@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 13 Listopada 2010 Pasztet Halusi Składniki: - 30 dkg piersi z kurczaka - 30 dkg wątróbki drobiowej - 50 dkg boczku świeżego - grzybki suszone - 3 średnie cebule - 5 jaj - liść laurowy, ziele angielskie, łyżeczka vegety,sól, pieprz, łyżeczka gałki muszkatołowej - czerstwa bułka - żurawina Mięso ugotować na wolnym ogniu. Osobno grzybki z cebulką. Wątróbkę parzyć w tej samej wodzie po gotowaniu mięsa. Po wyciągnięciu wątróbki namaczamy bułkę. I dalej... Wszystkie składniki mielimy na najmniejszym sitku. Dodajemy wszystkie przyprawy , jajka i doprawiamy do smaku. Jeśli farsz jest zbyt gęsty dodajemy tego wywaru po mięsie- dałam pół szklanki. Ja robiłam dwie foremki więc do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę. Farsz do foremek i pieczemy w piekarniku około 1 godz. w temp. 200 * Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
zbig3133 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 13 Listopada 2010 Pasztety wyglądają bardzo apetycznie :thumbsup: i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą.... Cytuj "Każda, nawet najdalsza podróż rozpoczyna się od pierwszego kroku."...http://supergify.pl/images/stories/Zawody/kucharze016.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 13 Listopada 2010 Pasztet Halusi :thumbsup: :thumbsup: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap: . Jeszcze trochę i otworzysz interes z własnymi wyrobami :lol: Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 13 Listopada 2010 :thumbsup: :pycha: widzę, że też się dziś nieźle "nadreptałaś" :clap: No troszkę tak. Zbójaszku nie mogłam siedzieć jak Ty ''dreptałeś'' :grin: i w połaczeniu z ostrymi papryczkami napewno będą wymagały popicia domową okowitą.... A jest czym popić... jest :tongue: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 13 Listopada 2010 Widzę Halinko,że dodałaś żurawinkę. :grin: Jak wyszło??? Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 13 Listopada 2010 Widzę Halinko,że dodałaś żurawinkę. :grin: Jak wyszło??? Nie miałam dziczyzny , ale nie mogłam się oprzeć Małgosiu . Rewelka :thumbsup: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusia@, :clap: Wszechstronnie uzdolniona.... i ciasta i ciasteczka, wędzonki, pasztety! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin: :clap: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Ela Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 13 Listopada 2010 A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych". Ja myślę,że jeszcze nie jednym nas zaskoczy-święta tuż ,tuż.Halusia gratulacje,fajny pomysł z tą żurawiną. :clap: Cytuj KTO PYTA-NIE BŁĄDZI. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 13 Listopada 2010 ! A czego halusia jeszcze nie umie? Chyba wszystko , bo dekoracje też, The best :grin:Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin: [ Dodano: Sob 13 Lis, 2010 22:31 ] A Halusia, to z tych "wieloczynnościowych".Elu kobieta pracująca '' Żadnej pracy się nie boi'' :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
asia50 Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusiu@ czy dobrze zrozumiałam że grzybki i cebula są gotowane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 13 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 13 Listopada 2010 @halusiu@ czy dobrze zrozumiałam że grzybki i cebula są gotowane? Tak, najpierw odgotowuje grzybki, wylewam tą pierwsza wodę, a pózniej dokładam cebulę. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Aniaandy'ego Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 13 Listopada 2010 Aneczko wszystkiego to nie potrafię bo tak się nie da, a co do dekoracji to chętnie skorzystam w Twoich lekcji. Książka '' Fantazje z warzyw i owoców'' sobie leży :grin:A niech sobie leży :grin: , a, jakby co? :grin: To służę swoją pomocą, choć nie wiem po co ? Bo świetnie sobie radzisz :grin: Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Małgoś Opublikowano 13 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 13 Listopada 2010 do jednej włożyłam wcześniej namoczoną żurawinę. Suszonej żurawiny nie trzeba wcześniej moczyć. :grin: Ja dodałam suchą...taką od razu z torebeczki. Cytuj "W życiu piękne są tylko chwile.." Dżem Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
