Skocz do zawartości

Cała aktywność

Kanał aktualizowany automatycznie

  1. Z ostatniej godziny
  2. Wyjąłem po 48 godzinach. Myślę, że można krócej. Zużycie energii 1,7 kWh. Szybka degustacja i jest dobrze. Nie jest suchy, a ilość smacznej galaretki przyda się do kanapek. Był ze skórą.
  3. SZCZEPAN

    Wyroby Dawida

    Gratulacje! Jak na pierwszy kontakt z wędzarnią i własnoręcznie robionymi wędlinami, poradziłeś sobie po prostu rewelacyjnie. Z ogromną przyjemnością czytam Twoje posty i jestem pełen podziwu dla Twojego zaangażowania, cierpliwości i pasji, z jaką podchodzisz do każdego etapu pracy. Najbardziej imponuje mi to, że wszystko, co robisz, zarówno w piekarnictwie, jak i w wędliniarstwie wykonujesz z prawdziwą radością i sercem. Widać, że sprawia Ci to ogromną satysfakcję, a Twoje opisy wręcz zarażają entuzjazmem! Trzymaj tak dalej, bo to, co pokazujesz, jest nie tylko inspirujące, ale też dowodzi, że z pasją można osiągnąć naprawdę świetne efekty. Wielki szacunek i powodzenia w dalszych kulinarnych przygodach!💪💪💪
  4. Dzisiaj
  5. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Oczywiście korzystaj miło mi.
  6. Dziękuję za zaproszenie , nie posiadam FB , udzielam się na naszym forum , jak pewnie czytasz , ale skorzystam z Twojej wiedzy jak będę potrzebował. Pozdrawiam
  7. Musiało mi gdzieś umknąć przy poszukiwaniach. Dzięki serdeczne za podrzucenie linka 😀
  8. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Super cieszę się. A i zapraszam na fb na kilka grup piekarniczych duża wiedza tam jest i ludzie sami robią też przepisy. Np. Chleb na zakwasie i nie tylko, domowa piekarnia, upiecz sobie pieczywo, piecz chleb na zakwasie, chleb bułeczki sami pieczemy.
  9. Jest tylko jeden problem.Sami bili się o kapitalizm ,strajkowali, protestowali a teraz narzekają.Wcale mi ich nie szkoda.
  10. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    🤔👍
  11. Wiejas ,to nie władza zniszczyła zakłady, a udziałowcy sp. z o.o. - nie potrafili działać w nowych warunkach .To nie amatorka do której każdy z nas dopłaca dla przyjemności wykonania wędlin czy wędzonek. Każdy wpis sugerujący ,że władza wszystko może lub jest winna po latach 90 -tych wywołuje we mnie poczucie , ze większość społeczeństwa oczekuje powrotu czasów minionych , z którymi walczyli w końcu przewrót się udał ,a tu masz tęsknimy za "starym".
  12. Na tym polega kapitalizm. Władza robi co chce byle tylko zgarnąć kasę dla siebie. Zwykli ludzie tracą pracę i nikogo to nie interesuje
  13. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    Czytaj odkoszczony i mięsko sklasyfikowane. A jak z nim postępowali po strzale to musiał bym zapytać bo dostałem tym razem dwie półtusze obielone. Zdarza się ,że dostaję całego w skórze i musze się z nim męczyć😁
  14. Wczoraj
  15. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    Jak rozumieć słowa obrobiony przed? Byłeś na polowaniu i patroszyłeś po strzale?
  16. Dziekuje za udostepnienie. Takie orginalne przepisy to ' skarb narodowy '. Pozdrawiam
  17. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    Z tym karmieniem kukurydzą też trochę pojechali.Tłuszcz bylby żóty.Widać ,że z dziczyzną jeszcze trochę praktyki się przyda,ale ogólnie dla amatorów film może być pouczajacy.Oct też bym sobie darował.Mimo wszystko trochę mnie zainspirowali .Dzik 80 kg przed bieleniem właśnie obrobiony,mrozi się i będą chyba oprócz krakowskiej, jakaś cienka może jałowcowa i kabanoski z dzika z dodatkiem wp.
  18. MariuszB

    Znalezione w sieci

    Czepiacie się 😁
  19. Grzewlod

    Znalezione w sieci

    Wszak to szlachetna rasa pół dzik 😁.
  20. To co miał -zaparzony był ?
  21. Lekko liźnięte dymem.Ja wolę mocniej uwędzone, ale każdy robi pod swojego klienta😉
  22. Oczywiście ,że nie , ale ja mam mięso zbadane nie tylko na włośnie. Ostatnio jeden został zakopany pomimo ,że nie miał włośni ,ani ASF.
  23. arkadiusz

    Znalezione w sieci

    😁
  24. Testowałem Twoją metodę i dla porównania mokrą z małymi zmianami Ilość peklosoli do natarcia na zewnątrz ciut większa (efekt opinii próbujących, że mało słone) Nastrzyk solanką o stężeniu z tabeli Dziadka, zależnie od czasu peklowania. Testowałem 7, 5 i 4 dni i nie zauważyłem różnicy. Teraz już robię tylko w ten sposób Zalety, jakie zauważyłem to: Miejsce w lodówce Łatwiejsze i szybsze osuszanie Większa kontrola nad słonością. Te z wody były bardziej słone, a w miarę leżenia w lodówce i co za tym idzie odparowywania wody z dnia na dzień coraz bardziej słone. Co do bakterii beztlenowych, to moim zdaniem trudno tu mówić o warunkach całkowicie beztlenowych. No i długo też nie leży 😁
  25. Oglądając Twoje poczynania z chlebem , zamówiłem książkę Hamelmana , czekam na dostawę .Gratulacje.
  26. Bagno

    Znalezione w sieci

    Najbardziej pouczająca była klasyfikacja łopatki.😁
  27. Dawidk1

    Wyroby Dawida

    Dzięki super jak upieczesz. A jakieś jeszcze pieczesz masz jakieś ulubione? Bo ja różne piekę 😀
  1. Pokaż więcej elementów aktywności
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.