Skocz do zawartości

Chleby, chlebki, bułki i inne pieczywo.


Rekomendowane odpowiedzi

Pawle, trzeba tylko z uwagą śledzić i czytać temat, wszystko podałem i zilustrowałem na tyle dokładnie, że o jakimkolwiek niezrozumieniu mowy być nie może, chociaż pewności nigdy nie ma :D . W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady, i na pewno się migał nie będzie :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page-8?hl=chleb%20koszyczkowy

Edytowane przez Małgoś
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409226
Udostępnij na innych stronach

  • Odpowiedzi 296
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Opublikowane grafiki

W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady,

 

W podanym linku, poniżej fotek jest wsio co mi radziłeś, skopiwane z tematu yogi :Dhttps://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787

Witajcie BiSwW

lokomotywa-ruchomy-obrazek-0004.gif

Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło

etiam latrones suis legibus parent !!

Wędzę więc jestem :D

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409266
Udostępnij na innych stronach

Dla kurażu pyknąłem sobie chlebek z tego przepisu:

 

http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej/jaki-chleb-na-poczatek

 

moja wersja to:

 

500 g zakwasu 

500 g mąki żytniej 720

100 g słonecznika

woda i sól jak w przepisie.

 

http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif

 

post-55133-0-93861400-1426017843_thumb.jpg

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411166
Udostępnij na innych stronach

Chlebek bardzo ładny, ale z masełkiem jakoś tak cieniutko :)

Dieta, M. tylko tyle dała.  ;)

Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło!  :D

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411178
Udostępnij na innych stronach

Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło! :D

 

Spróbuj zrobić zdjęcie z innym oświetleniem, bo na tym masełko większość ziaren zasłania :)

Nie, no widać, widać.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411185
Udostępnij na innych stronach

  • 10 miesięcy temu...

Dawno tu nie zaglądałem ale postanowiłem potrenować ponownie pieczywo.

 

Na początek grahamki:

 

 

Składniki:

 

mąka pszenna chlebowa (typ 750) - 170 g

mąka graham (typ 1850) - 320 g

woda 320 ml

łyżeczka soli

dwie łyżeczki cukru

drożdże 25 g

 

Na początek do miski wkładam drożdże i dolewam wody, chwilę mieszam do rozpuszczenia drożdży. Potem dokładam resztę składników.

 

 

post-55133-0-49457200-1453282955_thumb.jpg

 

 

Ciasto wyrabiam 10 minut. Po tym czasie przykrywam ścierką i zostawiam na godzinę w misce. Następnie dzielę na 8 części i formuję podłużne bułki. 

 

 

post-55133-0-12048500-1453282956_thumb.jpg

 

 

Przykrywam ponownie i odstawiam na godzinę. Po tym czasie bułki są wyrośnięte i wędrują do piekarnika.

 

 

post-55133-0-97300800-1453282956_thumb.jpg

 

 

220 st. C - 20 minut

 

Po wyjęciu bułki wędrują na kratkę.

 

 

post-55133-0-27956100-1453282958_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-84416600-1453282958_thumb.jpg

 

 

Smacznego.  :)

 

 

 

 

 

 

 

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469862
Udostępnij na innych stronach

Jakie ladne te Twoje buleczki ...zastap cukier miodem polepsza smak troche :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469869
Udostępnij na innych stronach

Smakowicie wyglądają. Ciągle zbieram się, żeby "wziąć bułki w swoje ręce" ;-) szczególnie dla dzieci. Chleb "dla dorosłych" piekę od dawna ale dzieciakom jakoś nie podchodzi żytni-razowy bo "za ciężki, za kwaśny, zbyt zbity" choć zdarza im się zjeść kromkę lub dwie.

Może w ten weekend znajdę trochę czasu

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469898
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...

O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-)

 

 

Smakowicie wyglądają.

Dzięki.

 

 

Dzisiaj "chleb codzienny"  z formy prostokątnej. Zaczyn metodą trzyfazową. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif   

http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny

 

 

post-55133-0-61886800-1454678554_thumb.jpg

 

 

post-55133-0-33919400-1454678555_thumb.jpg

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473499
Udostępnij na innych stronach

O jejku jejku jaki ładny chlebek :)

Czekam na Twoje chlebki.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473506
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Eli55 napisała, że przywiezie mi z Włoch swój zakwas, co już było miłym zaskoczeniem. Ale właśnie odebrałem oprócz zakwasu woreczek liści laurowych,

 

post-55133-0-30962400-1457040989_thumb.jpg

 

no i całkowita niespodzianka: "Z ziemi włoskiej do Polski" chlebek Eli. 

 

post-55133-0-58204900-1457040988_thumb.jpg

 

Już jestesmy po testach i jest wyśmienity. Dziękujemy Elu i polecamy się na przyszłość.  :D


No i najważniejsze, poznaliśmy Elę, która jest bardzo miła i sympatyczna. Jutro i pojutrze poznawania ciąg dalszy.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481826
Udostępnij na innych stronach

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481840
Udostępnij na innych stronach

 

 

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :) 

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481846
Udostępnij na innych stronach

Pozdrow Eli  i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie :D

 

 

 

Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy

A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj  :D również życzę Jej udanego pobytu w kraju  :)

Dziękuję, oczywiście przekażę pozdrowienia.

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481921
Udostępnij na innych stronach

Pozdrow ja rowniez odemnie  :)

Oczywiście.  :)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481931
Udostępnij na innych stronach

Żona raz na ruski rok upiecze chleb w domu. Niestety jest miłośniczką grachamów i innych chlebów wieloziarnistych których ja nie cierpie. Czarny może być salceson ale nigdy nie chleb !!! Biała duma Biały chleb :)

 

Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.

Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.

Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Myślę o zrobieniu chleba na zakwasie. Wiem że z zakwasem jest trochę roboty i trzeba być systematycznym. A czy są jakieś gotowe zakwasy ? I czy w ogóle są dobre ?

 

PS mam w domu wbudowany piec chlebowy. Kiedyś mama piekła tam chleby. Oj pamiętam ten smak, ale pamiętam też że nie zawsze taki chciał wychodzić, a i trzeba było taczek drzewa żeby w nim napalić. Oj może kiedyś jednak postaram się go uruchomić.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-482957
Udostępnij na innych stronach

Możesz do swojego przepisu odłożyć 1 szkl. mąki pszennej ,a dodać 1 szkl. mąki żytniej .Otrzymasz już nie" bułkę ".Możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego [imitując zakwas] i będzie to już inny chlebek.

Zakwasy gotowe pewnie też kupisz ,ale zrobienie go jest naprawdę proste.

beata
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-483001
Udostępnij na innych stronach

 

Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.

Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.

Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka.

 

Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz, ale tego trzeba się dopiero nauczyć :D:clap::thumbsup: !!!

Można też zrobić tak jak radzi Beata, i wtedy otrzymasz pyszny chleb :D.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-483036
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.