Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?
Cała aktywność
Kanał aktualizowany automatycznie
- Z ostatniej godziny
-
Słonina wędzona
quadro555 odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Za schab zamiast polędwica niejeden by ukamieniował.😂 -
Dołączył do społeczności: przemek1994
-
Wpłata poszła. Dla Prosiaczka też zostało.
- Dzisiaj
-
Dołączył do społeczności: pitero36
-
Słonina wędzona
MariuszB odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ? -
Dołączył do społeczności: tdybiak
-
Przepraszam, może opis tego problemu nie jest jasny... Zmielone mięso po wyjęciu z lodówki było już sklejone(może nie piłeczka pingpongowa, ale wyraźnie). -- to jest zmielone i wymieszane mięso po dobie w lodówce, przed napełnianiem i jest sklejone Do napełnienia jelit użyłem maszynki, więc farsz został ponownie "mielony", jelita napełnione i fermentowane 48g. Po tym mięso się nie skleiło ponownie. Powyżej zdjęcie z napełniania, widać "bryłki" farszu.
-
Wobec tego masz jakiś inny smarowny farsz niż ten z poniższego opisu problemu? Nie chcę już więcej niczego się domyślać z takich opisów. Daj znać jak wygląda produkt po zakończeniu procesu dojrzewania.
-
Na razie kruchości nie ma, bardziej na smarowną wygląda, ale zobaczymy po dojrzewaniu. Problemy nigdy nie są częścią przepisów Ph około 4.8, ale nie wiem dokładnie, bo skalibrowałem miernik później i była duża różnica. Wina pewnie nie było 30ml/kg, ale nie zmierzyłem. W moim przypadku byłoby lepiej gdybym po mieleniu od razu napełniał jelita, jednak nie tak jest w przepisie i innym się udaje, więc błąd gdzieś po mojej stronie
-
Nawet bez dodatku bakterii i przeprowadzenia fermentacji biorąc pod uwagę średnią pH jakie mają wina to przy dodatku wina 30ml/kg do farszu to pH będzie bardzo niskie. Wiązania już się nie uzyska. W tym przypadku sama fermentacja nic już nie wniosła pozytywnego ( nie mylić z innymi składnikami mieszanki startera , które mają inne porządane zadania).
-
Ale to niej jest chyba zgodnie z przepisem.? A jakie Ph końcowe po fermentacji.?
-
Słonina wędzona
Grzewlod odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
Nie ma czegoś takiego to jakiś skrót myślowy wprowadzający w błąd. Słonina (surowy surowiec) -podskórna tkanka tłuszczowa. Smalec (produkt) - powstały w wyniku obróbki cieplnej. -
Zbyt niskie pH. Kruchość masy-efekt rozsypującej się kiełbasy.
-
Dzień dobry, to mój pierwszy post, więc chciałbym wszystkich serdecznie powitać! Robi mi się chorizo wykonane zgodnie z tym przepisem(dzięki redzed), natomiast popełniłem jakiś błąd i chciałbym zapytać o możliwą przyczynę. Zmiany w stosunku do przepisu: 27g/kg peklosoli, kultury shi59, cukier 2,5g/kg i wino nie młode(2020) czerwone wytrawne w ilości by zrobić papkę z papryki. Mielone mięso podmrożone z zamrożoną słoniną na maszynce jak zelmer 5 siatka najgrubsza(takie trójkąty), dodane składniki, wymieszane szybko, do worka foliowego i do lodówki. Następnego dnia napełniane tą samą maszynką w jelita wiankowe i fermentowane 48 godzin(21-23stC, 85-95RH). Teraz problem: Zmielone mięso po wyjęciu z lodówki było już sklejone(może nie piłeczka pingpongowa, ale wyraźnie). Po ponownym mieleniu, napełnieniu i fermentacji mięso się juz nie skleiło ponownie. Jaka może być przyczyna takiego stanu i jakie to niesie konsekwencje?
-
Dołączył do społeczności: tomek_d
-
Dołączył do społeczności: piernik
-
Dołączył do społeczności: Grzechuurs
-
Dołączył do społeczności: mario30r
-
Dołączył do społeczności: asadowski84
-
Dołączył do społeczności: Grzegorz Bednarczyk
-
Popsuta zalewa peklująca - wymiana na solankę o jakim stężeniu
tomekq odpowiedział(a) na tomekq temat w Peklowanie
@EAnna, @SZCZEPAN, @MariuszB dziękuję za wypowiedź i dobre rady. Przeprosiłem kolegę że nie miałem racji z tą słabszą zalewą. Jeszcze raz wielkie dzięki Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt -
Dołączył do społeczności: Johan650
-
bloczek obserwuje zawartość Wędzenie serków typu włoskiego
-
Słonina wędzona
AdamKowalski odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
A mógłby ktoś merytorycznie wyjaśnić jaka jest różnica między słoniną topioną a smalcem czyli tłuszczem wytopionym? Inny proces, inne składniki? Co dokładnie? -
Słonina wędzona
SZCZEPAN odpowiedział(a) na mariuszRod temat w Podpowiadamy jak zrobić pierwsze wyroby
No właśnie nie. Nie pisałem do nikogo osobiście, tylko ogólnie, co do zasady. Każdy ma swoje wypracowane metody wędzenia i ja absolutnie niczego nikomu nie narzucam. -
Dokonano wpłaty
- Wczoraj
-
Witam. Właśnie przed chwilą rozbrajałem serki Pilosa. Po dwóch zmieniłem sposób. Tzn. nożykiem folię od spodu i ... już jestem po.🙂 Pozdrawiam
-
Projekt wędzarni drewnianej - oceńcie
arkadiusz odpowiedział(a) na Noever temat w Wędzarnie. Budowa i obsługa
Po co Ci taka ciężka uchylna góra. Połóż sam cienki , uchylny dach na wędzarni i po kłopocie. Ja bym uchył zrobił odwrotnie od przodu. A tak masz przerost formy nad treścią.Jak masz uchylny dach to nie potrzebne Ci te otwory po bokach.Lepiej by było jak by palenisko było pod całą komorą , ale rozumiem ,że nie chciało Ci się spawać. -
W piątek poszły zdjęcia,więc niebawem powinienem otrzymać projekt kalendarza. Zobaczymy co wymyśla w tym roku.
-
Poszło. Górka do świnki.
