Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Znowu zadymiłam w środku tygodnia. 

Mała kombinacja z karczkiem.

 

Halinko, nie byłabyś sobą gdybyś niepokombinowała  :heart:   :D  :frantics:

Super wszystko wygląda i smakuje wyśmienicie  :thumbsup:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-752785
Udostępnij na innych stronach

Wszystkie wyroby na fotkach palce lizać :thumbsup::clap:

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-752888
Udostępnij na innych stronach

Bardzo dziękuję Aniu za tak pochlebną opinię.

Staram się nie cofać więc od czasu do czasu wprowadzam jakieś kombinacje.

Martwi mnie dzisiejsza sytuacja rolników.

Sądzę że z produkcji swojskich wyrobów nie zrezygnujemy jedynie będziemy robić w mniejszych ilościach.

Zresztą tak przyzwyczaiłam moja rodzinę że raczej mo nie odpuszczą.

Dziękuję Karolku, Reniu, Waldku, Wróbelku za miłe słowa..

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-753125
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Coś trzeba było uwędzić na zlot... takie małe co nieco. 

 

Szynka górna zrazowa.

 

post-43626-0-59753800-1646247476_thumb.jpg

 

Polędwica.

 

post-43626-0-90756800-1646247558_thumb.jpg

 

Kabanosy pikantne - Cukiereczki.

 

post-43626-0-39451700-1646247666_thumb.jpg

 

I  Pędrak , który powstał  systemem  gospodarczym.

 

 

Może w przekroju rewelacji nie ma , ale smak petarda. Wszystkie resztki po produkcyjne w jednym worku czyli w kątnicy wieprzowej z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i czosnku niedżwiedziego.1f60b.png
274298242_4737336076386216_4196387463714
 
 
274556827_4737336596386164_1179235561845
 
 
 
post-43626-0-18332200-1646247887_thumb.jpg
 
 
 
 
 
 
Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-754870
Udostępnij na innych stronach

 

 

Wszystkie resztki po produkcyjne w jednym worku czyli w kątnicy wieprzowej z dodatkiem grubo mielonego pieprzu i czosnku niedżwiedziego.

To jest dopiero petarda   :thumbsup:

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-754905
Udostępnij na innych stronach

 

 

To jest dopiero petarda  
 

 

Będzie  co degustować na zlocie... :)  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-755022
Udostępnij na innych stronach

 

 

   
 

 

 

 

Halinko W wędzarni wiszą smaczne smakołyki.
 

 

 

 

Ale ładne i moje ulubione ,,piwoszki
 

 

Dziękuję  :)

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-755358
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

 

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu

 

 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym. 

Powodzenia życzę  :)

 

@halisiu@ przymierzam się do Twojej wiejskiej i mam w związku z tym dwa pytania. Kiełbasę osadzamy i osuszamy około 3 h w temperaturze pokojowej, a potem od razu 120-130 stopni z dymem? I jaki jest orientacyjny czas pierwszego etapu? Jeżeli takowy da się określić? Bo nie chce spaprać wyrobu

 

 

 

Dokładnie należy osadzić i osuszyć wędlinę przed włożeniem do wędzarni. 

Ten pierwszy etap trwa mniej więcej godzinę  do momentu '' zakapania'' , ale trzeba pilnować.

Będzie widać jak na końcówce kiełbasy pojawi się tłuszcz, wtedy obniżasz temp , puszczasz dym.

 

Powodzenia życzę  :)

Też chciałem zadać to pytanie odnośnie osadzania i osuszania. Czyli po tych 3 godzinach np. skierowanym wiatrakiem na kiełbasę, wsadzamy do wędzarni nagrzanej do 130 stopni i nie osuszamy w temp. ok. 50 stopni, aż kiełbasa będzie sucha w dotyku?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759557
Udostępnij na innych stronach

Tak jak inne wyroby kiełbasę po osadzeniu i wstępnym osuszaniu osuszam w wędzarni. Czyli wkładam do nagrzanej wędzarn w temp 40 - 45 stopni do momentu kiedy wyrób będzie ciepły i suchy na dotyk.

Po czym wyciągam na chwilę by podnieść temp do 130 stopni I umieszczam kije z kieobasa by proces wędzenia przebiegał zgodnie z przepisem czyli w 130 stopniach, aż do zakapania.

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759653
Udostępnij na innych stronach

Tak jak inne wyroby kiełbasę po osadzeniu i wstępnym osuszaniu osuszam w wędzarni. Czyli wkładam do nagrzanej wędzarn w temp 40 - 45 stopni do momentu kiedy wyrób będzie ciepły i suchy na dotyk.

Po czym wyciągam na chwilę by podnieść temp do 130 stopni I umieszczam kije z kieobasa by proces wędzenia przebiegał zgodnie z przepisem czyli w 130 stopniach, aż do zakapania.

Dziękuję za odpowiedź. Dziś wędzenie tak, że odpowiedź na czas.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-759655
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

Troszkę się zadziało w tym ostatnim tygodniu przed Świętami. 

 

post-43626-0-01735000-1650126884_thumb.jpg

post-43626-0-05736100-1650126949_thumb.jpgpost-43626-0-37880300-1650127059_thumb.jpgpost-43626-0-81588100-1650127085_thumb.jpg

post-43626-0-05561500-1650127139_thumb.jpgpost-43626-0-93839000-1650127163_thumb.jpgpost-43626-0-90067100-1650127186_thumb.jpg

 

post-43626-0-35443100-1650126950_thumb.jpg

post-43626-0-14991400-1650126951_thumb.jpg

post-43626-0-73757500-1650127186_thumb.jpg

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763298
Udostępnij na innych stronach

Wielkanocne obwarzanki :D

Bez glazury   na ha ha .

[Dodano: 16 kwi 2022 - 19:14]

Ale piękne te Twoje kiełbasiane obwarzanki Halusiu, :D:thumbsup::clap: .

Dziękuję. 

 

No śliczności :clap:

Ale jakim cudem  powstały 

post-43626-0-71165700-1650129038_thumb.jpgpost-43626-0-20811500-1650129096_thumb.jpgpost-43626-0-54160000-1650129119_thumb.jpgpost-43626-0-87951300-1650129141_thumb.jpgpost-43626-0-17861400-1650129162_thumb.jpgpost-43626-0-74217300-1650129186_thumb.jpgpost-43626-0-84775800-1650129206_thumb.jpgpost-43626-0-65832500-1650129229_thumb.jpgpost-43626-0-45016600-1650129247_thumb.jpg

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763310
Udostępnij na innych stronach

Troszkę się zadziało w tym ostatnim tygodniu przed Świętami

Piękne wędzonki :tongue::clap: , jak będziesz szukała kogoś na praktykę to pamiętaj o mnie jestem pierwszy w kolejce mi ostatnio zupełnie nic nie wychodzi czego się nie dotknę to pleśniej :D.  Tak sobie myślę, że tymi kiełbaskami kółeczkami można grać w Ringo, ciekaw jestem czy któreś doleci do bazy zanim go grający nie wszamią ;):D  :D .

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763328
Udostępnij na innych stronach

 te zamkniete kółeczka

 

Po to by konsumować na okrągło  :laugh:

Nie można się od nich oderwać.....

Wszystkie wyroby jak zwykle pięknie zaprezentowane  :clap:  :thumbsup:

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/37/#findComment-763334
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.