Jump to content

paweljack w kuchni


paweljack

Recommended Posts

  • Replies 458
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

Pawle.. pierogi z piękną falbanką... masz talent.. no no  :rolleyes:

Zawsze podziwiam Twoje wyroby. Zdolniak z Ciebie.

Dzięki dziewczyny http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Na ostatnie imieniny M. przygotowałem kilka rzeczy. Najpierw:

 

STROGANOW Z DZICZYZNY ( w oryginale z Stroganow niedźwiedzia, R. Makłowicz "Fiński Smak")

 

Przepis oryginalny:

 

800 g dziczyzny
1 łyżka masła
1 cebula
1 szklanka bulionu
2 łyżki pasty pomidorowej
1 łyżka musztardy
4 kiszone ogórki
1 szklanka śmietany
sól, pieprz

 

 

U mnie trochę większa ilość, wykorzystałem trzy różne rodzaje mięsa.

 

post-55133-0-83189600-1394399293_thumb.jpg

 

post-55133-0-08923600-1394399292_thumb.jpg

 

Wykonanie:

 

 - posiekać drobno cebulę, zeszklić na maśle.

 

post-55133-0-10081200-1394399290_thumb.jpg

 - filet z niedźwiedzia pokroić w paski w poprzek włókien, dorzucić do cebuli na patelni, popieprzyć i szybko obsmażyć.

 

post-55133-0-11144600-1394399291_thumb.jpg

 

Później wszystko wędruje do garnka.

 - przygotować gorący bulion wołowy (może być z kostki).
 - mięso podlać bulionem, dusić około 20 minut.
 - przyprawić pastą pomidorową.
 - ogórki kiszone pokroić, dorzucić do mięsa.

 

post-55133-0-24138700-1394399293_thumb.jpgpost-55133-0-35206300-1394399294_thumb.jpg

 - dodać musztardę, wymieszać.
 - śmietanę osolić, zahartować, wlać do mięsa.

 

post-55133-0-67006900-1394399292_thumb.jpg

 

Smacznego.

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

CARPACCIO Z SAŁATKĄ WALDORF I SEREM GORGONZOLA

 

Na talerz lejemy oliwę

 

post-55133-0-86276000-1394402024_thumb.jpg

 

Cienko tniemy plasterki wołowiny i układamy na talerzu w jedną całość,

 

post-55133-0-86995300-1394402022_thumb.jpg

 

post-55133-0-90010900-1394402023_thumb.jpg

 

Skrapiamy ponownie oliwą.

 

Powinien być majonez

 

http://www.youtube.com/watch?v=tzV64mSsy6k&feature=youtu.be

 

ale ze względu na kolegę, który go nie jada jest wersja bez.

 

Następnie kilka kaparów i Sałatka Woldorf http://en.wikipedia.org/wiki/Waldorf_salad

 

post-55133-0-94570500-1394402021_thumb.jpg

 

Na koniec ser gorgonzola i świeżo mielony pieprz.

 

post-55133-0-90098100-1394402020_thumb.jpg

 

Gotowe.

 

Przepis pochodzi z programu http://www.goodchefbadchef.com.au/recipes/landing

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Carpaccio z sałatką Waldorf i serem gorgonzola.

Jakie Ty pyszności serwujesz  :tongue:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

Pogratulować Paweł   :thumbsup:  

Ps.Te paczuszki z dziczyzną masz z Makro?

Dzięki, tak z Makro.

 

Carpaccio z sałatką Waldorf i serem gorgonzola.

Jakie Ty pyszności serwujesz  :tongue:

 

Wiesz, imieniny M. to nie byle co, musiałem się trochę postarać.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

imieniny M. to nie byle co, musiałem się trochę postarać. 

Ta M to ma szczęście :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Link to comment
Share on other sites

No i rzecz kolejna, do której się przymierzałem jakiś czas, to:

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8430-wyroby-electry-z-szynkowarki-i-nie-tylko/?p=325518

 

Wg przepisu dzień wcześniej przygotowałem:

 

pastę tuńczykową:

 

post-55133-0-30180400-1394403976_thumb.jpgpost-55133-0-34578300-1394403977_thumb.jpg

 

pastę krewetkową:

 

post-55133-0-79758000-1394403973_thumb.jpgpost-55133-0-90382700-1394403974_thumb.jpg

 

post-55133-0-54279000-1394403978_thumb.jpg

 

No i miałem kilkanaście godzin na przemyślenie jak zabrać się do dekorowania, żeby chociaż trochę przypominało oryginał.

 

Ciężko było ale zacząłem od krewetek,

 

post-55133-0-36741600-1394403969_thumb.jpg

 

później łosoś,

 

post-55133-0-80484500-1394403970_thumb.jpg

 

ogórek, cytryna, pomidor,

 

post-55133-0-73884800-1394403971_thumb.jpg

 

na koniec oliwki i kawior.

 

post-55133-0-78936800-1394403972_thumb.jpg

 

Wizualnie poprawnie http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif ale w smaku jest wyśmienite. Zrobiłem wersję z jogurtem.

 

Dzięki electra.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

imieniny M. to nie byle co, musiałem się trochę postarać. 

