Przeczytałam uważnie oba artykuły i lampka u mnie się nie zapaliła.
Generalnie żaden nie dotyczy przechowywania "próżniowego" mięsa potraktowanego obficie powierzchniowo peklosola.
Generalnie zgadzam się z zasygnalizowanymi przez autorów tezami, jednak stanowia one tylko półprawdę.
Druga półprawda mówi, że tezy te nie maja zastosowania do procesu peklowania peklosolą (!) w przestrzeni o zredukowanej ilości powietrza.
W drugim atrykule wybrzmiał nawet argument przemawiajacy na korzyścią tej metody, mianowicie zwiększenie się zawartości CO2 na skutek zużycia przez mikroorganizmy resztek tlenu.
Nie mam teraz czasu na głębszą polemikę niemniej zalecam @kryslaw aby w ogóle nie peklował, żadną metodą, bo strach może Go zabić.
Jedyne zagrożenie, które powstaje przy pakowaniu w worki, to migracja elementów tworzyw sztucznych.
A'propos, pierwszy artykuł to w zasadzie publicystyczny "doktorat"