daro Posted January 23, 2014 Report Share #1 Posted January 23, 2014 Przy robieniu salcesonów w żołądkach czy pęcherzach wszystko zostało powiedziane .Mam pytanie odnośnie salcesonów robionych w sztucznych osłonkach np. szytych . Wiem już z własnego doświadczenia ,że smak jak będzie za słony tak już zostanie . Ale mam pytanie z innej beczki. Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę . Quote daro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/ Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 23, 2014 Report Share #2 Posted January 23, 2014 Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .Trzeba parzyć. Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328835 Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 23, 2014 Author Report Share #3 Posted January 23, 2014 Trzeba parzyć. A po co?Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna. Quote daro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328943 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 23, 2014 Report Share #4 Posted January 23, 2014 (edited) Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna.Temat omawiany wielokrotnie na forum,nie radzę zmieniać technologii wypracowanej przez dziesięciolecia,albo i dłużej. Edited January 23, 2014 by kostek61 Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328945 Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 24, 2014 Author Report Share #5 Posted January 24, 2014 Czy ktoś może wie dlaczego .A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie . Quote daro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328960 Share on other sites More sharing options...
Todek Posted January 24, 2014 Report Share #6 Posted January 24, 2014 Że tak pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. Mój znajomy wiejski masarz jak robił salceson w sztucznej osłonce to go nigdy nie parzył. Napełniał osłonki farszem mięsno-rosołowym i do wystygnięcia.Niemniej ja osobiście, jak robię salceson w sztucznych osłonkach to go sparzam. Quote http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328962 Share on other sites More sharing options...
SIVON Posted January 24, 2014 Report Share #7 Posted January 24, 2014 Ja również parzę salcesony w osłonkach, powodów jest kilka, m.in. smak farszu lepiej się "dociera", rosół w salcesonie się klaruję, no i chyba najważniejsze zachodzi proces podobny do pasteryzacji. Quote Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328965 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 24, 2014 Report Share #8 Posted January 24, 2014 (edited) Racja SiVON, Wszystko się razem jeszcze lepiej maceruje, co nie jest bez znaczenia dla smaku wyrobu, abstrahując nawet od aspektu pasteryzacji. Gdyby rozumować tak jak kol. Daro, to np. kasznki też nie trzeba parzyć jeżeli zrobimy ją w sztucznej osłonce. Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ??? Edited January 24, 2014 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328967 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 24, 2014 Report Share #9 Posted January 24, 2014 I tutaj SIVON już napisał wszystko poza tym farsz się jeszcze przerabia no i co tutaj jeszcze dużo pisać Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328968 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 24, 2014 Report Share #10 Posted January 24, 2014 Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galareta Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328975 Share on other sites More sharing options...
karolszymczak Posted January 24, 2014 Report Share #11 Posted January 24, 2014 Jeśli będzie Quote W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328978 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 24, 2014 Report Share #12 Posted January 24, 2014 Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ??? Troszkę przesadzasz sevrige. Tak naprawdę, trudno jest na forum odszukać informację o powodach związanych z koniecznością powtórnego parzenia surowców na salceson. Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzić. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329002 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 24, 2014 Report Share #13 Posted January 24, 2014 Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzićhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9086-ogólne-zasady-produkcji-wyrobów-wędliniarskich/ Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329021 Share on other sites More sharing options...
Maxell Posted January 24, 2014 Report Share #14 Posted January 24, 2014 Kostek, wiem , ale nie zaszkodzi wyjaśnić. Quote „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329024 Share on other sites More sharing options...
sverige2 Posted January 24, 2014 Report Share #15 Posted January 24, 2014 (edited) No i ja też wiem Maxellu, i stąd moje widzenie sprawy .A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie . Ale jeżeli ktoś, przy całej dobrej woli ze strony kolegów, pisze w taki oto "miły" sposób, jak to nazwać, nie będę się wypowiadał aby nie zarobić krawacika, i powtórzę już na dzisiaj klasyka, "sorry" bo tu o powtórkach żadnej mowy nie ma i jak widać nie o to chodzi Maxellu. Edited January 24, 2014 by sverige2 Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329067 Share on other sites More sharing options...
alehar Posted January 24, 2014 Report Share #16 Posted January 24, 2014 Robiłem dwa razy w sztucznych osłonkach i parzyłem... Quote Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329136 Share on other sites More sharing options...
