EAnna Opublikowano 8 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #76 Opublikowano 8 Lipca 2014 A mogłabyś podpowiedzieć jak zrobić masło solone? Masło solone może zawierać max 2% soli.Słabo solone zawierają 0,5-1%.Ponieważ w maśle jest ok. 15% wody (reszta to białka i laktoza), możesz je wygniatać w osolonej wodzie.Aby te 15% wody dało zasolenie 0,5%, powinna to być solanka 3,5 %. Solanka 7% da zasolonie ok. 1%.Drugą metodą jest dodatek soli do gotowego masła i utarcie mieszanki. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #77 Opublikowano 9 Lipca 2014 Witam.Ponieważ narobiliście mi ochoty na zrobienie masełka zapytam-u nas na targu można kupić śmietanę bardzo gęstą [jak ser ]-rozumiem,że jest ona już ukwaszona skoro ma taką konsystencję??Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić i dopiero robić ???[ Sorki za te moze proste pytania ,ale w temacie masła jestem zupełnie zielona] Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360964 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #78 Opublikowano 9 Lipca 2014 Czy z takiej śmietany mogę robić masło bezpośrednio po przyniesieniu jej do domu ,czy mam ją schłodzić ,potem ocieplić Ta śmietana na pewno została już schłodzona.Po powrocie z targu zmierz jej temp. i od razu rób masło. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360966 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 9 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #79 Opublikowano 9 Lipca 2014 (edytowane) Dzięki .Jutro jak namierzę jakiś słoik litrowy to biorę sie do roboty -lepiej mikserem,czy w szejkerze [mam taki 0,5l,ale to by trzeba było na trzy razy robić...]A i jeszcze przy okazji zapytam-czym różni się gotowy wyrób ze śmietany spasteryzowanej od tego z niepasteryzowanej -chodzi mi generalnie o smak. Edytowane 9 Lipca 2014 przez beatag Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-360976 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #80 Opublikowano 10 Lipca 2014 Masełko wyszło extra. Smakowo bardzo dobre. Nie jestem w stanie określić czy lepsze czy gorsze od robionego ze śmietanki spasteryzowanej. Z niecałych 4 litrów śmietanki wyszło 600-650 g masła. Chyba troszkę mało.... Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361002 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 10 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #81 Opublikowano 10 Lipca 2014 Masło z niepasteryzowanej jest zdrowsze. A smakowo jest też bogatsze. A i jak robisz to mikserem, albo w butelce/słoiku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361003 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #82 Opublikowano 10 Lipca 2014 Robiłem w Thermomixie. Jest tam taki motylek do ubijania masła. Obroty 4 i po jakichś 5 minutach ubijania ziarno gotowe. Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361004 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #83 Opublikowano 10 Lipca 2014 Poprostu Thermomix to rewelka !!! Nie nalezy zapominać, że krowy nie doji. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361020 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tusiaczek Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #84 Opublikowano 10 Lipca 2014 Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa Cytuj "Trzeba się spieszyć z robotą, póki się ma na nią ochotę..." Tatuś Muminka Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361026 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 10 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #85 Opublikowano 10 Lipca 2014 Dyzio oczywiście że doi... kieszeń nabywcy bo bydle tanie nie jest Ale to chyba jedyny minus tego ustrojstwa Nie kruszmy kopii o te parenaście złotych. Ważne, że masło robi ! I na dodatek zaklina węże i krawaty więże. Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361034 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 11 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #86 Opublikowano 11 Lipca 2014 Witam .Właśnie skończyłam wyrabianie masełka,Śmietanę ubijałam mikserem.Nie wiem,czy obroty mają tu znaczenie ,ale trwało to dosyć długo [dobrych kilka minut] zanim śmietana zamieniła się w ziarno maślane.Z 1l śmietany kupionej na targu wyszło mi 32dkg masła...