ANNAM Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #26 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Postaram się zrobić lepszą foteczkę. Zro zdjecie w swietle dziennym bedzie wtedy bardzoej oddawac realny kolor Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #27 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Spróbuje w paint'cie bo photoshop jak i wędzenie mnie przerasta. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #28 Opublikowano 21 Grudnia 2014 punias nie unoś się ale ta szynka naprawdę jest nieco za mocno uwędzona i tym samym nieco mniej zdrowa. Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #29 Opublikowano 21 Grudnia 2014 wędzenie mnie przerasta.Nie przesadzaj, dziczyzna zawsze jest trochę ciemniejsza. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
punias007 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #30 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
spec202 Opublikowano 21 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #31 Opublikowano 21 Grudnia 2014 jelonkowa to ze 20 kilo mięsa szkoda spierd.....uć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
redzed Opublikowano 22 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #32 Opublikowano 22 Grudnia 2014 Miło się czyta wasze pochwały, ale jeszcze milej było by poczytać rady czcigodnych mędrców ... bo tak się składa że jeszcze jedna taka szyneczka mnie czeka. Tym razem jelenia.Ja bym dodał 50% tłustej wieprzowiny i zrobiłbym wspaniałą kiełbasę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
gajowy_marucha Opublikowano 2 Stycznia 2015 Zgłoś Udostępnij #33 Opublikowano 2 Stycznia 2015 (edytowane) Witam wszystkich.Podepnę się pod temat bo w zamrażalce marznie sobie obecnie sarna podzielona na części. Niestety moim domownikom przejadła się wg. moich przepisów i zaczęła "przeszkadzać" marynata z wina czerwonego - ciągle smakuje tak samo stwierdzono Macie jakiś przepis na marynatę nie oparty na winie tak by żone i córkę zadwolić potrawą Najlepiej coś prostego a skutecznego.Szkoda mi marnować mięsko na "doświadczenia Z góry wielkie dzięki.Dołączam fotkę z ostatniej pieczeni - udziec z sarny z kluseczkami, żurawiną i ćwikłą Edytowane 2 Stycznia 2015 przez gajowy_marucha Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 23 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #34 Opublikowano 23 Września 2015 No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
ANNAM Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #35 Opublikowano 24 Września 2015 , i dalej czuć lasem, Ziola jedynie moga zmienic zapach. CZasem jak mm baranine bardziej przechodzaca zapachem dodaje wiecej rozmarynu i czasem taragon( daje taki cytrynowy zapach). Cytuj Be you.The world will adjust.The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 24 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #36 Opublikowano 24 Września 2015 wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach 5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa Może to mięso ze starego kozła w rui Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #37 Opublikowano 25 Września 2015 No właśnie te kwaśne marynaty już dawno mnie osłabiły, wczoraj odmroziłem udźca sarniego, zapeklowałem jak wieprzowinę, tylko ten zapach Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #38 Opublikowano 25 Września 2015 Z jakiegoś powodu marynaty do baraniny czy dziczyzny są opierane na winie lub occie i dużej ilości ziół z czosnkiem.... Możesz spróbować zrobić marynatę na mleku lub jogurcie czy majonezie oczywiście również z czosnkiem i ziołami jak cząber, rozmaryn, majeranek co tam lubisz ... również spowoduje kruchość mięsa i zmieni trochę zapaszek ... ale nie zniweluje całkowicie Udziec jest z bardzo młodej sarenki, odstrzał był na początku tego roku i mrożona do teraz, tak że zapach nie jest zbyt intensywny mnie nie przeszkadza, natomiastte kwaśne marynaty bleeee stąd próby zrobienia jak wieprzka, na razie zapeklowałem tradycyjnie wg tabelki na 7 dni ale przed końcem właśnie zamierzałem zmienić i walnąć DUŻO ziół i jak trafnie podpowiedziałeś majonezu Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
roger Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #39 Opublikowano 25 Września 2015 wg tabelki na 7 dni Oj będzie słono ... to delikatne mięso ja do jego solenia czy peklowania podchodzę ostrożniej niż do polędwicy a Ty "grubo jedziesz" z ta dawką soli Cytuj Robert601353601ʎuɯnɹʇ po oʞǝıʍ oʇ ɯǝsɐzɔ oʞlʎʇ-ɯǝıʞǝıʍ z ǝɾǝzɹpɐɯ ʞǝıʍolzɔ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #40 Opublikowano 25 Września 2015 Udziec jest z bardzo młodej sarenki, Czy pamiętałeś o wycięciu gruczołów pachwinowych?One są przede wszystkim nośnikiem zapachów, szczególnie u sztuk męskich Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #41 Opublikowano 25 Września 2015 (edytowane) Ach ! wg . tabelki litry, a stężenie zrobiłem 60 gr na litr tak robię polędwiczki, bo to maluśki udziec, tak że słoność powinna być ok Anna tak, udziec jest "czysty" zresztą to i tak była samica byłem przy rozbiorze u myśliwego Edytowane 25 Września 2015 przez robotek Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #42 Opublikowano 25 Września 2015 5 miesiący w zamrażarce, i dalej czuć lasem, kuźwa nie wiem, płukałem setki razy i dalej dupa I tak zostanie.Sarna ma specyficzny smak i zapach.Trzeba to lubić.Ja mięso z sarny używam jako dodatek do kiełbasy z dzika i zapaszek znika.Mrożenie nie ma nic do tego.Nieraz mrożone leży u mnie w zamrażarce i z pół roku i zapaszek niestety pozostaje.Nie ma też znaczenia płeć.Jedno i drugie capi. Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #43 Opublikowano 25 Września 2015 Chyba nie wiecie jak capi kozioł w dodatku stary i w rui skoro młoda sarna płci żeńskiej śmierdzi Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
kotunia Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #44 Opublikowano 25 Września 2015 widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
robotek Opublikowano 25 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #45 Opublikowano 25 Września 2015 widocznie wszystko przed nimi. Ja wychowałem się na dziczyźnie i z młodych sztuk nie czuję ,żadnego zapachu ( a może powonienie u mnie nie tak?) hahahaha powonienie napewno wporzo, tylko zależy jaki ma kto smacor, ja mam the best, tylko mnie kwaśne w mięsie drażni ... Cytuj Mój profil: https://www.facebook.com/kuklafoto/Oprócz zdrowych szyneczek zajmuję się kosiarkami:Robotek Sprzęt Ogrodniczy Leśny i Elektronarzędzia : https://www.facebook.com/robotek2 Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 29 Września 2015 Zgłoś Udostępnij #46 Opublikowano 29 Września 2015 tylko mnie kwaśne w mięsie drażni .. W takim razie powinieneś mięso dobrze wypłukać z bejcy a nawet wymoczyć.Powinno być też dobrze nasolone bo sól redukuje kwaśny smak.Kwaśne bejce służą przede wszystkim kruszeniu mięsa i równoważeniu obcych zapachów. Absolutnie nie powinny dominować w wyrobie.Po dobrym wypłukaniu mięsa należy je dopiero potraktować przyprawami korzennymi, czosnkiem, cebulą, grzybami - co kto lubi.Do sosu nie dodawaj wina - skoro nie lubisz. Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.