karolszymczak Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #126 Opublikowano 3 Marca 2020 Mi z 3 litrów mleka i 40 gramów mleka zsiadłego wychodzi 900 gramów twarogu. Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659046 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 3 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #127 Opublikowano 3 Marca 2020 To bardzo wysoka wydajność . Ja robiąc serek twarogowy, tyle że dosyć mocno odciskany, z 3 litrów mleka świeżego i 1 szklanki 250 ml mleka ukwaszonego "Acidofilnego", otrzymuję pięknie sprasowany krążek o wadze 70 dkg. za każdym razem taka sama waga. Zapewne było by więcej gdybym robił taki typowy "wiejski twaróg", jak pokazuje jeden z kolegów na swych filmikach, ale ja lubię kroić plastry które się nie rozwalają, a serek pomimo tego wilgotny i w sumie miękki. Serek ocieka i prasuje się zawsze co najmniej 10 godzin Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659048 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #128 Opublikowano 4 Marca 2020 (edytowane) Ciąg dalszy testowania kultur bakterii MSY .Po 22h pociąłem ukwaszone mleko .Nie jestem specjalistą , ale wydaje mi się , że jest bardziej ... aksamitne to mleko ukwaszone , ma też inny , w moim odczuciu lepszy zapach .Po podgrzaniu w piekarniku do temp ok 37* , wystawiłem rondelek na zewnątrz domu do schłodzenia .Skrzep był delikatny , ładny ... po trzygodzinnym ociekaniu , wkładałem pojemnik w pojemnik i po kolejnych 3h zważyłem twarożek , było ok 75dkg.Serwatka jest ... czysta , wręcz przeźroczysta .Rano ponownie zważę i sprawdzę jak smakuje .Dla mnie wygląda wszystko bardzo dobrze Edytowane 4 Marca 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #129 Opublikowano 4 Marca 2020 To chyba kupię te kultury i wykonam próbę porównując otrzymany twaróg do tego ,który robię z mleka z użyciem mleka zsiadłego . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #130 Opublikowano 4 Marca 2020 Ja też robię domowy twarożek wykorzystując mleko zsiadłe . Czy te msy nadawałyby się również do korycina? Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659161 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #131 Opublikowano 4 Marca 2020 Po 22h pociąłem ukwaszone mleko . U mnie, przy użyciu mleka zsiadłego, ten etap zajmuje ok 36 godzin . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #132 Opublikowano 4 Marca 2020 Ja też robię domowy twarożek wykorzystując mleko zsiadłe . Czy te msy nadawałyby się również do korycina?Do korycina mają inne... https://serowar.pl/pl/c/Kultury-starterowe-bakteryjne/3 nie będę się wymądrzał . Po 22h pociąłem ukwaszone mleko . U mnie, przy użyciu mleka zsiadłego, ten etap zajmuje ok 36 godzin . Tak jak u mnie na zsiadłym , dziewczyny z serowara powiedziały , żeby zostawić na 24h , ale nie wytrzymałem .Bakteria mają chyba 2 lata termin , uważam , że warto je mieć , tak jak bakterie jogurtowe z probiotykiem , jogurcik extra wychodzi . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659165 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #133 Opublikowano 4 Marca 2020 Ja szukam tych bakterii dla dzieci ,które aktualnie mieszają w Azji i nie ma tam ani zsiadłego mleka ani twarogu nie mówiąc o innych serach Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #134 Opublikowano 4 Marca 2020 Ja ponieważ rzadko robię jogurty to do ich zrobienia używam mleka i jogurtu do twarożku mleka i zsiadłego mleka ,ale jeśli jest znacząca poprawa smaku to może się skuszę ...Trzeba by w takim razie ze 3 rodzaje kupic-żeby i korycin od czasu do czasu zmajstrować Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 4 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #135 Opublikowano 4 Marca 2020 Ja szukam tych bakterii dla dzieci ,które aktualnie mieszają w Azji i nie ma tam ani zsiadłego mleka ani twarogu nie mówiąc o innych serach Co nie znaczy , że Tobie nie podejdą , ja mieszkam na wsi i trudno tu o zsiadłe mleko...chociaż dookoła ... setki krów , dosłownie .Na opakowaniu jest , że powinno się przechowywać w zamrażarce . Ja ponieważ rzadko robię jogurty to do ich zrobienia używam mleka i jogurtu do twarożku mleka i zsiadłego mleka ,ale jeśli jest znacząca poprawa smaku to może się skuszę ...Jogurty na początku kilka razy też robiłem z ... jogurtu , ale ten z bakterii jest naprawdę OK .Ale trudno mi zagwarantować , że będziecie miały podobne odczucia ,,, może jednak warto spróbować Jeśli chodzi o korycina , to ktoś z serowarów tu u nas pisał , że najlepszy jest startowany na jogurtowych . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659172 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #136 Opublikowano 5 Marca 2020 Po nocnym delikatnym doprasowaniu, zostało ok 60 dag twarożku, na pewno coś można z niego wycisnąć.Jest delikatny, wręcz kremowy. Nie jestem w stanie porównać go do poprzednich, na pewno jest mniej kwaskowaty, jutro się robi następna porcja, tym razem większa, idzie na export... Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659179 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
