EAnna Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #101 Opublikowano 20 Marca 2009 Tomuś, jestem pod wrażeniem.A'propos, na kiedy przewidujesz degustację? Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-61955 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 20 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #102 Opublikowano 20 Marca 2009 Aniu TY się domyślasz ,a ja wiem :lol: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-61956 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #103 Opublikowano 26 Marca 2009 Mój został spakowany 22 marca. Obecnie przebywa w chłodzie między deskami. Co dalej? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62810 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #104 Opublikowano 26 Marca 2009 Obecnie przebywa w chłodzie między deskami. Co dalej?osuszyć , wędzić, sezonować , wędzić , suszyć , sezonować , wędzić ...aż ubędzie 1/3 masy ... czyli ok 3 mies. Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62814 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #105 Opublikowano 26 Marca 2009 osuszyć , wędzić, sezonować , wędzić , suszyć , sezonować , wędzić ...aż ubędzie 1/3 masy ... czyli ok 3 mies. _________________ Dzięki. Na razie robię wszystko zgodnie z przepisem i uwagami! Czy doczekam trzech miesięcy, :grin: nie wiem? Zimny dym? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62815 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #106 Opublikowano 26 Marca 2009 nie wiem? Zimny dym?tylko zimny Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62816 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #107 Opublikowano 26 Marca 2009 Czy tak może być? Wczoraj dymiłem tak polską wędzoną na święta. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62817 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 26 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #108 Opublikowano 26 Marca 2009 łoj ... to "niekuniecznie" zimny dym :!: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62818 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #109 Opublikowano 27 Marca 2009 no nie !!!pis67 w nocy podmienił termometr na poprzednim było ok 90 st. :devil: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62829 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
abratek Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #110 Opublikowano 27 Marca 2009 na tym: :lol: Fentel - On ma zimniejszy zimny dym :grin: przypomnę że "zimny dym" to teoretycznie 16 - 22°C więc u kolegi brakuje do normy jakieś 0,5°C :grin: - tylko czy wierzyć tym termometrom :rolleyes: :lol: Ech sam się poddam wieczorem karze za ten post :blush: Cytuj Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62843 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Tomuś Opublikowano 27 Marca 2009 Zgłoś Udostępnij #111 Opublikowano 27 Marca 2009 Pis tak jak pisał Fentel tylko czas , jak możesz to "spuść" powietrze najlepiej drucikiem do "robienia na drutach" poprostu ponakłuwaj z każdej strony pomasuj i znów w "dyby" przy każdej okazji wędzić /po zakończeniu wędzeń "głownych" / .Myślę ,że na Zlot do Napoleonowa uchowasz kąsek :wink: Cytuj Tomuś Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-62854 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #112 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Mój kindziuk ma już prawie dwa miesiące, lecz nie zauważyłem zbytniej twardości, jest ciągle stosunkowo miękki, stracił już trochę na wadze. Wędziłem go ze 20 razy po 4-6 godzin. Może wisi w złych warunkach. W mojej poniemieckiej chłodni jest obecnie 7 stopni, wilgotność dość spora, słaby ruch powietrza. Może zmienić miejsce dojrzewania ? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65486 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #113 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Mój kindziuk ma już prawie dwa miesiące, lecz nie zauważyłem zbytniej twardości, jest ciągle stosunkowo miękkSzynka parmeńska po kilku miesiącach dojrzewania jest ciagle miękka. Uzyskuje się ten efekt w wilgotnym powietrzu ale przy przewiewie. Prawdopodobnie trzymasz kindziuka w pomieszczeniu o stosunkowo wysokiej wilgotnosci względnej a częste wędzenia doskonale go konserwują. Zapowiada się na prawdziwy rarytas. Jeszcze jedna, ważna sprawa. Do krojenia kindziuka przydałaby się dobra krajalnica ze specjalną, ostrą tarczą do wędlin. Wtedy pokroisz go w półprzeźroczyste plasterki. Taki sposób krojenia wydobędzie z tej szlachetnej wędliny całą jej delikatność w połączeniu z bukietem smakowo zapachowym. Powinno się tak krajać również polędwicę (schab) a'la wedliny parmeńskie oraz basturmę. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65507 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #114 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Witajcie forumowicze! Moja znajoma (repatryjantka z Białorusi), opowiadała że u nich na wsi kindziuk robiło się ze świnek bitych na Boże Narodzenie, a zaczynało jeść na żniwa. To jakby nie było siedem miesięcy dojrzewania, w jej przypadku na belce na strychu. Po tym okresie kińdziuk będzie na pewno twardy jak skała. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65534 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
