Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

Że się tak wtrącę, :rolleyes:  co prawda jest to mój temat o pieczywie ale jak już se gadacie, to jako początkujący również chętnie paru rzeczy się dowiem. Proszę zatem pisać o pieczywie.  :) Później postaram się jakoś sensownie posprzątać.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409131
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 302
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

Paweljack  jak  juz posprzataszto ja jeszcze napisze, bo jakos Jarek nie pisze odpowiedzi na moj temat.

 

 A co do pieca chlebowego, czy oni wstawiaja wiadro wody, czy tylko przed pieczeniem przecieraja. To tez jest wazne JArku.  

 JA nie pieke jeszcze chleba w piecu na drzewo,  jeszcze nie mam doswiadczenia, jedno co to na razie tylko pizza mi wychodzi wspaniale. Ale powoli i za to sie wezme, bo prowadzenie takiego pieca to sztuka. Jak mowia piekarze, " pieca ttrzeba sie nauczyc".  I " biore nauke od tych ,ktoryz maja doswiadczenie ( tutaj rowniez, bo pieka w tych piecach i zawsze chetni pomoc).Ale podejrzewam, ze pojemnika z woda do niego nie trzeba wstawiac.

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409141
Udostępnij na innych stronach

 

oczywiście w razie czego możemy stąd uciekać  :D   tylko na tym temacie się wzorowałem jak rozpoczynałem przygodę z chlebem i tak jakoś z przyzwyczajenia tutaj piszę :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409149
Udostępnij na innych stronach

 tylko na tym temacie się wzorowałem jak rozpoczynałem przygodę z chlebem i tak jakoś z przyzwyczajenia tutaj piszę :D

OK.

 

 

Paweljack  jak  juz posprzataszto ja jeszcze napisze, bo jakos Jarek nie pisze odpowiedzi na moj temat.

No to czekamy na Jarka z linkiem gdzie pisałaś o zakwasie.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409217
Udostępnij na innych stronach

Pawle, trzeba tylko z uwagą śledzić i czytać temat, wszystko podałem i zilustrowałem na tyle dokładnie, że o jakimkolwiek niezrozumieniu mowy być nie może, chociaż pewności nigdy nie ma :D . W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady, i na pewno się migał nie będzie :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page-8?hl=chleb%20koszyczkowy

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409226
Udostępnij na innych stronach

W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady,

 

W podanym linku, poniżej fotek jest wsio co mi radziłeś, skopiwane z tematu yogi :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409266
Udostępnij na innych stronach

Dla kurażu pyknąłem sobie chlebek z tego przepisu:

 

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej/jaki-chleb-na-poczatek

 

moja wersja to:

 

500 g zakwasu 

500 g mąki żytniej 720

100 g słonecznika

woda i sól jak w przepisie.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

post-55133-0-93861400-1426017843_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411166
Udostępnij na innych stronach

Chlebek bardzo ładny, ale z masełkiem jakoś tak cieniutko :)

Dieta, M. tylko tyle dała.  ;)

Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło!  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411178
Udostępnij na innych stronach

Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło! :D

 

Spróbuj zrobić zdjęcie z innym oświetleniem, bo na tym masełko większość ziaren zasłania :)

Nie, no widać, widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411185
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dawno tu nie zaglądałem ale postanowiłem potrenować ponownie pieczywo.

 

Na początek grahamki:

 

 

Składniki:

 

mąka pszenna chlebowa (typ 750) - 170 g

mąka graham (typ 1850) - 320 g

woda 320 ml

łyżeczka soli

dwie łyżeczki cukru

drożdże 25 g

 

Na początek do miski wkładam drożdże i dolewam wody, chwilę mieszam do rozpuszczenia drożdży. Potem dokładam resztę składników.

 

 

post-55133-0-49457200-1453282955_thumb.jpg

 

 

Ciasto wyrabiam 10 minut. Po tym czasie przykrywam ścierką i zostawiam na godzinę w misce. Następnie dzielę na 8 części i formuję podłużne bułki. 

 

 

post-55133-0-12048500-1453282956_thumb.jpg

 

 

Przykrywam ponownie i odstawiam na godzinę. Po tym czasie bułki są wyrośnięte i wędrują do piekarnika.

 

 

post-55133-0-97300800-1453282956_thumb.jpg

 

 

220 st. C - 20 minut

 

Po wyjęciu bułki wędrują na kratkę.

 

 

post-55133-0-27956100-1453282958_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-84416600-1453282958_thumb.jpg

 

 

Smacznego.  :)

 

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469862
Udostępnij na innych stronach

Jakie ladne te Twoje buleczki ...zastap cukier miodem polepsza smak troche :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469869
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wyglądają. Ciągle zbieram się, żeby "wziąć bułki w swoje ręce" ;-) szczególnie dla dzieci. Chleb "dla dorosłych" piekę od dawna ale dzieciakom jakoś nie podchodzi żytni-razowy bo "za ciężki, za kwaśny, zbyt zbity" choć zdarza im się zjeść kromkę lub dwie.

Może w ten weekend znajdę trochę czasu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469898
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-)

 

 

Smakowicie wyglądają.

Dzięki.

 

 

Dzisiaj "chleb codzienny"  z formy prostokątnej. Zaczyn metodą trzyfazową. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif   

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny

 

 

post-55133-0-61886800-1454678554_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-33919400-1454678555_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473499
Udostępnij na innych stronach

O jejku jejku jaki ładny chlebek :)

Czekam na Twoje chlebki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473506
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Eli55 napisała, że przywiezie mi z Włoch swój zakwas, co już było miłym zaskoczeniem. Ale właśnie odebrałem oprócz zakwasu woreczek liści laurowych,

 

post-55133-0-30962400-1457040989_thumb.jpg

 

no i całkowita niespodzianka: "Z ziemi włoskiej do Polski" chlebek Eli. 

 

post-55133-0-58204900-1457040988_thumb.jpg

 

Już jestesmy po testach i jest wyśmienity. Dziękujemy Elu i polecamy się na przyszłość.  :D


No i najważniejsze, poznaliśmy Elę, która jest bardzo miła i sympatyczna. Jutro i pojutrze poznawania ciąg dalszy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481826
Udostępnij na innych stronach

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481840
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481846
Udostępnij na innych stronach

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D

 

 

 

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :)

Dziękuję, oczywiście przekażę pozdrowienia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481921
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.