Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

nie wybrałbym kabanosów z glutaminianem sodu. 

Wybierasz codziennie. :D Czy Ty uważasz, że producenci wymieniają wszystkie składniki, zwłaszcza te kontrowersyjne? Pod płaszczykiem słowa "przyprawy" kryje się cała tablica Pana M. Szczególnie teraz, latem. Wyroby Kani wychodzą pięknie tylko na reklamach. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364708
Udostępnij na innych stronach

Te przepisy, które sa na stronie głównej i na forum są najlepsze. Ni wynaleziono jeszcze środka zastępczego dla azotynu. Możesz próbować zmniejszyć jego ilość na rzecz soli, choć moim zdaniem przy naszych dopuszczalnych dawkach jest niegroźny. Porównując ilość azotynu w kiełbasie i sałacie, to w tej ostatniej jest go od 5 do 15 razy więcej (w zależności od miejsca posadzenia i sposobu nawożenia). 

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364712
Udostępnij na innych stronach

A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364714
Udostępnij na innych stronach

Z chwilą uwolnienia przez UE dawek różnego rodzaju dodatków, przestałem wierzyć jakiemukolwiek producentowi. Zapis, który cytujesz, sam w sobie jest bzdurny.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364721
Udostępnij na innych stronach

A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli?

Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ?

 

http://przegladhandlowy.pl/4707/nowa-linia-wedlin-bez-e-od-henryka-kani/

Edytowane przez miro

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364727
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ?

Na ten przykład pieprz :D

"Zwierzęta się wypasają.

Człowiek je.

Ale umie jeść tylko człowiek inteligentny"

Anthelme Brillat - Sawarin

 

Pozdrawiam serdecznie. Kazik.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364731
Udostępnij na innych stronach

to chodzi o sok z selera, już o tym kiedyś rozmawialiśmy

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/5181-sok-z-selera-zamiast-azotanow-azotynow/

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364733
Udostępnij na innych stronach

  Czytalam testimonial po angielsku  producenta wedlin,wyjasniajacy odrobine tem temat. stosuja zamiast curing salt selery powder. 

 A to najwspanialesze wyjasnienie:

"NOTE: We now use celery powder as our source of nitrates in our cured meats. So all this holds true, and our “uncured” meats still very much have nitrates. However, it is no longer the “instacure #1″ that is typically used in cured meat production."

  No i wyjasnienie, ze to mieso nie peklowane , nadal ma w sobie azotany.

 

 Jezeli ktos jest zainteresowany tym artykulem to tutaj:

http://www.thepiggery.net/pigblog/the-great-nitrate-debate

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364734
Udostępnij na innych stronach

To inaczej wyjasnie, zastosowanie proszku selerowego  pozwala producentowi napisac, ze niestosuje azotanow i azotynow, tylko produkt pochodzenia roslinnego, jednak w danym produkcie jest azotyn. 

 Akmis wez sobie  zrob kabanosy z jakiegokolwiek przepisu na forum, a kiedy bedziesz peklowal mieso daj 50/50 peklosoli z sola.  Ewentalnie zrob na samej soli i pokaz jak produkt wyglada.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364740
Udostępnij na innych stronach

Ciekawi mnie jakie to rośliny używają do produkcji kabanosów ?

 

 

Może glony algi . ;)   Jest teraz nowa moda

 

Pozdrawiam

Edytowane przez andrzej k

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364742
Udostępnij na innych stronach

Chodzi głównie o selera i soję. 

Co do azotanów w tych kabanosach, to kolor mogą zapewnić im związki azotu zawarte w jelitach. O tym już kiedyś dyskutowaliśmy.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364745
Udostępnij na innych stronach

No to jest możliwość niedodawania azotynów do kabanosów? Można dodać więcej soli?

Tak. jest taka możliwość ale robisz to na własną odpowiedzialność gdyż bez azotynów tracisz poza barwą (choć niekoniecznie bo podczas wędzenia zawarty w dymie CO2 również wybarwia - szczególnie przy tak małych przekrojach)  , dodatkową ochronę bakteriologiczną.

