sobol Opublikowano 27 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 27 Maja 2014 Witam,To i ja otworzę swój temat z wyrobami. W mojej okolicy pojawiły się ostatnio makrelę, także uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean.Udało mi się złapać 12 sztuk.Sześć najmniejszych zamroziłem jako przynętę a pozostałe 6 do solanki.Po soleniu ociekanieI wędzenie.A teraz zajadanie się Niestety trochę przeholowałem z wędzeniem i rybka ciut za sucha, następnym razem się poprawię. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
dyzio Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 28 Maja 2014 Jeśli ciut to jeszcze uchodzi. Uwielbiam wędzone makrele !!! Cytuj Ciepło pozdrawiam. dyzio __________________________________________ Hołduję rozkoszom stołu, dzbana i łoża. (kolejność przypadkowa) nie zapominaj o Panu "S" http://wedlinydomowe...go-forumowicza/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
SIVON Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 28 Maja 2014 uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean. Jak ja ci zazdroszczę, świeża makrela w wędzarni to musi być smaczne. Ja uzbrojony w wędkę mogę jedynie wyskoczyć nad oławkę lub odrę Cytuj Człowiek na poziomie powinien trzymać się w pionie. Moje wyroby: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/8179-sivona-wyroby-wlasne/ Pozdrawiam Sebastian tel. 508-365-569 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Alltid Opublikowano 28 Maja 2014 Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 28 Maja 2014 Witaj, Sobol!Pamiętam do tej pory Twoje pyszne wyroby.Gościu(Blondie)/ Paweł próbuje naśladować mistrza! Cytuj Pozdrawiam,Alltid/Ela http://images35.fotosik.pl/1801/094ee4c6df2e9767m.gifhttps://alltidnalewki.wordpress.com Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 28 Maja 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 28 Maja 2014 Dzięki Alltid ale nie przesadzaj do mistrza to mi duuuużo brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 12 Listopada 2018 Dawno mnie tu nie było Ale i dawno nic nie "zwędziłem".Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.Przepis z Akademii Dziadka z odstępstwami.Głowa wieprzowa, 3 ozorki, jedna golonka tylna.Peklowanie suche. Ozorki ponacinałem wzdłuż, z głów odkroiłem mięso i ponacinałem żeby się zapeklowało w 2 dni. Golonkę kupiłem peklowaną.Skóra z golonki zmielona na sitku 2.5mm po ugotowaniu. Ozorki i mięso z golonki pocięte w paski. Reszta pocięta w drobne kawałki. W sobotę skończyłem również murować palenisko do wędzarni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 12 Listopada 2018 (edytowane) Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.I po co traciłeś czas na to szukanie?Trzeba było tę głowę od razu przytulić Do salcesonu dodaję jeszcze obowiązkowo serducha. Piękny przekrój ma Twój salceson. Zapach i smak wychodzą wręcz z monitora Edytowane 12 Listopada 2018 przez EAnna Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 12 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 12 Listopada 2018 Widzę palenisko będzie duże - jaki koncept na wędzarnię? Jakieś nadproże , czy duże drzwi? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 12 Listopada 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 12 Listopada 2018 EAnna dzięki . Następnym razem dam i serducha.Od ostatniego postu w tym temacie (2014 rok!) przeprowadziłem się trzy razy to i z czasem było krucho.Ostatni rok spędziłem na ogarnianiu ogrodu i garażu. W końcu wymurowałem wędzarnie i wracam do wędzenia. Na wiosnę jeszcze muszę zaadoptować pomieszczenie na małą masarnie . Binio1111 front jest stalowy z dzwiczkami. Jest też stalowy "strop" z deflektorem. Ściany są drewniane, obite blachą. I nakładany dach z uchylnym wiekiem. Wędzarnia jest demontowalna i palenisko używane może być do pieczenia na rożnie. Wyspawałem też grilla który może być zamontowany na palenisku. Tą wędzarni miałem już w poprzednim domu. Zostało tylko palenisko. Z czasem wrzucę trochę zdjęć. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Marek z Bielska Opublikowano 13 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2018 Piękny salceson długo muszę poczekać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
