Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

I tak teraz od niecałego roku zapomniałem o podgardlu w wyrobach.... I to był strzał w dziesiątkę..... :cool:

A czym zastąpiłeś podgardle ?

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-585014
Udostępnij na innych stronach

JaGra, chyba tutaj jest wyjaśnienie :)

 

I tak teraz od niecałego roku zapomniałem o podgardlu w wyrobach.... I to był strzał w dziesiątkę..... :cool:

A czym zastąpiłeś podgardle ?

 

 

 

Kupując gotową II tłustą nie tracę czasu na rzeźbienie w podgardlu i pasuje mi ona do wszystkich wyrobów, a podgardle niestety już nie...  :cool:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-585059
Udostępnij na innych stronach

Kamil_1 dzięki. :)

Nigdy nie walcz o przyjaźń....

O prawdziwą nie musisz,

o fałszywą nie warto

VanCana

 

Jak wspaniale jest nic nie robić , a potem -odpocząć.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-585103
Udostępnij na innych stronach

 

 

. II tłusta, pachwina i tłusty boczek znakomicie zastępują podgardle, nawet w parówkach. Nigdy mi nie popłynęły

Może wytłumaczysz forowiczom, dlaczego "nie popłynęły?

Tak od strony technologicznej. Jaki warunek musi być spełniony. Znasz się na tym dobrze.

Napisz jeszcze proszę, jakim sprzętem wyrabiasz masę parówkową. 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-585541
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

KIEŁBASA BIAŁA HALUSI

Składniki :

- 3 kg łopatki
- 2,5 kg boczku
- 0,5 kg golonki ( samo mięso)

Przyprawy;

- 18 g soli kamiennej /kg mięsa
- 3g/kg pieprzu świeżo zmielonego
- 3g/kg czosnku (Polski)
- 200 ml wody
- 2g/kg majeranek
- Jelita naturalne kaliber 26/28

Mięso z łopatki  okrawamy z błon i ścięgien...mielimy na sitku Fi 8 , boczek i golonkę na sitku Fi 4. Do tego dodajemy wszystkie przyprawy. wlewamy wodę i wyrabiamy . Wyrabiamy do momentu, aż masa mięsna będzie kleista. Kiełbaśnice ówcześnie namoczone, przepłukujemy pod bieżącą wodą .Napełniamy w jelita i okręcamy.
Kiełbasę można przechowywać w zamrażalniku na surowo. Kiedy przyjdzie Wam apetyt , odmrażamy w lodówce.
Parzenie w gorącej wodzie 25 min... woda nie może bulgotać .
Smacznego !!

 

post-43626-0-64975400-1519501095_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-589966
Udostępnij na innych stronach

Weekendowe małe co nieco  :)

 

Kiełbasa na bazie wpI polędwica 3 kg / boczek wpII 2 kg .

post-43626-0-99205400-1520156972_thumb.jpgpost-43626-0-97181700-1520156996_thumb.jpgpost-43626-0-66453700-1520157010_thumb.jpg

 

Cukiereczki Bukowiańskie  :)

post-43626-0-98887900-1520157055_thumb.jpg

 

Boczek podpiekany  :)

post-43626-0-31093300-1520157098_thumb.jpgpost-43626-0-00994400-1520157110_thumb.jpgpost-43626-0-39288900-1520157137_thumb.jpg

 

 

 

 

Boczek wędzony.
Boczek kroimy w paski. Nacieramy mieszanką peklującą 22-25 g/kg .
Układamy w pojemniku tłuściejszą stroną do góry.
Peklujemy 5-7 dni.
Po tym procesie , wyciągamy boczek i wieszamy do osuszenia.
Dalsze osuszanie w wędzarni nagrzanej 40-45 stopni.
Kolejny etap to wędzenie do koloru w temp 50-55 stopni, a końcowa faza to podpiekanie w temp 80-90 stopni do uzyskania w środku 70 stopni.
Mieszanka peklująca :

Peklosól 70% + sól kamienna 30 %. Do tego dodaję ulubione przyprawy: liść laurowy pokruszony, ziele angielskie zmiażdżone w mozdzierzy, czosnek w granulkach, papryka w proszku. rozmaryn, pieprz itp.

 

Pierś z kaczki  :) 

post-43626-0-75513900-1520157253_thumb.jpg

post-43626-0-87038200-1520157265_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590792
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa "polędwicowa"  wygląda  bardzo  apetycznie http://emoty.blox.pl/resource/mniam.gif

 

 

Cukiereczki Bukowiańskie
- nigdy nie  próbowałem.

Boczek  podpiekałaś w  wędzarni ?

Pozdrawiam Wirus.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590802
Udostępnij na innych stronach

Pięknie, tylko pogratulować :clap: :clap: :clap:

 

..... tak czasami, patrząc na ilości wyrobów oraz częstotliwość ich produkowania  zastanawiam się jak liczne są Wasze rodziny :tongue:;):D

Pozdrawiamy Wszystkie zadymiaczki i zadymiaczy 🙂

Jola i Mariusz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590823
Udostępnij na innych stronach

 

 

Kiełbasa "polędwicowa" wygląda bardzo apetycznie @halusia@, dnia 04 Marz 2018 - 10:54, napisał: Cukiereczki Bukowiańskie - nigdy nie próbowałem. Boczek podpiekałaś w wędzarni ?

