uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #1 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Witam. Nie jestem początkującym zadymiarzem, wędziłem już nie raz. Zawsze sporządzałem solankę metodą "na jajko". Czyli: garnek, woda, sól peklowa i surowe jajko. Jak wypłynęło,ewentualnie "wisiało" w solance, wtedy zalewałem mięso. Teraz zakupiłem solomierz (wyskalowany w stopniach Baume) i szukając informacji w necie zgłupiałem. Mam do zapeklowania 18kg mięsa. Według tej tabeli http://www.sklep-masarski.pl/images/Tabele_peklowania.pdf na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. Gdzie jest haczyk? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/ Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #2 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) trzeba było zamiast solomierza kupić wagę jubilerską (ok15-20Pln) i niemiałbyś problemu wcale Zawsze sporządzałem solankę metodą "na jajko".na lewe czy na prawe ?? hihi, a tak poważnie to jajko, jajku nierówne, mają różne wielkość i (raczej) za każdym razem wychodziło ci inne stężenie solanki, na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. Gdzie jest haczyk?Ja daję 0,5 litra zalewy na kg. mięsa, dobieraj takie naczynie żeby mięsko miało dość ciasno, ale nie za ciasno, poziom solanki możesz podnieść wkładając do pojemnika zakręcone butelki/słoiki z wodą. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez osid Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388122 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
jureczek4 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #3 Opublikowano 5 Grudnia 2014 W odpowiednim naczyniu-dużo mięsa -- mało wody. Cytuj PozdrawiamJurek Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388123 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #4 Opublikowano 5 Grudnia 2014 No nie pomogliście mi wcale. Nie potrzebuję podnosić poziomu solanki. Spróbuj zalać worek (20kg) cementu siedmioma litrami wody. Da się? Raczej słabo. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388125 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #5 Opublikowano 5 Grudnia 2014 unix ,posluchaj tych co dobrze Ci radza ,napewno juz robili nie raz ani dwa i wiedza czy da sie zalac czy nie .a cement to nie mieso Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388131 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #6 Opublikowano 5 Grudnia 2014 na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. No przecież.... Ja daję 0,5 litra zalewy na kg. mięsa, dobieraj takie naczynie żeby mięsko miało dość ciasno, ale nie za ciasno, poziom solanki możesz podnieść wkładając do pojemnika zakręcone butelki/słoiki z wodą. ... ... Moim zdaniem ...po problemie... No nie pomogliście mi wcale. To o co Ci konkretnie chodzi ? Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388132 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #7 Opublikowano 5 Grudnia 2014 unix ,posluchaj tych co dobrze Ci radza ,napewno juz robili nie raz ani dwa i wiedza czy da sie zalac czy nie .a cement to nie mieso Ja tu dałem tylko taki przykład. 18 kg mięsa odpowiada objętościowo workowi cementu (a nawet 1,5 worka). W jakim naczyniu można to zalać siedmioma litrami wody, tak aby wstawić to do lodówki, zwykłej, domowej? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388134 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gen Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #8 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jeżeli przerabiasz jednorazowo 18 kg to powinieneś mieć do tego miejsce.Zawsze możesz rozdzielić na kilka pojemników. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388135 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
osid Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #9 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Spróbuj zalać worek (20kg) cementu siedmioma litrami wody. Da się? Raczej słabo. oczywiście że się da !! w odpowiednio dobranym naczyniu. W jakim naczyniu można to zalać siedmioma litrami wody, tak aby wstawić to do lodówki, zwykłej, domowej? w takim którego ścianki są oddalone minimalnie od ścianek worka (z fizyki: „zasada wyporności” bodajże), ja w warunkach domowych używam plastikowych (PP) wiader 10-cio litrowych, jak wyjmę jedną półkę z lodówki to wchodzą mi 4 takie wiadra, a do każdego z nich 4 kawałki do 1,5kg. krótko mówiąc w naczyniu ma być mało miejsca na solankę, uwierz że się da, używając proporcji 0,5l / kg. nawet nie potrzebuje butelek czy słoików do podnoszenia poziomu solanki, a mięso jest całe przykryte. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388137 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Einshell Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #10 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Oj tam... Teraz są takie temperatury , że możesz trzymać w garażu czy na balkonie ... Cytuj Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi... '' Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388138 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #11 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Ok reasumując... Z tą tabelą jest wszystko okej i da się zalać 18kg mięsa siedmioma litrami wody. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388139 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