wróbel75 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #137 Opublikowano 5 Marca 2020 Ładne serki panie piurko, bardzo ładne Cytuj Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacieM.RejPopieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #138 Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) I tak właśnie serek biały (twarogowy) powinien wyglądać, foremny, lekko odciśnięty, dający się ładnie kroić bez kruszenia, ale pomimo tego miękki i wilgotny, o smaku nie wspomnę, brawo Piurku !!! A tak wygląda mój, dzisiejszy wyrób, przed momentem wyjęty z formy serek biały twarogowy. Wykonany został z trzech litrów szwedzkiego mleka zakupionego w Lidlu, nisko pasteryzowanego o 3.2%, zaw. tłuszczu, plus jednej szklanki 250 ml. mleka acidofilnego ukwaszanego, "Filmjölk", waga serka jak zawsze 70 dkg . Edytowane 5 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659182 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #139 Opublikowano 5 Marca 2020 Wasze sery sa super , ale ja oczym innym,Pamietam ze bedac dzieckiem babcia kupowala tlusty bialy ser na pierogiTwarog) , byl zwarty dawal sie kroic , ukrojony plaster mozna bylo podniesc i sie nie polamal , natomiat twarozek jak pamietam babcia nazywala ser bialy rozrobiony ze smietana , Jak jest z tym nazewnictwem? Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659189 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #140 Opublikowano 5 Marca 2020 (edytowane) Masz rację Electro, jest tak jak mówiła i robiła Twoja babcia . Biały ser twarogowy, to taki o którym piszesz, to ten który można nożem kroić i się nie rozpada, taki jak te nasze sery na fotkach. Natomiast po dodaniu do takiego białego serka śmietany, rozkruszenia go i dodaniu ew. jakichś dowolnych dodatków, jak szczypiorek, siekana cebulka, etc. choć nie koniecznie, z serka białego powstaje właśnie twarożek, tak było, jest, i myślę że tak pozostanie . W takich oto tradycyjnych praskach oraz lnianych trójkątnych woreczkach sery robiły nasze babcie, nasze mamy, i ja też tak kiedyś robiłem, teraz odciskam nieco inaczej, ale efekt taki sam http://www.muzeummelgiew.pl/wp-content/uploads/2016/09/IMG_6207.jpg Edytowane 5 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659191 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #141 Opublikowano 5 Marca 2020 Sverige...no moja to napewno nie robila , W naszej rodzinie to ja jestem ta ktora robi tradtcyjne potrawy, babcia czasami robila . Moje babcie niestety miastowe ..a prababki pomarly jeszcze przed moimi narodzinami..moze powinnam zajac sie produkcja piwa bo pradpradziadekl byl piwowarem Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659222 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 5 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #142 Opublikowano 5 Marca 2020 Wróbelek , Sverige , dziękuję za dobre słowo . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659227 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #143 Opublikowano 7 Marca 2020 To ja poprosze o porade , zachcialomi sie zrobic twarogu , kupilam 4 litry mleka ze sklepu , dodalam 2,50g yogurtu i terz zamiast twarogu mam 4,5 litra yogurtu co mam z nim zrobic zeby wyszedl mi chociaz jakis ser smarowny , albo jakis inny sposob na wykorzystanie tego yogurtu ?Umnie nie mozna kupic kwasnego mleka tylko yogurty lub kefir Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659308 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 7 Marca 2020 Autor Zgłoś Udostępnij #144 Opublikowano 7 Marca 2020 terz zamiast twarogu mam 4,5 litra yogurtu Eli, musisz ten jogurt powoli ogrzać tak, aby wypuścił serwatkę.Ogrzewamy bez mieszania aby nie rozpylić skrzepu. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659309 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #145 Opublikowano 7 Marca 2020 Dzieki Aniu juz podgrzalam i jak na razie to jest bardzo malo serwatki , jak dlugo mam podgrzewac i do jakiej temp Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
piurko Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #146 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) eli55 , ja bym zrobił z tego jogurtu serek labneh .Robię 6 słoików 0.9L jogurtu i z 3 robię serek .Wylewam jogurt na trzy gęste sitka , stawiam na salaterkach i odstawiam na 12h , wychodzi smarowny serek .Gęstą ścierkę połóż na sitku czy durszlaku i wylej część jogurtu , ze 3-4cm grubości i niech sobie odcieka.https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/16638-białe-szaleństwo-u-piurka/?p=647155 Edytowane 7 Marca 2020 przez piurko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659316 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #147 Opublikowano 7 Marca 2020 (edytowane) Przecież to jest teraz najzwyklejsze zsiadłe mleko które należy ogrzać, czyli (owarzyć) tak jak mówi EAnna, i zrobić ser twarogowy. Tak to ma wyglądać . Aby to mleko zsiadłe było jogurtem, to w czasie jego powstawania powinna by być utrzymywana stała temperatura 37- 40 stopni C. a przypuszczam że tak raczej nie było, więc teraz tylko ogrzać, i poddać skrzep ociekaniu oraz ew. prasowaniu jeżeli chcemy aby serek dawał się kroić w ładne plastry . Edytowane 7 Marca 2020 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659317 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
eli55 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #148 Opublikowano 7 Marca 2020 Jeszcze nie jestem pewna na 100 procent , ale cos wyszlo dalo sie wylac na pieluche i teraz czekam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659323 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #149 Opublikowano 7 Marca 2020 Ale czy przedtem ogrzałaś to zsiadłe mleko do temp. ok. 35-37 stopni C, Elu ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659325 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sobol Opublikowano 7 Marca 2020 Zgłoś Udostępnij #150 Opublikowano 7 Marca 2020 I u mnie dziś twaróg 780g z 6 litrów mleka niehomogenizowanego. Zaszczepione bakteriami ok. 48h ukwaszania. Dodatkowo zebrane ok. 150ml śmietany. Lekko prasowany. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9961-ser-twarogowy-od-a-do-z-cz1-twar%C3%B3g/page/6/#findComment-659327 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.