Skocz do zawartości

Wędliny domowe - forum korzysta z plików cookies. Więcej informacji znajdziesz na stronie: Polityka prywatności. W celu usunięcia tej wiadomości kliknij:    Akceptuję użycie plików cookies

Witaj na forum Wędzarniczej Braci


Logowanie » 

Rejestracja
Na naszym forum, tak jak na większości innych, musisz się zarejestrować by móc korzystać z wszystkich funkcji dostępnych dla użytkowników.

To bardzo prosta procedura, która zajmie Ci tylko chwilę, a dzięki temu będziesz mógł korzystać z dodatkowych funkcji niedostępnych dla użytkowników niezalogowanych.

Zakładając swoje konto będziesz mógł między innymi:
- rozpoczynać nowe tematy na forum,
- odpowiadać na posty innych,
- przeglądać załączone do postów zdjęcia,
- wysyłać prywatne wiadomości do innych użytkowników,
- dostawać powiadomienia o nowych postach.

Zachęcamy do rejestracji!!!
 

Zdjęcie

Wyroby Sobola


  • Zaloguj się, aby dodać odpowiedź
32 odpowiedzi w tym temacie

#1 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 27 maj 2014 - 21:13

Witam,

To i ja otworzę swój temat z wyrobami.

 

W mojej okolicy pojawiły się ostatnio makrelę, także uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean.

Załączony plik  20140525_173656.jpg   105,18 KB   9 Ilość pobrań

Udało mi się złapać 12 sztuk.

Sześć najmniejszych zamroziłem jako przynętę a pozostałe 6 do solanki.

Po soleniu ociekanie

Załączony plik  20140526_124448.jpg   102,45 KB   7 Ilość pobrań

I wędzenie.

Załączony plik  20140526_175428.jpg   113,32 KB   7 Ilość pobrań

A teraz zajadanie się :D

 

Niestety trochę przeholowałem z wędzeniem i rybka ciut za sucha, następnym razem się poprawię.

 

Załączone pliki



#2 dyzio

dyzio

    Uzależniony od forum

  • Użytkownicy
  • 3065 postów

Napisano 28 maj 2014 - 02:37

Jeśli ciut to jeszcze uchodzi. ;)

 

Uwielbiam wędzone makrele !!!



#3 SIVON

SIVON

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1415 postów
  • MiejscowośćWrocław

Napisano 28 maj 2014 - 08:16

uzbrojony w wędkę w ostatnią niedzielę wybrałem się nad ocean.

 

 

Jak ja ci zazdroszczę, świeża makrela w wędzarni to musi być smaczne. Ja uzbrojony w wędkę mogę jedynie wyskoczyć nad oławkę lub odrę :)



#4 Alltid

Alltid

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1008 postów

Napisano 28 maj 2014 - 10:23

Witaj, Sobol!

Pamiętam do tej pory Twoje pyszne wyroby.

Gościu(Blondie)/ Paweł próbuje naśladować mistrza!



#5 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 28 maj 2014 - 20:24

Dzięki Alltid :) ale nie przesadzaj do mistrza to mi duuuużo brakuje :D



#6 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 12 lis 2018 - 17:56

Dawno mnie tu nie było :D

Ale i dawno nic nie "zwędziłem".

Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.

Załączony plik  2018-11-11 09.56.04.jpg   45,96 KB   11 Ilość pobrań

Przepis z Akademii Dziadka z odstępstwami.

Głowa wieprzowa, 3 ozorki, jedna golonka tylna.

Peklowanie suche. Ozorki ponacinałem wzdłuż, z głów odkroiłem mięso i ponacinałem żeby się zapeklowało w 2 dni. Golonkę kupiłem peklowaną.

Skóra z golonki zmielona na sitku 2.5mm po ugotowaniu. Ozorki i mięso z golonki pocięte w paski. Reszta pocięta w drobne kawałki.

 

W sobotę skończyłem również murować palenisko do wędzarni :)

Załączony plik  2018-11-10 17.02.45.jpg   62,11 KB   11 Ilość pobrań



#7 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 12 lis 2018 - 18:52

Od dłuższego czasu nie mogłem znaleźć w polskich sklepach dobrego salcesonu, więc zamówiłem głowę wieprzową i ozory i oto jest.

I po co traciłeś czas na to szukanie?

Trzeba było tę głowę od razu przytulić  :D

Do salcesonu dodaję jeszcze obowiązkowo serducha.

 

Piękny przekrój ma Twój salceson. Zapach i smak wychodzą wręcz z monitora  :tongue:   :clap:


Użytkownik EAnna edytował ten post 12 lis 2018 - 21:16


#8 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 12 lis 2018 - 21:06

Widzę palenisko będzie duże :thumbsup: - jaki koncept na wędzarnię?  Jakieś nadproże , czy duże drzwi?



#9 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 12 lis 2018 - 22:59

EAnna dzięki :). Następnym razem dam i serducha.

Od ostatniego postu w tym temacie (2014 rok!) przeprowadziłem się trzy razy to i z czasem było krucho.

Ostatni rok spędziłem na ogarnianiu ogrodu i garażu. 

W końcu wymurowałem wędzarnie i wracam do wędzenia. Na wiosnę jeszcze muszę zaadoptować pomieszczenie na małą masarnie :).

