Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

A ja to przeżyłem w Chłapowie dwa dni temu
Wow , ostra jazda Dyziu ,dwa dni trzeźwieć  ;)  :D  :D  :D  :frantics:  

 

Gdzie ten czas co miał się sprawdzić?

Przegadane noce w bieli.

Gdyby nam się to dziś udało,

Cztery dni byśmy trzeźwieli.

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-838190
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Zrobiłam pieczeń systemem gospodarczym.
 Podaję przepis:
Otóż wszystkie ścinki z mięs różnych oraz boczku ( w sumie 1 kg) zapeklowałam na 48 godzin dawką 18g/kg peklosoli. Po czym zmieliłam na sitku 8, dodałam pieprz 3g na kg , czosnek 3g/kg, gorczyca oraz 2 łyżki kaszki manny. Wszystko dobrze wyrobiłam dodając 100 ml wody. Całość przełożyłam do keksowki i piekłam w piekarniku w temp 100 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni.

FB_IMG_1690657618068.jpg

FB_IMG_1690657625171.jpg

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848095
Udostępnij na innych stronach

6 minut temu, @halusia@ napisał(a):

zapeklowałam na 48 godzin dawką 18g/kg peklosoli.

Halusiu,

nie wyszło za słone?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848096
Udostępnij na innych stronach

To mi przypomina słynny, PRL'owski klops. Tam, o ile pamiętam, stosowano sól w dawce 20 g/kg i choć smak był wyrazisty, ale z chlebkiem i dodatkami było super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848099
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, EAnna napisał(a):

Halusiu,

nie wyszło za słone?

Nie Aniu, pieczeń jest dość "czujna". 

Ilość peklosoli w punkt.

57 minut temu, Maxell napisał(a):

To mi przypomina słynny, PRL'owski klops. Tam, o ile pamiętam, stosowano sól w dawce 20 g/kg i choć smak był wyrazisty, ale z chlebkiem i dodatkami było super.

Mi również przypomina tego słynnego klopsa za owych czasów. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848112
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Zrobiłam pieczeń systemem gospodarczym.

:clap::clap::clap: A do tego chrzan swojej roboty :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848153
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Radek. napisał(a):

:clap::clap::clap: A do tego chrzan swojej roboty :thumbsup: 

To świetne połączenie Radku ☺️

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

:clap:Konieczny jest jeszcze swojski nalew.

Tego nie może zabraknąć oczywiście w doborowym towarzystwie 🙃

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848276
Udostępnij na innych stronach

Blast form the past.

 HAlusiu zawsze cos wymyslisz smacznego. 

Buraczkowa salatka do tego😁

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848537
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.07.2023 o 21:08, @halusia@ napisał(a):

Zrobiłam pieczeń systemem gospodarczym. 

 przełożyłam do keksowki i piekłam  

Halinko, jak Ty robisz, że u Ciebie wszystko takie proste....:D:w00t:?

....i zawsze przepyszne :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848955
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.08.2023 o 12:54, ReniaS napisał(a):

Halinko, jak Ty robisz, że u Ciebie wszystko takie proste....:D:w00t:?

....i zawsze przepyszne :tongue:

Reniu przecież Ty dobrze wiesz że "smak tkwi w prostocie" 🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-850001
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.08.2023 o 12:25, Grzes7908 napisał(a):

Myślę zrobić dzisiaj taką pieczeń 🙂

Tylko się zastanawiam czy dodawac kaszę mannę?

 

Dziękuję Aniu, albo sałatka z cukini. 

Przepis jest u Reni w kąciku. 

Jest przepyszna, tak nam zasmakowała że zrobiłam drugą porcje.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-850055
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

PASZTET Z BOCZKIEM WĘDZONYM

 

Składniki: 

-1 kg podgarla
-1 kg filet z piersi kurczaka ( mogą być udka)
-40 dkg wątróbki drobiowej
-2 cebule
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-sól kamienna

- pieprz
-ziele angielskie

- liść laurowy

- czubryca zielona bo taką miałam ( 15g na całość)

- 30 dkg boczku wędzonego

-  50g kaszki manny

Ponadto:


-słoiki 350 ml


Wykonanie:

Podgarle, filet, ugotować do miękkości razem z cebulą, liściem laurowym, zielem.
Osobno parzymy wątróbkę. ( do wrzątku wkładamy oczyszczoną wątróbkę z błon i parzymy na małym ogniu 10 min )
Ugotowane składniki wraz z boczkiem wędzonym i cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy.

Kaszkę manną zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Aby uzyskać gładką konsystencje , blenduję. . Gęstość farszu regulujemy bulionem w którym gotowały się wszystkie składniki. Najlepiej bulion dolewać mniejszymi porcjami aby nie przesadzić z gęstością.

Pasztet powinien być smarowny.

Tak przygotowany pasztet pakujemy do słoików i poddajemy tyndalizacji czyli trzykrotnej pasteryzacji.

Smacznego!!!
 

received_817509163191949.jpeg

Edytowane przez @halusia@
  • Upvote 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857033
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda :) Może nie dostanę w papę :angel: ale zastanawiam się czy drób mógłbym zamienić na wieprzowinę. Zamiast filetów, schab i wątróbka wieprzowa. 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857064
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

PASZTET Z BOCZKIEM WĘDZONYM

 

Halinko, pasztety w Twoim wykonaniu - pyszota, narobiłaś mi apetytu :tongue:

Czy wędzony boczek jest wyczuwalny w smaku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857074
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smacznie.

Halusia, ile wyszło Ci słoików z tych składników?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857075
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, tomibass napisał(a):

Smacznie wygląda :) Może nie dostanę w papę :angel: ale zastanawiam się czy drób mógłbym zamienić na wieprzowinę. Zamiast filetów, schab i wątróbka wieprzowa. 

Oczywiście, nie ma problemu możesz zamienić składniki. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857077
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Wygląda smacznie.

Halusia, ile wyszło Ci słoików z tych składników?

Dziękuję , naprawdę jest smaczny. 

Wyszło mi 7 słoików 350ml i 5 nieco mniejszych..

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857078
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, MIRKON napisał(a):

uczynię coś podobnego według Twojego przepisu.

lubię takie rarytasiki 😁

Bardzo proszę Mirku...działaj. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857079
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, ReniaS napisał(a):

 

Halinko, pasztety w Twoim wykonaniu - pyszota, narobiłaś mi apetytu :tongue:

Czy wędzony boczek jest wyczuwalny w smaku?

Dziękuję Reniu. 

Decyzja zapadła że w słoikach bo dawno nie robiłam. 

Przy okazji wykorzystałam resztki boczku wędzonego, który zalegał w lodówce. 

Boczek jest wyczuwalny....no i dobrze wyczuwalne są przyprawy.

Moi Panowie orzekli, że smaczny 😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857082
Udostępnij na innych stronach

Halinko czy zamiast podgardla mozna dac slonine🤔? , podfardle to u nas deficyt .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857250
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, electra napisał(a):

Halinko czy zamiast podgardla mozna dac slonine🤔? , podfardle to u nas deficyt .

 Donatko...możesz dodać tłuściejszy boczek. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857254
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.