki z dzika? A nie można tak jak boczki wp? Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-991442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
siwydymek Opublikowano 15 Lutego Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 15 Lutego W dniu 13.02.2025 o 19:09, Todek napisał(a): A nie można tak jak boczki wp? Już tak próbowałem, ale za każdym razem ten boczek z dzika (nawet młodego) wychodził mi dość twardy i włóknisty. Parzyłem też w torebkach pakowanych próżniowo (od razu pokrojony), ale też efekt był mizerny - tłuszcz dzika szybko się wytapia i boczek staje się suchy i "wiórowaty". Od tego czasu nie używam go do bezpośredniego spożycia, tylko jako zapachowy dodatek do zup (fasolowa, grochówka i zalewajka). Jeśli do jedzenia, to krojony bardzo cienko (prawie "przezroczyste plasterki). Wtedy jakoś da się zjeść. Może by tak spróbować parzenia metodą sous vide? Cytuj Nie po to człowiek żyje, żeby pracować, lecz po to pracuje, żeby żyć. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-992217 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 16 Lutego 8 godzin temu, siwydymek napisał(a): Może by tak spróbować parzenia metodą sous vide? Tylko tak👍. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-992264 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 16 Lutego Boczki z dzika należy parzy długo, tj nie ma bezpośredniego przełożenia czasowego, ile godz. Wszystko zależy od wieku zwierzęcia, może potrzeba 4-6 godz. Najważniejsze należy w czasie parzenia próbować stan miękkości. Coś więcej napisze EAnna? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-992288 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 16 Lutego Tak, już jestem po parzeniu i to z dobrym efektem Parzyłam w wodzie, bo boczek (mimo wymoczenia) był dość mocno zasolony, zbyt długo przetrzymany w mocnej peklosolance. Proces rozpoczął sie o godż. 19:00 , temp. parzenia 80 st.C, ale po 4h, czyli o 23:00 boczek był jeszcze twardy Plany na dzień następny i konieczność przespania kilku godzin zmusiły mnie do wyłączenia grzejnika. Zostawiłam wszystko na kuchence i poszłam spać. O 6:00 rano garnek był jeszcze ciepły, tak ok. 38 st.C, więc przeniosłam go do zimnego garażu, bez wyciagania boczków, bez sprawdzania. O 20:00 wieczorem nadeszła chwila prawdy i tu niespodzianka: boczki były mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne!!! . Widać, że doszły w stygnącej wodzie w ciągu następnych, nocnych godzin. Loszka młoda, waga 60 kg. Dziękuję kol. Andrzejowi @Bagno za konsultacje i wsparcie duchowe W przyszłości również bedę wędzić i parzyć dzicze boczki bo to wyjątkowa wędlina. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-992383 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
quadro555 Opublikowano 16 Lutego Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 16 Lutego 5 minut temu, EAnna napisał(a): Tak, już jestem po parzeniu i to z dobrym efektem Parzyłam w wodzie, bo boczek (mimo wymoczenia) był dość mocno zasolony, zbyt długo przetrzymany w mocnej peklosolance. Proces rozpoczął sie o godż. 19:00 , temp. parzenia 80 st.C, ale po 4h, czyli o 23:00 boczek był jeszcze twardy Plany na dzień następny i konieczność przespania kilku godzin zmusiły mnie do wyłączenia grzejnika. Zostawiłam wszystko na kuchence i poszłam spać. O 6:00 rano garnek był jeszcze ciepły, tak ok. 38 st.C, więc przeniosłam go do zimnego garażu, bez wyciagania boczków, bez sprawdzania. O 20:00 wieczorem nadeszła chwila prawdy i tu niespodzianka: boczki były mięciutkie, delikatne i bardzo smaczne!!! . Widać, że doszły w stygnącej wodzie w ciągu następnych, nocnych godzin. Loszka młoda, waga 60 kg. Dziękuję kol. Andrzejowi @Bagno za konsultacje i wsparcie duchowe W przyszłości również bedę wędzić i parzyć dzicze boczki bo to wyjątkowa wędlina. Obstawiałem sous vide, ale skoro było przesolone.🤣 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-992388 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 21 Lutego (edytowane) W dniu 16.02.2025 o 14:59, quadro555 napisał(a): Obstawiałem sous vide, Ja zawsze tak obstawiam 👍rozpływa się w ustach😋. Edytowane 21 Lutego przez Grzewlod 1 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-994390 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 21 Lutego 2 godziny temu, Grzewlod napisał(a): W dniu 16.02.2025 o 14:59, quadro555 napisał(a): Obstawiałem sous vide, Ja zawsze tak obstawiam 👍rozpływa się w ustach😋. Podaj parametry parzenia proszę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-994435 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 21 Lutego Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 21 Lutego (edytowane) Boczek widoczny na zdjęciu parzyłem w 60-62C ok. 7-9h. Natomiast jak dobrze się orientujesz to do każdego boczku trzeba podejść indywidualnie w zależności od wieku, wielkości itd. W każdym razie podczas parzenia po ok. 6h sprawdzam w rękach twardość i wtedy decyduję co dalej. Raz mi się trafił boczek ze starszej sztuki ok. 110kg z dużą okrywą tłuszczową którego za żadne skarby nie szło zrobić jak należy. Jak już był miekki to włókna były "łykowate" wiesz dobrze co mam na myśli. Teraz jak mi się taki trafi to po ścięciu słoniny idzie w kiełbasy. Jeszcze jedna ważna sprawa to niższa dawka peklosoli użyta do peklowania przy parzeniu SV. Edytowane 21 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-994442 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 22 Lutego 14 godzin temu, Grzewlod napisał(a): Boczek widoczny na zdjęciu parzyłem w 60-62C ok. 7-9h. Natomiast jak dobrze się orientujesz to do każdego boczku trzeba podejść indywidualnie w zależności od wieku, wielkości itd Chodziło mi o jakiś punkt zaczepienia To i tak parzyłeś dosyc krótko !!! Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-994545 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Grzewlod Opublikowano 22 Lutego Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 22 Lutego (edytowane) Godzinę temu, EAnna napisał(a): To i tak parzyłeś dosyc krótko !!! To cienki kawałek jak i pozostałe oraz bardzo delikatny. Nie było potrzeby dłużej parzyć, loszka miała ok. 50 kg maleństwo, ledwo po kilka kawałów mięsa z niej było. Edytowane 22 Lutego przez Grzewlod Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9149-jak-uw%C4%99dzi%C4%87-boczek-z-dzika/#findComment-994564 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.