Więcej soli = większa słoność wyrobu a to już może być nieakceptowalne

 

 

 

Może glony algi

"Kania" to mistrz "naturalnej" wydajności....  - używay alginian (z wodorostów) to istna gąbka dla wody......

 

Czytając etykiety można odnieśc wrażenie że popularność soli selerowej jako substytut peklosoli jest już wręcz standardem ... - wszędzie znajdziecie informację że "na terenie zakładu używa się selera i soi...."

 

PS

myślę sobie, patrząc na etykietę wyrobów Kani że sprytny adwokat mógłby nieźle "udupić" "Pana Kanię", za wprowadzanie w błąd i to poważne, grożące zdrowiu ....

- "bez konserwantów"...... a czymże jest sól jak nie konserwantem???... dla niektórych chorych może to spowodować poważne problemy ;)

Edytowane przez abratek
Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364767
Udostępnij na innych stronach

Akmis, i przestań jeść żółte sery :tongue:  bo one mają od pyty azotynów

Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.

przysłowie chińskie

Kiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.
Thomas Jefferson

 

...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona

 

Zapraszam na moją stronę

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364769
Udostępnij na innych stronach

Akmis978.

Zamiast peklosoli użyj tylko soli. Musisz wędzić ponad dwie godz. w zależności od użytej średnicy osłonki. Wybarwienie zapewni CO powstały w wyniku spalania drewna.  Kabanosy nie będą miały  takiego samego smaku jak przy użyciu peklosoli.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-364874
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Mieszanka bezazotynowa

http://m.pakfood.pl/pl/najlepsze_produkty/1150/514/

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-370174
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...
Mam pytanie odnośnie peklowania mam 3,5 kg mięsa, tabela dziadka 1,4 l wody i gramy soli, a mnie do garnka wchodzi 3l wody żeby zakrylo mięso, wyspałem tyle gramów soli ile podaje tabela do tych 3l czy się zapekluje?
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-376452
Udostępnij na innych stronach

Przepraszam za głupie pytanie, już doczytałem, że na każde 1,4 litra wody potrzebuje 154 gram peklo soli czyli na 3 litry potrzebuje 300 gram peklo soli, jutro zrobię nową zalewe,
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-376460
Udostępnij na innych stronach

 

Wg różnych szacunków 80-90% nitrytu do naszego organizmu dostarczają rośliny ;)

A czemu w tych kabanosach było napisane tylko na końcu: "Może zawierać śladowe ilości azotynów pochodzące z roślin użytych w produkcji"? Nie da się zrobić kabanosów na samej soli?

 

Zamiast peklosoli zawierają np. seler, jako źródło azotynów. Jednak Amerykanie są sceptyczni co skuteczności tej metody peklowania: "Use of Celery Powder and Other Natural Sources of Nitrite as Curing Agents" http://askfsis.custhelp.com/app/answers/detail/a_id/1775/~/use-of-celery-powder-and-other-natural-sources-of-nitrite-as-curing-agents , bez laboratorium nie wiesz ile nitrytu jest w naturalnie zmiennych surowcach.

I nie zawsze to muszą być śladowe "calculated level of 185 +/-15 ppm nitrite from celery powder" http://www.fsis.usda.gov/wps/portal/fsis/topics/regulatory-compliance/new-technologies/new-technology-information-table czyli amerykańskie max, które wynosi 200 ppm (ppm=part per milion=część na milion, czyli wagowo 1 mg/kg) , gdzie nasza peklosól 0,6 % dawkowana 20 g/kg daje 120 ppm

 

Możliwe jest życie bez nitrytów przy wędlinach fermentowanych: http://www.biokurier.pl/aktualnosci/2043-naukowcy-eko-przetworstwo-miesa-bez-dodatku-azotanow-azotynow-jest-mozliwe

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9180-peklowanie/page/2/#findComment-377638
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.