sverige2 Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #226 Opublikowano 4 Marca 2015 (edytowane) Pawle, trzeba tylko z uwagą śledzić i czytać temat, wszystko podałem i zilustrowałem na tyle dokładnie, że o jakimkolwiek niezrozumieniu mowy być nie może, chociaż pewności nigdy nie ma . W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady, i na pewno się migał nie będzie . https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/11120-testowanie-koszyczkow-do-chleba/page-8?hl=chleb%20koszyczkowy Edytowane 4 Marca 2015 przez Małgoś Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409226 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Zbój Madej Opublikowano 4 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #227 Opublikowano 4 Marca 2015 W razie czego wystarczy też spytać Zbójaszka, gdzie ma te moje porady, W podanym linku, poniżej fotek jest wsio co mi radziłeś, skopiwane z tematu yogi https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/3163-zbój-madej-moje-wypiekinie-moje-przepisy/?p=407787 Cytuj Witajcie BiSwW Nic mnie tak nie cieszy jak masarskie rzemiosło etiam latrones suis legibus parent !! Wędzę więc jestem Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-409266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #228 Opublikowano 10 Marca 2015 Dla kurażu pyknąłem sobie chlebek z tego przepisu: http://www.chleb.info.pl/zakwas-porady-praktyczne/mamy-zakwas-i-co-dalej/jaki-chleb-na-poczatek moja wersja to: 500 g zakwasu 500 g mąki żytniej 720100 g słonecznikawoda i sól jak w przepisie. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411166 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #229 Opublikowano 10 Marca 2015 Chlebek bardzo ładny, ale z masełkiem jakoś tak cieniutko Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411176 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 10 Marca 2015 Autor Zgłoś Udostępnij #230 Opublikowano 10 Marca 2015 Chlebek bardzo ładny, ale z masełkiem jakoś tak cieniutko Dieta, M. tylko tyle dała. Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło! Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411178 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 10 Marca 2015 Zgłoś Udostępnij #231 Opublikowano 10 Marca 2015 Masz ziarna słonecznika widzieć a nie masło! Spróbuj zrobić zdjęcie z innym oświetleniem, bo na tym masełko większość ziaren zasłania Nie, no widać, widać. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-411185 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 20 Stycznia 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #232 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Dawno tu nie zaglądałem ale postanowiłem potrenować ponownie pieczywo. Na początek grahamki: Składniki: mąka pszenna chlebowa (typ 750) - 170 gmąka graham (typ 1850) - 320 gwoda 320 mlłyżeczka solidwie łyżeczki cukrudrożdże 25 g Na początek do miski wkładam drożdże i dolewam wody, chwilę mieszam do rozpuszczenia drożdży. Potem dokładam resztę składników. Ciasto wyrabiam 10 minut. Po tym czasie przykrywam ścierką i zostawiam na godzinę w misce. Następnie dzielę na 8 części i formuję podłużne bułki. Przykrywam ponownie i odstawiam na godzinę. Po tym czasie bułki są wyrośnięte i wędrują do piekarnika. 220 st. C - 20 minut Po wyjęciu bułki wędrują na kratkę. Smacznego. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469862 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #233 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Jakie ladne te Twoje buleczki ...zastap cukier miodem polepsza smak troche Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469869 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #234 Opublikowano 20 Stycznia 2016 O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-) Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469896 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spinka2 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Zgłoś Udostępnij #235 Opublikowano 20 Stycznia 2016 Smakowicie wyglądają. Ciągle zbieram się, żeby "wziąć bułki w swoje ręce" ;-) szczególnie dla dzieci. Chleb "dla dorosłych" piekę od dawna ale dzieciakom jakoś nie podchodzi żytni-razowy bo "za ciężki, za kwaśny, zbyt zbity" choć zdarza im się zjeść kromkę lub dwie.Może w ten weekend znajdę trochę czasu Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-469898 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #236 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku, jakie ładne bułeczki ;-) Smakowicie wyglądają.Dzięki. Dzisiaj "chleb codzienny" z formy prostokątnej. Zaczyn metodą trzyfazową. http://emotikona.pl/emotikony/pic/0dirol.gif http://www.chleb.info.pl/moje-chleby-receptury/pieczywo-na-zakwasie/pieczywo-mieszane/chleb-codzienny Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473499 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #237 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku jaki ładny chlebek Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473501 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 5 Lutego 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #238 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku jaki ładny chlebek Czekam na Twoje chlebki. