Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

 

 

Jak się kroi taki baton pistacjowy? Orzeszki się trzymają?
 

 

Wszystko trzyma się idealnie dzięki '' warkoczowi''  :facepalm:  :D

No widzisz to mogłeś opatentować . 

Ludzie boją się nowości , tym bardziej w naszej profesji możemy sobie na to pozwolić  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-697731
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ludzie boją się nowości
 

Boja się bo nie rozumieją ze na kiełbasie XXX świat się nie kończy.

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-697732
Udostępnij na innych stronach

 

 

....wiem, że włoskie orzechy też były rozważane....

Jako posiadaczka kilkunastu kilogramów łuskanych orzechów rocznie - odradzam, bo kilkakrotnie próbowałam. Do pasztetów - owszem :thumbsup:  

Być może jest to związane z szybkim utlenianiem się jąder orzechów i ich gorzknieniem oraz ciemnieniem w kiełbasie.

Za to orzeszki pistancjowe są w wyrobach znakomite: spotkałam je w kiełbasach włoskich, niemieckich i francuskich.

Poza tym na przekroju pięknie się prezentują.

Halusiu, bardzo Ci się te kiełbasy udały; ta z pistancjami szczególnie pobudza moją wyobraźnię :tongue:  :clap:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-697736
Udostępnij na innych stronach

 

 

odradzam
 

Aniu, we Francji masz wiele produktów mięsnych "kiełbasianych", "szynko-warzonych" jak również szynkę calomiesniową wędzoną, pasztety /wątronianka orzechowa/, sery, jogurty, wyroby cukiernicze, wino i to wszystko  z dodatkiem orzechów włoskich, laskowych  i innych jak na razie nie natrafiłem tam na gorzkie produkty, również u mnie jak na razie nic nie zdarzyło się zrobić gorzkie, może dlatego ze za szybko te male ilości co robię znikają

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-697740
Udostępnij na innych stronach

znalazłem w kuchni dwie paczki pistacji, leżały dość długo ale teraz wiem do czego będą mi potrzebne 

Halusia dzięki za inspracje  :thumbsup:

Jeśli marnowanie czasu daje ci radość to nie jest to czas zmarnowany 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-697998
Udostępnij na innych stronach

 

Wczoraj delikatnie w SR "Ale - Babki " 

 

Kiełbasa drobiowa 

 

Surowiec i rozdrabnianie:

 

- 3kg kl I filet z indyka pokrojony na kostkę 2/2 cm ( 2 kg zostawiłam bez mielenia, resztę czyli 1 kg zmieliłam na sitku fi 10)

- 2kg kl I filet z kurczaka ( zmieliłam na sitku fi 8)

- 0,50 dkg podudzie z indyka bez skóry i błon plus okrawki z indyka i kurczaka ( zmielone na sitku makówka)

 

Mięso po klasyfikacji zapeklowane na 48 godzin, każda klasa osobno dawką 18g peklosoli na kg .

 

 

Przyprawy:

 
- 3 g /kg pieprzu

- 3 g /kg czosnku

- 200 ml wody zimnej

 
 
Witam,
 
200ml wody do calego wsadu czyli 5,5kg miesa czy 200ml wody na kg miesa?
Jest jakas skala ile wody na kg miesa czy to sie dodaje wedlug uznania?
 
dzieki serdeczne za odpowiedz

 

 

Edytowane przez EAnna
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-698214
Udostępnij na innych stronach

 

 

Jest jakas skala ile wody na kg miesa czy to sie dodaje wedlug uznania?

 

Każda receptura  powinna mówić o ilości dodawanej wody do farszu . W wyrobach domowych czasami musimy uwzględnić dodanie wody do farszu dzięki naszemu doświadczeniu .

Niech pożywienie będzie naszym lekarstwem .



Konserwanty zabijają powoli !!!

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-698221
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Trochę się działo w minionym tygodniu. 

Była świnką i są wyroby. 

 

post-43626-0-86768500-1617037153_thumb.jpgpost-43626-0-59986500-1617037173_thumb.jpgpost-43626-0-46695000-1617037185_thumb.jpgpost-43626-0-28508300-1617037196_thumb.jpgpost-43626-0-67415500-1617037210_thumb.jpgpost-43626-0-14093700-1617037225_thumb.jpg

 

 

post-43626-0-72826400-1617037254_thumb.jpg

post-43626-0-53801200-1617037264_thumb.jpg

post-43626-0-95222300-1617037274_thumb.jpg

post-43626-0-14460600-1617037286_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-701985
Udostępnij na innych stronach

:clap:  :clap:

PS

Ale jak Ty z tych wędzonek zrobiłaś te półtusze na końcu  :cry:  :cry: (ostatnie foto)  tego nie ogarniam  :laugh:   :thumbsup:  :clap:  

Kto pyta, jest głupcem pięć minut; kto nie pyta, pozostaje nim na całe życie. ..... Nie bój się pytać o radę – lepiej zapytać i zrobić coś dobrze. ....

Albert Einstein

自製煙熏肉

Zanim zadasz pytanie, zajrzyj do filmów szkoleniowych, w przystępny sposób prawdopodobnie odpowiedzą na Twoje pytanie :)

Filmowa Akademia Wędzarniczej Braci ( https://wedlinydomow...arniczej-braci/) lub bezpośrednio z naszego kanału na YouTube Wędzarnicza Brać : https://www.youtube....w_as=subscriber

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-701987
Udostępnij na innych stronach

 

 

Ale jak Ty z tych wędzonek zrobiłaś te półtusze na końcu    (ostatnie foto)  tego nie ogarniam         
 

 

:facepalm: bo u mnie jest odwrotna kolejność Robercie  :D  i  '' cza'' zacząć oglądać od dołu  :laugh:  :frantics:

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-701989
Udostępnij na innych stronach

 

 

Była świnką i są wyroby.

