Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

To mi przypomina słynny, PRL'owski klops. Tam, o ile pamiętam, stosowano sól w dawce 20 g/kg i choć smak był wyrazisty, ale z chlebkiem i dodatkami było super.

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848099
Udostępnij na innych stronach

56 minut temu, EAnna napisał(a):

Halusiu,

nie wyszło za słone?

Nie Aniu, pieczeń jest dość "czujna". 

Ilość peklosoli w punkt.

57 minut temu, Maxell napisał(a):

To mi przypomina słynny, PRL'owski klops. Tam, o ile pamiętam, stosowano sól w dawce 20 g/kg i choć smak był wyrazisty, ale z chlebkiem i dodatkami było super.

Mi również przypomina tego słynnego klopsa za owych czasów. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848112
Udostępnij na innych stronach

12 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Zrobiłam pieczeń systemem gospodarczym.

:clap::clap::clap: A do tego chrzan swojej roboty :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848153
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, Radek. napisał(a):

:clap::clap::clap: A do tego chrzan swojej roboty :thumbsup: 

To świetne połączenie Radku ☺️

11 godzin temu, Grzewlod napisał(a):

:clap:Konieczny jest jeszcze swojski nalew.

Tego nie może zabraknąć oczywiście w doborowym towarzystwie 🙃

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848276
Udostępnij na innych stronach

Blast form the past.

 HAlusiu zawsze cos wymyslisz smacznego. 

Buraczkowa salatka do tego😁

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848537
Udostępnij na innych stronach

W dniu 29.07.2023 o 21:08, @halusia@ napisał(a):

Zrobiłam pieczeń systemem gospodarczym. 

 przełożyłam do keksowki i piekłam  

Halinko, jak Ty robisz, że u Ciebie wszystko takie proste....:D:w00t:?

....i zawsze przepyszne :tongue:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-848955
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.08.2023 o 12:54, ReniaS napisał(a):

Halinko, jak Ty robisz, że u Ciebie wszystko takie proste....:D:w00t:?

....i zawsze przepyszne :tongue:

Reniu przecież Ty dobrze wiesz że "smak tkwi w prostocie" 🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-850001
Udostępnij na innych stronach

W dniu 2.08.2023 o 12:25, Grzes7908 napisał(a):

Myślę zrobić dzisiaj taką pieczeń 🙂

Tylko się zastanawiam czy dodawac kaszę mannę?

 

Dziękuję Aniu, albo sałatka z cukini. 

Przepis jest u Reni w kąciku. 

Jest przepyszna, tak nam zasmakowała że zrobiłam drugą porcje.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-850055
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

PASZTET Z BOCZKIEM WĘDZONYM

 

Składniki: 

-1 kg podgarla
-1 kg filet z piersi kurczaka ( mogą być udka)
-40 dkg wątróbki drobiowej
-2 cebule
-1 łyżeczka gałki muszkatołowej
-sól kamienna

- pieprz
-ziele angielskie

- liść laurowy

- czubryca zielona bo taką miałam ( 15g na całość)

- 30 dkg boczku wędzonego

-  50g kaszki manny

Ponadto:


-słoiki 350 ml


Wykonanie:

Podgarle, filet, ugotować do miękkości razem z cebulą, liściem laurowym, zielem.
Osobno parzymy wątróbkę. ( do wrzątku wkładamy oczyszczoną wątróbkę z błon i parzymy na małym ogniu 10 min )
Ugotowane składniki wraz z boczkiem wędzonym i cebulą mielimy na najmniejszym sitku (makówka).
Wszystko wrzucamy do miski, dodajemy przyprawy.

Kaszkę manną zalać bulionem i doprowadzić do wrzenia.
Wszystkie składniki mieszamy do połączenia. Aby uzyskać gładką konsystencje , blenduję. . Gęstość farszu regulujemy bulionem w którym gotowały się wszystkie składniki. Najlepiej bulion dolewać mniejszymi porcjami aby nie przesadzić z gęstością.

Pasztet powinien być smarowny.