fentel Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #115 Opublikowano 19 Kwietnia 2009 Moja znajoma (repatryjantka z Białorusi), opowiadała PePe ! Poproś repartyjantkę z Białorusi o zalogowanie się na forum !!! ( fotki bardzo wskazane ) może temat kindziuka poznamy od źródła ? ...przynajmniej o dobrych i złych stronach twardości kindziuka pogadamy :rolleyes: Cytuj fentelzadymiacze wszystkich krajów łączcie sięORMO czuwa !!!!! bo Milicja śpi ! http://www.wedlinydomowe.pl/articles.php?id=1256www.rufi.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65543 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
PePe Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #116 Opublikowano 20 Kwietnia 2009 Witajcie! Niestety, ze znajomą z którą pracowałem 25 lat temu straciłem kontakt. Z tego co opowiadała to mięso na kińdziuk wybierało się podczas rozbioru świnki, po najlepszym kawałku z każdego miejsca (między innymi były tam wybrane części głowizny ). Wszystkie te kawałki mięsa doprawiało się solą i przyprawami, pakowało w żołądek i wieszało na strychu do wysuszenia - u nich kińdziuka się nie wędziło. W latach 80 jeszcze nie interesowałem się własnymi wyrobami, dlatego nie spisałem receptury na kińdziuk. Jedno pamiętam na pewno że kińdziuk to wędlina suszona, a nie wędzona i suszona. Czuj dym. Cytuj Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-65560 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #117 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Mój kindziuk ma dopiero nieco ponad dwa miesiące. Waży 2,42 kg i ciągle dojrzewa. Do kiedy? :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-66267 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Geronimo Opublikowano 27 Kwietnia 2009 Zgłoś Udostępnij #118 Opublikowano 27 Kwietnia 2009 :wink: fajne ciacho , tylko jakby ubranko za duże pozdrawiam Cytuj Geronimo Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-66275 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 8 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #119 Opublikowano 8 Maja 2009 W górnej częsci mojego kindziuka odkryłem małe ognisko białej pleśni. Czy to normalne zjawisko, prawdopodobnie tak, ale zapytać nie zawadzi. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67552 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #120 Opublikowano 11 Maja 2009 w jakiej temperaturze powinien dojrzewać kindziuk , tzn .jaka jest optymalna :question: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67847 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #121 Opublikowano 11 Maja 2009 w jakiej temperaturze powinien dojrzewać kindziuk Nie mam głowy - mój wisi w temp. 10 stopni w chłodni z 1910 roku na focie. Przez zimę nie zwoziłem do rdzenia lodu z jezior, ale i tak w środku jest ciemno i chłodno. :grin: Widoczna w górnej części biała pleśń. :mellow: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67940 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
salvado Opublikowano 11 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #122 Opublikowano 11 Maja 2009 pis67, no no, nie jest to samochodowa lodóweczka turystyczna :rolleyes: :rolleyes: :rolleyes: Cytuj moja wędzarnia Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-67968 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zico Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #123 Opublikowano 12 Maja 2009 pis67, to wygląda jak fort :grin: Cytuj Paweł 603957797 Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-68015 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkdom Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #124 Opublikowano 12 Maja 2009 pis67, to wygląda jak fort :grin:PIS67 chyba chciał to napisać. Ale z fortu wyszła mu fota. A może się mylę? Cytuj AREK Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-68025 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
pis67 Opublikowano 12 Maja 2009 Zgłoś Udostępnij #125 Opublikowano 12 Maja 2009 to wygląda jak fort Z drugiej strony. :grin: Cytuj Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/1014-litwa-kindziuk/page/5/#findComment-68086 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.