Skocz do zawartości
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Za schab zamiast polędwica niejeden by ukamieniował.😂
  3. Wpłata poszła. Dla Prosiaczka też zostało.
  4. Dzisiaj
  5. Myślisz że technologiczne nazewnictwo przyjmie się w codziennym życiu ?
  6. Przepraszam, może opis tego problemu nie jest jasny... Zmielone mięso po wyjęciu z lodówki było już sklejone(może nie piłeczka pingpongowa, ale wyraźnie). -- to jest zmielone i wymieszane mięso po dobie w lodówce, przed napełnianiem i jest sklejone Do napełnienia jelit użyłem maszynki, więc farsz został ponownie "mielony", jelita napełnione i fermentowane 48g. Po tym mięso się nie skleiło ponownie. Powyżej zdjęcie z napełniania, widać "bryłki" farszu.
  7. Wobec tego masz jakiś inny smarowny farsz niż ten z poniższego opisu problemu? Nie chcę już więcej niczego się domyślać z takich opisów. Daj znać jak wygląda produkt po zakończeniu procesu dojrzewania.
  8. Na razie kruchości nie ma, bardziej na smarowną wygląda, ale zobaczymy po dojrzewaniu. Problemy nigdy nie są częścią przepisów Ph około 4.8, ale nie wiem dokładnie, bo skalibrowałem miernik później i była duża różnica. Wina pewnie nie było 30ml/kg, ale nie zmierzyłem. W moim przypadku byłoby lepiej gdybym po mieleniu od razu napełniał jelita, jednak nie tak jest w przepisie i innym się udaje, więc błąd gdzieś po mojej stronie
  9. Nawet bez dodatku bakterii i przeprowadzenia fermentacji biorąc pod uwagę średnią pH jakie mają wina to przy dodatku wina 30ml/kg do farszu to pH będzie bardzo niskie. Wiązania już się nie uzyska. W tym przypadku sama fermentacja nic już nie wniosła pozytywnego ( nie mylić z innymi składnikami mieszanki startera , które mają inne porządane zadania).
  10. Ale to niej jest chyba zgodnie z przepisem.? A jakie Ph końcowe po fermentacji.?
  11. Nie ma czegoś takiego to jakiś skrót myślowy wprowadzający w błąd. Słonina (surowy surowiec) -podskórna tkanka tłuszczowa. Smalec (produkt) - powstały w wyniku obróbki cieplnej.
  12. Zbyt niskie pH. Kruchość masy-efekt rozsypującej się kiełbasy.
  13. Dzień dobry, to mój pierwszy post, więc chciałbym wszystkich serdecznie powitać! Robi mi się chorizo wykonane zgodnie z tym przepisem(dzięki redzed), natomiast popełniłem jakiś błąd i chciałbym zapytać o możliwą przyczynę. Zmiany w stosunku do przepisu: 27g/kg peklosoli, kultury shi59, cukier 2,5g/kg i wino nie młode(2020) czerwone wytrawne w ilości by zrobić papkę z papryki. Mielone mięso podmrożone z zamrożoną słoniną na maszynce jak zelmer 5 siatka najgrubsza(takie trójkąty), dodane składniki, wymieszane szybko, do worka foliowego i do lodówki. Następnego dnia napełniane tą samą maszynką w jelita wiankowe i fermentowane 48 godzin(21-23stC, 85-95RH). Teraz problem: Zmielone mięso po wyjęciu z lodówki było już sklejone(może nie piłeczka pingpongowa, ale wyraźnie). Po ponownym mieleniu, napełnieniu i fermentacji mięso się juz nie skleiło ponownie. Jaka może być przyczyna takiego stanu i jakie to niesie konsekwencje?
  14. @EAnna, @SZCZEPAN, @MariuszB dziękuję za wypowiedź i dobre rady. Przeprosiłem kolegę że nie miałem racji z tą słabszą zalewą. Jeszcze raz wielkie dzięki Życzę Wam zdrowych i spokojnych Świąt
  15. A mógłby ktoś merytorycznie wyjaśnić jaka jest różnica między słoniną topioną a smalcem czyli tłuszczem wytopionym? Inny proces, inne składniki? Co dokładnie?
  16. No właśnie nie. Nie pisałem do nikogo osobiście, tylko ogólnie, co do zasady. Każdy ma swoje wypracowane metody wędzenia i ja absolutnie niczego nikomu nie narzucam.
  17. Dokonano wpłaty
  18. Wczoraj
  19. Witam. Właśnie przed chwilą rozbrajałem serki Pilosa. Po dwóch zmieniłem sposób. Tzn. nożykiem folię od spodu i ... już jestem po.🙂 Pozdrawiam
  20. Po co Ci taka ciężka uchylna góra. Połóż sam cienki , uchylny dach na wędzarni i po kłopocie. Ja bym uchył zrobił odwrotnie od przodu. A tak masz przerost formy nad treścią.Jak masz uchylny dach to nie potrzebne Ci te otwory po bokach.Lepiej by było jak by palenisko było pod całą komorą , ale rozumiem ,że nie chciało Ci się spawać.
  21. W piątek poszły zdjęcia,więc niebawem powinienem otrzymać projekt kalendarza. Zobaczymy co wymyśla w tym roku.
  22. Poszło. Górka do świnki.
  23. Bardzo dużo osób z forum robi dokładnie według tego przepisu.
  24. Robimy wiele lat są świetne. O ile pamiętam to zamieścił go Henio
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.