daro Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Przy robieniu salcesonów w żołądkach czy pęcherzach wszystko zostało powiedziane .Mam pytanie odnośnie salcesonów robionych w sztucznych osłonkach np. szytych . Wiem już z własnego doświadczenia ,że smak jak będzie za słony tak już zostanie . Ale mam pytanie z innej beczki. Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .Trzeba parzyć. Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328835 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 23 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Trzeba parzyć. A po co?Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna. Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328943 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 23 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 23 Stycznia 2014 (edytowane) Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna.Temat omawiany wielokrotnie na forum,nie radzę zmieniać technologii wypracowanej przez dziesięciolecia,albo i dłużej. Edytowane 23 Stycznia 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328945 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 24 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Czy ktoś może wie dlaczego .A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie . Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328960 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Todek Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Że tak pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. Mój znajomy wiejski masarz jak robił salceson w sztucznej osłonce to go nigdy nie parzył. Napełniał osłonki farszem mięsno-rosołowym i do wystygnięcia.Niemniej ja osobiście, jak robię salceson w sztucznych osłonkach to go sparzam. Cytuj http://www.shadow.org.pl Depeche Mode Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328962 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja również parzę salcesony w osłonkach, powodów jest kilka, m.in. smak farszu lepiej się "dociera", rosół w salcesonie się klaruję, no i chyba najważniejsze zachodzi proces podobny do pasteryzacji. Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328965 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) Racja SiVON, Wszystko się razem jeszcze lepiej maceruje, co nie jest bez znaczenia dla smaku wyrobu, abstrahując nawet od aspektu pasteryzacji. Gdyby rozumować tak jak kol. Daro, to np. kasznki też nie trzeba parzyć jeżeli zrobimy ją w sztucznej osłonce. Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ??? Edytowane 24 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328967 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 24 Stycznia 2014 I tutaj SIVON już napisał wszystko poza tym farsz się jeszcze przerabia no i co tutaj jeszcze dużo pisać Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galareta Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328975 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Jeśli będzie Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328978 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ??? Troszkę przesadzasz sevrige. Tak naprawdę, trudno jest na forum odszukać informację o powodach związanych z koniecznością powtórnego parzenia surowców na salceson. Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzićhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9086-ogólne-zasady-produkcji-wyrobów-wędliniarskich/ Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329021 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Kostek, wiem , ale nie zaszkodzi wyjaśnić. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329024 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 24 Stycznia 2014 (edytowane) No i ja też wiem Maxellu, i stąd moje widzenie sprawy .A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie . Ale jeżeli ktoś, przy całej dobrej woli ze strony kolegów, pisze w taki oto "miły" sposób, jak to nazwać, nie będę się wypowiadał aby nie zarobić krawacika, i powtórzę już na dzisiaj klasyka, "sorry" bo tu o powtórkach żadnej mowy nie ma i jak widać nie o to chodzi Maxellu. Edytowane 24 Stycznia 2014 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329067 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
