Skocz do zawartości

Szynkowa, parzona wg Miro


Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 52
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

Top użytkownicy w tym temacie

Oczekiwałem, że sie merytorycznie odniesiesz 

Widzę dyzio, że generalnie w wielu tematach masz dziś pytania.  :D Na co dzień to inni koledzy są od tego.  ;)

Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

Miłego dnia. 

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-380332
Udostępnij na innych stronach

  • 2 tygodnie później...

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie. 

pozdrawiam

Michał

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382376
Udostępnij na innych stronach

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382377
Udostępnij na innych stronach

 

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

 

To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382387
Udostępnij na innych stronach

 

 

Witaj Mirek

sorki może to głupie pytanie. Nigdy nie robiłem wyrobów z szynkowara ale zawsze myślałem, że musi on być cały zanurzony w wodzie.

Michaś dobrze myślisz mnie też nie dawno oświecono;))

To pewnie jeszcze ja zadam głupie pytanie :facepalm: ale jak już poruszyliśmy ten temat, to czy taki szynkowar w kształcie walca też powinien być cały zanurzony w wodzie? tylko bez śmiechu mi tu :laugh: uczę się ... więc się pytam grzecznie :cool:
Ja myślę że też;))
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382391
Udostępnij na innych stronach

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382393
Udostępnij na innych stronach

Nie zanurzam szynkowara całego w wodzie !  :cool:

Szkoda mi pysznej galaretki.

To na jakiej wysokości ma być woda ? a galaretka musi być obowiązkowo ! :)

Zapominamy, ze życie jest kruche i delikatne i nie trwa wiecznie. Zachowujemy się wszyscy, jakbyśmy byli nieśmiertelni. Codziennie patrz na świat, jakbyś oglądał go po raz pierwszy. Eric-Emmanuel Schmitt
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382395
Udostępnij na innych stronach

Na takiej, aby nie wlewała się do wsadu.

U mnie gdzieś około 1-2 cm poniżej górnej krawędzi szynkowaru.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382401
Udostępnij na innych stronach

A ja zalewam cały szynkowar a wsad zawsze mam w osłonce -jakoś nie mogę przekonać się by wsad wkładać bez osłony do szynkowara :hmm: .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382402
Udostępnij na innych stronach

To zależy z czego wykonany masz szynkowar.

Przy szynkowarach ze stali nierdzewnej lub kwasoodpornej woreczki nie są potrzebne.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382405
Udostępnij na innych stronach

Mam jeden ze stali kwasoodpornej i w nim też nie będę parzyć bez osłonek bo według mnie wyciek soków  z wyrobu do wody jest zawsze a poza tym lubię gdy wyroby typu mielonka mają galaretkę ( dodaję też zawsze żelatyny) .

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382406
Udostępnij na innych stronach

ja mam szynkowar ze stali nierdzewnej i daje woreczek a woda siega tak zeby wsad byl ponizej poziomu wody.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382407
Udostępnij na innych stronach

 

 

Oczywiście każdy sam dopracowuje sobie własne metody .
   :thumbsup:

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-382408
Udostępnij na innych stronach

  • 2 lata później...

Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu. Doradźcie proszę, ile dac pieprzu w ziarnach na kg mięska i czy pieprz trzeba wcześniej np namoczyć albo sparzyć?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534753
Udostępnij na innych stronach

Czemu mają służyć całe ziarna pieprzu białego?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534756
Udostępnij na innych stronach

 

 

Chciałbym zrobić szyneczkę według tego przepisu ale z całymi ziarnami pieprzu.

 

Z całymi - średni pomysł, lepiej młotkowany, grubo mielony czy lekko skruszony w moździerzu...  2-3g aromatycznego  na kilogram  :cool:

Gorycz złej jakości pozostaje długo po tym, gdy słodycz ceny została zapomniana.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534758
Udostępnij na innych stronach

Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego  na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu :D  :mellow: .

Sznurek od mojej wędzonki jest smaczniejszy od wędlin z marketu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534759
Udostępnij na innych stronach

Ja dodał bym cały słoiczek pieprzu zielonego marynowanego  na 1/kg szynki, ale to trzeba być fanem pieprzu :D  :mellow: .

:thumbsup:  Ja tak robię. Ale smak tego pieprzu jest specyficzny, radzę spróbować przed dodaniem.

Piksiak

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534761
Udostępnij na innych stronach

Pieprz zielony jak najbardziej i to taki z zalewy.

Biały i to jeszcze cały....jakoś to nie widzę.

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534764
Udostępnij na innych stronach

Jak chce ktokolwiek dawać cały pieprz w ziarenkach ... to najpierw zalać wrzątkiem na dobę potem zalewa octowa octowa słodko kwaśna (ocet /cukier 1:1 ocet woda 1/2 maks 3) zalać gorącą i zostawić minimum na dwie doby ;)

Inaczej to będzie gorzki hardcor ;)

 

Tapniete z GT-I9500

Edytowane przez roger

Robert
601353601
ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-534767
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

Miro, a gdybym zamiast do szynkowaru nadział tą masę do jelita białkowego i uwędził? Jestem na razie na początku swojej przygody z wędzarnią a szykuję się do drugiego wędzenia i chciałbym spróbować uwędzić szynkową

 

Wysłane z mojego Redmi 3S przy użyciu Tapatalka

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-550895
Udostępnij na innych stronach

Nie ma jelit białkowych są osłonki białkowe. Szynkową powinieneś robić w takich właśnie osłonkach o kalibrze minimum 80 i uwędził. Edytowane przez arkadiusz

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10558-szynkowa-parzona-wg-miro/page/2/#findComment-550900
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.