Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Białe szaleństwo

Sery i inne wyroby nabiałowe

  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
37 odpowiedzi w tym temacie

#1 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 22 maj 2014 - 07:29

Witam.

 

Podpierając się klasykiem powiem, że nadejszła wiekopomna chwila.

 

Zakupiłem w sklepie discountowym dwa litry mleka /3,9% /. Trochę z drżącą ręką, bo mleko pasteryzowane, ale nie homogenizowane. Do pierwszego litra dodałem dla skwaśnienia jogurt naturalny pełnotłusty /3,5%/, do drugiego kwaśną śmietanę.

Oba warianty z pełnym sukcesem zakwasiły mleko po dwuch dniach. Oczywiście lekka różnica smaków zsiadłego mleka była wyczuwalna.

Zdecydowałem, że oba litry wylądują w tym samym garnku w kompieli wodnej.

 

Załączony plik  2014-05-21-979.jpg   27,21 KB   3 Ilość pobrań

 

Podgrzałem do 38 C i schłodziłem, jak doradzał Kol. swerige2. Odcedziłem i tadam. Wyszedł był piękny, aksamitny i prawie bezgrudkowy.

 

Załączony plik  2014-05-22-981.jpg   45,55 KB   3 Ilość pobrań

 

A tak się mają dwa litry mleka do wagi twarogu.

 

Załączony plik  2014-05-22-984.jpg   30,64 KB   3 Ilość pobrań

 

Przystąpiłem do nastepnego etapu, któren zakończył sie pełnym niepowodzeniem. Schłodzoną serwatkę podgrzałem do 95°C i dodałem 25g soku z cytryny i tyleż samo octu winogronowego, aby otrzymać ricottę. Cóś nie tak pewnie zrobiłem. Musze zajrzeć do postów Koleżanek i Kolegów.

 

Załączony plik  2014-05-21-980.jpg   26,85 KB   3 Ilość pobrań

 

Ale nic to. Białe szaleństwo wyjszło i to jest najważniejsze. Pierwsze koty za płoty.

 

 

 

 

 

 



#2 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 22 maj 2014 - 07:34

a Ricotta wyjdzie jak zrobisz ser podpuszczkowy a nie twarog.

ja ze sklepowego mleka 4l (Ok 3l serwatki) zrobilam "az "120 g rikotty :D


Użytkownik electra edytował ten post 22 maj 2014 - 07:39


#3 BazylWidzew

BazylWidzew

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2614 postów
  • MiejscowośćMazury

Napisano 22 maj 2014 - 16:00

a Ricotta wyjdzie jak zrobisz ser podpuszczkowy a nie twarog.

 

Ja robię z obu serwatek. Po serze podpuszczkowym zostawiam serwatkę na 12 h i podgrzewam do 95*C, po twarogu po kilku godzinach. Nic nie dodaje i ricotta zawsze jest smaczna :cool:



#4 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 22 maj 2014 - 16:24

No piękny Dyziu ten serek, a ricottę zrób tak jak radzi Bazyl. Też tak właśnie robię, z tym że jeszcze serwatkę zakwaszam w trakcie podgrzewania octem jabłkowym, i też zawsze wychodzi, nie mniej :thumbsup: . A jaki pyszny sernik wychodzi z takiego serka, paluchy lizać.



#5 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 22 maj 2014 - 22:15

Schłodzoną serwatkę podgrzałem do 95°C i dodałem 25g soku z cytryny i tyleż samo octu winogronowego, aby otrzymać ricottę

Serwatki z twarogu już się nie dokwasza. Ona jest przecież już kwaśna po fermentacji mlekowej.

Kwasek lub ocet dodaje się do serwatki słodkiej, z serów podpuszczkowych.

Z przekwaszonej serwatki nie wytrąci sie precypitat.



#6 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 maj 2014 - 07:12

Dzięki wszystkim za podpowiedzi.

 

 

 

Z przekwaszonej serwatki nie wytrąci sie precypitat.
 

 

No i się nie wytrącił. Nie miał prawa.



#7 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 maj 2014 - 08:09

No i się nie wytrącił. Nie miał prawa.

 

 

 Ale jest na to rada . :D   Można serwatkę już podgrzaną  alkalizować sodą spożywczą dosypując małymi porcjami aż do momentu powstania skrzepu ricotty :D   :D 

 

 

 Pozdrawiam



#8 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 maj 2014 - 08:16

Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ???  - pytanie lamera.



#9 andrzej k

andrzej k

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 12560 postów
  • MiejscowośćPobiedziska

Napisano 23 maj 2014 - 08:20

Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ???

