Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 nie wybrałbym kabanosów z glutaminianem sodu. Wybierasz codziennie. Czy Ty uważasz, że producenci wymieniają wszystkie składniki, zwłaszcza te kontrowersyjne? Pod płaszczykiem słowa "przyprawy" kryje się cała tablica Pana M. Szczególnie teraz, latem. Wyroby Kani wychodzą pięknie tylko na reklamach. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364708 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 A znasz może jakiś dobry przepis na kabanosy? Wiesz jeszcze może czy można zrobić kabanosy bez azotynów? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364710 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Te przepisy, które sa na stronie głównej i na forum są najlepsze. Ni wynaleziono jeszcze środka zastępczego dla azotynu. Możesz próbować zmniejszyć jego ilość na rzecz soli, choć moim zdaniem przy naszych dopuszczalnych dawkach jest niegroźny. Porównując ilość azotynu w kiełbasie i sałacie, to w tej ostatniej jest go od 5 do 15 razy więcej (w zależności od miejsca posadzenia i sposobu nawożenia). Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364712 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364714 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Z chwilą uwolnienia przez UE dawek różnego rodzaju dodatków, przestałem wierzyć jakiemukolwiek producentowi. Zapis, który cytujesz, sam w sobie jest bzdurny. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364721 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli?Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ? http://przegladhandlowy.pl/4707/nowa-linia-wedlin-bez-e-od-henryka-kani/ Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez miro Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364727 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Kruszynka Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ? Na ten przykład pieprz Cytuj "Zwierzęta się wypasają. Człowiek je. Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny" Anthelme Brillat - Sawarin Pozdrawiam serdecznie. Kazik. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364731 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 to chodzi o sok z selera, już o tym kiedyś rozmawialiśmyhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5181-sok-z-selera-zamiast-azotanow-azotynow/ Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364733 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Czytalam testimonial po angielsku producenta wedlin,wyjasniajacy odrobine tem temat. stosuja zamiast curing salt selery powder. A to najwspanialesze wyjasnienie:"NOTE: We now use celery powder as our source of nitrates in our cured meats. So all this holds true, and our “uncured” meats still very much have nitrates. However, it is no longer the “instacure #1″ that is typically used in cured meat production." No i wyjasnienie, ze to mieso nie peklowane , nadal ma w sobie azotany. Jezeli ktos jest zainteresowany tym artykulem to tutaj:http://www.thepiggery.net/pigblog/the-great-nitrate-debate Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364734 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 No to jest możliwość niedodawania azotynów do kabanosów? Można dodać więcej soli? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364736 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 To inaczej wyjasnie, zastosowanie proszku selerowego pozwala producentowi napisac, ze niestosuje azotanow i azotynow, tylko produkt pochodzenia roslinnego, jednak w danym produkcie jest azotyn. Akmis wez sobie zrob kabanosy z jakiegokolwiek przepisu na forum, a kiedy bedziesz peklowal mieso daj 50/50 peklosoli z sola. Ewentalnie zrob na samej soli i pokaz jak produkt wyglada. Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364740 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ? Może glony algi . Jest teraz nowa moda Pozdrawiam Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez andrzej k Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364742 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Chodzi głównie o selera i soję. Co do azotanów w tych kabanosach, to kolor mogą zapewnić im związki azotu zawarte w jelitach. O tym już kiedyś dyskutowaliśmy. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364745 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 (edytowane) No to jest możliwość niedodawania azotynów do kabanosów? Można dodać więcej soli?Tak. jest taka możliwość ale robisz to na własną odpowiedzialność gdyż bez azotynów tracisz poza barwą (choć niekoniecznie bo podczas wędzenia zawarty w dymie CO2 również wybarwia - szczególnie przy tak małych przekrojach) , dodatkową ochronę bakteriologiczną.Więcej soli = większa słoność wyrobu a to już może być nieakceptowalne Może glony algi"Kania" to mistrz "naturalnej" wydajności.... - używay alginian (z wodorostów) to istna gąbka dla wody...... Czytając etykiety można odnieśc wrażenie że popularność soli selerowej jako substytut peklosoli jest już wręcz standardem ... - wszędzie znajdziecie informację że "na terenie zakładu używa się selera i soi...." PSmyślę sobie, patrząc na etykietę wyrobów Kani że sprytny adwokat mógłby nieźle "udupić" "Pana Kanię", za wprowadzanie w błąd i to poważne, grożące zdrowiu ....- "bez konserwantów"...... a czymże jest sól jak nie konserwantem???... dla niektórych chorych może to spowodować poważne problemy Edytowane 5 Sierpnia 2014 przez abratek Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364767 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Jak zrobię kabanosy w najbliższym czasie, to część będzie z samą solą, a część z saletrą. Wrzucę wtedy zdjęcia. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364768 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Akmis, i przestań jeść żółte sery bo one mają od pyty azotynów Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364769 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 5 Sierpnia 2014 Ja jem tylko własne. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364772 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bagno Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 6 Sierpnia 2014 Akmis978.Zamiast peklosoli użyj tylko soli. Musisz wędzić ponad dwie godz. w zależności od użytej średnicy osłonki. Wybarwienie zapewni CO powstały w wyniku spalania drewna. Kabanosy nie będą miały takiego samego smaku jak przy użyciu peklosoli. Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11022-kpps-czyli-klub-przyjaci%C3%B3%C5%82-pana-s/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364874 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 10 Września 2014 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 10 Września 2014 (edytowane) Mieszanka bezazotynowahttp://m.pakfood.pl/pl/najlepsze_produkty/1150/514/ Edytowane 10 Września 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-370174 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 11 Października 2014 Mam pytanie odnośnie peklowania mam 3,5 kg mięsa, tabela dziadka 1,4 l wody i gramy soli, a mnie do garnka wchodzi 3l wody żeby zakrylo mięso, wyspałem tyle gramów soli ile podaje tabela do tych 3l czy się zapekluje? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-376452 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Bravo12 Opublikowano 11 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 11 Października 2014 Przepraszam za głupie pytanie, już doczytałem, że na każde 1,4 litra wody potrzebuje 154 gram peklo soli czyli na 3 litry potrzebuje 300 gram peklo soli, jutro zrobię nową zalewe, Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-376460 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 18 Października 2014 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 18 Października 2014 Wg różnych szacunków 80-90% nitrytu do naszego organizmu dostarczają rośliny A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli? Zamiast peklosoli zawierają np. seler, jako źródło azotynów. Jednak Amerykanie są sceptyczni co skuteczności tej metody peklowania: "Use of Celery Powder and Other Natural Sources of Nitrite as Curing Agents" http://askfsis.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1775/~/use-of-celery-powder-and-other-natural-sources-of-nitrite-as-curing-agents , bez laboratorium nie wiesz ile nitrytu jest w naturalnie zmiennych surowcach. I nie zawsze to muszą być śladowe "calculated level of 185 +/-15 ppm nitrite from celery powder" http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/regulatory-compliance/new-technologies/new-technology-information-table czyli amerykańskie max, które wynosi 200 ppm (ppm=part per milion=część na milion, czyli wagowo 1 mg/kg) , gdzie nasza peklosól 0,6 % dawkowana 20 g/kg daje 120 ppm Możliwe jest życie bez nitrytów przy wędlinach fermentowanych: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2043-naukowcy-eko-przetworstwo-miesa-bez-dodatku-azotanow-azotynow-jest-mozliwe Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-377638 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.