 

Piotr, cukiereczki ogień , warto spróbować zrobić  :) 

Co do boczku , zawsze podpiekam w wędzarni ale niestety wczoraj był problem przy niskiej temp na zewnątrz uzyskać 80-90 stopni, więc po raz pierwszy zrobiłam to w piekarniku. Idealnie wyszły.  :) 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590827
Udostępnij na innych stronach

 

 

jakieś 130-140 osób
Biorąc pod uwagę tylko osoby, które przy najbliższym spotkaniu rodzinnym będą mieć możliwość być tam gdzie powinny  :thumbsup:  
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590835
Udostępnij na innych stronach

W jakiej tem. podpiekasz w piekarniku i jak długo.

 

30 min w temp 90 stopni z termoobiegiem. 

Wszystko zależy od grubości boczku, ja podpiekałam do temp 70 stopni w środku. 

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590853
Udostępnij na innych stronach

 

 

Przyznaj się, czym to pryskasz ze takie ładne

 

Krystian  :D  :D  :D  :facepalm: 

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590867
Udostępnij na innych stronach

:) Pełen podziwu wylazłem z Twojego wąta.... chyba szynkowarowego...sporaśnie tego tam...

To co dorzuciłaś w tym, to Halusio pozostawię bez komentarza....

krótko... Szacun! :clap: :clap: :clap::thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-590898
Udostępnij na innych stronach

Witam, można podziwiać ale chciało by się zrobić takie wyroby wg Twojej receptury

w związku z tym mam prośbę o podanie receptury tej kiełbasy /tak jak podałaś do białej/

a czy boczek robisz bez skóry ?

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-591046
Udostępnij na innych stronach

związku z tym mam prośbę o podanie receptury tej kiełbasy

 

 

Proszę bardzo  :)

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-wędlin/?p=578554

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-591065
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję za przypomnienie Twojej receptury

Nie chwaląc się podobną kiełbasę robię od dość dawna

 daję po 1/3 wsadu wpI biodrówkę, boczek oraz  łopatkę

wpI kroję ręcznie w kostkę,resztę miele na fi 8

dodaję też trochę cukru trochę więcej pieprzu i czosnku

kiełbasy robię w osłonkach białkowych "50" do kanapek

wędzę około 2 godzin,potem parzę i po parzeniu jeszcze gorące dowędzam tak do godziny

pozdrawiam Grzegorz

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-591205
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Żeby nie było, że nic nie robię.  :)

Oprócz białej i boczku wędzonego zrobiłam  Polędwicę .

Oto po parzeniu. 

 

post-43626-0-41665000-1522662390_thumb.jpgpost-43626-0-04730200-1522662405_thumb.jpg

 

Oraz kiełbasa w osłonce białkowej, powstała zupełnie spontanicznie. 

W roli głównej szynka wp I oraz polędwica wp I .

 

post-43626-0-06931700-1522662509_thumb.jpgpost-43626-0-72771600-1522662542_thumb.jpgpost-43626-0-00576500-1522662558_thumb.jpg

 

 

 

Delikatesowa Halusi
 
- 1,5 kg wp I ..polędwicy pokrojoną w kostkę mniej więcej 2/2
- 2,0 kg wp I szynki pokrojoną w kostkę mniej więcej 2/3
- 0,5 kg wp II okrawki z szynki i warkocz z polędwicy zmielone na fi 4
- woda 150 ml
 
Peklowane 48 godzin , 18 g /kg peklosoli
Osłonka białkowa fi 75 mm
 
Przyprawy

- 3 g /kg pieprzu
- 3 g /kg czosnku
- kolendra mielona 0.3 gr/kg
-- gałka muszkatołowa - 0,3g/kg

WpI łączymy z wpII , dodajemy przyprawy oraz wodę. Wszystko wyrabiamy  do dobrego połączenia wszystkich składników.
Napełniamy w osłonki białkowe.
Osadzanie przez noc w temp. ok 12 st.
Osuszanie w wędzarni w temp. około 50 stopni  30 min 
Wędzenie w temp 50-55 stopni do uzyskania koloru
Parzenie w temp 72-75 stopni do uzyskania temp w środku 68 stopni.
Zamiast parzenia można podpiekać w wędzarni w temp 80-90 do uzyskania wyżej wymienionej temp w środku.
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-594449
Udostępnij na innych stronach

kiełbasa w osłonce białkowej, powstała zupełnie spontanicznie. 

Najbardziej mnie kusi - "Spontaniczna Halusi"  :tongue:   :clap:

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-594450
Udostępnij na innych stronach

post-43626-0-72771600-1522662542.jpg

Piękne wyroby, a szczególnie ta kiełbaska.....super :thumbsup:  :clap:

Serdeczne pozdrowienia

Przywileje kilku ludzi nie czynią ogólnego prawa.- Wincenty Kadłubek

 

Dokarmianie forumowego prosiaczka za FREE

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/17/#findComment-594451
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.