roger Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Maciek pleśń mistrzostwo ... naprawdę a to nie proste Drobniej mielić ale to Arek napisał, zmienić mięso na karkówkę i łopatkę i ja prasuję wszystkie "na poleżenie" Smaku i zapachu zdjęcia nie przekazują ale rozumiem że tu nie masz zastrzeżeń i jest odpowiednie kwasowo etc ... Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez roger Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-546411 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 4 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 4 Kwietnia 2017 (edytowane) Kiełba spoko Zacny wykonik , Brawo Maciek Może kilka smagnij dymem takim 30/40*C...Na moje potrzeby optymalny osłonek do tego typu kiełbach to fi55... Fi 65 wg mnie za dużo a te mniejsze mają jakoś niekorzystny stosunek obwodu do przekroju....To prasowanie/płaszczenie zaszczytnie je wyróżnia, też kroić łatwiej. Do tego rodzaju kiełb krowowego warto dodać, tak z 15%, mielone na #6 ładne; #2 resztę... Edytowane 4 Kwietnia 2017 przez ziezielony Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-546431 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
mikami Opublikowano 22 Kwietnia 2017 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 22 Kwietnia 2017 wilgotność 85 % (ale nie wierzę bo po ścianach ciekła woda myślę 90 -100 % )[...]-mam bardzo mieszane uczucie co do low costowych wilgotnościomierzy . No ale jak mnie nie stać na to co lubię to lubię na co mnie stać Zakres low costów to właśnie gdzieś max 85% Electra Koper , chyba ze wloski dokładnie (pomyliłem nazwy )zestaw przypraw +/- http://wedlinydomowe.pl/inne-wyroby-miesne/wedliny-dojrzewajace/305-salami-milanoAle nie miałem (tylko suszony do zupy i to koperek ) . Ale też nie spotkałem w sklepach nasion jako przyprawa Alternatywna nazwa kopru włoskiego to fenkuł, a poniżej przykładowe oferty:https://www.skworcu.com.pl/430,pl_koper-wloski-50g.htmlhttps://www.zdrowie.brat.pl/koper-wloski-ziarno-500g-8211-nasiona-wysoka-jakosc-8211-bratpl-p-3703.html?gclid=CMvbhb2huNMCFY6HsgodBewAPQhttps://przepisychinskie.pl/nasiona-kopru-wloskiego-100g?gclid=CJuDqL-huNMCFVlJGQodcu8EQw Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-548958 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 29 Maja 2017 (edytowane) Nic się tu nie dzieje nie poszedłem jednak na zadymiaczową emeryturę. To chroniczny brak czasu , wyrzutów nie mam bo są rzeczy ważne i b. ważne . Mam nadzieje że się uspokoi i będzie można podymić.(póki co kupne trzeba jeść )W pierwszych słowach dzięki za miłe słowa i uwagi (na pewno skorzystam z nich bo są cenne) dotyczące mojego "raczkowania" w wędlinach dojrzewających. Z moich obserwacji (raptem dwie produkcje wiec trudno o autorytatywną wypowiedź) pleśń bardzo ładnie mi narosła na osłonkach sztucznych , na jelitach gorzej . Niestety nie zdążyłem zrobić trzeciej produkcji a szkoda - nie mam komory ze sterowaniem atmosferą więc trzeba zaczekać na późną jesień.W tym sezonie stałem się "fanem" kiszonek . Kisiłem pomidory , cebulę , czosnek, marchew, seler . pietruszkę, buraki, słodką paprykę i oczywiście ogórki i kapustę .Czas zrobić ranking Jak dla mnie najlepsza jest kiszona papryka , następnie marchewka buraki czerwone , takie sobie pietruszka , seler , raczej nie jako samodzielne kiszonki/sałatki do spożycia cebula czosnek . Ogórki i kapusta same w sobie to klasa na surówki itdW załączeniu kiszone w zeszłym roku pomidory . Sam zaskoczony jestem ich jędrnością (do słoika dodałem jedną paprykę jalapenio dobrze że tylko jedną)poglądowo oparty tasak o pomidorI ostanie w tym sezonie kiszone buraczkiTym samym do nowych kiszonek Zrobiłem też śledzie . Co może samo w sobie nie jest żadnym wyczynem . Ale to moje pierwsze śledzie solone wyfiletowane nożem, ocet rozpuścił male ości i jest super (zawsze robiłem z matiasów albo "bawiłem" się w w oddzielanie ości, kręgosłupów "rękami" masakra ) . Smak