alehar Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Robiłem dwa razy w sztucznych osłonkach i parzyłem... Cytuj Pozdrawiam - Alehar Instagram alehar9999 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329136 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 24 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 24 Stycznia 2014 Ja już pisałem dlaczego należy parzyć wędliny podrobowe. Odszukajcie to, bo powtarzanie jeszcze raz tego, jest nieraz źle odbierane na naszym forum . Pozdrawiam Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. Czasami naprawdę strach jako nowicjuszowi o coś się spytać bo odpowiedź jest albo zbywająca , niefachowa , o podtekstach lepiej nie wspomnieć . Odpowiedź Wipowi jest już słodziutka , no przyjacielska. Dziękuję za fachową odpowiedź wszystkim , którzy piszą żeby pomóc tym którzy chcą się nauczyć , a nie ........ Pisałem o słoności. Też nie przyszło mi do głowy ,że przecież sztuczna osłonka nie odda nadmiaru soli . Niby oczywiste ,ale przegapiłem to.Pozdrawiam DaroCzy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ? Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329188 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kostek61 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Czy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ?Tu znajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/ . Edytowane 25 Stycznia 2014 przez kostek61 Cytuj Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. ...Wg mnie troszkę źle podchodzimy do roli for internetowych. "Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady." - i ją uzyskałeś ale chcesz żeby ktoś wytłumaczył Ci jakie procesy zachodzą podczas obróbki cieplnej i udowodnił Ci, że Ty masz rację albo i nie. Na to pytanie 99,9% użytkowników for nie zna odpowiedzi i nawet nie chce wiedzieć co tam się dzieje podczas gotowania. Bazujemy na gotowych przepisach, które ktoś opracował, sprawdził i napisał, że tak trzeba robić. "Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje."Napisz mi Daro proszę jaki ja miałbym interes (gdybym oczywiście wiedział co się tam dzieje podczas parzenia) żeby Ciebie przekonywać abyś tak robił? Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329195 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
daro Opublikowano 25 Stycznia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galaretaCzy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi. Cytuj daro Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329196 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Baca Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 25 Stycznia 2014 @daro Tak sobie myślę po przeczytaniu wszystkich postów o co tobie kaman lub też biega, wszak koledzy odpowiedzieli Ci na Twoje pytania jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami, ja osobiście zawsze parzę i nie spotkałem masarza który by nie parzył salcefixa. Pozdrawiam Cytuj Pozdrawiam Zbigniew Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329206 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
waldeman Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Moim zdaniem oprócz już wymienionych zalet parzenia salcesonu (lepsze przechodzenie smaku przypraw, pasteryzacja) nalezy uwzględnić polepszenie jego struktury wewnętrznej, tj. pozbycie powietrza i lepsze zwiazanie składników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piksiak Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 25 Stycznia 2014 (edytowane) Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galaretaCzy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi. No tak daro. Wsadzasz całą tą masę, wylewa Ci się to, zasznurować ciężko, kapie itd - a tak wlejesz do garnka zastygnie, wyciągniesz i będziesz miał galaretę, którą możesz kroić nawet na plasterki. I to powinno Ci dać wiele do myślenia po co ktoś marnuje energię (czyli pieniądze) aby powstał salceson. A jak chcesz dokładnie zgłębić co i jak to bez żartów trzeba szkołę odpowiednią skończyć i to nie za małe pieniądze i tam pewnie na chemii wszystko ładnie wytłumaczą tylko po co Ci to gdy my się świetnie bawimy przy tym. No chyba, że jesteś tym bardziej dociekliwym ale nie miej pretensji, że ktoś nie chce Ci odpowiedzieć bo może mu się po prostu nie chcieć odpowiedzieć. Edytowane 25 Stycznia 2014 przez piksiak Cytuj Piksiak Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329215 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Stycznia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 25 Stycznia 2014 Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę . Tak, parzenie jest niezbędne.Salceson robisz głównie z ugotowanych podrobów, resztek mięsa od kości i rosołu.Po wystudzeniu wszystkiego obierasz mięsa, kroisz podroby na desce, dodajesz przyprawy, odpowiednią ilość rosołu i pakujesz w osłonkę naturalną lub sztuczną.W każdym przypadku wraz z w/w zawartością pakujesz miliony bakteri z przypraw, osłonek, Twoich rąk (chyba, że je wygotowałeś w autoklawie ), z deski, noża i powietrza. Zanim Ci to wszystko stężeje, z milionów bakterii zrobią się miliardy. Tym bardziej, że podroby są ulubionym dla nich żarełkiem.Parzenie salcesonu daje jeszcze inne efekty , o których koledzy napisali w powyższych postach (nie bedę się powtarzać). jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami, To nie jest dobra sugestia. Jak sprawy pójdą w złym kierunku to obrzydzisz sobie salceson na całe życie. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329281 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.