 

Binio1111 front jest stalowy z dzwiczkami. Jest też stalowy "strop" z deflektorem. Ściany są drewniane, obite blachą. I nakładany dach z uchylnym wiekiem. Wędzarnia jest demontowalna i palenisko używane może być do pieczenia na rożnie. Wyspawałem też grilla który może być zamontowany na palenisku. 

Tą wędzarni miałem już w poprzednim domu. Zostało tylko palenisko.

 

Z czasem wrzucę trochę zdjęć.



#10 Marek z Bielska

Marek z Bielska

    Weteran

  • **VIP**
  • 2171 postów
  • MiejscowośćBielsko-Biala

Napisano 13 lis 2018 - 22:41

Piękny salceson :clap:      :tongue:  :( długo muszę poczekać



#11 witt

witt

    Weteran

  • Użytkownicy
  • 1521 postów

Napisano 14 lis 2018 - 06:35

Przepis z Akademii Dziadka z odstępstwami
 

Salceson jak malowany, a przekrój zauracza  :thumbsup:



#12 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 19 gru 2018 - 20:33

Przygotowania do Świąt idą pełną parą.

W piątek odwiedziła mnie blondynka :). "Duża" angielska, 30kg chudzinka.

 Załączony plik  2018-12-14 16.06.34.jpg   46,87 KB   11 Ilość pobrań

Po rozbiorze i klasyfikacji będzie 1 szynka, 1 baleron, 5 boczków, 3 polędwice i 1 polędwiczka. Do tego 2,5kg I wp., 6kg II wp. i 2,33 III wp.

Do tego mięso na gulasz (z łopatki głównie), żeberka, kości na zupę, dwie golonki i dwie nogi na galaretę. 

Załączony plik  2018-12-14 19.35.23.jpg   59,74 KB   11 Ilość pobrań

Mięso na kiełbasy ilościowo pasowało mi do śląskiej (z PW 21), więc w poniedziałek była robiona kiełbasa śląska.

Peklowanie 18g/kg

I wp na sitku 16mm

II wp na 8mm

III wp na 4,5mm i blendowana :)

(wszystko na wilku 22)

Pieprz 1,2g/kg

Czosnek 1g/kg

Kolendra 0,2g/kg

Osadzanie 3h w 20°C

Osuszanie w 40°C ok 1h

Wędzenie w ciepłym dymie 50-60°C

Parzenie w 72-75°C do 68°C w środku kiełbasy (tutaj mój termometr się nie popisał i parzenie było w wyższej temperaturze :( w środku temperatura doszła do 72°C)

Załączony plik  2018-12-17 21.02.11.jpg   69,57 KB   11 Ilość pobrań

Załączony plik  2018-12-19 13.10.50.jpg   49,57 KB   11 Ilość pobrań

 

 



#13 EAnna

EAnna

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 8828 postów
  • MiejscowośćTychy

Napisano 19 gru 2018 - 21:19

Po rozbiorze i klasyfikacji będzie

Podoba mi się efekt Twojej pracy! Fachowa robota  :thumbsup:

Bardzo ładnie to zaprezentowałeś  :clap:



#14 Muski

Muski

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 6620 postów

Napisano 19 gru 2018 - 21:36

Po rozbiorze i klasyfikacji
:thumbsup: wszystko jak z książki  :clap: 

#15 Mininers

Mininers

    Nowicjusz

  • Użytkownicy
  • 9 postów
  • MiejscowośćKoszalin

Napisano 20 gru 2018 - 10:31

Nigdy w sumie nie wędziłem ryb, bardzo ładne wyroby. Pozdrawiam!



#16 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 23 gru 2018 - 11:40

I po wędzeniu.

Załączony plik  2018-12-22 19.27.27.jpg   83,06 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  2018-12-22 19.27.33.jpg   75,04 KB   8 Ilość pobrań

Załączony plik  2018-12-23 09.53.00.jpg   46,37 KB   8 Ilość pobrań

 

Wesołych Świąt :D

 



#17 binio1111

binio1111

    Uzależniony od forum

  • **VIP**
  • 3406 postów
  • MiejscowośćOzorków

Napisano 23 gru 2018 - 11:44

Dymione książkowo .Super kolorki.☺

#18 sobol

sobol

    Stały bywalec

  • Użytkownicy
  • 269 postów
  • MiejscowośćGdynia/Jarrow

Napisano 23 gru 2018 - 11:58

Dzięki. Ewoluowałem ze Wczesnego Zbója Madeja :) i pomników :)

Wszystko dzięki tej Stronie i SiBom. Jeszcze raz Wesołych Świąt.



#19 Maxell

Maxell

    Uzależniony od forum

  • Moderatorzy
  • 26577 postów
  • MiejscowośćBełchatów

Napisano 23 gru 2018 - 12:12

Sobol - Mistrzunio.  :clap:  :clap:  :clap:



Sponsor

Sponsor
  • Reklama

#20 ziezielony

ziezielony

    Weteran

  • **VIP**
  • 2210 postów

Napisano 23 gru 2018 - 19:54

Ewoluowałem ze Wczesnego Zbója Madeja :) i pomników :)

:) Kierunek dobry...staranność.... wykonik dobry z Dużym plusem.... zwędzenie b.dobre, finezyjne... to wszystko składowe gwarantujące Wyroby Znakomite ... :thumbsup: :clap: :D






Użytkownicy przeglądający ten temat: 0

0 użytkowników, 0 gości, 0 anonimowych