witt Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 20 Listopada 2017 No to teraz Pawle jesteśmy jednej myśli . Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576371 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 20 Listopada 2017 Od jakiegoś roku pewnie, kupuję tylko policzki, są droższe ale "wchodzą" w całości i mają świetną kleistość. ja mam III z dziczyzny i sukcesywnie wykorzystuje - ostatnio nawet się podzieliłem z kolegą wędzarnikiem - nie mam już gdzie utykać Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576373 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 20 Listopada 2017 ja mam III z dziczyzny A czy ona klei? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576381 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 20 Listopada 2017 A czy ona klei? z daniela i sarenki - ze ścięgnistym - klei Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576387 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 20 Listopada 2017 z daniela i sarenki - ze ścięgnistym Ponieważ nie wiem w końcu, jakiej III Ci nadbywa i czy jest ona kleista, czy też nie, powstrzymam się z ewentualną sugestią co do zagospodarowania tej III. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576402 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 20 Listopada 2017 A czy ona klei? Tak, ale nie tak jak IIIwp.Trzeba dawać dwa razy tyle. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576418 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wojs40 Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 20 Listopada 2017 Arek wie co pisze, nie jednego dzika przerobił na kiełbasę, wystarczy odwiedzić jego kącik Cytuj Czasami warto upaść, aby zobaczyć, kto pomoże nam wstać. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576427 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja traktuję kl III z dzika tak jak z wieprzowiny - mnie się klei . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576482 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 21 Listopada 2017 nie jednego dzika rozmawiamy o III z płowych ( daniel , sarna, jeleń) - jest trochę inna ,niż z dzika. Arek wie co pisze - może nie jest to 2 x tyle przesadził ale trochę więcej niż III wp. Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576510 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 21 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 21 Listopada 2017 Przy sztanglówkach tak daję.Do cienkich można trochę mniej ,ale i tak więcej niż wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-576520 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Chcę zrobić z 3 kg białej kiełbasy. Czy są tu przepisy na takową? Szukam i nie umię znaleźć Wyszukujemy przez wyszukiwarkę na forum oraz przez wyszukiwarkę na stronie głównej.Najlepiej zrób wg klasycznego przepisu ze strony głównej:http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowaWitam mam szybkie pytanie. Przyprawy w tym przepisie ze strony głównej są podane na całość mięsa ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-628937 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Tak Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-628939 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Tak też myślałem ale te zera i przecinku.... [Dodano: 13 kwi 2019 - 16:34] Sól do białej standardowo 18g na kg Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-628941 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 13 Kwietnia 2019 ale te zera i przecinku.. W przepisie wyliczone są ilości na 5kg mięsa.Przyprawy też są w kilogramach. Jak przesuniesz przecinek o trzy miejsca to otrzymasz ilości przypraw w gramach.Wszak kilo to jest mnożnik 1000. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-628954 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomek101082 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 (edytowane) Biała już zrobiona. Wyszła smaczna. Edytowane 14 Kwietnia 2019 przez Tomek101082 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629047 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zaczyna się lubię to. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629052 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 14 Kwietnia 2019 Biała już zrobiona. Wyszła smaczna. Podaj swoje proporcje i przyprawy Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629061 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomaszek82 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Hej, jestem tu nowy to jak tu znaleźć przepis na kiełbasę białą? Jest jakaś receptura, film? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629946 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Receptura na wszystko. Serio, tam znajdziesz wszystko, co ci się wymarzy. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629948 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 to jak tu znaleźć przepis na kiełbasę białą? Witaj - poświęć chwilę i przeczytaj te dwie strony wraz z odnośnikami [Dodano: 24 kwi 2019 - 07:58] Receptura na wszystko. chyba Janusz zadałeś za dużo Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629950 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
janusz_p Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 chyba Janusz zadałeś za dużo Tak sądzisz? Myślałem o tym, ale jest spis treści, można znaleźć i białą i wszystko. Idealne narzędzie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-629959 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #47 Opublikowano 24 Kwietnia 2019 Hej, jestem tu nowy to jak tu znaleźć przepis na kiełbasę białą? Jest jakaś receptura, film? Jednak się nie myliłem. Stary wiarus, który przyszedł robić zadymę. Wylatujesz. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-630001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #48 Opublikowano 20 Marca mam pytanie, czy jest sens zapeklowania miesa do bialej kiełbasy na 24 h w soli proporcji przewidzianej do wagi miesa. ja tak robie i sie cały czas zstaniawam, czy dobrze. bo jak widze wszystkie przepisy to każdy robi ze spie odrazu sol , i przyprawy, mieli i w jelita pcha Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-1001505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #49 Opublikowano 20 Marca Różnica między soleniem a peklowaniem polega na tym, że farsz na białą solisz, doprawiasz i pakujesz w osłonki. Jesli chodzi o peklowanie mięsa drobnego na kiełbasy, mięso rozdrobnione mieszasz z peklosolą i peklujesz je 2-3 doby. Dopiero wtedy rozdrabniasz zgodnie z przepisem, dodajesz przyprawy, mieszasz i pakujesz w osłonki. Dalsze procedury według przepisu. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-1001508 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
michu1978 Opublikowano 20 Marca Zgłoś Udostępnij #50 Opublikowano 20 Marca wiem co znaczy peklowani ei czym, ale juz tak napisałem , zeby moze było jasniej to czy jest sens zasolic mięso na białą i zostawic nan 24 h aby przeszo lepiej sola , i dopiero potem mielic i przyprawy dodac o to mi chodzi a nie pisanie doktoratu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9701-bia%C5%82a-kie%C5%82basa/page/2/#findComment-1001513 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.