 

Halusiu,  :clap:  :clap:  :clap: 

Masorz z Ciebie całą gębą  :thumbsup:  

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-701991
Udostępnij na innych stronach

cza'' zacząć oglądać od dołu

 

Tak oglądam od dołu i widzę ładniusie wianki, czy Możesz uchylić rąbka tajemnicy co znajduje się w środku wianka ?

 

P.S. Wyroby jak zawsze z górnej półki :tongue::thumbsup:

[Dodano: 29 mar 2021 - 20:02]

 

 

Dwa razy wykonywałem.

 

Andrzej jeżeli masz na myśli kiełbasę którą wykonaliście na spotkaniu z grupą BBQ, to kiełbasa była bardzo smaczna. Mnie i osobom degustującym kiełbasę bardzo smakowała. :tongue:    

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-701994
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 29 Marz 2021 - 19:01, napisał: Była świnką i są wyroby.   Halusiu,        Masorz z Ciebie całą gębą    
 

 

Dziękuję Aniu   :)

 

 

 

Tak oglądam od dołu i widzę ładniusie wianki, czy Możesz uchylić rąbka tajemnicy co znajduje się w środku wianka ?  
 

 

Kurcze, muszę zrobić przekrój ale jest to kiełbasa z połcia.  :D

 

 

 

P.S. Wyroby jak zawsze z górnej półki
 

 

Dziękuję Grzesiu  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702001
Udostępnij na innych stronach

Halinko!

Gratulacje za aktywność.

 

 

Andrzej jeżeli masz na myśli kiełbasę którą wykonaliście na spotkaniu z grupą BBQ, to kiełbasa była bardzo smaczna. Mnie i osobom degustującym kiełbasę bardzo smakowała. :tongue:
Tak, o tej kiełbasie pisałem.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702004
Udostępnij na innych stronach

 

 

Halinko! Gratulacje za aktywność.
 

 

Bardzo dziękuję Andrzeju  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702006
Udostępnij na innych stronach

Jeden obraz - tysiąc słów.

A po Twoich fotkach - brak słów :thumbsup::clap: :clap: :clap: :clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702031
Udostępnij na innych stronach

 

 

Tak oglądam od dołu i widzę ładniusie wianki, czy Możesz uchylić rąbka tajemnicy co znajduje się w środku wianka ?

 

Hmmm tak sobie myślę gdzie Ty tej Halince zaglądasz od dołu... i o co ją prosisz....

 

Wysłane z P30 przy użyciu Tapatalka

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702233
Udostępnij na innych stronach

 

 

@halusia@, dnia 29 Marz 2021 - 19:01, napisał: się działo     
 

 

Dziękuję  :D

 

 

Jeden obraz - tysiąc słów. A po Twoich fotkach - brak słów
 

 

Jak pięknie to ująłeś, dziękuję  :)

 

 

Halinko śliczne!!!
 

 

Dziękuję  :)

 

 

 

    Moja bardzo pracowita Siostro  
 

 

No znasz mnie przecież noooo  :D

 

 

"Grzewlod" pytanie "co masz w środku we wianku"  trąci nieznajomością "rzeczy"
 

 

:facepalm:

 

 

Hmmm tak sobie myślę gdzie Ty tej Halince zaglądasz od dołu... i o co ją prosisz
 

 

Wiesz Robercie, że aż tak się nie zagłębiałam  :D  :facepalm:

 

 

 

W OKO BOGA
 

 

:D W Oko Wielkiego Brata .

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-702280
Udostępnij na innych stronach

  • 2 miesiące temu...

Kiełbasa ta była serwowana w Chłapowie.

Miałam to szczęście i dostałam jeszcze kawałek do domu.

Muszę przyznać, że w rzeczywistości kiełbasa prezentuje się lepiej niż na zdjęciach.

Jest to zdecydowanie produkt z półki "produkty luksusowe".

Technologicznie jest bez zarzutu, doskonały, zharmonizowany smak i bardzo zachęcający do konsumpcji przekrój .

Po tę kiełbasę sięga się w pierwszej kolejności.

A tak prezentuje się na domowej kanapce:

post-40040-0-11539300-1624733715_thumb.jpg

Edytowane przez EAnna

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-712417
Udostępnij na innych stronach

Kiełbasa ta była serwowana w Chłapowie. Miałam to szczęście i dostałam jeszcze kawałek do domu. Muszę przyznać, że w rzeczywistości kiełbasa prezentuje się lepiej niż na zdjęciach. Jest to zdecydowanie produkt z półki "produkty luksusowe"

 

 

 

Bardzo dziękuję Aniu .

Twoja opinia to jak miód na moje serce i bardzo się cieszę, że właśnie do Ciebie trafił ten rodzaj wędliny.  :rolleyes:

 

 

 

Technologicznie jest bez zarzutu, doskonały, zharmonizowany smak i bardzo zachęcający do konsumpcji przekrój . Po tę kiełbasę sięga się w pierwszej kolejności. A tak prezentuje się na domowej kanapce:

 

 

Dzięki temu , że przywiozłaś krajalnicę, można było wydobyć jej walory smakowe.

Na Twojej kanapce wygląda zachęcająco, i bardzo się cieszę z tak  wysokiej oceny  :clap:

Ale, żeby nie było... wciąż będę dążyć do doskonałości  :facepalm:

Bo lubię sobie stawiać poprzeczkę , coraz wyżej  :)

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/34/#findComment-712583
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.