pozyskanych filetów z śledzi solonych jest lepszy od matiasów (dla mnie) Edytowane 29 Maja 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-553126 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 29 Maja 2017 jako kisiciel zdeklarowany, przyobiecuję sobie, buraki zakisić Nie wiodłem buraków jeszcze nigdy, ad papryki się zgadzam.Marchew jako dodatek ok.Nawet fasolkę szparagową ziezieloną przykisiłem, sosik zajebiarski, fasolka twardawa lecz urzeka widokiem i manualnie jest mało dotkliwa Wybitnie akompaniuje z alko i kiełbem płaszczonym... dooojrzewającym...się Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-553128 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 29 Maja 2017 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 29 Maja 2017 Maciek a kisiłeś brukselkę i fasolkę szparagową ? Wysłane z mojego ALE-L21 przy użyciu Tapatalka Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-553137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 1 Lipca 2017 (edytowane) Siemka wszystkim. Dzięki za dobre słowa i podpowiedzi. Z kiszonek to jeszcze robiłem kalafior jest smaczny . Bruksela i fasolkę zrobię napewno. Zastanawiam się co by wyszło z czarnej rzodkiewki.Ale do meritum, zadymiłem po długiej przerwie.A że po przerwie i przy okazji prac na działce to ciut nie dopilnowane,(koszenie, czyszczenie oczek itp), trochę wyszedłem z wprawy, to troszkę nie jestem zadowolony, przyciągnęłem kolorek jest taki jak dla mnie na granicy akceptacji.Niestety boczki karczek miały być pieczone i nie wyszło (karczek sparzę lub upiekę w piekarniku, boczek do jajecznicy to nie ma problem,lub upiekę w piekarniku). Oczywiście wszystko smaczne itp. ale jest ten niedosyt.Dodatkowo zrobiłem błąd nie usunąłem starego popiołu. Wędzone były serki, karkówka, boczek,kurze piersi.Piszę z telefonu i zdjęcia też mam nadzieję że jakoś to wygląda ale sorry za ortografie i jakoś zdjęć (dałem biały talerzyk dla porównania koloru).Wędzone na mixie buk wiśnia. Edytowane 1 Lipca 2017 przez chudziak Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-556831 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 2 Lipca 2017 Sezon 2017 grzybowy rozpoczęty.Jak na 1 godzinny spacer z psem jest dobrze. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-556934 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
karolszymczak Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 2 Lipca 2017 W lesie. Ieszkam i nawet do głowy mi nie przyszło żeby iść na grzyby Maćku gratulacje zbiorow! Cytuj W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-556940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
miro Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 2 Lipca 2017 Żesz kurna na grzyby to się chyba nie nadaję....Kurki podobno już rosną, a ja grzyba po prostu nie widzę..... Cytuj www.wyroby-domowe.pl Miro zaprasza na zakupy.Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydajeBlog: Wyroby domowe wg MiroFB: Własne wyroby domowe Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-556951 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 2 Lipca 2017 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 2 Lipca 2017 Zazdroszczę, ponieważ u nas sezon w pełni dopiero w październiku. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-556986 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 31 Sierpnia 2017 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 31 Sierpnia 2017 (edytowane) Dawno się nic nie dzieje w tym wątku . Na zadymiaczową emeryturę jeszcze nie poszedłem ale powiedzmy że jestem na urlopie . Jak nie można zrobić wyrobów to przynajmniej gromadźmy wiedzę :D (praktyka później) Na forum pojawił się temat wędliny dojrzewającej z drobiu . Temat dla mnie interesujący więc post umieszczam u "siebie" .I tu moja prośba do naszych forumowych liderów w tych wyrobach Redzeda StefanaS jak również naszego Technologa kol. Bagno a i innych osób posiadających