Ranking
- uwzględniając wszystkie działy
-
Wprowadź datę
-
Cały czas
18 Sierpnia 2013 - 26 Października 2025
-
Rok
26 Października 2024 - 26 Października 2025
-
Miesiąc
26 Września 2025 - 26 Października 2025
-
Tydzień
19 Października 2025 - 26 Października 2025
-
Dzisiaj
26 Października 2025
-
Wprowadź datę
04.12.2024 - 04.12.2024
-
Cały czas
Popularna zawartość
Treść z najwyższą reputacją w 04.12.2024 uwzględniając wszystkie działy
-
Ha...Panowie i Panie, mam i ja, czy teraz doba w temp pokojowej ? a jutro w kichę? tylko upewniam ... aha spróbowałem na żywca, bo przy wyrabianiu w nosie kręciło no i powiem tak...Niech moc będzie z nami ( super w smaku tak poza tym ) Bardzo dziękuję za ten przepis podejrzewam że będzie powtórka bo tylko kilogram zrobiłem ....2 punkty
-
Z Wiki: Jodowanie soli spożywczej w Polsce wprowadzono po raz pierwszy w latach 1935-1939 w rejonie krakowskim w ilości 3,8 mg jodu/kg soli. Proces ten został przerwany przez wybuch II wojny światowej i wznowiony dopiero po 1947 roku. Z biegiem lat sól jodowano w różnych miejscach Polski w zmiennych ilościach 6-9 mg jodu/kg soli – aż do 1980 roku, kiedy to ponownie przerwano działania, tym razem z powodów ekonomicznych. Po awarii elektrowni w Czarnobylu (1986 r.) wznowiono jodowanie w systemie nieobligatoryjnym, co okazało się nieskutecznym rozwiązaniem[1]. W latach 1992-1993 przeprowadzono badania epidemiologiczne pod nazwą „ThyroMobil”, które ujawniły zwiększoną częstość występowania wola u dzieci i dorosłych. Kryteria opracowane przez WHO i ICCIDD pozwoliły stwierdzić, że stan niedoboru jodu w większości polskich regionów został oceniony jako średniociężki, a tylko w pasie nadmorskim jako lekki. Badania ujawniły również niebezpieczeństwo pojawienia się endemii ciężkiej w obszarze endemii Karpackiej i Sudeckiej[9][3]. Z tego powodu w 1996 r. zarządzeniem Ministra Zdrowia[28] została wprowadzona profilaktyka oparta na obowiązkowym jodowaniu soli spożywczej przez producentów (23±7,6 mg jodu/kg soli – co odpowiada 30 mg jodku potasu lub 39 mg jodanu potasu). Rozporządzenie w prawie niezmienionej formie obowiązuje do dziś[29]. Polska Komisja ds. Kontroli Zaburzeń z Niedoboru Jodu określiła także pozostałe składowe polskiego modelu profilaktyki jodowej: dodatkowe jodowanie pokarmu dla dzieci do 3. roku życia na poziomie 10 mg jodu/100 ml mleka modyfikowanego (dla dzieci niekarmionych piersią) oraz porcje dla każdej kobiety w ciąży i w okresie karmienia piersią w wysokości 100-150 mg jodu/dobę w postaci dostępnych na rynku farmaceutyków lub suplementów diety[11][9] Badania wykazują[11], że po dziesięciu latach od rozpoczęcia programu obligatoryjnego jodowania soli, częstość wola u dzieci w wieku szkolnym spadła średnio z 24% do 4,7%, czyli do poziomu powszechnie uznawanego za naturalny. Ponadto częstość podwyższonych wartości TSH u noworodków obniżyła się z 14% do 6%, zahamowany został również ostry wzrost występowania raka tarczycy, w szczególności jego najbardziej złośliwej formy. Zatem wśród dzieci i dorosłych nie odnotowuje się znacznych niedoborów jodu, co potwierdza WHO, uznając Polskę za kraj z odpowiednim poziomem spożycia jodu[8]. Inaczej jest wśród kobiet w ciąży[9]. Na przykład, w dotychczasowych badaniach wykonanych przez Instytut Matki i Dziecka w Warszawie oraz przez Uniwersytet Medyczny w Łodzi wykazano, że tylko około 50% kobiet w ciąży otrzymuje zalecaną dodatkową dawkę jodu[11].2 punkty
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Tak wędzę cały czas słoninę w ten sposób a rodzina nie może się najeść, za to obdarowani próbują wyciągnąć odemnie sposób na "obróbkę" i wędzenie bo im taka nie wychodzi 😁1 punkt
-
Po 2 miesiącach jak pisała EAnna powinna być szklista bez dalszej obróbki, kiedyś mój ojciec tak robił w zimowych miesiącach, nacinał do skóry klocki szerokości 10cm długości płata i sypał sól z ręki a później zawijał i do szafki na balkon, robiła się szklista a po tym czasie to co będę opowiadał normalnie cienki plaster skropiony octem na chlebek i ...😉😁1 punkt
-
Dziękuję Aniu i Mariuszu za pomoc i rady. 😚 Po szybkich przemyśleniach, będzie tak. Ten większy płat przetnę na pół i zrobię tak jak Mariusz polecił dawkowanie. Jak uwędzę to podpiekę w wędzarni aż będzie szklista i dobrze będzie z niej kapać tłuszcz. Ten mniejszy, a grubszy zrobię metodą Ani. Mam w domu chyba 5 kg soli kłodawskiej to starczy 😜. Tak też zrobię 😚.1 punkt
-
1 punkt
-
Grubszą słoninę przesypuję solą kłodawską "z garści" i to grubej garści. Wstawiam w pojemniku w warunki zimowe (bez mrożenia) na wiele tygodni. Po jakichś 2 miesiącach dobrze ją opłukuję z soli, lekko wymoczę (sprawdzam słoność organoleptycznie), wysuszę i jest gotowa do wędzenia. Tak przygotowana słonina jest mięciutka, bo wszelkie wiazania kolagenowe w tej soli popusciły.1 punkt
-
Ja przesypuję peklosolą, dawka 18g/kg, jeżeli słonina cienka to zmniejsz dawkę bo wyjdzie za słona, w sumie wszystko zależy od słonolubności, my lubimy lekko słonawą.1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
1 punkt
-
Następny experyment rozpoczeliśmy. Wzorując się na Fuecie powstało Fuetello w trzech smakach : klasycznym, serowo paprykowym i truflowym z orzechami 😋. Przygotowanie farszy: Proces fermentacji pH surowca 5,6 : Po dwóch dobach fermentacji : Po 3 dobie fermentacja zkończona. Rozpoczęty proces dojrzewania bakterie dojadły cukry. Kilka dni po zaszczepieniu pn. C.D.N1 punkt