Ta M to ma szczęście :D

Generalnie, wszystkie macie z nami dobrze  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Pawel jestem pelna podziwu!! :clap:  zeby moj facet chociaz mial w 1/4 tyle checi do robienia ale on tylko zjesc potrafi  :)

tak sie przygladam tym Twoim pasta ,mozesz nawet troche zadsza zrobic to chleb bardzije przejdzie.( chociaz to tylko moze tak wyglada na fotce)

Link to comment
Share on other sites

Ogólnie chleb był miękki, natomiast nie przykryłem po posmarowaniu całości no i posmarowałem tylko wierzch :facepalm:  i trochę boki obeschły. Rano zaszpachlowałem boki majonezem i do wieczora było ok. 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Moje gratulacje i smacznego na te smakowitości :clap: :clap: :clap:

Lubię zaglądać do Twojej kuchni, zawsze tutaj cos ciekawego i smacznego.

 

Pozdrawiam serdecznie

Dzięki Basiu za uznanie, od czasu do czasu coś tam do gara wrzucę. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

 

 

Paweł. Kiedy się uspokoisz z tymi przepisami ?

Przyganiał kocioł garnkowi - a kiedy Ty się uspokoisz  :rolleyes:  :), faktem jest, że nasz kolega idzie po bandzie ostro moja czapka z głowy 

Pozdrawiam  :thumbsup:

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Link to comment
Share on other sites

Może masz jakiś przepis co zrobić z wytrybowanych kości schabowych. Narazie nie chce mi się mielonek i pasztetów. Może by jakoś dodać jakiegoś mięska i kichę ukręcić? Były ładne kości dzisiaj. Niby dla pieska kupiłam, takie drobne schabowe. Po wytrybowaniu mam 1,700 z 4 kg kości a i dla pieska sporo zostało na kostkach.

 

Pozdrawiam serdecznie

Link to comment
Share on other sites

Może masz jakiś przepis co zrobić z wytrybowanych kości schabowych. Narazie nie chce mi się mielonek i pasztetów. Może by jakoś dodać jakiegoś mięska i kichę ukręcić? Były ładne kości dzisiaj. Niby dla pieska kupiłam, takie drobne schabowe. Po wytrybowaniu mam 1,700 z 4 kg kości a i dla pieska sporo zostało na kostkach.

 

Pozdrawiam serdecznie

Myślę, że w tym temacie to DZIADEK najprędzej coś podpowie. Pozdrawiam.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

SOS BOLOGNESE WG MACIEJA KURONIA

 

500 g mielonej, chudej wołowiny ( u mnie 350 g)

100 g startego parmezanu

300 g pomidorów obranych ze skórki i pokrojonych w kostkę (ewentualnie pomidory w puszce)

50 g oleju lub oliwy ( u mnie oliwa)

4 ząbki czosnku

2 cebule ( u mnie 1 cebula)

posiekane świeże lub suszone zioła: oregano, tymianek, bazylia, pietruszka

sól, pieprz

Czas przygotowania 30 min.

 

 

Sposób przyrządzania:

Siekamy czosnek. Cebulę kroimy w drobną kostkę.

 

Na patelni rozgrzewamy olej lub oliwę, przesmażamy na niej czosnek,

 

post-55133-0-35275100-1394737154_thumb.jpg

 

cebulę.

 

post-55133-0-40296500-1394737155_thumb.jpg

 

Gdy cebula się zeszkli dodajemy mielone mięso i mieszając smażymy.

 

post-55133-0-36308500-1394737156_thumb.jpg

 

Na koniec dodajemy pomidory i część przypraw (jeżeli mamy do dyspozycji tylko suszone zioła, to dodajemy wszystkie). Doprawiamy solą i pieprzem. U mnie dodatkowo pudełko sosu pomidorowego. Świeża bazylia i pietruszka. 

 

post-55133-0-38228000-1394737157_thumb.jpgpost-55133-0-44555200-1394737158_thumb.jpg

 

Niektórzy dodają od razu parmezan, ja wolę posypać gorący sos na talerzu.

Spaghetti gotujemy zgodnie z przepisem w dużej ilości osolonej wody z łyżką oliwy. Następnie makaron odcedzamy i wykładamy do miski, mieszamy z sosem. Każdy uczestnik biesiady nakłada sobie porcję makaronu i posypuje na talerzu startym parmezanem i świeżymi ziołami. Taki makaron możemy podać także z innymi sosami, np.: z sosem pesto. Wtedy dobrze jest podać osobno cząstkę cytryny, jej sok zaostrzy smak potrawy.

 

Reszta zieleniny

 

post-55133-0-48530300-1394737159_thumb.jpg

 

U mnie wersja z penne

 

post-55133-0-47155700-1394737160_thumb.jpg

 

post-55133-0-33746500-1394737161_thumb.jpg

 

post-55133-0-38597300-1394737162_thumb.jpg

Edited by paweljack

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Wizualnie danie wygląda super :thumbsup: jednak sos robię nieco rzadszy .. ale to kwestia gustu, najważniejsze że smakowało

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Link to comment
Share on other sites

Paweł, czy możesz zaaplikować sobie coś na wstrzymanie ?  :devil:

Średnio wypada, że robię obiad raz miesiącu, to nie często przecież  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Link to comment
Share on other sites

Join the conversation

You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.

Guest
Reply to this topic...

×   Pasted as rich text.   Paste as plain text instead

  Only 75 emoji are allowed.

×   Your link has been automatically embedded.   Display as a link instead

×   Your previous content has been restored.   Clear editor

×   You cannot paste images directly. Upload or insert images from URL.

Loading...

×
×
  • Create New...

Important Information

We have placed cookies on your device to help make this website better. You can adjust your cookie settings, otherwise we'll assume you're okay to continue.