Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Wystarczy dobrze zapeklować i żadne płukanie, moczenie, odsalanie nie jest potrzebne !

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337241
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wystarczy dobrze zapeklować i żadne płukanie, moczenie, odsalanie nie jest potrzebne !
 

 

Oj tak, nie jest, a może jest, a jak jest to dlaczego?  Dlaczego ja to robię? :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337259
Udostępnij na innych stronach

Bo dobrze robisz !  :D

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337260
Udostępnij na innych stronach

Pytanie było czy po peklowaniu płuczemy mięsa . Nie odpowiem bo nie wiem o jakie mięsa chodzi - czy o drobne na kiełbasy czy o mięsa na wędzonki . Proszę o uściślenie pytania

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337264
Udostępnij na innych stronach

 

 

Nie odpowiem bo nie wiem o jakie mięsa chodzi - czy o drobne na kiełbasy czy o mięsa na wędzonki

 

No fakt, są przypadki peklowania w solance mięsa na kiełbaski, sam dawno temu poczyniłem  taką fanaberię w celach poznawczych . :cool:

Eksperyment się udał, kiełbasa nie. :cool:  

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337273
Udostępnij na innych stronach

Na szybkiego ;) przejrzałem "16" - w wiekszości instrukcji jest mowa o obmywaniu, moczeniu mięsa, ociekaniu oczywiści po zakończonym procesie peklowania

mięso później jest wędzone, mówimy tu np. o karkówce, szynkach itp.

A jeszcze przepisy ze ze strony głównej

http:/wedlinydomowe.pl/wedzonki

 

Tylko zauważ Kolego, jakie wtedy stosowano stężenia solanki. ;)

Edytowane przez abratek

„Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-337955
Udostępnij na innych stronach

znam tą tabelę, tylko chodzi o to czy boczek też nastrzykujemy? jak to zrobić? i czy jak są dwie szynki po 1kg to stosujemy dane z tabeli na 2kg mięsa czyli dla 4 dniowego peklowania 124g peklosoli i 0,8l wody? i kolejne pytanie, dlaczego są dwie różne dawki peklosoli i wody podane w każdej kolumnie? nigdy nie nastrzykiwałem mięsa tylko peklowałem 14 dni bez nastrzyku, a tym razem muszę się spieszyć

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-338601
Udostępnij na innych stronach

wstawiłem mięsa do peklowania, mam takie kawałki, dwie szynki po 1,35kg i brzuch ok 1kg, czyli razem 3,7kg, zrobiłem mieszanke peklującą z 1,5 litra wody i 185gram peklosoli prymat, każdą szynkę nastrzyknąłem po 60ml  tej że mieszanki, a resztą zalałem mięso i wstawiłem do lodówki, czy ktoś może mi powiedzieć czy to jest prawidłowo??? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-338794
Udostępnij na innych stronach

Post wcześniejszy:

Boczek nastrzykuje się-> tak i nie - zależy jaka grubość i czas peklowania - nastrzyk nie zawadzi. pomaga w szybszym penetrowaniu mięsa przez mieszankę.

Wybrałeś wersję bardzo słonolubną - jedni lubią sól drudzy nie - każdy ma inną granice "słoności"

Nawet 14 dniowe powinno się nastrzykiwać -napisane wyżej (o penetracji)

 

Post następny:

jeżeli zrobiłeś wg tabeli Dziadka to nastawiłeś to na 7 dni, jeżeli wersja mniej słonolubna to na 4 dni - zależnie która opcja to jest dobra proporcja :)

Każda ilość peklosoli jest dobra ale.....

Najpierw pisz na ile dni nastawiłeś, następnie jaka temp. w lodówce - nie może być za niska. Czyli jak najwięcej informacji potrzeba by odpowiedzieć.

Pozdrawiam cieplutko

 

Całość mojej wypowiedzi jest tylko i wyłącznie moim prywatnym zdaniem i moją opinią - chcesz zgadzaj się, nie chcesz nie zgadzaj się.

Ja życzę jak najlepiej

 

Czerpiesz ze strony "garściami" to wspomóż forum finansami ___ LINK DO POMOCY KPP

Poczytaj o panu S i jak możesz to klepnij go w d..... codziennie 2 razy ___LINK DO STRONY KPS

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-338802
Udostępnij na innych stronach

Jest to wersja 4 dniowa, tabela dziadka zmodernizowana, jaką powinienem  ustawić temperaturę w lodówce żeby to się ładnie przepeklowało do soboty? kiedy wykonać drugi nastrzyk? jak w ogóle wykonywać taki nastrzyk, mam igłę z dziurami po bokach (biowin), czy powinienem wykonać nastrzyk dwa razy w każdy kawałek mięsa po 60ml?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-338815
Udostępnij na innych stronach

Może ktoś podpowie na szybko. Pekluję na sucho boczek na 24h, jest rozcięty bo ma być rolowany, 20 g peklosoli na kg, boczek ma 2,5 kg ale niestety całość peklosoli - 50 g wystarczyła na jedną stronę......

Edytowane przez abratek

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-339060
Udostępnij na innych stronach

@paweljack,

Zwinięcie w rulon na czas peklowania zapewni penetrację peklosoli w obu płaszczyznach płata boczku. Dodatkowe masowanie, jak radził Miro jest jak najbardziej wskazane.

Edytowane przez abratek

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-339114
Udostępnij na innych stronach

20 g peklosoli na kg, boczek ma 2,5 kg ale niestety całość peklosoli - 50 g wystarczyła na jedną stronę......

Bo peklosoli za mało.... :cool:

wg mnie 20 g na kilo boczku to zdecydowanie za mało, piszę to z praktyki, raz w

tygodniu robię boczki sucho-peklowane. :cool:

ja daję na sucho 25g do boczku potem parzonego, a ma to znaczenie. :cool:

Edytowane przez abratek
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-339143
Udostępnij na innych stronach

Mięso pomasowane, poskładane, pozwijane jak się dało, przyciśnięte kamieniem, powinno wyjść. Dziękuję za wszystkie porady tu jak i na priv.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9498-peklowanie/#findComment-339158
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.