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473506 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #239 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku jaki ładny chlebek Czekam na Twoje chlebki. Mam kilka w zanadrzu, niedługo wrzucę Wysłane z mojego SM-G531F przy użyciu Tapatalka Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473519 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DUCH Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #240 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku jaki ładny chlebek Czekam na Twoje chlebki. ewidentnie jakieś kółko wzajemnej adoracji :) Cytuj Da Bóg dzień ,da i radę. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473539 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gość magdajack Opublikowano 5 Lutego 2016 Zgłoś Udostępnij #241 Opublikowano 5 Lutego 2016 O jejku jejku jaki ładny chlebekCzekam na Twoje chlebki. ewidentnie jakieś kółko wzajemnej adoracji :)Oj tam oj tam. Chyba Ci się zdaje Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-473541 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 3 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #242 Opublikowano 3 Marca 2016 Eli55 napisała, że przywiezie mi z Włoch swój zakwas, co już było miłym zaskoczeniem. Ale właśnie odebrałem oprócz zakwasu woreczek liści laurowych, no i całkowita niespodzianka: "Z ziemi włoskiej do Polski" chlebek Eli. Już jestesmy po testach i jest wyśmienity. Dziękujemy Elu i polecamy się na przyszłość. No i najważniejsze, poznaliśmy Elę, która jest bardzo miła i sympatyczna. Jutro i pojutrze poznawania ciąg dalszy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481826 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #243 Opublikowano 3 Marca 2016 Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481840 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Anuś Opublikowano 3 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #244 Opublikowano 3 Marca 2016 Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy A ode mnie Eli pozdrów i ucałuj również życzę Jej udanego pobytu w kraju Cytuj Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481846 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #245 Opublikowano 4 Marca 2016 Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawy , a chlebus wyglada wysnienicie Pozdrow Eli i zycz jej dobrej zabawyA ode mnie Eli pozdrów i ucałuj również życzę Jej udanego pobytu w kraju Dziękuję, oczywiście przekażę pozdrowienia. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481921 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 4 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #246 Opublikowano 4 Marca 2016 Pozdrow ja rowniez odemnie Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481927 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 4 Marca 2016 Autor Zgłoś Udostępnij #247 Opublikowano 4 Marca 2016 Pozdrow ja rowniez odemnie Oczywiście. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-481931 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
hanysek Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #248 Opublikowano 7 Marca 2016 Żona raz na ruski rok upiecze chleb w domu. Niestety jest miłośniczką grachamów i innych chlebów wieloziarnistych których ja nie cierpie. Czarny może być salceson ale nigdy nie chleb !!! Biała duma Biały chleb Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Myślę o zrobieniu chleba na zakwasie. Wiem że z zakwasem jest trochę roboty i trzeba być systematycznym. A czy są jakieś gotowe zakwasy ? I czy w ogóle są dobre ? PS mam w domu wbudowany piec chlebowy. Kiedyś mama piekła tam chleby. Oj pamiętam ten smak, ale pamiętam też że nie zawsze taki chciał wychodzić, a i trzeba było taczek drzewa żeby w nim napalić. Oj może kiedyś jednak postaram się go uruchomić. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-482957 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
beatag Opublikowano 7 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #249 Opublikowano 7 Marca 2016 Możesz do swojego przepisu odłożyć 1 szkl. mąki pszennej ,a dodać 1 szkl. mąki żytniej .Otrzymasz już nie" bułkę ".Możesz dodać 1-2 łyżki octu winnego [imitując zakwas] i będzie to już inny chlebek.Zakwasy gotowe pewnie też kupisz ,ale zrobienie go jest naprawdę proste. Cytuj beata Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-483001 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 8 Marca 2016 Zgłoś Udostępnij #250 Opublikowano 8 Marca 2016 Dziś postanowiłem upiec swój pierwszy chleb. Akurat padło na temat Pawła i do testu wziąłem pierwszy przepis na chleb.Efekt ? Mistrzostwo - skórka chrupka, pięknie wypieczony. I to w 2 godziny. Sam nadałem mu kształt i wyszedł równiutki jakby był z piekarni.Niestety chleb na drożdżach to nie chleb a wek. Ot taka duża bułka. Właśnie jest dokładnie tak jak piszesz, ale tego trzeba się dopiero nauczyć !!!Można też zrobić tak jak radzi Beata, i wtedy otrzymasz pyszny chleb . Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10555-chleby-chlebki-bu%C5%82ki-i-inne-pieczywo/page/10/#findComment-483036 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.