Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

3 godziny temu, BazylWidzew napisał(a):

Jak zawsze pierwsza klasa:thumbsup:

 

3 godziny temu, MariuszB napisał(a):

Przepiękne :clap:

Dziękuję😊

3 godziny temu, szrekPL napisał(a):

Jak zawsze pięknie wyglądające wyroby, przy tej temp. otoczenia  to nie lada wyczyn tym bardziej podziwiam...:clap:

Dziękuję. 

Co do pogody to nic mi nie mów.

W takiej temp jeszcze nie wędziłam.

W pomieszczeniu w którym stoi wędzarnia było ponad 40 stopni 🙈

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949684
Udostępnij na innych stronach

15 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Wczorajsze wędzenie...

 

Halinko,

jak zwykle włożyłaś  DUŻO pracy💪,

ale efekt wynagradza wszystkie poty😏😃- Domowa....mmmmmm -powiem "petarda":clap::hug: .

Edytowane przez ReniaS
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949788
Udostępnij na innych stronach

Halusua jest pracowita to wszyscy wiedzą

A wyroby,które prezentuje to mistrzostwo.

W życiu trzeba być twardym jak chleb z biedronki.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949797
Udostępnij na innych stronach

16 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Wczorajsze wędzenie...pot lał się po t...u. 🙈

Tradycyjnie Boczek, Żywiecka, Wiejska , Polędwica i Polędwiczki oraz wędziłam śliwki .

Oprócz tego zrobiłam kiełbasę wg swojego przepisu. 

 

Domowa kiełbasa Halusi 

 

Skład mięsa to 60 % poledwica kl I, 20% klasa II czyli boczek, 15% klasa IIb oraz 5% scięgniste kl III czyli golonka. 
Mięso zapeklowane wg klas 18g na kg przez 48 godzin. 
Po czasie  peklowaniu mięso zmielone na sitkach: 

- poledwica / szarpak
- boczek / fi 8
- kl IIB / fi 8
- kl III fi 4

Przyprawy:

- 3g/kg pieprz
-3g/kg czosnek 
- gorczyca 
- woda 300 ml
- jelita wieprzowe 32/34

Po zmieleniu do klasy III dodałam wszystkie przyprawy i wodę. 
Całość dodałam do klasy I razem wyrabiając do kleistości. Na koniec poszła klasa II i III.
Całość dobrze połączyłam i nabiłam w jelita. 
Osadzenie  i częsiowe osuszanie w temp pokojowej 2godziny.
Dalsze osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu kiedy na dotyk była sucha i ciepła. 
Wędzenie w temp 50- 55 stopni do koloru I obróbka cieplna również w wędzarni w temp 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 

FB_IMG_1725116335766.jpg

FB_IMG_1725116340054.jpg

FB_IMG_1725116347207.jpg

FB_IMG_1725116369571.jpg

FB_IMG_1725116300228.jpg

FB_IMG_1725116316009.jpg

FB_IMG_1725116379924.jpg

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-949805
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Z ostatniego wędzenia.

Kiełbasa z samej wp II z gorczycą ( z szynki, łopatki, warkocz i boczek).

Mieso peklowane 48 godzin dawką 18g/kg. 
Przyprawy:
3g pieprzu/ kg
3g czosnku/ kg
3g gorczycy
Wodą 300 ml na 6 kg mięsa
Jelita wołowe- wiankowy, mogą być tradycyjne kiełbaśnice

Mieso zmielone na sitku fi8 wyrobione do kleistości, nabite i osadzone w temp 2- 3 godziny. 
Osuszanie w wędzarni w temp 40- 45 stopni do momentu  wyrównania temp aż kiełbasa w dotyku będzie ciepła I w miarę sucha. Wędzenie w temp 50- 55 stopni i podpiekana w wedzarni w temp 80- 90 stopni do uzyskania wewnątrz 68 stopni. 
Smacznego!

 

20241207_121752.thumb.jpg.642e09d6ee57131c143dc6d2296dbc94.jpg

Edytowane przez @halusia@
  • Like 5
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974098
Udostępnij na innych stronach

Szynkowa wg Kostka.
Zrobiłam w nieco mniejszej osłonce białkowej bo okazało się że nie mam tej odpowiedniej.😉

 

20241207_123143.jpg

  • Like 6
  • Upvote 1

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974099
Udostępnij na innych stronach

Halinko, jak zwykle :thumbsup: 

Szukasz nowych wrażeń? Skróć trzonek od grabi o połowę.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/7419-moja-nowa-wedzarnia/

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974150
Udostępnij na innych stronach

10 godzin temu, mamuśka napisał(a):

Co tam mniejsza osłonka

Liczy się smak. 

Wyroby extra. Wielkie :clap::clap::clap:

Dziękuję Dorotko. 

