Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Czy to był kurczak luzowany?
nie był luzowany. Delikatnie dłonią podważona skórka i umieszczony farsz - dzięki temu cycuszki soczyste i nie przesuszone i śmiało można piec cycem do góry. Bardzo częśto piekąc kurczaka w ten sposób podważając skórkę smaruję masłem pod skórką. 
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-635999
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Wąrtobianka Pobiedziska  :)

 

attachment=149589:79298754_2485675888218924_3058661221839405056_o.jpg]

post-43626-0-40506600-1575140931_thumb.jpg

post-43626-0-54437200-1575140833_thumb.jpgpost-43626-0-36874400-1575140898_thumb.jpg

 

post-43626-0-70239800-1575141002_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647817
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wąrtobianka Pobiedziska

Halusiu,

wyjdź za mnie  :frantics: 

Każde serce podbijesz swoimi wyrobami a taka żona to skarb  :thumbsup:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647831
Udostępnij na innych stronach

Ale nabrałem ochoty na wątrobiankę :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647838
Udostępnij na innych stronach

Halinko super wygląda ta wątrobianka.

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647844
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wąrtobianka Pobiedziska

 

 

Halinko Ty już   masz  .....  a ja muszę zrobić  ...... :tongue::)

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647860
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusiu, wyjdź za mnie Każde serce podbijesz swoimi wyrobami a taka żona to skarb

 

Oczywiście , zalegalizujemy Nasz związek w Zakopanem  :D  :facepalm:

 

 

 

Ale nabrałem ochoty na wątrobiankę

 

 Warto, spróbuj zrobić  :)

 

 

Halinko super wygląda ta wątrobianka. [/quote
Wątrobianka na najwyższym poziome doskonałości. [/quote

 

Dziękuję  :)

Halinko Ty już masz ..... a ja muszę zrobić ......

:D 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-647987
Udostępnij na innych stronach

a ja mam pytanie dotyczące przechowania wyrobu przez dłuższy czas . Czy mrożenie nie spowoduje pogorszenia smaku ?

A może po wędzeniu przełożyć z osłonki do słoiczka i pasteryzować lub tyndalizować zamiast parzenia w osłonie ? Czy ktoś to praktykował ?

Edytowane przez Yerba

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-648450
Udostępnij na innych stronach

Ale ladnie wyglada . :thumbsup: ..hmmm ja powiem szczerze ze watrobianki to chyba nie jadlam, pasztetowa to i owszem ...

Czy ona bardzo smakuje watroba? bo ja watrobke sama nie przejem ale we wszytkim pasztet itp to mi nie przeszkadza

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-648454
Udostępnij na innych stronach

 

 

Czy mrożenie nie spowoduje pogorszenia smaku ? A może po wędzeniu przełożyć z osłonki do słoiczka i pasteryzować lub tyndalizować zamiast parzenia w osłonie ? Czy ktoś to praktykował ?

Mrożenie jest O.K. Praktykuję  :laugh: Mrożę kawałeczki do jednorazowej konsumpcji zapakowane vacum.

Parzy się w osłonkach przed wędzeniem.

Zarówno pasztetówki jak i salcesony po napełnieniu w osłonki natychmiast się parzy. To jest żelazna zasada. Praktykuję  :laugh:

Potem można podwędzać lub nie. Z punktu widzenia trwałości i bezpieczeństwa wyrobu nie ma to znaczenia.

Podwędzanie bardzo korzystnie wpływa na smak. Również praktykuję  :D

  • Like 1

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-648471
Udostępnij na innych stronach

 

 

Mrożenie jest O.K.

Dziękuję .Ja mrożę też wyroby typu kiełbasy , szynki , ale pasztet ma trochę inną konsystencję . :)  

Jestem jaki jestem . Niestety za stary by się zmienić :(
 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-648474
Udostępnij na innych stronach

 

 

a ja mam pytanie dotyczące przechowania wyrobu przez dłuższy czas

 

Włodku, spokojnie możesz mrozić zapakowaną próżniowo .


