Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Przy robieniu salcesonów w żołądkach czy pęcherzach wszystko zostało powiedziane .Mam pytanie odnośnie salcesonów robionych w sztucznych osłonkach np. szytych . Wiem już z własnego doświadczenia ,że smak jak będzie za słony tak już zostanie . Ale mam pytanie z innej beczki. Czy  jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/
Udostępnij na innych stronach

Czy jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .

Trzeba parzyć.

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328835
Udostępnij na innych stronach

Jeśli mięso jest miękkie , a osłonka i tak jest niejadalna.

Temat omawiany wielokrotnie na forum,nie radzę zmieniać technologii wypracowanej przez dziesięciolecia,albo i dłużej. Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328945
Udostępnij na innych stronach

Czy ktoś może wie dlaczego .

A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie .

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328960
Udostępnij na innych stronach

Że tak pozwolę sobie wtrącić swoje 3 grosze. Mój znajomy wiejski masarz jak robił salceson w sztucznej osłonce to go nigdy nie parzył. Napełniał osłonki farszem mięsno-rosołowym i do wystygnięcia.

Niemniej ja osobiście, jak robię salceson w sztucznych osłonkach to go sparzam.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328962
Udostępnij na innych stronach

Ja również parzę salcesony w osłonkach, powodów jest kilka, m.in. smak farszu lepiej się "dociera", rosół w salcesonie się klaruję, no i chyba najważniejsze zachodzi proces podobny do pasteryzacji. 

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328965
Udostępnij na innych stronach

Racja SiVON, Wszystko się razem jeszcze lepiej maceruje, co nie jest bez znaczenia dla smaku wyrobu, abstrahując nawet od aspektu pasteryzacji. Gdyby rozumować tak jak kol. Daro, to np. kasznki też nie trzeba parzyć jeżeli zrobimy ją w sztucznej osłonce. Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ???

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328967
Udostępnij na innych stronach

I tutaj SIVON już napisał wszystko poza tym farsz się jeszcze przerabia no i co tutaj jeszcze dużo pisać

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-328968
Udostępnij na innych stronach

 

 

Myślę że te niby pytania, to programowe sianie zamętu i wywoływanie akademickich dyskusji. Gdyby było inaczej, to kol. Daro zadałby sobie trudu i zgłębił istniejącą fachową wiedzę, lecz po co, czy nie przyjemniej dymić i bić pianę ???

Troszkę przesadzasz sevrige. :D Tak naprawdę, trudno jest na forum odszukać informację o powodach związanych z koniecznością powtórnego parzenia surowców na salceson. Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzić. :D

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329002
Udostępnij na innych stronach

Przypomnienie sobie tej wiedzy nie powinno nikomu zaszkodzić

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9086-ogólne-zasady-produkcji-wyrobów-wędliniarskich/

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329021
Udostępnij na innych stronach

Kostek, wiem :D , ale nie zaszkodzi wyjaśnić.  

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329024
Udostępnij na innych stronach

No i ja też wiem Maxellu, i stąd  moje widzenie sprawy :D .


A to że dziadek orał koniem , ojciec orał koniem ,to i ja będę orał koniem , wcale mnie nie przekonuje , poza tym to nie jest konkretna odpowiedź na moje pytanie .

 

Ale jeżeli ktoś, przy całej dobrej woli ze strony kolegów, pisze w taki oto  "miły" sposób, jak to nazwać, nie będę się wypowiadał aby nie zarobić krawacika, i powtórzę już na dzisiaj klasyka, "sorry" bo tu o powtórkach żadnej mowy nie ma i jak widać nie o to chodzi Maxellu.

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329067
Udostępnij na innych stronach

Ja już pisałem dlaczego należy parzyć wędliny podrobowe. Odszukajcie to, bo powtarzanie jeszcze raz tego, jest nieraz źle odbierane na naszym forum . Pozdrawiam

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329139
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. Czasami naprawdę strach jako nowicjuszowi o coś się spytać bo odpowiedź jest albo zbywająca , niefachowa , o podtekstach lepiej nie wspomnieć . Odpowiedź Wipowi jest już słodziutka , no przyjacielska. Dziękuję za fachową odpowiedź wszystkim , którzy piszą żeby pomóc tym którzy chcą się nauczyć , a nie ........ Pisałem o słoności. Też nie przyszło mi do głowy ,że przecież sztuczna osłonka nie odda nadmiaru soli . Niby oczywiste ,ale przegapiłem to.

Pozdrawiam Daro


Czy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ?

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329188
Udostępnij na innych stronach

Czy czas parzenia jest taki sam jak przy osłonkach naturalnych ?