wiedzę o podzielenie się niąCzy nie powinniśmy robić wędlin dojrzewających z drobiu -czy możemy robić - czy są a jeżeli tak to jakie podstawy naukowe (teoretyczne) abyśmy ich nie robili chodzi mi o takie przybliżenie jak w https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13459-muski-qlinaria/page-19 (dzięki Krzysztof ) . Prośba też do Maxella (wiem że pilnuje temat ale tak dla przypomnienia) o książki w wersji polskojęzycznej dotyczące tematu wędlin dojrzewających i nie tylko . Edytowane 31 Sierpnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-565102 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Siemka Siby. Sezon grzybowy się kończy. Godzinny spacer z pieskiem. Trochę pogryzione przez ślimaki itd. ponieważ grzybów trochę mam te spróbuję zakisić. Zobaczymy co wyjdzieAle zaczyna się sezon wędzonek.Karczek i schab bez kości nie piszę polędwica, bo jest tam warkocz i pewnie troszkę od karczku.I serkiWarunki ciężkie, bardzo mocny wiatr, deszcz, zimno. Nie miałem jak doglądać wędzenia. Jak załodowałem wędzarnie, to wędzonki zobaczyłem jak skończyłem. Mogły by być lepsze, ale w tych warunkach i tak nie źle.Piszę z telefonu to jak zdjęcia, to prośba do Moderatora o ewentualnie poobracanie zdjęć jak trzeba, czy wykasowanie nadwymiarowych. Edytowane 29 Października 2017 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573074 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 29 Października 2017 Maćku i dlatego kombinuję jak "przykleić" wędzarnię do garażu, z którego wyciągnę dłużej dach, co by komfortowo wędzić w czasie niesprzyjających warunków atmosfer. No niestety pogoda nie rozpieszcza . No ale lepsze własne - nawet jak nie jest idealnie - niż najlepsze sklepowe . Pozdrawiam Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573081 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Woytas Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 29 Października 2017 Ja wczoraj męczyłem się z wiatrem podczas wędzenia. Tak jak napisał binio1111 nasze własne najlepsze. Co do kiszenia grzybów, słyszałem że najlepiej kisić blaszkowe. Opieńki, rydze itd. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573088 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 29 Października 2017 Autor Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 29 Października 2017 Tutaj znajdziesz bardzo dobry materiał na temat kiszenia grzybów: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10926-rozdzia%C5%82-iv-grzyby-kiszone/ Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573090 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Trochę pogryzione przez ślimaki itd. ponieważ grzybów trochę mam te spróbuję zakisić. Według mnie szkoda grzybów bo do kiszenia nadają się grzyby stosunkowo twarde czyli blaszkowe ew. młode ,jędrne prawdziwki ub maślaki. Te Twoje nie wyglądają na młode . Ja zakisiłam w tym roku 2,5 kg opieniek - jestem zadowolona z efektu Edytowane 29 Października 2017 przez chudziak Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573111 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
binio1111 Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 29 Października 2017 Nigdy nie jadłem grzybów kiszonych . Jak to smakuje??? Cytuj Ja się roboty nie boję, tylko ludzi mi dajcie Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573167 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 29 Października 2017 Ciężko mówić o smaku - są kwaśne ale inną kwaśnością niż te w occie Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573194 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 29 Października 2017 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 29 Października 2017 (edytowane) Według mnie szkoda grzybów bo do kiszenia nadają się grzyby stosunkowo twarde czyli blaszkowe ew. młode ,jędrne prawdziwki ub maślaki. Te Twoje nie wyglądają na młode . Ja zakisiłam w tym roku 2,5 kg opieniek - jestem zadowolona z efektu Dzięki za wskazówkę poszły do suszenia . Może nazbieram opieniek w tym roku , a jak nie to odłożę kiszenie do zbiorów w przyszłym bardzo dobry materiałDzięki za linka przyda się jak nie w tym to przyszłym roku No niestety pogoda nie rozpieszcza Dzisiaj zaliczyłem śnieg pierwszy w tym sezonie Nigdy nie jadłemja też Edytowane 29 Października 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-573199 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 25 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 25 Grudnia 2017 (edytowane) Rok się kończy to trzeba go podsumować . A w szczególności przeprosić jako kogoś obraziłem na forum lub komuś powiedziałem złe słowo a też póścić w niepamięć urazy złość co też czynie . Ale to też okres aby poszukać odpowiedzi na nurtujące mnie tematy aby podciągnąć swoje kulinarne umiejętności (brzmi dumnie )A jest ich parę . Więc zaczynam a proszę je traktować w kategorii mojego dociekania wiedzy 1. Swego czasu Bagno podał temat iż nie ukisi się samoistnie marchewka w korzenia . I mam tu problem bo mi się kisi (przynajmniej mam takie wrażenie jest kwaśna ) . Robię ją w ten sposób że do słoika daję koper , pieprz w ziarnie, gorczycę chrzan itp (typowy zestaw ogórkowy) parę razy dodałem trochę soku z kiszonych ogórków . I teraz tak: ukisiło mi się bo dodałem koper ? ("słyszałem" być może to "city" legenda ze koper powoduje kiśnięcie - pewnie chodzi o grzyby ) bo sok z ogórków raz dawałem raz nie . Wiec podpytanie jak to jest nie żebym podważał opinię kol Bagno ale jestem ciekawy.2. Swego czasu podpytałem o wędliny dojrzewające dlaczego (co widać na filmach) nakłuwamy osłonkę jaki jest tego cel jakie uzasadnienie 3. Mam również podpytanie na jakim etapie dodajemy kwas askorbinowy czy na etapiea kiełbasy peklowania (mieszamy z peklosolą ) czy jak mielimy b peklowanie na sucho wędzonek ?c peklowania na mokro wędzonek dodajemy do zalewy czy w ogól ?4 kolejność mieszania farszu na kiełbasy (swego czasu nasz drogi Dziadek podał kolejność mielenia od największego sitka do najmniejszego i jest dla mnie w pełni zrozumiała i zasadna ) ja mieszałem od kleju w górę ale jeden z Braci podał mi inny sposób.5 czy istnieje sposób kontrolowania ukiszenia /kwasowości kiszonek ostatnio coś za bardzo mi wychodzą kwaśne nie że tragicznie ale jednak prawda jest taka że versusu poprzednie trochę je długo trzymam (papryka , buraczki itd ) bo ogórki kapusta to standardowo prawie rok.6. Mam też podpytanie do Brata Redzeda . W lecie spróbowałem długodejrzewającej (chyba karczek ) a proces przebiegał w tylko w lodowce . I taki sposób rekomendowałem Muskiemu ? (chyba) ale Redzed stwierdził ze nie jest to możliwe (dojrzewanie a wyszedł bardzo smaczny nie zauważyłem różnicy versusu trzy-fazowy ) bez fazy "ciepłej" nawet podał nazwę tych przemian szukałem w sieci ale trochę mnie to przerasta . Więc taka prośba o przybliżenie tych procesów . Zwłaszcza w kontekście warunków granicznych (np że poniżej pewnych temperatur nie zachodzą ) A teraz trochę o nowych dokonaniach a i wpadkach (wędzonki kiszonki pasztety wychodzą to nie publikuje )1 ukisiłem brukselkę (zestaw do kiszenia standard) smaczna ale ja kiszonki lubię tak w moim zestawieniu za papryką (zdjęć niema bo zjadłem miałem jeden słoik na próbę ale ja to brukselkę lubię zwłaszcza gotowaną i podsmażoną na masełku z bułką - to number one . Kisiłem za namową Sibów również fasolkę ale szparagową w moim rankingu o key ale bez rewelacji2 w trakcie kiszenia kapusty (kiszę w słoikach 1 litr bo mam na raz ) zostaje mi dużo soku który zlewam dodaje czosnek i sok się kisi (zdjęcie z dzisiaj ten w butelce wstrząśnięty) Sok rewelacja . Słoik z sokiem , napoczęta butelka , słoik kapusty 3 Ukisiłem kalafiora (nie w zestawie ) degustacja przede mną 9 grudnia zrobiłem kiełbasę skład to schab bez kości (nazwa handlowa /marketowa ) i faktycznie taki był (było wszystko łącznie z karczkiem ) + podgardle Po klasyfikacji (nie ortodoksyjnej ) I 2,69 kg (polędwica ) sitko 18 mmII 2,6 kg (karczek ale mało , podgardle ) 6 mm poszedłem na lenia bo na jednym sitkuIII 1,54 kg (warkocz , mizdra z tłuszczem )3 mm niestety również na lenia tylko x 1N wytłumaczenie mam że temperatura pracy +6-10 stopni co nie wspomaga moich chęci Dodatki 114 g peklosoli , pieprz 12g, papryka ostra 6g, czosnek suszony 6g , 12 g kwas askorbinowy , osłonki białkowe średnica 40 mmPrzygotowanie klasyka mielenie mieszanie że z reki nie odpada osadzanie 12 h w temperaturze jak wyżej (spanie też albo mniej da się )Wędzenie buk (wędzenie ? raczej walka z ogniem ponoć był film "Walko o ogień" ) czyli standard .Kiełbasa pieczona .Wędzenie 10 grudnia widok z okna na wędzarnie (po prawej stronie) Kiełbasa jeżeli chodzi o smak bardzo dobry , osłonka odchodzi , rodzin znajomi których poczęstowałem mówią ze bardzo dobra ale ja mam niedosyt .Zdjęcie z dzisiajCo jej zarzucam-jest miękka nie zwięzła w mojej ocenie użycie tłuszczu miękkiego zwłaszcza tego z mizdrą ? -pojawiły się podcieki tłuszczu (minimalne), w mojej ocenie związane jest to jest z użyciem tłuszczu jak wyżej-w przekroju widać "farfocle" w mojej ocenie wychodzi lenistwo III trzeba było zmielić razy 2 a I i II "ortodoksyjnie" klasyfikować-klasyfikujemy warkocz jako III (dlaczego) ale w mojej ocenie kleju to on ma nie za dużo czy jestem w błędzie ? A może się czepiam . ale nie oto chodzi kiełbaska jest bardzo fajna ale dążę do absolutu doskonałości . Więc pokornie proszę o rady Jednocześnie dziękuję wszystkim Sibą za pomoc i rady a w szczególności EAnnie , Rezedowi, StefanowiS, Ziezielonemu , Mirowi , Arkadiuszowi , Pershingowi (kolejność przypadkowa) i innym których nie wymieniłem Podpytuje tak na forum bo może (mam nadzieję ) innych Sibów tematy interesują i będą im pomocne Edytowane 25 Grudnia 2017 przez Maciekzbrzegu Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-581505 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
StefanS Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 26 Grudnia 2017 3. Mam również podpytanie na jakim etapie dodajemy kwas askorbinowy czy na etapie a kiełbasy peklowania (mieszamy z peklosolą ) czy jak mielimy b peklowanie na sucho wędzonek ? c peklowania na mokro wędzonek dodajemy do zalewy czy w ogól ?Maciek - w przygotowaniu (powstaje zarys) tematu calosciowo, niemniej kwas ascorbinowy jest duzo bardziej reaktywny (niz ascorbinian sodowy)w polaczeniu z azotynem stad nie powinno sie go mieszac razem z peklosola bezposrednio. Zajzryj na chwilke do tego tematu - https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13739-nie-tylko-poledwicowy-eksperyment-z-wariacjami/page-3?do=findComment&comment=557549- jest tam kilka akapitow poswieconych temu tematowi plus jest tez mala dyskusja w temacie https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/13742-minimalna-zawarto%C5%9B%C4%87-azotynu-w-gotowym-wyrobie/page-3 , odnosnie kielbasy - 12 g kwas askorbinowy , dales prawie 4 razy wiecej od zalecanej normy - i to prawdopodobnie jest powodem Twego niepowodzenia.nakłuwamy osłonkę jaki jest tego cel jakie uzasadnienie - ja robie to z dwoch powodow - powietrze pod oslonka (szczegolnie podczas pakowania w katnice czy pecherze), i ulatwienie odparowywania wody. Cytuj Zycie - to pasmo problemow i trudnosci. Chwile radosci - to nagroda za trud ich pokonywania. StefanS. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-581521 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 26 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 26 Grudnia 2017 (edytowane) czy istnieje sposób kontrolowania ukiszenia /kwasowości kiszonek ostatnio coś za bardzo mi wychodzą kwaśne nie że tragicznie ale jednak prawda jest taka że versusu poprzednie trochę je długo trzymam (papryka , buraczki itd ) bo ogórki kapusta to standardowo prawie rok. metoda spowolnienia procesu kiszenia - po wstępnym procesie fermentacji - przenosisz do zimnego pomieszczenia - w niższej temperaturze ten proces przebiega wolniej - ( większa ilość soli zwiększa kwaśność kiszonek ( naturalnie bez przesady u mnie jest to zwykle solanka 1,5-2%) ), druga metoda - przerywasz brutalnie proces fermentacji pasteryzująć. I taki sposób rekomendowałem Muskiemu ? (chyba) tak - ale Muski to Muski czyta słucha analizuje i testuje - stosuję proces spokojnego dojrzewu etapu II ( 10-14 dni)wisząc sobie w garażu - nie ogrzewanym ale też nie jest tam bardzo zimno a namową Sibów również fasolkę- kisić można naprawdę wiele - Papryke kiszoną ( dodaje na 1 litrowy słoik - o,5 - 1 ostrej -oczywiście bez pestek) mieli okazje drogie SiBy próbować zarówno w Rytych jak i na kursie dziczyzny - były nawet opinie - cyt: paprykę możecie zjeść ale sok nam zostawcie b peklowanie na sucho wędzonek ?w temacie Janusza o peklowaniu w woreczkach vacum - jest wszystko - osobiście na sucho pekluję polędwice, polędwiczki i boczuś 17 gram/kg peklosoli dokładnie obsypując z każdej strony - i do vacum - 7-14 dni w lodówce - szynkę ostatnio zapeklowałem w zalewie z nastrzykiem ( czysta zalewa 8% ) i zgrzałem w woreczku - usuwając maxymalnie powietrze - bez odsysania - peklowana 12 dni w lodówce - efekt pozytywnie przerósł moje oczekiwania . Nazbierało Ci się tych refleksji Edytowane 26 Grudnia 2017 przez Muski Cytuj Muskie - to ryba 🙃 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-581533 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ziezielony Opublikowano 27 Grudnia 2017 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 27 Grudnia 2017 Maćku, szargany rozterkami kiełbasofilskimi, chłostany fluktuacjami kisiciela....Anim ałtorytetem anim fafachowcem....Z autopsji... 3. Mam również podpytanie na jakim etapie dodajemy kwas askorbinowy czy na etapie Do kiełbasy, mięso peklowane na sucho, E301 dodaję podczas mieszania farszu, na początku. Rozrabiam w małym słoiczku z niewielką ilością wody.Kiedyś gdy stosowałem żywy czosnek blendowany dodawałem E301 do blendowania.Ilość 2 gr/kg mięsa, teraz zmniejszam do 1gr/kg mięsa.Obecnie, w serii świątecznej peklowałem mięcho na sucho we worach do kiszenia kapusty. Ośmieliłem się dodać E301 równocześnie z peklosolą...Być może to subiektywne odczucie ale mięso wydawało się jakby czerwieńsze, bardziej wyrazisty kolor miało (polędwice)...Po wędzeniu ten efekt zanikł praktycznie...-------Mieszanie farszu....1. "jedynka" plus przyprawy plus E301, "jedynka" przepuszczona przez maszynkę z sitkiem "mercedes"2. "1." plus "dwójka", "dwójka" sitko "6"3. "2." plus "trójka/klej", "trójka" puszczona na sitko 2-3 mm, dwa razy w życiu (pierwszy i ostatni ) puściłem dwakroć- wkypb jaki mnie ogarnął podczas tej czynności skutecznie mnie wyleczył z podwójnego mielenia...4. "3." plus tłuste, kiedyś grzebałem się z podgardlem ale jak sobie policzyłem cenę po odjęciu skóry i gruczołów natychmiast przesiadłem się na boczek...Bywa nawet, że kupuję boczek zwędzony z pierdonki po 12/13 zł jest, zamrażam, rozmrażam i na sitko 6mm---------Odnośnie tej aktualnej kiełby, co jest fotka to na moje łoko jest niedopieczona, za niska temp była chyba.Maćku weź może pozostały baton, zasadź mu termometr i do piekarnika na 90*C z termoobiegiem....szczelinkę w drzwiczkach "na ołówek" zostaw..Jak nie masz termometru to "na czas" myślę, że 45 min i po sprawie...-----Maciek, anturaż wędzarniczy błogi wprost, bym potrafił to bym zazdrościł Serde(l)cznie pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-581619 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 1 Stycznia 2018 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 1 Stycznia 2018 (edytowane) Sezon 2018 rozpoczęty.Grzanie wędzarni. Edytowane 1 Stycznia 2018 przez EAnna Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10049-maciekzbrzegu-robi/page/5/#findComment-582263 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.