-chyba niewiele?,czy to taki średni wynik?Jak rozpoznać dobrą ,tłustą smietanę??-Niektórzy tu chwalili się wynikiem 50dkg z 1l !! Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 11 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #87 Opublikowano 11 Lipca 2014 Masz dobrą śmietanę ok. 32% tłuszczu. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361209 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Lipca 2014 Zgłoś Udostępnij #88 Opublikowano 12 Lipca 2014 Masz dobrą śmietanę ok. 32% tłuszczu. Chyba drobny błąd sie wkradł w obliczenia @akmisku,32 dkg masła zawiera ok. 26dkg tłuszczu.Jeżeli Beata zrobiła je z 1l śmietany, to była ona 26%-27%. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361261 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 12 Lipca 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #89 Opublikowano 12 Lipca 2014 A przepraszam bardzo Eanno. Nie uwzględniłem wody w maśle. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-361272 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
plesniak Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #90 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) mam śmietanę wiejską i chcę z niej zrobić masło, to czy przed ukwaszeniem muszę ją pasteryzować? Chciałem zrobić masło z całym bogactwem enzymów, ale nie wiem czy złe bakterie zawarte w śmietance nie spowodują jego wad.Nie musisz a nawet nie powinieneś.Pod pewnymi jednk warunkami.Śmietanka musi się dobrze, czysto ukwasić.Nie znam Twojego mleka ale jeżeli samo nie uwasza się dość szybko to powinieneś do śmietanki dodać zakwasu. Tak uzyskaną śmietanę należy przechłodzić w lodówce (dojrzewanie) a następnie lekko ogrzać do temp. 12 st.C i ubić masło.Aby było trwałe i smaczne przepłucz je zimną wodą na sicie z ziarnie (najlepiej prysznicem aby nie rozbijać ziarna) a potem ugniataj w zimnej wodzie wielokrotnie ją zmieniając. Ostatnie dwie wody powinny być krysztalowo czyste. To resztki serwatki w maśle powodują jego szybkie psucie się i wprowadzają obce zapachy.Tak uzyskane, surowe masło ma właściwości lecznicze. Witam, tu się nie zgodzę ponieważ śmietankę należny ZAWSZE pasteryzować .W ok 72 st zawarte w niej bakterie z grupy Coli wyginą. wraz z tłuszczem zawsze oddziela nam się syf, w zależnosci od metody ściągania śmietanki jest go mniej lub więcej, śmietankę należy pasteryzować. Co nam to daje?. Bakterie z grupy Coli mogą prowadzić do wielu chorób układu pokarmowego. dwa masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez Kruszynka pisownia Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365186 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maad Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #91 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 bakterie z gr Coli moga prowadzic do wielu chorob ukladu pokarmowego Wyjałowiona żywność też prowadzi do wielu chorób układu pokarmowego. Myślę, że troszkę przesadzasz z tą bezwzględną koniecznością pasteryzacji. Cytuj Jeśli nie znasz ojca choroby, to jej matką jest zła dieta.przysłowie chińskieKiedy państwo boi się obywatela oznacza to wolność. Kiedy obywatel boi się państwa mamy tyranię.Thomas Jefferson ...a poza tym sądzę, że unia europejska musi zostać zniszczona Zapraszam na moją stronę Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365190 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aksamit97 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #92 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 No to jeśli szybko jełczeje to trzeba szybko zjadać. Poza tym w innym wątku pisałeś Pleśniak, że sery lepiej robić z mleka niepasteryzowanego, więc masło też lepiej tak robić - nie pasteryzując śmietanki. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Sierpnia 2014 Zgłoś Udostępnij #93 Opublikowano 9 Sierpnia 2014 (edytowane) masło z śmietanki surowej szybko zrobi się jełkie.Starannie wypłukane w ziarnie masło a następnie wygniatane w zmienianej wodzie aż do jej czystości, wcale szybko nie jełczeje.Pisze o maśle wytwarzanym z kwaśnej, surowej śmietany.Bakterie kwasu mlekowego działają prawdopodobnie stabilizująco i redukują bakterie kwasu masłowego.Zupełnie inaczej mają się sprawy z masłem ubijanym ze śmietanki.Zgadzam się z tym, co napisałeś o szybkim jełczeniu takiego masła. @akmis978 pisał wyraźnie o śmietanie , stąd moja odpowiedź.Nie wszyscy lubią masło z surowej, kwaśnej smietany.Dla mnie jest ono najlepsze w świecie Takie masło zawiera bogactwo różnorodnych kwasów tłuszczowych, które pasteryzacja niestety redukuje. Surowe masło jest lecznicze: pisała i mówiła o tym dr. Kempisty.Robiono dla niej specjalne badania takiego tłuszczu w Instytucie Chemii Organicznej Politechniki Wrocławskiej. Edytowane 9 Sierpnia 2014 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-365257 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sound Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #94 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Co decyduje o "smarowności " masła Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583600 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Smakoszek Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #95 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Masło w niskiej temperaturze jest twarde. Dodatki olejów i utwardzonych wodorem olejów dodane do masła powodują, że ta mieszanina jest miększa i się lepiej rozsmarowuje. Smietana od krów karmionych kiszonką z liści buraczanych jest najgorsza i masło z niej zrobione jest miększe. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583614 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #96 Opublikowano 9 Stycznia 2018 smakoszek-aktualnie zabronione jest podawanie krowom liści buraczanych , także kiszonych - Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583617 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 9 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #97 Opublikowano 9 Stycznia 2018 Co decyduje o "smarowności " masła Masło ma przewagę tłuszczów nasyconych jednak zawiera nieznaczne ilości jednonienasyconych (jak oliwa) i wielonienasyconych.Własnie te nieznaczne domieszki zwiększają smarowność masła w niższych temperaturach - duże kulki tłuszczu nasyconego ślizgają się w cząstkach oleistych.Decyduje o tym również resztka wody: masło chudsze jest gorzej smarowne.Naturalne cząstki tłuszczu mlecznego ulegają w czasie zmaślania licznym przemianom. Są opracowane procedury technologiczne o dosyć wąskich parametrach, jak odpowiednie dojrzewanie, temperatury zmaślania, które skutkują największa zawartością czastek oleistych w maśle a więc największą jego smarownością.Rolę odgrywa również pora roku oraz żywienie krów. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-583626 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 4 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #98 Opublikowano 4 Grudnia 2019 (edytowane) Jak i z czego zrobić wiejskie masło bez oborowego posmaku - do posłuchania ("mama" w wywiadzie to ja )https://www.youtube.com/watch?v=XYXwxpKY1b4 Omówiona jest rola ważnego etapu w produkcji domowej masła a mianowicie płukanie w ziarnie.Pominięcie go skutkuje uwięzieniem resztek maślanki w maśle, która szybko ulega zepsuciu dając słynny "oborowy zapach". Edytowane 4 Grudnia 2019 przez EAnna uzup. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648365 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alinka Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #99 Opublikowano 5 Grudnia 2019 mama" w wywiadzie to ja Super wywiad Aniu a słuchając Twojego sugestywnego głosu,opowiadającego o pachnącym śmietanką masełku,zrobiłam się taka głodna, że natychmiast kromeczkę smarowałam Niby to wszystko wiedziałam ale teraz wiem dodatkowojak ważny jest każdy etap tej ''produkcji''Dziękuę Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648444 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
MIRKON Opublikowano 5 Grudnia 2019 Zgłoś Udostępnij #100 Opublikowano 5 Grudnia 2019 A ja pamiętam masło i bułki maślane mojej Babci z początku lat siedemdziesiątych. smak nie zapomniany. Masło było robione w takiej drewnianej bańce. Cytuj MIRKON Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9569-mas%C5%82o-wiejskie/page/4/#findComment-648508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.