witt Opublikowano 14 Listopada 2018 Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 14 Listopada 2018 Przepis z Akademii Dziadka z odstępstwami Salceson jak malowany, a przekrój zauracza Cytuj Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 19 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Przygotowania do Świąt idą pełną parą.W piątek odwiedziła mnie blondynka . "Duża" angielska, 30kg chudzinka. Po rozbiorze i klasyfikacji będzie 1 szynka, 1 baleron, 5 boczków, 3 polędwice i 1 polędwiczka. Do tego 2,5kg I wp., 6kg II wp. i 2,33 III wp.Do tego mięso na gulasz (z łopatki głównie), żeberka, kości na zupę, dwie golonki i dwie nogi na galaretę. Mięso na kiełbasy ilościowo pasowało mi do śląskiej (z PW 21), więc w poniedziałek była robiona kiełbasa śląska.Peklowanie 18g/kgI wp na sitku 16mmII wp na 8mmIII wp na 4,5mm i blendowana (wszystko na wilku 22)Pieprz 1,2g/kgCzosnek 1g/kgKolendra 0,2g/kgOsadzanie 3h w 20°COsuszanie w 40°C ok 1hWędzenie w ciepłym dymie 50-60°CParzenie w 72-75°C do 68°C w środku kiełbasy (tutaj mój termometr się nie popisał i parzenie było w wyższej temperaturze w środku temperatura doszła do 72°C) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Po rozbiorze i klasyfikacji będzie Podoba mi się efekt Twojej pracy! Fachowa robota Bardzo ładnie to zaprezentowałeś Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 19 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 19 Grudnia 2018 Po rozbiorze i klasyfikacji wszystko jak z książki Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Mininers Opublikowano 20 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 20 Grudnia 2018 Nigdy w sumie nie wędziłem ryb, bardzo ładne wyroby. Pozdrawiam! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 23 Grudnia 2018 I po wędzeniu. Wesołych Świąt Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Dymione książkowo .Super kolorki.☺ Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Grudnia 2018 Autor Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Dzięki. Ewoluowałem ze Wczesnego Zbója Madeja i pomników Wszystko dzięki tej Stronie i SiBom. Jeszcze raz Wesołych Świąt. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Sobol - Mistrzunio. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 23 Grudnia 2018 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 23 Grudnia 2018 Ewoluowałem ze Wczesnego Zbója Madeja i pomników Kierunek dobry...staranność.... wykonik dobry z Dużym plusem.... zwędzenie b.dobre, finezyjne... to wszystko składowe gwarantujące Wyroby Znakomite ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Obiecałem dodawać tutaj coś od czasu do czasu, więc jedziemy z ostatnim kwartałem Zacząłem piec własne pieczywko.Na początek bagietkiNajlepsze jako zapiekanki Do bagietek łopatka słoikowa Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie Więc zrobiłem twarogu. Tutaj z 4l mleka pełnego.W marcu byłem na wspaniałym kursie hybrydowym gdzie poznałem wielu SiB-ów i nauczyłem się paru rzeczy Także następne były chlebymasłoPasztetowa smarowna słoikowa I wszystko razem mmmmmW tym tygodniu powinni dostarczyć mi szkło na szklarnię, to za parę miesięcy będą lepsze kanapeczki, bo z pomidorkiem Był znów twarógNo i Chicken AdelmannNa Wielkanoc skromnie. Żona zażyczyła sobie pasztetowa smarowną z pomidorami a ja dokupiłem trochę polędwicy.No i oczywiście biała. Tylko 9kg Na grilla jak znalazł będzie. Niestety w ferworze walki nie padło żadne zdjęcie białej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 jedziemy z ostatnim kwartałem Q-cze, człowiek-orkiestra Wszechstronność godna podziwu i naśladowania. Znalazłem też niehomogenizowane mleko w markecie Możesz podać markę?Skąd wiesz, że jest niehomogenizowane? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zaznaczę że jest to market w UK https://groceries.asda.com/product/whole-milk/dairy-farmers-free-range-whole-milk/910003085059Jest napisane że jest niehomogenizowane, poza tym śmietana wypływa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zaznaczę że jest to market w UK No, no,...Jeździsz do UK po mleko niehomogenizowane U nas chyba takiego mleka nie ma.Poza targowiskami i nielicznymi oborami. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 23 Kwietnia 2019 Brawo, przednie wyroby. Pieczywo bardzo fajne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.