Jasne że wielkość słonki nie ma wpływu na smak..😊

10 godzin temu, szrekPL napisał(a):

Wyroby jak zawsze bardzo ładne :clap:

 

7 godzin temu, BazylWidzew napisał(a):

Co tak mało i tak nierówno poukładane:D Wyroby jak zawsze super:clap:

Dzìekuję bardzo 😊

Edytowane przez @halusia@

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974318
Udostępnij na innych stronach

7 godzin temu, Radek. napisał(a):

Halinko, jak zwykle :thumbsup:

 

6 godzin temu, MIRKON napisał(a):

Przygotowania pełną parą.

Wygląd super.

Dziękuję bardzo 😊

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974324
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Z pistacjami

Mój faworyt jak zawsze piękny i apetyczny
😋👏.

Edytowane przez Grzewlod
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974340
Udostępnij na innych stronach

11 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Zrobiłam w nieco mniejszej osłonce białkowej

Na dłużej starczy bo więcej batonów wyszło 😁

 

Wyroby jak zawsze piękne 👏 i pewnie smaczne

Małe złodziejaszki wieszacie, wielkim - nisko się kłaniacie
M.Rej


Popieram: https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10446-konto-kpp-konto-pomocy-stronie/?p=401216

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974356
Udostępnij na innych stronach

13 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Szynkowa wg Kostka.

13 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Z pistacjami. 

 

Halinko, jak zwykle  wędliny przepyszne....cóż powiedzieć  NAJLEPSZE🤩:frantics:

  • Like 1
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974382
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.12.2024 o 18:06, Grzewlod napisał(a):

Mój faworyt jak zawsze piękny i apetyczny

Mój też...dziękuję. 😊

W dniu 8.12.2024 o 18:36, wróbel75 napisał(a):

Na dłużej starczy bo więcej batonów wyszło 😁

I ty masz rację.

Dziękuję.

W dniu 8.12.2024 o 19:58, ReniaS napisał(a):

Halinko, jak zwykle  wędliny przepyszne....cóż powiedzieć  NAJLEPSZE🤩:frantics:

Dziękuję Reniu...oby zawsze tak smakowały 🤩

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974794
Udostępnij na innych stronach

W dniu 8.12.2024 o 19:58, ReniaS napisał(a):

Halinko, jak zwykle  wędliny przepyszne....cóż powiedzieć  NAJLEPSZE

Wzorcowe w wykonaniu i apetyczne :clap::tongue:

Szkoda, że nie jestem Renią i nie mogę spróbować :facepalm:

Pozdrawiam obie Panie przedświątecznie :D 

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974830
Udostępnij na innych stronach

1 godzinę temu, EAnna napisał(a):

Wzorcowe w wykonaniu i apetyczne :clap::tongue:

Szkoda, że nie jestem Renią i nie mogę spróbować :facepalm:

Pozdrawiam obie Panie przedświątecznie

Bardzo dziękuję Aniu. 🥰

Zawsze możemy Cię adoptować🤗

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974858
Udostępnij na innych stronach

8 godzin temu, @halusia@ napisał(a):

Zawsze możemy Cię adoptować

O..to..to..trzymam za słowo :D

Jesteście niezmiennie kochane :hug:

  • Like 2

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-974975
Udostępnij na innych stronach

44 minuty temu, tomekq napisał(a):

Jeżeli tak smakują jak wyglądają

Tak, smakują podobnie => tylko lepiej :thumbsup: miałem okazję kilkanaście razy próbować smakołyków Halusi . Zloty wędzarników mają to do siebie.😉

Edytowane przez Muski

Muskie - to ryba 🙃

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-975133
Udostępnij na innych stronach

11 minut temu, Muski napisał(a):

Tak, smakują podobnie => tylko lepiej :thumbsup: miałem okazję kilkanaście razy próbować smakołyków Halusi . Zloty wędzarników mają to do siebie.😉

Na pewno tak... 😉Ale dostałem od @halusia@ kilka cennych uwag. Więc może i mi wyjdą podobne. Z mojej strony dziękuję @halusia@ za garść cennych rad i wskazówek. Zastosuje je u siebie i zobaczymy efekty. 😋 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-975143
Udostępnij na innych stronach

  • 3 miesiące temu...

Dzisiaj odpaliłam Borniaka, a w nim Kiełbasa Polska. 

Jutro drugie wędzenie. 

 

20250321_142454.jpg

20250321_102457.jpg

20250321_102327.jpg

  • Like 4
  • Upvote 3

Pozdrawiam Halusia

"idę wolno, ale nie cofam się nigdy"

http://emotikona.pl/gify/pic/kotek.gif

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10230-halusiowa-produkcja-w%C4%99dlin/page/48/#findComment-1001821
Udostępnij na innych stronach

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.