Skocz do zawartości

Bilu dymi


bilu72

Rekomendowane odpowiedzi

  • Odpowiedzi 399
  • Dodano
  • Ostatniej odpowiedzi

Top użytkownicy w tym temacie

200g zaczynu zakwasowego żytniego razowego (130% hydracji)

550g mąki białej pszennej chlebowej

1 łyżeczka słodu(opcjonalnie)

1 łyżka soli

300g letniej wody

opcjonalnie: 1/4-1/2 łyżeczki drożdży instant

opcjonalnie:2-3 łyżeczki kminku,czarnuszki kto co lubi

Wszystkie składniki mieszamy w dużej misce, a potem zagniatamy sprężyste, gładkie ciasto. Zostawiamy w szczelnie zakrytej misce na 2-2,5 godziny i składamy w tym czasie 2-3 razy.

Następnie  należy zwinąc owalny bochenek oprószyć mąką  i umieścić  go w koszyku do wyrośnięcia na 1-1,5 godziny (krótko, gdy dodasz  drożdże, dłużej jeśli chleb jest na samym zakwasie).

Kiedy chleb pięknie wyrośnie należy przygotować liść kapusty: umyć go, skropić zimną wodą i posmarować olejem ja umieściłem liść na blaszce do pizzy wyrośnięty chlebek przerzucamy na przygotowany liść i

pieczemy z parą (wrzucam kilka kostek lodu do piekarnika)w piecu nagrzanym do 240°C przez 10 minut, potem obniżam temperaturę do 200°C i piekę jeszcze 30-40 minut(każdy piekarnik piecze inaczej więc należy obserwować proces pieczenia). W połowie pieczenia bochenek można obrócić, aby obie strony jednakowo się zbrązowiły(ja tego nie robiłem więc spód był blady)

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 miesiące temu...

 

 

bilu72 - miej na uwadze że danie z ostrą węgierską pastą - pali 2 razy... 

 

 To powinienes jeszcze dodac, " Kiedy wchodzi i wychodzi " :tongue:  ;)  :D  

Be you.

The world will adjust.

The future belongs to those who believe in the beauty of their dreams.( Eleanor Roosevelt) 

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 4 tygodnie później...

Po 25 min jeszcze troszkę blade

[Dodano: 29 sie 2019 - 19:34]

Na dopieczenie pszło wraz z bagietką

[Dodano: 29 sie 2019 - 19:53]

Ogólnie efek końcowy ok. ale na kolana nie powala.

[Dodano: 29 sie 2019 - 19:57]

post-63315-0-19420600-1567099065_thumb.jpg

post-63315-0-62872100-1567099993_thumb.jpg

post-63315-0-49795300-1567101160_thumb.jpg

post-63315-0-19462400-1567101360_thumb.jpg

post-63315-0-96095200-1567101413_thumb.jpg

Edytowane przez bilu72
Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 3 tygodnie później...
  • 2 tygodnie później...
A czego ci do szczęścia brakuje?

www.wyroby-domowe.pl
 Miro zaprasza na zakupy.
oscommerce.gif
Własne wyroby? To prostsze niż ci się wydaje
Blog:   Wyroby domowe wg Miro
FB:  Własne wyroby domowe
 
Doładowanie forumowej świnki-skarbonki za FREE- KLIK

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

 

Brakuje zapachu typowego dla salcesonu.

Jaki salceson masz na myśli?

W zależności od składu zapach będzie się różnił.

 Niedawno degustowałam dwa salcesony @Arkadiusza, włoski i brunszwicki.

Różniły się bardzo zapachem, niemniej stosownie do użytych składników.

Pozdrawiam,

EAnna

 

 

Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne.

EAnna

"Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy."

Arystoteles

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

  • 1 miesiąc temu...

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Dodaj odpowiedź do tematu...

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.

Ładowanie

×
×
  • Dodaj nową pozycję...

Powiadomienie o plikach cookie

Umieściliśmy na Twoim urządzeniu pliki cookie, aby pomóc Ci usprawnić przeglądanie strony. Możesz dostosować ustawienia plików cookie, w przeciwnym wypadku zakładamy, że wyrażasz na to zgodę.