chudziak Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #12 Opublikowano 5 Grudnia 2014 uzinx, zrób solanki tak jak poradził Ci osid czyli ok 50 % wagi mięsa . Cytuj "...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde Wczoraj snem szczęśliwym, I każde Jutro wizją nadziei." Kalidasa V w n.e. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388162 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #13 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Według tej tabeli http://www.sklep-mas..._peklowania.pdf A jaka ładna tabela Uzinx ja zajdziesz odpowiednie naczynie to tej solanki może być nawet za dużo. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388181 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #14 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dobra jeszcze jedna myśl mnie naszła. Jak się okaże, że potrzebuję do zalania tego mięsa 10L wody, to sypię soli tyle, aż solomierz pokaże 9 (peklowanie 14 dni). Dobrze kombinuję? Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388187 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Gonzo Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #15 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dobrze kombinuję? Dobrze kombinujesz.. Ja na 14 dni stosuję przeważnie solankę 8,3% . A wody? ile wlezie do zakrycia mięsa.Najpierw zalewam mięso wodą bez pekosoli, wtedy wiem ile potrzeba wody i robię solankę o stężeniu w/w.Nie mam niepotrzebnej ilości solanki. Pozdrawiam Cytuj Carpe diem - raz kozie death Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388213 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #16 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Może to pomoże Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388220 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #17 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Dzięki wszystkim za rady. Ostatecznie zrobiłem tak. 9 litrów wody+900g soli co dało odczyt na solomierzu 8. Dosypałem jeszcze 100g, ale odczyt już się nie zmienił. Zrobiłem test z jajkiem i "zawisło" tak więc powinno być dobrze. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388244 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #18 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Twoja solanka ma trochę wiecej jak 10st Be. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez DZIADEK Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388247 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
uzinx Opublikowano 5 Grudnia 2014 Autor Zgłoś Udostępnij #19 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Twoja solanka ma trochę wiecej jak 10st Be.Jak to? Możesz rozwinąć? Bo ja już zgłupiałem. Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388249 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
EAnna Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #20 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zrobiłem test z jajkiem i "zawisło" tak więc powinno być dobrze. Ze świeżym czy takim jak sprzedają na stoiskach Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388251 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #21 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Jak to? Możesz rozwinąć? Bo ja już zgłupiałem. Punkt zerowy w skali Baumé odpowiada gęstości wody, natomiast punkt 10°Bé - gęstości 10% roztworu NaCl. 9 litrów wody+900g soli co dało odczyt na solomierzu 8. Wydaje się, że solomierz pokazał nieco za mało. Dosypałem jeszcze 100g, ale odczyt już się nie zmienił. Zwiększając ilość soli w tej samej objętości stężenie się zwiększa.Wniosek, niedokładny solomierz. Stężenie procentowe (c%) liczymy ze wzoru: c% = 100% x (masa substancji / masa roztworu) Przy czym trzeba pamiętać, że biorąc 1000g wody i 100g soli otrzymujemy 1100g roztworu 10% Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388254 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
DZIADEK Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #22 Opublikowano 5 Grudnia 2014 Jednemu stopniowi Baume (Be) odpowiada zawartość 10 g (0,010 kg) NaCl w 1 litrze wody. Cytuj Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388258 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Pools Opublikowano 5 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #23 Opublikowano 5 Grudnia 2014 (edytowane) Jednemu stopniowi Baume (Be) odpowiada zawartość 10 g (0,010 kg) NaCl w 1 litrze wody. Dokładnie tak napisałem: 10 g soli + 1000 g wody = 1010 g solanki o stężeniu 1% Reasumując, żeby mieć 1000 g solanki o stężeniu 10% należy rozrobić 100g soli i 1000g wody i odjąć 100g otrzymanego roztworu. Edytowane 5 Grudnia 2014 przez Pools Cytuj Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388266 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
boggi Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #24 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Jeśli dobrze uważałem na chemii, to tak, odmierzamy sól 100g i dolewamy wody do 1000ml objetości .Otrzymujemy wtedy 1 litr solanki o stężeniu 10 %, nasze hobby to nie laboratorium,więc chyba taka pomyłka mieści się w widełkach tolerancji Cytuj Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam. https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ http://boggi-okna.pl Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388301 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
arkadiusz Opublikowano 6 Grudnia 2014 Zgłoś Udostępnij #25 Opublikowano 6 Grudnia 2014 Cytuj Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,jak wielkiego zadania się podejmuje,bo będzie musiał wymyślićjeszcze dwadzieścia innych kłamstw,żeby podtrzymać to jedno.(Alexander Pope)Nie odpowiadam na PW. Odnośnik do komentarza https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388313 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.