Skocz do zawartości

Wyroby Sobola


sobol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

To i ja otworzę swój temat z wyrobami.

 

W mojej okolicy pojawiły się ostatnio makrelę, także uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean.

post-40035-0-76990900-1401221315_thumb.jpg

Udało mi się złapać 12 sztuk.

Sześć najmniejszych zamroziłem jako przynętę a pozostałe 6 do solanki.

Po soleniu ociekanie

post-40035-0-08715600-1401221317_thumb.jpg

I wędzenie.

post-40035-0-42178700-1401221318_thumb.jpg

A teraz zajadanie się :D

 

Niestety trochę przeholowałem z wędzeniem i rybka ciut za sucha, następnym razem się poprawię.

 

post-40035-0-08747900-1401221163_thumb.jpg

post-40035-0-61662400-1401221186_thumb.jpg

post-40035-0-83695600-1401221212_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Jeśli ciut to jeszcze uchodzi. ;)

 

Uwielbiam wędzone makrele !!!

Ciepło pozdrawiam.

dyzio

__________________________________________

Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa)

 

nie zapominaj o Panu "S"

http://wedlinydomowe...go-forumowicza/

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean.

 

 

Jak ja ci zazdroszczę, świeża makrela w wędzarni to musi być smaczne. Ja uzbrojony w wędkę mogę jedynie wyskoczyć nad oławkę lub odrę :)

Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie.

 

Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/

Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 lata później...

Dawno mnie tu nie było :D

Ale i dawno nic nie "zwędziłem".

Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.

post-40035-0-05675300-1542041330_thumb.jpg

Przepis z Akademii Dziadka z odstępstwami.

Głowa wieprzowa, 3 ozorki, jedna golonka tylna.

Peklowanie suche. Ozorki ponacinałem wzdłuż, z głów odkroiłem mięso i ponacinałem żeby się zapeklowało w 2 dni. Golonkę kupiłem peklowaną.

Skóra z golonki zmielona na sitku 2.5mm po ugotowaniu. Ozorki i mięso z golonki pocięte w paski. Reszta pocięta w drobne kawałki.

 

W sobotę skończyłem również murować palenisko do wędzarni :)

post-40035-0-12499500-1542041724_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.

I po co traciłeś czas na to szukanie?

Trzeba było tę głowę od razu przytulić  :D

Do salcesonu dodaję jeszcze obowiązkowo serducha.

 

Piękny przekrój ma Twój salceson. Zapach i smak wychodzą wręcz z monitora  :tongue:   :clap:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

EAnna dzięki :). Następnym razem dam i serducha.

Od ostatniego postu w tym temacie (2014 rok!) przeprowadziłem się trzy razy to i z czasem było krucho.

Ostatni rok spędziłem na ogarnianiu ogrodu i garażu. 

W końcu wymurowałem wędzarnie i wracam do wędzenia. Na wiosnę jeszcze muszę zaadoptować pomieszczenie na małą masarnie :).

 

Binio1111 front jest stalowy z dzwiczkami. Jest też stalowy "strop" z deflektorem. Ściany są drewniane, obite blachą. I nakładany dach z uchylnym wiekiem. Wędzarnia jest demontowalna i palenisko używane może być do pieczenia na rożnie. Wyspawałem też grilla który może być zamontowany na palenisku. 

Tą wędzarni miałem już w poprzednim domu. Zostało tylko palenisko.

 

Z czasem wrzucę trochę zdjęć.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Przygotowania do Świąt idą pełną parą.

W piątek odwiedziła mnie blondynka :). "Duża" angielska, 30kg chudzinka.

 post-40035-0-60802900-1545247118_thumb.jpg

Po rozbiorze i klasyfikacji będzie 1 szynka, 1 baleron, 5 boczków, 3 polędwice i 1 polędwiczka. Do tego 2,5kg I wp., 6kg II wp. i 2,33 III wp.

Do tego mięso na gulasz (z łopatki głównie), żeberka, kości na zupę, dwie golonki i dwie nogi na galaretę. 

post-40035-0-49333200-1545247386_thumb.jpg

Mięso na kiełbasy ilościowo pasowało mi do śląskiej (z PW 21), więc w poniedziałek była robiona kiełbasa śląska.

Peklowanie 18g/kg

I wp na sitku 16mm

II wp na 8mm

III wp na 4,5mm i blendowana :)

(wszystko na wilku 22)

Pieprz 1,2g/kg

Czosnek 1g/kg

Kolendra 0,2g/kg

Osadzanie 3h w 20°C

Osuszanie w 40°C ok 1h

Wędzenie w ciepłym dymie 50-60°C

Parzenie w 72-75°C do 68°C w środku kiełbasy (tutaj mój termometr się nie popisał i parzenie było w wyższej temperaturze :( w środku temperatura doszła do 72°C)

post-40035-0-29380100-1545247865_thumb.jpg

post-40035-0-57465300-1545247886_thumb.jpg

 

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po rozbiorze i klasyfikacji będzie

Podoba mi się efekt Twojej pracy! Fachowa robota  :thumbsup:

Bardzo ładnie to zaprezentowałeś  :clap:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po rozbiorze i klasyfikacji
:thumbsup: wszystko jak z książki  :clap: 

Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.
Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.

https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Obiecałem dodawać tutaj coś od czasu do czasu, więc jedziemy z ostatnim kwartałem :)

Zacząłem piec własne pieczywko.

Na początek bagietki

post-40035-0-33668200-1556036072_thumb.jpg

Najlepsze jako zapiekanki :)

Do bagietek łopatka słoikowa

post-40035-0-11478700-1556036086_thumb.jpg    post-40035-0-26330200-1556036126_thumb.jpg

Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie :)

Więc zrobiłem twarogu. Tutaj z 4l mleka pełnego.

post-40035-0-82578900-1556036141_thumb.jpg

W marcu byłem na wspaniałym kursie hybrydowym gdzie poznałem wielu SiB-ów :)  i nauczyłem się paru rzeczy :D

Także następne były chleby

post-40035-0-82892100-1556036154_thumb.jpg

masło

post-40035-0-91567100-1556036165_thumb.jpg

Pasztetowa smarowna słoikowa :)

post-40035-0-43370400-1556036212_thumb.jpg

I wszystko razem :D mmmmm

post-40035-0-35385700-1556036224_thumb.jpg

W tym tygodniu powinni dostarczyć mi szkło na szklarnię, to za parę miesięcy będą lepsze kanapeczki, bo z pomidorkiem :)

Był znów twaróg

post-40035-0-78829200-1556036233_thumb.jpg

No i Chicken Adelmann

post-40035-0-45199300-1556036264_thumb.jpg

Na Wielkanoc skromnie. Żona zażyczyła sobie pasztetowa smarowną z pomidorami a ja dokupiłem trochę polędwicy.

post-40035-0-13630500-1556036248_thumb.jpg

No i oczywiście biała. Tylko 9kg :D

Na grilla jak znalazł będzie. Niestety w ferworze walki nie padło żadne zdjęcie białej.

 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

jedziemy z ostatnim kwartałem

Q-cze, człowiek-orkiestra  :clap: 

Wszechstronność godna podziwu i naśladowania. 

 

 

Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie

Możesz podać markę?

Skąd wiesz, że jest niehomogenizowane? 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zaznaczę że jest to market w UK

No, no,...Jeździsz do UK po mleko niehomogenizowane  :thumbsup: 

U nas chyba takiego mleka nie ma.

Poza targowiskami i nielicznymi oborami.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.