Skocz do zawartości

Ser twarogowy od A do Z Cz.1. Twaróg


Rekomendowane odpowiedzi

Mi z 3 litrów mleka i 40 gramów mleka zsiadłego wychodzi 900 gramów twarogu.
W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659046
Udostępnij na innych stronach

To bardzo wysoka wydajność :thumbsup:. Ja robiąc serek twarogowy, tyle że dosyć mocno  odciskany, z 3 litrów mleka świeżego i 1 szklanki  250 ml mleka ukwaszonego "Acidofilnego",  otrzymuję pięknie sprasowany krążek o wadze 70 dkg. za każdym razem taka sama waga. Zapewne było by więcej gdybym robił taki typowy "wiejski twaróg", jak pokazuje jeden z kolegów na swych filmikach, ale ja lubię kroić plastry które się nie rozwalają, a serek pomimo tego wilgotny i w sumie miękki. Serek ocieka i prasuje się zawsze co najmniej 10 godzin :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659048
Udostępnij na innych stronach

Ciąg dalszy testowania kultur bakterii MSY .

Po 22h pociąłem ukwaszone mleko .

Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że jest bardziej ... aksamitne to mleko ukwaszone , ma też inny , w moim odczuciu lepszy zapach .

Po podgrzaniu w piekarniku do temp ok 37* , wystawiłem rondelek na zewnątrz domu do schłodzenia .

Skrzep był delikatny , ładny ... po trzygodzinnym ociekaniu , wkładałem pojemnik w pojemnik i po kolejnych 3h zważyłem twarożek , było ok 75dkg.

Serwatka jest ... czysta , wręcz przeźroczysta .

Rano ponownie zważę i sprawdzę jak smakuje .

Dla mnie wygląda wszystko bardzo dobrze :thumbsup:

post-82011-0-62585500-1583356711_thumb.jpg

post-82011-0-82505700-1583356732_thumb.jpg

post-82011-0-77616300-1583356749_thumb.jpg

post-82011-0-86062000-1583356773_thumb.jpg

post-82011-0-54334700-1583356813_thumb.jpg

post-82011-0-67554300-1583356848_thumb.jpg

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659159
Udostępnij na innych stronach

To chyba kupię te kultury i wykonam próbę porównując otrzymany twaróg do tego ,który robię z mleka z użyciem mleka zsiadłego .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659160
Udostępnij na innych stronach

 

 

Po 22h pociąłem ukwaszone mleko .

 

U mnie, przy użyciu mleka zsiadłego,  ten etap zajmuje  ok 36 godzin .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659162
Udostępnij na innych stronach

Ja też robię domowy twarożek wykorzystując mleko zsiadłe . Czy te msy nadawałyby się również do korycina?

Do korycina mają inne... https://serowar.pl/pl/c/Kultury-starterowe-bakteryjne/3  

nie będę się wymądrzał ;) .

 

 

 

Po 22h pociąłem ukwaszone mleko .

 

U mnie, przy użyciu mleka zsiadłego,  ten etap zajmuje  ok 36 godzin .

 

Tak jak u mnie na zsiadłym , dziewczyny z serowara powiedziały , żeby zostawić na 24h , ale nie wytrzymałem :).

Bakteria mają chyba 2 lata termin , uważam , że warto je mieć , tak jak bakterie jogurtowe z probiotykiem , jogurcik extra wychodzi .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659165
Udostępnij na innych stronach

Ja szukam tych bakterii dla dzieci ,które aktualnie mieszają w Azji i nie ma tam ani zsiadłego mleka ani twarogu nie mówiąc o innych serach  :rolleyes:

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659166
Udostępnij na innych stronach

Ja ponieważ   rzadko robię jogurty to do ich zrobienia używam mleka i jogurtu  do twarożku mleka i zsiadłego mleka ,ale jeśli jest znacząca poprawa smaku to może się skuszę ...Trzeba by w takim razie ze 3 rodzaje kupic-żeby i korycin od czasu do czasu zmajstrować :)

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659167
Udostępnij na innych stronach

Ja szukam tych bakterii dla dzieci ,które aktualnie mieszają w Azji i nie ma tam ani zsiadłego mleka ani twarogu nie mówiąc o innych serach  :rolleyes:

Co nie znaczy , że Tobie nie podejdą ;)  , ja mieszkam na wsi i trudno tu o zsiadłe mleko...chociaż dookoła ... setki krów , dosłownie :) .

Na opakowaniu jest , że powinno się przechowywać w zamrażarce .

 

 

Ja ponieważ   rzadko robię jogurty to do ich zrobienia używam mleka i jogurtu  do twarożku mleka i zsiadłego mleka ,ale jeśli jest znacząca poprawa smaku to może się skuszę ...

Jogurty na początku kilka razy też robiłem z ... jogurtu :D  , ale ten z bakterii jest naprawdę OK .

Ale trudno mi zagwarantować , że będziecie miały podobne odczucia ,,, może jednak warto spróbować :thumbsup:

Jeśli chodzi o korycina , to ktoś z serowarów tu u nas pisał , że najlepszy jest startowany na jogurtowych  .

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659172
Udostępnij na innych stronach

Po nocnym delikatnym doprasowaniu, zostało ok 60 dag twarożku, na pewno coś można z niego wycisnąć.