DZIADEK Posted January 24, 2014 Report Share #17 Posted January 24, 2014 Ja już pisałem dlaczego należy parzyć wędliny podrobowe. Odszukajcie to, bo powtarzanie jeszcze raz tego, jest nieraz źle odbierane na naszym forum . Pozdrawiam Quote Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329139 Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 25, 2014 Author Report Share #18 Posted January 25, 2014 Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. Czasami naprawdę strach jako nowicjuszowi o coś się spytać bo odpowiedź jest albo zbywająca , niefachowa , o podtekstach lepiej nie wspomnieć . Odpowiedź Wipowi jest już słodziutka , no przyjacielska. Dziękuję za fachową odpowiedź wszystkim , którzy piszą żeby pomóc tym którzy chcą się nauczyć , a nie ........ Pisałem o słoności. Też nie przyszło mi do głowy ,że przecież sztuczna osłonka nie odda nadmiaru soli . Niby oczywiste ,ale przegapiłem to.Pozdrawiam DaroCzy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ? Quote daro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329188 Share on other sites More sharing options...
kostek61 Posted January 25, 2014 Report Share #19 Posted January 25, 2014 (edited) Czy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ?Tu znajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/ . Edited January 25, 2014 by kostek61 Quote Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329191 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 25, 2014 Report Share #20 Posted January 25, 2014 Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. ...Wg mnie troszkę źle podchodzimy do roli for internetowych. "Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady." - i ją uzyskałeś ale chcesz żeby ktoś wytłumaczył Ci jakie procesy zachodzą podczas obróbki cieplnej i udowodnił Ci, że Ty masz rację albo i nie. Na to pytanie 99,9% użytkowników for nie zna odpowiedzi i nawet nie chce wiedzieć co tam się dzieje podczas gotowania. Bazujemy na gotowych przepisach, które ktoś opracował, sprawdził i napisał, że tak trzeba robić. "Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje."Napisz mi Daro proszę jaki ja miałbym interes (gdybym oczywiście wiedział co się tam dzieje podczas parzenia) żeby Ciebie przekonywać abyś tak robił? Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329195 Share on other sites More sharing options...
daro Posted January 25, 2014 Author Report Share #21 Posted January 25, 2014 Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galaretaCzy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi. Quote daro Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329196 Share on other sites More sharing options...
Baca Posted January 25, 2014 Report Share #22 Posted January 25, 2014 @daro Tak sobie myślę po przeczytaniu wszystkich postów o co tobie kaman lub też biega, wszak koledzy odpowiedzieli Ci na Twoje pytania jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami, ja osobiście zawsze parzę i nie spotkałem masarza który by nie parzył salcefixa. Pozdrawiam Quote Pozdrawiam Zbigniew Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329206 Share on other sites More sharing options...
waldeman Posted January 25, 2014 Report Share #23 Posted January 25, 2014 Moim zdaniem oprócz już wymienionych zalet parzenia salcesonu (lepsze przechodzenie smaku przypraw, pasteryzacja) nalezy uwzględnić polepszenie jego struktury wewnętrznej, tj. pozbycie powietrza i lepsze zwiazanie składników. Quote Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329209 Share on other sites More sharing options...
piksiak Posted January 25, 2014 Report Share #24 Posted January 25, 2014 (edited) Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galaretaCzy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi. No tak daro. Wsadzasz całą tą masę, wylewa Ci się to, zasznurować ciężko, kapie itd - a tak wlejesz do garnka zastygnie, wyciągniesz i będziesz miał galaretę, którą możesz kroić nawet na plasterki. I to powinno Ci dać wiele do myślenia po co ktoś marnuje energię (czyli pieniądze) aby powstał salceson. A jak chcesz dokładnie zgłębić co i jak to bez żartów trzeba szkołę odpowiednią skończyć i to nie za małe pieniądze i tam pewnie na chemii wszystko ładnie wytłumaczą tylko po co Ci to gdy my się świetnie bawimy przy tym. No chyba, że jesteś tym bardziej dociekliwym ale nie miej pretensji, że ktoś nie chce Ci odpowiedzieć bo może mu się po prostu nie chcieć odpowiedzieć. Edited January 25, 2014 by piksiak Quote Piksiak Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329215 Share on other sites More sharing options...
EAnna Posted January 25, 2014 Report Share #25 Posted January 25, 2014 Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę . Tak, parzenie jest niezbędne.Salceson robisz głównie z ugotowanych podrobów, resztek mięsa od kości i rosołu.Po wystudzeniu wszystkiego obierasz mięsa, kroisz podroby na desce, dodajesz przyprawy, odpowiednią ilość rosołu i pakujesz w osłonkę naturalną lub sztuczną.W każdym przypadku wraz z w/w zawartością pakujesz miliony bakteri z przypraw, osłonek, Twoich rąk (chyba, że je wygotowałeś w autoklawie ), z deski, noża i powietrza. Zanim Ci to wszystko stężeje, z milionów bakterii zrobią się miliardy. Tym bardziej, że podroby są ulubionym dla nich żarełkiem.Parzenie salcesonu daje jeszcze inne efekty , o których koledzy napisali w powyższych postach (nie bedę się powtarzać). jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami, To nie jest dobra sugestia. Jak sprawy pójdą w złym kierunku to obrzydzisz sobie salceson na całe życie. Quote Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Link to comment https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329281 Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts
Join the conversation
You can post now and register later. If you have an account, sign in now to post with your account.