 

 

 Jest to mała ilość sody i rozpuszczona w kilku lub kilkunastu litrach serwatki  . Zresztą pokazał to Nasz technolog :D  Precyzyjnie niech się wypowiedzą chemicy :D

 

 Pozdrawiam



#10 electra

electra

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 5523 postów
  • MiejscowośćSztokholm

Napisano 23 maj 2014 - 08:24

saoda uzywana jest jako spulchniacz tak jak proszek do pieczenia ,wiec male ilosci chyba nas nie zabija  :)



#11 andy

andy

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 2991 postów
  • MiejscowośćPoraj k/Częstochowy

Napisano 23 maj 2014 - 13:31

Soda oczyszczona nie jest trucizną (oczywiście używana w rozsądnych ilościach). Ma wiele pożytecznych zastosowań domowych a czasem życie ratuje : http://www.winka.net/kac/sodowka.html



#12 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 23 maj 2014 - 13:40

Andy, i to jest argument. Ratuje życie.



#13 Bagno

Bagno

    Uzależniony od forum

  • Technolog Wędzarniczej Braci
  • 4108 postów
  • MiejscowośćMazowieckie

Napisano 25 maj 2014 - 15:00

Czy soda spożywcza jest neutralna dla ludzkiego organizmu ??? - pytanie lamera.

Z punktu widzenia toksykologii to: szkodliwość zależy od dawki.  Soda spożywcza-kwaśny węglan sodu ma odczyn lekko zasadowy więc nie szkodzi wątrobie i trzustce ale zmienia kwasowość żołądka.

W wyniku dodania do serwatki następuje reakcja z kwasem mlekowym gdzie powstaje dwutlenek węgla, woda i mleczan sodu. W serwatce pozostanie woda i mleczan sodu, który nie jest związkiem "krytycznym" dla naszego organizmu.



#14 sverige2

sverige2

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 4988 postów
  • MiejscowośćCiechocinek - Polska / Lund - Szwecja

Napisano 25 maj 2014 - 15:39

w Szwecj od lat jest sprzedawana w aptekach i stosowana przy dolegliwościach żołądkowych i zgadze. Nazywa się ta mieszanka "Samarin". Ratuje również życie tak jak to podaje Andy :D . Działa doskonale. :thumbsup:

https://www.google.c...iw=1024&bih=640


Użytkownik sverige2 edytował ten post 25 maj 2014 - 15:40


#15 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 25 maj 2014 - 15:57

Dzięki serdeczne za wyjaśnienia Kol.Bagno.

 

Jutro następne moje podejście do białego szaleństwa. Tym razem na zakwaszanie mleka użyję tylko jogurtu pełnotłustego.

Serwatki po uzyskaniu twarogu nie będę kwasił i mam nadzieję na choć trochę ricotty.



#16 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 25 maj 2014 - 21:14

Tym razem na zakwaszanie mleka użyję tylko jogurtu pełnotłustego.

Nie zapomnij o temperaturze kwaszenia mleka. Powinna być 42 st.C.



#17 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 26 maj 2014 - 06:23

 

Nie zapomnij o temperaturze kwaszenia mleka. Powinna być 42 st.C. 

 

EAnna,

 

Poprzednio zrobiłem tak: do kupionego pierwszego litra mleka dodałem 250g jogurtu pełnotłustego, a do drugiego litra 250g kwaśnej śmietany.

Oba litry mleka stały w kuchni w temperaturze pokojowej. Po 48 godzinach miałem 2 litry zsiadłego mleka. Ten proces wstępny nazwałem zakwaszaniem.

Czy słusznie ???



#18 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 9041 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 27 maj 2014 - 21:13

Ten proces wstępny nazwałem zakwaszaniem. Czy słusznie ???

Tak, słusznie :D

Ale zakwaszenie nie było spowodowane bakteriami jogurtowymi tylko jakimiś domieszkami do nich. To, co otrzymałeś, słusznie nazywasz zsiadłym mlekiem.

Gdybyś zakwaszał w 42 st. C to z nastawu z jogurtem otrzymałbyś jogurt.



#19 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 28 maj 2014 - 14:11

 

Gdybyś zakwaszał w 42 st. C to z nastawu z jogurtem otrzymałbyś jogurt.

 

 

A czy z takiego jogurtu z nastawu otrzymam białe szaleństwo ???



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ANNAM

ANNAM

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 4981 postów
  • Miejscowośćaustralia

Napisano 28 maj 2014 - 21:24

Dyzio, tak, z jogurtu bedziesz mial ser, bedzie miekki. BArdzo smaczny jest ,kiedy po odprowadzeniu serwatki robi sie z niego kule ,(mozna tez pomieszac ten ser z ziolam wczesniej) i do sloja z olejem. Tak sie robi z jogurtem typu greckim tutaj gdzie jestem.






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych