Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Tomuś,

jestem pod wrażeniem.

A'propos, na kiedy przewidujesz degustację?

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-61955
Udostępnij na innych stronach

Obecnie przebywa w chłodzie między deskami. Co dalej?

osuszyć , wędzić, sezonować , wędzić , suszyć , sezonować , wędzić ...aż ubędzie 1/3 masy ... czyli ok 3 mies. :cool:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62814
Udostępnij na innych stronach

osuszyć , wędzić, sezonować , wędzić , suszyć , sezonować , wędzić ...aż ubędzie 1/3 masy ... czyli ok 3 mies. :cool:

_________________

Dzięki. Na razie robię wszystko zgodnie z przepisem i uwagami! Czy doczekam trzech miesięcy, :grin: nie wiem? Zimny dym? :grin:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62815
Udostępnij na innych stronach

łoj ... to "niekuniecznie" zimny dym :!:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62818
Udostępnij na innych stronach

no nie !!!

pis67 w nocy podmienił termometr :cool:

na poprzednim było ok 90 st. :devil:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62829
Udostępnij na innych stronach

na tym:

:lol:

 

Fentel - On ma zimniejszy zimny dym :grin:

przypomnę że "zimny dym" to teoretycznie 16 - 22°C więc u kolegi brakuje do normy jakieś 0,5°C :grin: - tylko czy wierzyć tym termometrom :rolleyes: :lol:

 

Ech sam się poddam wieczorem karze za ten post :blush:

Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62843
Udostępnij na innych stronach

Pis tak jak pisał Fentel tylko czas , jak możesz to "spuść" powietrze najlepiej drucikiem do "robienia na drutach" poprostu ponakłuwaj z każdej strony pomasuj i znów w "dyby" przy każdej okazji wędzić /po zakończeniu wędzeń "głownych" / .Myślę ,że na Zlot do Napoleonowa uchowasz kąsek :wink:
Tomuś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62854
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...
Mój kindziuk ma już prawie dwa miesiące, lecz nie zauważyłem zbytniej twardości, jest ciągle stosunkowo miękki, stracił już trochę na wadze. Wędziłem go ze 20 razy po 4-6 godzin. Może wisi w złych warunkach. W mojej poniemieckiej chłodni jest obecnie 7 stopni, wilgotność dość spora, słaby ruch powietrza. Może zmienić miejsce dojrzewania ? :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65486
Udostępnij na innych stronach

Mój kindziuk ma już prawie dwa miesiące, lecz nie zauważyłem zbytniej twardości, jest ciągle stosunkowo miękk

Szynka parmeńska po kilku miesiącach dojrzewania jest ciagle miękka. Uzyskuje się ten efekt w wilgotnym powietrzu ale przy przewiewie. Prawdopodobnie trzymasz kindziuka w pomieszczeniu o stosunkowo wysokiej wilgotnosci względnej a częste wędzenia doskonale go konserwują. Zapowiada się na prawdziwy rarytas.

Jeszcze jedna, ważna sprawa. Do krojenia kindziuka przydałaby się dobra krajalnica ze specjalną, ostrą tarczą do wędlin. Wtedy pokroisz go w półprzeźroczyste plasterki.

Taki sposób krojenia wydobędzie z tej szlachetnej wędliny całą jej delikatność w połączeniu z bukietem smakowo zapachowym.

Powinno się tak krajać również polędwicę (schab) a'la wedliny parmeńskie oraz basturmę.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65507
Udostępnij na innych stronach

Witajcie forumowicze!

 

Moja znajoma (repatryjantka z Białorusi), opowiadała że u nich na wsi kindziuk robiło się ze świnek bitych na Boże Narodzenie, a zaczynało jeść na żniwa.

To jakby nie było siedem miesięcy dojrzewania, w jej przypadku na belce na strychu.

Po tym okresie kińdziuk będzie na pewno twardy jak skała.

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65534
Udostępnij na innych stronach

Moja znajoma (repatryjantka z Białorusi), opowiadała

PePe !

Poproś repartyjantkę z Białorusi o zalogowanie się na forum !!!

( fotki bardzo wskazane )

może temat kindziuka poznamy od źródła ?

...przynajmniej o dobrych i złych stronach twardości kindziuka pogadamy :rolleyes:

fentel

zadymiacze wszystkich krajów łączcie się

ORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi !

http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256

www.rufi.pl

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65543
Udostępnij na innych stronach

Witajcie!

 

Niestety, ze znajomą z którą pracowałem 25 lat temu straciłem kontakt.

Z tego co opowiadała to mięso na kińdziuk wybierało się podczas rozbioru

świnki, po najlepszym kawałku z każdego miejsca (między innymi były tam wybrane

części głowizny ).

Wszystkie te kawałki mięsa doprawiało się solą i przyprawami, pakowało w żołądek

i wieszało na strychu do wysuszenia - u nich kińdziuka się nie wędziło.

W latach 80 jeszcze nie interesowałem się własnymi wyrobami, dlatego nie spisałem receptury na kińdziuk.

Jedno pamiętam na pewno że kińdziuk to wędlina suszona, a nie wędzona i suszona.

 

 

Czuj dym.

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65560
Udostępnij na innych stronach

Mój kindziuk ma dopiero nieco ponad dwa miesiące. Waży 2,42 kg i ciągle dojrzewa. Do kiedy? :grin:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-66267
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...
W górnej częsci mojego kindziuka odkryłem małe ognisko białej pleśni. Czy to normalne zjawisko, prawdopodobnie tak, ale zapytać nie zawadzi. :grin:
Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67552
Udostępnij na innych stronach

w jakiej temperaturze powinien dojrzewać kindziuk

Nie mam głowy - mój wisi w temp. 10 stopni w chłodni z 1910 roku na focie. Przez zimę nie zwoziłem do rdzenia lodu z jezior, ale i tak w środku jest ciemno i chłodno. :grin:

Widoczna w górnej części biała pleśń. :mellow:

 

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67940
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.