basienka12 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Witam wszystkich.Chcę zrobić z 3 kg białej kiełbasy. Czy są tu przepisy na takową? Szukam i nie umię znaleźć. Proszę o porady. To będzie mój pierwszy raz. Pozdrawiam wszystkich Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Kwietnia 2014 Chcę zrobić z 3 kg białej kiełbasy. Czy są tu przepisy na takową? Szukam i nie umię znaleźć Wyszukujemy przez wyszukiwarkę na forum oraz przez wyszukiwarkę na stronie głównej.Najlepiej zrób wg klasycznego przepisu ze strony głównej:http://wedlinydomowe.pl/kielbasy/nietrwale-surowe/7-kielbasa-biala-surowa Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 27 Października 2017 Robię białą według linka EAnny - ale nie chce mi się teraz śmigać za wołowiną.Mam 2kg szynki i 2kg podgardla.... Czy bez wołowiny też może być... Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 27 Października 2017 Czy bez wołowiny też może być... Ja robię kiełbasę białą lub na biało bez wołowiny ........ jest jadalna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 27 Października 2017 Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomasz_65 Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 27 Października 2017 Witaj jumbo z lll wieprzowej zrobisz masę wiążącą, będzie delikatniejsza niż z wołowiną Pozdrawiam Cytuj Najpierw spojrzyj, z kim jesz i pijesz, a dopiero potem, co jesz i pijesz. Epikur Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 27 Października 2017 Kiełbasa biała to moim zdaniem tylko na ll wołowej.Zupelnie inny smak (lepszy) niż na lll wp. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 27 Października 2017 Zupelnie inny smak (lepszy) niż na lll wp.Też tak uważam i to nie dotyczy tylko białej. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 27 Października 2017 Czy bez wołowiny też może być... Ja również robię bez wołowiny, łopatka i boczek. Rewelacyjna Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jumbo Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 28 Października 2017 ....no i bez wołowiny i też zjadliwe.....nawet bardzo Cytuj jumbo--------------"Ludzie są głupi, nie źli.Zło zakłada jakąś moralną determinację, jakiś zamiar i pewną myśl.Głupiec nie pomyśli.Działa jak zwierzę przekonany, że zawsze ma rację,dumny, że przypierd..la. każdemu, kto jest inny od niego samego." "- Ludzie lubią wymyślać potwory i potworności. Sami sobie wydają się wtedy mniej potworni. Gdy piją na umór, oszukują, kradną, leją żonę lejcami, morzą głodem babkę staruszkę, tłuką siekierą schwytanego w paści lisa lub szpikują strzałami ostatniego pozostałego na świecie jednorożca, lubią myśleć, że jednak potworniejsza od nich jest Mora wchodząca do chaty o brzasku. Wtedy jakoś lżej im się robi na sercu. I łatwiej im żyć.""Ostatnie życzenie" Sapkowski Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 28 Października 2017 no i bez wołowiny i też zjadliwe.....nawet bardzo I o to chodzi... dla mnie za tłusta ,ale to jest Twój wyrób Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
andrzej k Opublikowano 28 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 28 Października 2017 ..no i bez wołowiny i też zjadliwe.....nawet bardzo Wołowinę dodawano do wyrobów ze świniobicia na wsiach jak była tańsza od wieprzowiny albo porównywalna . Pozdrawiam Cytuj Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .Konserwanty zabijają powoli !!! Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 30 Października 2017 I tu się zgadzam z Andrzejem, w latach 70 ubiegłego wieku zalecenia dyrekcji Centrali Przemysłu Miesnego mówiły o tym żeby zastępowac tam gdzie się da wieprzowinę mięsem wołowym.A i jeszcze, nie zapomnijcie do mięs kutrowanych dodać - upostaciowane białko niemięsne uwodnione, ale nie więcej jak 8% całego wsadu. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 30 Października 2017 Tylko że przy białej wołowina to nie jest materiałem zastępczym tylko podstawowym.Ill wp. to materiał zastępczy .Po drugie dzisiaj kupowałem ll wołową w cenie 12,50 a mięso z golonek było w cenie 16zł.Jak z tego widać wołowina nadal tańsza od wieprzowiny. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 30 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 30 Października 2017 do mięs kutrowanych dodać - upostaciowane białko niemięsne uwodnione, ale nie więcej jak 8% całego wsadu. Dobrze ,że z kutrami nie jest tak powszechnie - PePe - to jest to czego powinniśmy unikać - Bardzo dobry post - no cóż łamiemy te zasady Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 31 Października 2017 Arkadiusz, gdzie kupujesz takie tanie mięso? jest to MAKRO? Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 31 Października 2017 Wołowina w Makro a mięso z golonek w innym miejscu. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 31 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 31 Października 2017 Dzięki Arkadiusz za odpowiedź.Ja dodaję jak akurat mam... wołowinę lub golonkę, obydwa warianty mi i mojej rodzinie smakują. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dob12 Opublikowano 19 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 19 Listopada 2017 Ja również robię bez wołowiny, łopatka i boczek. Rewelacyjna @halusia@' Jakie proporcje i na jakich sitkach jeśli można wiedzieć,lub o przepis prosićPozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ostatnio, jak bylem w Makro, wołowina II była po 13,50 . Karkówka po 12,59, łopatka 11,12 zł., schab po 12,13 zł., a szynka 11,50 zł. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 20 Listopada 2017 wołowina II była po 13,50 Przerabiałem te wszystkie "dwójki". Oznaczenia mają podobnie jak wieprzowa - 90/10, 80/20, 70/30. Jeśli nawet jest po 12, to wykroić i odrzucić trzeba z tego co najmniej 25 %. Wtedy już nie jest po 12 czy 13,50 tylko po 15 czy 17. A na dodatek przeważnie to mięso nie klei, podobnie jak już od jakiegoś czasu goleń, więc nie ma sensu go kupować i się wściekać. Od jakiegoś roku pewnie, kupuję tylko policzki, są droższe ale "wchodzą" w całości i mają świetną kleistość. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 20 Listopada 2017 Ja akurat kupiłem wp.II po 9,50 zł, 70/30 i nic nie trzeba było odrzucić. Wołową II nie kupiłem, bo mam golonkę po 9,00 zł, bez skóry i kości, to lepiej mi się opłaca. A z tą pakowaną wołową II masz rację. Nad policzkami też się zastanawiałem i chyba następnym razem kupię na próbę. Serdeczne pozdrowienia Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 20 Listopada 2017 wp.II po 9,50 zł, 70/30 i nic nie trzeba było odrzucić Tak ale o wołowinie II kl. pisałem. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 20 Listopada 2017 Wiem Pawle, że pisałeś o wołowinie. Ja natomiast jak byłem w Makro to kupiłem wp. II i nic nie musiałem z niej odrzucić, była naprawdę prawdziwa wp.II. Pozdrowionka Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Listopada 2017 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 20 Listopada 2017 i nic nie musiałem z niej odrzucić Z II wieprzowej też nic nie odrzucam. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.