Skocz do zawartości

Rekomendowane odpowiedzi

Witam. 

Nie jestem początkującym zadymiarzem, wędziłem już nie raz. Zawsze sporządzałem solankę metodą "na jajko". Czyli: garnek, woda, sól peklowa i surowe jajko. Jak wypłynęło,ewentualnie "wisiało" w solance, wtedy zalewałem mięso. Teraz zakupiłem solomierz (wyskalowany w stopniach Baume) i szukając informacji w necie zgłupiałem. Mam do zapeklowania 18kg mięsa. Według tej tabeli http://www.sklep-masarski.pl/images/Tabele_peklowania.pdf na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. Gdzie jest haczyk?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/
Udostępnij na innych stronach

trzeba było zamiast solomierza kupić wagę jubilerską (ok15-20Pln) i niemiałbyś problemu wcale  ;) 

 

 

Zawsze sporządzałem solankę metodą "na jajko".

na lewe czy na prawe ?? hihi, a tak poważnie to jajko, jajku nierówne, mają różne wielkość i (raczej) za każdym razem wychodziło ci inne stężenie solanki,

 

 

na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa. Gdzie jest haczyk?

Ja daję 0,5 litra zalewy na kg. mięsa, dobieraj takie naczynie żeby mięsko miało dość ciasno, ale nie za ciasno, poziom solanki możesz podnieść wkładając do pojemnika zakręcone butelki/słoiki z wodą.

Edytowane przez osid
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388122
Udostępnij na innych stronach

unix ,posluchaj tych co dobrze Ci radza ,napewno juz robili nie raz ani dwa i wiedza czy da sie zalac czy nie .

a cement to nie mieso  :)

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388131
Udostępnij na innych stronach

 

 

na 18kg mięsa potrzebuję 7,2L wody. I tu pojawia się problem. Taka ilość wody nie pokryje nawet w połowie takiej ilości mięsa.
  No przecież....

 

Ja daję 0,5 litra zalewy na kg. mięsa, dobieraj takie naczynie żeby mięsko miało dość ciasno, ale nie za ciasno, poziom solanki możesz podnieść wkładając do pojemnika zakręcone butelki/słoiki z wodą.
... :rolleyes: ... Moim zdaniem ...po problemie...

 

No nie pomogliście mi wcale.
  :facepalm:  To o co Ci konkretnie chodzi ?
Einshel ,, Jak 'se' człowiek sam nie zrobi , to mu nikt nie zrobi...:) ''
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388132
Udostępnij na innych stronach

unix ,posluchaj tych co dobrze Ci radza ,napewno juz robili nie raz ani dwa i wiedza czy da sie zalac czy nie .

a cement to nie mieso  :)

Ja tu dałem tylko taki przykład. 18 kg mięsa odpowiada objętościowo workowi cementu (a nawet 1,5 worka). W jakim naczyniu można to zalać siedmioma litrami wody, tak aby wstawić to do lodówki, zwykłej, domowej? 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388134
Udostępnij na innych stronach

 

Spróbuj zalać worek (20kg) cementu siedmioma litrami wody. Da się? Raczej słabo.

 

oczywiście że się da !! w odpowiednio dobranym naczyniu.

 

 

W jakim naczyniu można to zalać siedmioma litrami wody, tak aby wstawić to do lodówki, zwykłej, domowej?

 

w takim którego ścianki są oddalone minimalnie od ścianek worka (z fizyki: „zasada wyporności” bodajże), ja w warunkach domowych używam plastikowych (PP) wiader 10-cio litrowych, jak wyjmę jedną półkę z lodówki to wchodzą mi 4 takie wiadra, a do każdego z nich 4 kawałki do 1,5kg.

 

krótko mówiąc w naczyniu ma być mało miejsca na solankę, uwierz że się da, używając proporcji 0,5l / kg. nawet nie potrzebuje butelek czy słoików do podnoszenia poziomu solanki, a mięso jest całe przykryte.

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388137
Udostępnij na innych stronach

uzinx, zrób solanki tak jak poradził Ci osid czyli ok 50 % wagi mięsa  .

"...dobrze przeżyte Dziś uczyni każde

Wczoraj snem szczęśliwym,

I każde Jutro wizją nadziei."

Kalidasa V w n.e.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388162
Udostępnij na innych stronach

 

 

 

A jaka ładna tabela  :D

Uzinx ja zajdziesz odpowiednie naczynie to tej solanki może być nawet za dużo.

