Skocz do zawartości

Ranking

  1. Grzewlod

    Grzewlod

    ***SUPER VIP***


    • Punkty

      3

    • Postów

      4 087


  2. quadro555

    quadro555

    Użytkownicy


    • Punkty

      3

    • Postów

      1 887


  3. BazylWidzew

    BazylWidzew

    Użytkownicy


    • Punkty

      2

    • Postów

      3 927


  4. SZCZEPAN

    SZCZEPAN

    Mistrz Masarski WB


    • Punkty

      1

    • Postów

      878


Popularna zawartość

Treść z najwyższą reputacją w 12.10.2025 uwzględniając wszystkie działy

  1. Dwie kiełbasy. Grubo i cienko mielona. Przekrój grubo mielonej po podsuszeniu.
    3 punkty
  2. Zawsze tak jest, nic nie zepsułeś 👍.
    3 punkty
  3. 2 punkty
  4. W tej wędzarni można przeprowadzić każdy rodzaj wędzenia — zarówno na zimno, jak i na ciepło, a nawet pieczenie. Wszystko zależy od stopnia umiejętności i doświadczenia wędzarza. Wędzarnia z bezpośrednim paleniskiem daje duże możliwości, ale wymaga też wyczucia — „Wędzarnia nie kłamie – kłamie wędzarz, który nie pilnuje ognia.”😀
    1 punkt
  5. Czyli zrobiłeś świąteczną Woytasa Bardzo ładna kiełbaska, nic nie sknociłeś tak to już jest przy podpiekaniu, trzeba się z tym liczyć. Osobiście wolę podpiekaną
    1 punkt
  6. Moja sugestia: Wystarczy podpiekanie do 68 w środku Aby zapobiec przesuszeniu jelita w procesie podpiekania należy (już po złapaniu koloru) podnieść wilgotność w wędzarni. Na tym etapie wkładam miskę z wodą, co dodatkowo skróci czas podpiekania poprzez podniesienie przewodności cieplnej i zapobiegnie przesuszeniu jelita.
    1 punkt
  7. To ja poproszę tą podpiekaną. Kiełbasy prima sort.
    1 punkt
  8. Wczorajsza produkcja kiełbasy świątecznej Halusi (zapomniałem o gorczycy 🙃) Zrobiłem na swa sposoby, z góry parzona w folii moletowanej po wędzeniu, z dołu podpiekana wędzarni do 72 stopni wewnątrz. Moim zdaniem lepsza parzona, miękki flak. Nie wiem może coś sknociłem podczas podpiekania, ale flak jest wyraźnie twardszy.
    1 punkt
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.