Tak przygotowany pasztet pakujemy do słoików i poddajemy tyndalizacji czyli trzykrotnej pasteryzacji.

Smacznego!!!
 

received_817509163191949.jpeg

Edytowane przez @halusia@
  • Upvote 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857033
Udostępnij na innych stronach

Smacznie wygląda :) Może nie dostanę w papę :angel: ale zastanawiam się czy drób mógłbym zamienić na wieprzowinę. Zamiast filetów, schab i wątróbka wieprzowa. 

                          :D Tutaj moja mała ewolucja -> -> -> Szara beczka Tomiego ;) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857064
Udostępnij na innych stronach

2 godziny temu, @halusia@ napisał(a):

PASZTET Z BOCZKIEM WĘDZONYM

 

Halinko, pasztety w Twoim wykonaniu - pyszota, narobiłaś mi apetytu :tongue:

Czy wędzony boczek jest wyczuwalny w smaku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857074
Udostępnij na innych stronach

Wygląda smacznie.

Halusia, ile wyszło Ci słoików z tych składników?

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857075
Udostępnij na innych stronach

39 minut temu, tomibass napisał(a):

Smacznie wygląda :) Może nie dostanę w papę :angel: ale zastanawiam się czy drób mógłbym zamienić na wieprzowinę. Zamiast filetów, schab i wątróbka wieprzowa. 

Oczywiście, nie ma problemu możesz zamienić składniki. 

  • Like 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857077
Udostępnij na innych stronach

2 minuty temu, wróbel75 napisał(a):

Wygląda smacznie.

Halusia, ile wyszło Ci słoików z tych składników?

Dziękuję , naprawdę jest smaczny. 

Wyszło mi 7 słoików 350ml i 5 nieco mniejszych..

 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857078
Udostępnij na innych stronach

19 minut temu, MIRKON napisał(a):

uczynię coś podobnego według Twojego przepisu.

lubię takie rarytasiki 😁

Bardzo proszę Mirku...działaj. 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857079
Udostępnij na innych stronach

13 minut temu, ReniaS napisał(a):

 

Halinko, pasztety w Twoim wykonaniu - pyszota, narobiłaś mi apetytu :tongue:

Czy wędzony boczek jest wyczuwalny w smaku?

Dziękuję Reniu. 

Decyzja zapadła że w słoikach bo dawno nie robiłam. 

Przy okazji wykorzystałam resztki boczku wędzonego, który zalegał w lodówce. 

Boczek jest wyczuwalny....no i dobrze wyczuwalne są przyprawy.

Moi Panowie orzekli, że smaczny 😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857082
Udostępnij na innych stronach

Halinko czy zamiast podgardla mozna dac slonine🤔? , podfardle to u nas deficyt .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857250
Udostępnij na innych stronach

12 minut temu, electra napisał(a):

Halinko czy zamiast podgardla mozna dac slonine🤔? , podfardle to u nas deficyt .

 Donatko...możesz dodać tłuściejszy boczek. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857254
Udostępnij na innych stronach

Dzisiaj u mnie pierogowo.

Farsz mięsny z karkówki i boczku.

Mięso przesmażone z dodatkiem cebuli i czosnku

,  zmielony na sitku fi 4.

Do farszu dodałam pieprz, sól, czubryce zieloną oraz jajko. Farsz musi być czujny.

Ciasto na pierogi wg Kropki.

Oczywiście pierogi po u ugotowaniu polane " okrasą"

Fotki gotwych nie zdążyłam zrobić. 

 

 

 

 

 

 

received_322502250155284.jpeg

received_1507795863304021.jpeg

received_812400193681435.jpeg

received_2077472159263722.jpeg

  • Upvote 2

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857323
Udostępnij na innych stronach

15 minut temu, @halusia@ napisał(a):

Dzisiaj u mnie pierogowo.

:clap:No proszę chyba z Agą się dogadałyście przez dwa dni wałkowała i lepiła z mięsem i ruskie do tego krokiety jeszcze:). Takie przysmażone na chrupko:tongue:.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/22/#findComment-857333
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.