[Dodano: 05 gru 2019 - 18:47]
Ale ladnie wyglada .

 

Dziękuję  :)

Czy ona bardzo smakuje watroba? [/quote

Donatko, wątroby jest niewiele, więc ten smak nie jest dominujący.

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-648485
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Sporo wolnego, więc trzeba szukać sobie zajęcie i powoli opróżniać zamrażarkę.

Na dziś :

 

 

PRZYSMAK Z GOLONKI 


Składniki :
 
- 4 golonki
 
Przyprawy:
 
1. Czosnek - 3g/kg
2.Kminek - 4g/kg (połowa zmielona, połowa cała)
3.Pieprz - 2-3g/kg
 
Ponadto:
 
- sztuczne osłonki
- sznurek
 
Proces produkcyjny:
 
Proponuję peklowanie golonek 4 dni temp.4 -  6ºC. Solanka 80g/kg - 0,6 l solanki/kg.
Golonki peklujemy uprzednio usuwając kości.
 .
Golonki parzymy w temperaturze 90ºC przez 3 - 3,5 godz. w jak najmniejszej ilości wody. Uważać aby nie przeparzyć wsadu.
Parzymy na al.'dente.
.
Potrzebujemy około 0,5 litra rosołu, który dolewamy na końcu do farszu (w proporcji ok 10% wagi mięsa z kością przed gotowaniem.)
Golonki obieramy ciepłe i mięso chude kroimy w duża kostkę, wszystkie skóry mielimy na sitku fi8.
.
Wszystko razem jeszcze ciepłe, delikatnie mieszamy i doprawiamy - jeżeli będziemy nabijać w kątnice farsz należy przesolić, jeżeli w sztuczne osłonki dosalamy w punkt lub lekko przesalamy.
Z solą uważamy, bo wsad był peklowany ale dodać na pewno będzie trzeba. Ilość kminku, pieprzu i czosnku orientacyjna więc tu można zaszaleć wg swojego smaku.
Po napełnieniu masujemy delikatnie i parzymy  w czystej wodzie w temp. 82º C do uzyskania w środku 68-70º C.
Wypływający salceson nakłuwamy cienką igłą.
Po parzeniu wyjmujemy zostawiamy do wystudzenia , dociskamy i wkładamy do lodówki lub zimnego pomieszczenia. 
 
 
 
 
 

 

 

post-43626-0-44200200-1584535289_thumb.jpg

post-43626-0-77229000-1584535307_thumb.jpg

post-43626-0-66952400-1584535322_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660377
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nooo, doczekałam się Cud, miód i golonka rozmrażam swoje

 

Dziękuję, teraz kolej na Ciebie  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660383
Udostępnij na innych stronach

 

 

PRZYSMAK Z GOLONKI

No Hala, narobiłaś smaku, jutro po golonki…...super wyroby  :thumbsup:  :clap:

Pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660389
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wyroby wyglądają smakowicie.Jakiego rozmiaru zostały uzyte osłonki?

 

He he he, musiałam zmierzyć  , 15 cm złożeniu.

 

 

 

No Hala, narobiłaś smaku, jutro po golonki…...super wyroby Pozdrowienia

 

A jak miło że wyrób wpadł w oko Witku :) , fotka kiepskiej jakości choć zawsze się staram  :facepalm:

Pozdrawiam również .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660390
Udostępnij na innych stronach

 

 

No, no Halinko, ale pachnie - piękny salcesonik

 

Może jutro u Ciebie zapachnie Reniu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660403
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halusia smakowicie wygląda

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660459
Udostępnij na innych stronach

 

No, no Halinko, ale pachnie - piękny salcesonik

 

Może jutro u Ciebie zapachnie Reniu  :)

 

Super pachnie i smakuje - no właśnie  mam okazję degustować Twój przysmak  :thumbsup:  :clap:

Bardzo dziękuję!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9283-wyroby-halusi-z-szynkowarki-i-nie-tylko/page/15/#findComment-660493
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.