Tu znajdziesz odpowiedz na Twoje pytanie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/21-salcesony/ . Edytowane przez kostek61

Nie róbcie więcej dymu niż potrzeba

https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=8729&start=0

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329191
Udostępnij na innych stronach

Dziękuję Maxellowi , który jak zwykle gasi pożar w zarodku , to w końcu przyzwyczajenie zawodowe. No cóż niektórzy bardzo się nakręcają . Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady. Jak znajdę nikomu nie zawracam głowy . Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje. ...

Wg mnie troszkę źle podchodzimy do roli for internetowych.

 "Ja forum odwiedzam wtedy kiedy szukam porady." - i ją uzyskałeś ale chcesz żeby ktoś wytłumaczył Ci jakie procesy zachodzą podczas obróbki cieplnej i udowodnił Ci, że Ty masz rację albo i nie. Na to pytanie 99,9% użytkowników for nie zna odpowiedzi i nawet nie chce wiedzieć co tam się dzieje podczas gotowania. Bazujemy na gotowych przepisach, które ktoś opracował, sprawdził i napisał, że tak trzeba robić. 

 

"Czasem muszę się spytać , a odpowiedź nie bo tak trzeba mnie nie satysfakcjonuje."

Napisz mi Daro proszę jaki ja miałbym interes (gdybym oczywiście wiedział co się tam dzieje podczas parzenia) żeby Ciebie przekonywać abyś tak robił?

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329195
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galareta

Czy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?

Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi.

daro
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329196
Udostępnij na innych stronach

@daro Tak sobie myślę po przeczytaniu wszystkich postów o co tobie kaman lub też biega, wszak koledzy odpowiedzieli Ci na Twoje pytania jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami, ja osobiście zawsze parzę i nie spotkałem masarza który by nie parzył salcefixa. Pozdrawiam ;)  :D

Pozdrawiam Zbigniew  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329206
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem oprócz już wymienionych zalet parzenia salcesonu (lepsze przechodzenie smaku przypraw, pasteryzacja) nalezy uwzględnić polepszenie jego struktury wewnętrznej, tj. pozbycie powietrza i lepsze zwiazanie składników.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329209
Udostępnij na innych stronach

Jeżeli nie parzysz to po co wkładać w osłonkę? Szkoda osłonki. Wlej do gara i będzie galareta

Czy to Twoim zdaniem jest pomocna odpowiedź?

Kostku wszedłem na link ,ale po przeczytaniu 6 stron poddałem się i nie znalazłem odpowiedzi.

 

 

No tak daro. Wsadzasz całą tą masę, wylewa Ci się to, zasznurować ciężko, kapie itd - a tak wlejesz do garnka zastygnie, wyciągniesz i będziesz miał galaretę, którą możesz kroić nawet na plasterki. I to powinno Ci dać wiele do myślenia po co ktoś marnuje energię (czyli pieniądze) aby powstał salceson. A jak chcesz dokładnie zgłębić co i jak to bez żartów trzeba szkołę odpowiednią skończyć i to nie za małe pieniądze i tam pewnie na chemii wszystko ładnie wytłumaczą tylko po co Ci to gdy my się świetnie bawimy przy tym. No chyba, że jesteś tym bardziej dociekliwym ale nie miej pretensji, że ktoś nie chce Ci odpowiedzieć bo może mu się po prostu nie chcieć odpowiedzieć.

Edytowane przez piksiak

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329215
Udostępnij na innych stronach

Czy  jest konieczne ,czy wskazane gotowanie ,parzenie salcesonu po napełnieniu w taką niejadalną sztuczną osłonkę .

 

Tak, parzenie jest niezbędne.

Salceson robisz głównie z ugotowanych podrobów, resztek mięsa od kości i rosołu.

Po wystudzeniu wszystkiego obierasz mięsa, kroisz podroby na desce, dodajesz przyprawy, odpowiednią ilość rosołu i pakujesz w osłonkę naturalną lub sztuczną.

W każdym przypadku wraz z w/w zawartością pakujesz miliony bakteri z przypraw, osłonek, Twoich rąk (chyba, że je wygotowałeś w autoklawie  :rolleyes: ), z deski, noża i powietrza. Zanim Ci to wszystko stężeje, z milionów bakterii zrobią się miliardy. Tym bardziej, że podroby są ulubionym dla nich żarełkiem.

Parzenie salcesonu daje jeszcze inne efekty , o których koledzy napisali w powyższych postach (nie bedę się powtarzać).

 

jest na to sposób po prostu zrób z parzeniem i bez porównaj wyciągnij wnioski i proszę podziel się nimi z nami,

 

To nie jest dobra sugestia. Jak sprawy pójdą w złym kierunku to obrzydzisz sobie salceson na całe życie.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9304-salceson/#findComment-329281
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.