Jest delikatny, wręcz kremowy. Nie jestem w stanie porównać go do poprzednich, na pewno jest mniej kwaskowaty, jutro się robi następna porcja, tym razem większa, idzie na export...

post-82011-0-58728900-1583395771_thumb.jpg

post-82011-0-51051500-1583395794_thumb.jpg

post-82011-0-35709500-1583395819_thumb.jpg

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659179
Udostępnij na innych stronach

Ładne serki panie piurko, bardzo ładne :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659181
Udostępnij na innych stronach

I tak właśnie serek biały (twarogowy) powinien wyglądać, foremny, lekko odciśnięty, dający się ładnie kroić bez kruszenia, ale pomimo tego miękki i wilgotny, o smaku nie wspomnę, brawo Piurku :D:thumbsup::clap: !!!

 

A tak wygląda mój, dzisiejszy wyrób, przed momentem  wyjęty z formy serek biały twarogowy. Wykonany został z trzech litrów szwedzkiego mleka zakupionego w Lidlu, nisko pasteryzowanego o 3.2%, zaw. tłuszczu, plus jednej szklanki 250 ml. mleka acidofilnego ukwaszanego, "Filmjölk", waga serka jak zawsze 70 dkg :D .

post-49725-0-20727000-1583399024_thumb.jpg

post-49725-0-40407600-1583399035_thumb.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659182
Udostępnij na innych stronach

Wasze sery sa super , ale ja oczym innym,

Pamietam ze bedac dzieckiem babcia kupowala tlusty bialy ser na pierogiTwarog) , byl zwarty dawal sie kroic , ukrojony plaster mozna bylo podniesc i sie nie polamal , natomiat twarozek jak pamietam babcia nazywala ser bialy rozrobiony ze smietana , 

Jak jest z tym nazewnictwem?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659189
Udostępnij na innych stronach

Masz rację Electro, jest tak jak mówiła i robiła Twoja babcia :D. Biały ser twarogowy, to taki o którym piszesz, to ten który można nożem kroić i się nie rozpada, taki jak te nasze sery na fotkach. Natomiast po dodaniu do takiego białego serka śmietany, rozkruszenia go i dodaniu ew. jakichś dowolnych dodatków, jak szczypiorek, siekana cebulka, etc. choć nie koniecznie, z serka białego powstaje właśnie twarożek, tak było, jest, i myślę że tak pozostanie :D  .

 

W takich oto tradycyjnych praskach oraz lnianych trójkątnych woreczkach sery robiły nasze babcie, nasze mamy, i ja też tak kiedyś robiłem, teraz odciskam nieco inaczej, ale efekt taki sam :D

 

http://www.muzeummelgiew.pl/wp-content/uploads/2016/09/IMG_6207.jpg

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659191
Udostępnij na innych stronach

Sverige...no moja to napewno nie robila , W naszej rodzinie to ja jestem ta ktora robi tradtcyjne potrawy, babcia czasami robila . Moje babcie niestety miastowe ..a prababki pomarly jeszcze przed moimi narodzinami..moze powinnam zajac sie produkcja piwa bo pradpradziadekl byl piwowarem :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659222
Udostępnij na innych stronach

To ja poprosze o porade , zachcialomi sie zrobic twarogu , kupilam 4 litry mleka ze sklepu , dodalam 2,50g yogurtu i terz  zamiast twarogu mam 4,5 litra yogurtu :facepalm:

co mam z nim zrobic zeby wyszedl mi chociaz jakis ser smarowny , albo jakis inny sposob na wykorzystanie tego yogurtu ?

Umnie nie mozna kupic kwasnego mleka tylko yogurty lub kefir ;)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659308
Udostępnij na innych stronach

 

 

terz  zamiast twarogu mam 4,5 litra yogurtu

Eli, musisz ten jogurt powoli ogrzać tak, aby wypuścił serwatkę.

Ogrzewamy bez mieszania aby nie rozpylić skrzepu. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659309
Udostępnij na innych stronach

eli55 , ja bym  zrobił z tego jogurtu serek  labneh .

Robię 6 słoików 0.9L jogurtu i z 3 robię serek .

Wylewam jogurt na trzy gęste sitka , stawiam na salaterkach i odstawiam na 12h , wychodzi smarowny serek .

Gęstą ścierkę połóż na sitku czy durszlaku i wylej część jogurtu , ze 3-4cm grubości i niech sobie odcieka.

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-białe-szaleństwo-u-piurka/?p=647155

Edytowane przez piurko
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659316
Udostępnij na innych stronach

Przecież to jest teraz najzwyklejsze zsiadłe mleko które należy ogrzać, czyli (owarzyć) tak jak mówi EAnna, i zrobić ser twarogowy. Tak to ma wyglądać :D . Aby to mleko zsiadłe było jogurtem, to w czasie jego powstawania powinna by być utrzymywana stała temperatura 37- 40 stopni C. a przypuszczam że tak raczej nie było, więc teraz tylko ogrzać, i poddać skrzep ociekaniu oraz ew. prasowaniu jeżeli chcemy aby serek dawał się kroić w ładne plastry :D

Edytowane przez sverige2
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659317
Udostępnij na innych stronach

I u mnie dziś twaróg :)

post-40035-0-02109100-1583575953_thumb.jpg

 

780g z 6 litrów mleka niehomogenizowanego. Zaszczepione bakteriami ok. 48h ukwaszania. Dodatkowo zebrane ok. 150ml śmietany. Lekko prasowany.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659327
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.