tim Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 14 Listopada 2010 najpierw odgotowuje grzybki, wylewam tą pierwsza wodę,A gdzie tą wodę wylewasz :question: ,gdyż my wodę z gotowania grzybków dodajemy do farszu. Ps. piękny wyrób :clap: Cytuj Moja wędzarnia https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=5785 i tematy https://wedlinydomowe.pl/forum/index.php?app=core&module=search&do=user_activity&search_app=forums&mid=42078&sid=8a787e7658ac8944d85868546dfda7d4&search_app_filters[forums][searchInKey]=&userMode=title Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 14 Listopada 2010 Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap: Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 14 Listopada 2010 Autor Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 14 Listopada 2010 timie i chudziaczku dziękuję za cenne wskazówki. Następnym razem węzmę to pod uwagę. :smile: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
anerka Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 14 Listopada 2010 @halusia@, Na temat pasztetu można by wiele ale ten Twój jest :thumbsup: , z zurawiną jeszcze nie robiłam, kolejny na pewno będzie z nią. Pozdrawiam. Cytuj Dużo nie znaczy dobrze ale dobrze dużo znaczy. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
TINEK Opublikowano 14 Listopada 2010 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 14 Listopada 2010 Halusiu podziwiam Twe niezmordowanie Tu pasztet ,tu wędzonki ,ciasta :clap: :clap: :clap: Co do pasztetu to ja też wodę po moczeniu grzybów daję do pasztetu ,ponadto wątrobę parzę oddzielnie i tę wodę wylewam by nie nadała zanadto goryczy pasztetowi choć ja zwykle używam wątroby wieprzowej ,która jest "wyrazistsza" a bułkę moczę albo w wodzie z grzybów albo w wywarze z duszenia mięs ,który zwykle też "idzie "do pasztetu. Witam Kiedyś też tak robiłem, obecnie wątrobę kroję w paski, smażę na gorącym tłuszczu ze wszystkich stron (żeby dobrze zrumienić, w środku może być jeszcze surowa), po wątrobie, na tym tłuszczu podsmażam cebulę, potem wszystko przez maszynkę (gdzieś kiedyś podawałem przepis na mój pasztet). Taki sposób daje też inny ciekawy smak, w kuchni to jest fajne, że można i trzeba eksperymentować pozdrawiam Cytuj pozdrawiamTINEK Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Sosna Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 11 Sierpnia 2011 Wczoraj prawie do nocy piekłam ten pasztet (bo późno się za niego zabrałam). Wyłączyłam piekarnik, uchyliłam drzwiczki i poszłam spać. Rano znalazłam pasztet już napoczęty (ślubny sobie nie darował nawet gorącego). Spróbowałam - SUPER PASZTET. Smak rewelacja. konsystencja wyszła taka, jaka powinna być bez dolewania wywaru.Kolejny przepis z tego forum, który na stałe wszedł do mojego "kuchennego repertuaru". Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 27 Października 2011 Poczyniłem dziś pasztet według przepisu Hallusi Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 27 Października 2011 Poczyniłem dziś pasztet według przepisu Hallusi Karolu czy nie za długo pasztet siedział w piecu?? Mój ostatni tak wygląda Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 27 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 27 Października 2011 ściśle z przepisem 1 godzina 200 *c ale smak wspaniały zrobiłem z żurawiną.Dzieki za pezepis Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 27 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 27 Października 2011 ściśle z przepisem 1 godzina 200 *c ale smak wspaniały zrobiłem z żurawiną.Dzieki za pezepisTo tym bardziej mnie cieszy że smakuje... Smacznego :wink: Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
@halusia@ Opublikowano 31 Października 2011 Autor Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 31 Października 2011 W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń. :wink: Pieczeń jest dość tłusta bo na bazie boczku, z dodatkiem farszu który został mi od białej kiełbasy. Cytuj Pozdrawiam Halusia "idę wolno, ale nie cofam się nigdy" http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Darino Opublikowano 31 Października 2011 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 31 Października 2011 W sobotę zrobiłam pasztet i przy okazji ''machnęłam'' pieczeń. :clap: :thumbsup: :clap: Ja też machnęłem pasztety z drobiu. :grin: A teraz leży półtuszka wieprz.(44kg) w lodówce i się chłodzi. Pozdrawiam Cytuj http://images43.fotosik.pl/1180/cf5743008b743b6dm.png"Kiedy pracuję, to pracuję, a gdy mówię, że pracuję, to tylko mówię." Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.