 

Pozdrawiam  ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388181
Udostępnij na innych stronach

Dobra jeszcze jedna myśl mnie naszła. Jak się okaże, że potrzebuję do zalania tego mięsa 10L wody, to sypię soli tyle, aż solomierz pokaże 9 (peklowanie 14 dni). Dobrze kombinuję?

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388187
Udostępnij na innych stronach

 

 

Dobrze kombinuję?

 

Dobrze kombinujesz.. Ja na 14 dni stosuję przeważnie solankę  8,3% . A wody? ile wlezie do zakrycia mięsa.Najpierw zalewam mięso wodą bez pekosoli, wtedy wiem ile potrzeba wody i robię solankę o stężeniu w/w.Nie mam niepotrzebnej ilości solanki.

 

Pozdrawiam ;)

Carpe diem - raz kozie death

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388213
Udostępnij na innych stronach

Dzięki wszystkim za rady. Ostatecznie zrobiłem tak. 9 litrów wody+900g soli co dało odczyt na solomierzu 8. Dosypałem jeszcze 100g, ale odczyt już się nie zmienił. Zrobiłem test z jajkiem i "zawisło" tak więc powinno być dobrze.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388244
Udostępnij na innych stronach

Twoja solanka ma trochę wiecej jak 10st Be.

Edytowane przez DZIADEK
Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388247
Udostępnij na innych stronach

 

 

Zrobiłem test z jajkiem i "zawisło" tak więc powinno być dobrze.

Ze świeżym czy takim jak sprzedają na stoiskach  ;)

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388251
Udostępnij na innych stronach

Jak to? Możesz rozwinąć? Bo ja już zgłupiałem.

 

 

Punkt zerowy w skali Baumé odpowiada gęstości wody, natomiast punkt 10°Bé - gęstości 10% roztworu NaCl

 

 

9 litrów wody+900g soli co dało odczyt na solomierzu 8.

 

 

Wydaje się, że solomierz pokazał nieco za mało.

 

 

Dosypałem jeszcze 100g, ale odczyt już się nie zmienił.

 

 

 

Zwiększając ilość soli w tej samej objętości stężenie się zwiększa.

Wniosek, niedokładny solomierz.

 

Stężenie procentowe (c%) liczymy ze wzoru:  c% = 100% x (masa substancji / masa roztworu) 

 

Przy czym trzeba pamiętać, że biorąc 1000g wody i 100g soli otrzymujemy 1100g roztworu 10%

 

Jeśli się mylę, proszę o sprostowanie.

Edytowane przez Pools
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388254
Udostępnij na innych stronach

Jednemu stopniowi Baume (Be) odpowiada zawartość 10 g (0,010 kg) NaCl w 1 litrze wody. 

Wszystko co zrobimy sami dla siebie jest najlepsze, nawet gdy to nie odpowiada utartym standartom jakości produktu.
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388258
Udostępnij na innych stronach

Jednemu stopniowi Baume (Be) odpowiada zawartość 10 g (0,010 kg) NaCl w 1 litrze wody.

 

 

Dokładnie tak napisałem: 10 g soli + 1000 g wody = 1010 g solanki o stężeniu 1%

 

Reasumując, żeby mieć 1000 g solanki o stężeniu 10% należy rozrobić 100g soli i 1000g wody i odjąć 100g otrzymanego roztworu.

Edytowane przez Pools
Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388266
Udostępnij na innych stronach

Jeśli dobrze uważałem na chemii, to tak, odmierzamy sól 100g i dolewamy wody do 1000ml objetości .

Otrzymujemy wtedy 1 litr solanki o stężeniu 10 %, nasze hobby to nie laboratorium,więc chyba taka pomyłka mieści się w widełkach tolerancji :)

Powoli się wprawiam i zaczynam się rozpędzać :)

 

Pan S jest moim przyjacielem i codziennie go odwiedzam.

 

https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/

 

http://boggi-okna.pl

 

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388301
Udostępnij na innych stronach

post-41296-0-88128500-1417852071_thumb.jpg

Ten, kto mówi kłamstwo, nie uświadamia sobie,

jak wielkiego zadania się podejmuje,

bo będzie musiał wymyślić

jeszcze dwadzieścia innych kłamstw,

żeby podtrzymać to jedno.

(Alexander Pope)

Nie odpowiadam na PW.

Odnośnik do komentarza
https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10694-peklowanie-z-solomierzem/#findComment-388313
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie
×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.