Skocz do zawartości
Aby te święta, a także cały nadchodzący rok upływał w harmonii i zadumie, by nigdy nie zabrakło Wam ciepła drugiej osoby, a każdy dzień był pełen niezapomnianych chwil. Administracja ×
Pamiętajcie, że z naszego forum możecie korzystać bezpłatnie tylko dzięki temu, iż kilkadziesiąt osób klika w reklamy. Może już czas abyś do nich dołączył?

Ranking

  1. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      8

    • Postów

      4 282


  2. EAnna

    EAnna

    Moderatorzy


    • Punkty

      7

    • Postów

      12 717


  3. szrekPL

    szrekPL

    **VIP Junior**


    • Punkty

      3

    • Postów

      2 614


  4. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      1 978


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 03.11.2024 uwzględniając wszystkie działy

  1. 5 punktów
  2. Kiełbasa kminkowa Od dawna za mną "chodziła" Przeznaczyłam na nią "I" z łopatki, boczek jako "II" a na klej mięso mieszane z golonki i pręgi wołowej. Na zdjęciach: w jelitach środkowych kiełbasa żywiecka z dzika, w białkowych - kminkowa wieprzowa. No cóż, smak młodości powrócił. Wszystkie dziadki chwalą
    4 punkty
  3. Po dłuższym już czasie wykorzystałam krew, głowiznę i podroby tucznika do wyrobu kaszanki oraz salcesonu: Kaszanka z kawałkami wątroby. I dwa salcesony w żołądkach: W salcesonie oczywiscie ucho:D
    2 punkty
  4. Zbyt długie dymienie miałem, lecz takiej osuszki jak u ciebie nie było: W twoim przypadku obstawiam 3 błędy : Za długo wędzone Za wysoka temperatura Słaby przepływ dymu Pamiętaj że wędzonki po parzeniu jeszcze ciemnieją.
    1 punkt
  5. Generalnie to chyba wszystkie tego typu będą miały problem z wilgocią, jedynie DT 34 jest całkowicie odporny no ale trzeba wydać ok 250pln
    1 punkt
  6. Potwierdzam w cienkie kiełbasy nie wejdzie wcale natomiast w grubsze kawałki po odpowiedniej obróbce(zaostrzenie) nawet zwykłym nożykiem można już będzie próbować 😉😁(oczywiście żartujemy)
    1 punkt
  7. To bardzo słuszna uwaga, czujka w tej wędzarni jest na tylnej ściance na w miarę dobrej wysokości (taki wystający bolec) ale niestety przez nieuwagę można go dotykać wyrobami co będzie skutkowało błędnym pomiarem.
    1 punkt
  8. O każdy etap wędzenia. Osuszanie, wędzenie (dymem zimnym, ciepłym, gorącym) dopiekanie, ewentualnie parzenie. Dokładnie. Nie wędzisz drzwi żeby patrzeć na termometr zamontowany np. na drzwiach (nie widziałem Twojej wędzarni więc nie wiem gdzie ona tam ma i jaki termometr). Możesz sobie kupić termometr przewodowy (np. DT-34) lub bezprzewodowy (np. Meater +). Ten drugi możesz wbić w środkową wędzonkę/kiełbasę i jednocześnie masz temperaturę otoczenia i temperaturę wewnątrz wędzonki. Oczywiście na rynku jest dużo więcej termometrów niż tylko te dwa których nazwy wymieniłem. Zawsze staram się pisać tylko o tym co mam lub miałem i sam sprawdziłem (kiedyś też mi tu na forum je polecono i nie żałuję). Nie kupuj tylko termometrów bimetalicznych (dla mnie nadają się tylko do pieca CO) czy tych tanich elektronicznych https://allegro.pl/oferta/termometr-elektroniczny-kuchenny-z-sonda-cyfrowy-14023720161?bi_s=ads&bi_m=showitem:desktop:top:active&bi_c=YmRjYWM2OTItMzgxNi00ZTY2LTlmYTAtOTFjYmMyMzdlZjRkAA&bi_t=ape&referrer=proxy&emission_unit_id=3fddfdb3-7571-447b-a1d8-dd7798878239 Oprócz tego że wkurzają gdy się same wyłączają, to jeszcze szybko padają od wilgoci/pary. Do samego parzenia wystarczy Ci taki: https://robimywedliny.pl/pl/p/Termometr-drewniany-do-gotowania-parzenia/283 Ma tylko jedną wadę - ciężko jest go wbić w wędzonkę 😂, ale temp. wody mierzy wzorowo.
    1 punkt
  9. Termometr podczas wędzenia ma podawać temperaturę pomiędzy wędzonkami. Tym się sugeruj.
    1 punkt
  10. Zawsze inne to zależy od wielu czynników generalnie pH powinno mieścić się w przedziale jeśli dobrze pamietam to 5,6-5,8.
    1 punkt
  11. A po opróżnieniu z zawartości (kapusty,kiszonek itp)można zalać ponownie wodą. i trzymać zalaną do następnego użycia pamiętając o okresowej wymianie wody.
    1 punkt
  12. Prawdopodobnie zbyt długo osuszasz i/lub wędzisz. Jest to tzw. osuszka. Czy ona Ci w czymś przeszkadza?
    1 punkt
  13. Po sześciu tygodniach dojrzewania przyszedł czas na test Salami truflowo serowego, wnioski po zakończeniu projektu.
    1 punkt
  14. Może być nawet i 12l bo prawdopodobnie da się wymieszać minimalnie 4-5 kg farszu tylko na rynku brakuje takich maluchów z przekładnią.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.