EAnna Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1251 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Wybacz , ale nie ma to znaczenia Z praktyki i starych książek wiem, że ma IMHO.Poza okresem letnim, a szczególnie późnojesiennym i zimowym, ilość bakterii zakwaszających ulega widocznej redukcji.Kiedyś funkcjonowały tzw zapiecki, na których temperatury były ok. 30 st. C a i tak mleko trudniej się zakwaszało. To samo dotyczy wszelkich kiszonek na LAB. We współczesnych domach konkurencję bakteriom robią jeszcze dodatkowo domestosy.W tym roku również spóźniłam się nieco z kapustą i mimo trzymania jej w temp. ok. 25 st.C. ledwo, ledwo zastartowała W każdym razie nie było burzliwej fermentacji takiej, jakie bywały przez oststnie 50 lat Nie było potrzeby przebijania. Dogrzewałam ją przez dwa tygodnie na kaloryferze podłogowym i o włos uniknęłam rozwoju bakterii gnilnych.Gdybym po 4 dniach dała ją do piwnicy, byłoby po kapuście Cytuj Pozdrawiam, EAnna Układy symbiotyczne należy starannie pielęgnować, bowiem nic nie jest wieczne. EAnna "Kto chce się rozwijać, musi wpierw nauczyć się wątpić, gdyż wątpliwość ducha prowadzi do odkrycia prawdy." Arystoteles Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1252 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Moja nie miała problemu ze startem. W poniedziałek minęło 10 dni a teraz do zimnej piwnicy. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1253 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Widocznie mam w domu dobre bakterie i mikroorganizmy, bo nie ma znaczenia o jakiej porze roku zakupię kapustę w LIDL-u, poszatkuję i zasolę, (daję 25g. na 1kg wsadu), wychodzi super. Jak kiedyś pisałem, zawsze robię z marchewką, jabłkiem, i różnymi dodatkami warzyw. Po dwóch dniach już muszę przebijać i odgazować, bo fermentacja buzuje, a po czterech kapucha ląduje w słoikach i lodówce, no i zawsze jest pyszna. Sporo tego robię bo wszyscy znajomi i rodzinka taką chrupiącą, nie przekwaszoną, tylko typowo surówkową się zajadają, i zawsze proszą o kolejne porcje. W lodówce może stać kilka miesięcy co najmniej. Ostatnio robiłem z takiej trochę innej, trochę dziwnej odmiany kapusty, nazywa się u nas w LIDL-u "Śródziemnomorska". Jej główki są dosyć duże i spłaszczone, a sama kapusta znacznie bardziej luźna i nie tak zbita jak normalne główki typowej białej. Jest za to o wiele bardziej krucha i bardziej słodkawa, i świetnie nadaje się do kiszenia. Jest na prawdę pyszna w smaku . To jest taka odmiana kapusty. https://www.warzywapolowe.pl/plaskie-kapusty-od-wiosny-do-jesieni/ https://youtu.be/W01jPWC5bS4 Edytowane 7 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1254 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Ja trzymam 12 dni w domu,przebijam w zależności od potrzeby,i do komórki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1255 Opublikowano 7 Grudnia 2022 No cóż , jedni tradycyjnie kiszą do końca października, innym się daje cały rok. Jakieś drobne doświadczenie w kiszonkach mam i jestem w tej grupie co im się udaje. Najgorsze są zbyt niskie ale równie złe zbyt wysokie temperatury prowadzenia fermentacji i przechowywania produktu. Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1256 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Nooo, ale 4 dni, a 12 dni to jednak spora różnica. U mnie po tak długim czasie byłaby tak kwaśna że nikt by jej nie chciał jeść, dla tego właśnie właśnie 4 dni i lodówka . Co zaś tyczy się kiszenia o rożnych porach roku, to jestem w tej grupie szczęściarzy co Waldek . Edytowane 7 Grudnia 2022 przez sverige2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Muski Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1257 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Ja trzymam 12 dni w domu,przebijam w zależności od potrzeby,i do komórki.Wg mnie dużo za długo i przebijamy od 2 dnia codziennie do dna by nie zgorzkniała. Być może sposób którym kiszę jest inny Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Muski Cytuj Sztuka kulinarna to nie suche 1+5+8 gram na kilogram -to tworzenie poezji smaku z miłości do degustatorów.Odczucie - smaku, szczęścia i zadowolenia - dla każdego ma inny wymiar i postrzeganie- i niech tak zostanie.https://www.instagram.com/ucztujemy/?hl=pl Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Martyńka Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1258 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Nooo, ale 4 dni, a 12 dni to jednak spora różnica.Lubimy kwaśną. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rafcik Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1259 Opublikowano 7 Grudnia 2022 (edytowane) Dobry wieczór, Dziękuję za wszystkie porady dotyczące mojego posta. PozdrawiamRafał Edytowane 7 Grudnia 2022 przez Rafcik Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1260 Opublikowano 7 Grudnia 2022 4 dni, a 12 dni to jednak spora różnica. U mnie po tak długim czasie byłaby tak kwaśna że nikt by jej nie chciał jeść Mówi się o minimum 5 dniach, a poza tym Ty nie robisz kapusty kiszonej tylko gotową surówkę/sałatkę kiszoną. Niedawno zostało to ustalone chyba. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1261 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Co ty sobie Pawle ustalasz, to jest twoja prywatna sprawa, i mnie nic a nic do tego, i przyjmij to do wiadomości . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1262 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Poza okresem letnim, a szczególnie późnojesiennym i zimowym, ilość bakterii zakwaszających ulega widocznej redukcji. Na pewno masz rację ale czytaliśmy już tutaj zabobony o tym, że przed 1 listopada trzeba robić kapustę. Nie jestem przekonany czy z powodów o których piszesz. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1263 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Na pewno masz rację ale czytaliśmy już tutaj zabobony o tym, że przed 1 listopada trzeba robić kapustę. Nie jestem przekonany czy z powodów o których piszesz. I dla tego właśnie odpowiedziałem Ci na Twe ustalenia, i to tyle na ten ciekawy temat . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1264 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Co ty sobie Pawle ustalasz To nie ja ustalałem, że robisz surówkę ale nie chce mi się szukać, bo to mało ważne. Ja kiszę zawsze 10 dni. Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
sverige2 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1265 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Co ty sobie Pawle ustalasz To nie ja ustalałem, że robisz surówkę ale nie chce mi się szukać, bo to mało ważne. Ja kiszę zawsze 10 dni. Po raz kolejny więc powtórzę, co Ty Pawle robisz i co sobie ustalasz, to tylko Twoja, i wyłącznie Twoja prywatna sprawa, i mnie nic do tego Pawle, howgh . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Wirus Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1266 Opublikowano 7 Grudnia 2022 Kiszenie kapusty = fermentacja mlekowa - dodatek np. jabłek wzbogaca produkt w węglowodany, które są pożywką dla bakterii fermentacji mlekowej - dodatek ten jest pewnego rodzaju katalizatorem i stąd zmiany w przebiegu procesu. Cytuj Pozdrawiam Wirus. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paweljack Opublikowano 7 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1267 Opublikowano 7 Grudnia 2022 dodatek np. jabłek lub marchwi Cytuj Nowy użytkowniku! Cała wiedza o wędlinach domowych za darmo https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/10412-za-darmo-za-free-dla-każdego-nowego-forumowicza/ Miłego dnia. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1268 Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Ja mojej kapusty niczym nie dosmaczam , robie na raz ok 2 kg ,20 g soli kamiennejna 1 kg.Robie wedlog potrzeb . W kuchni mam 23 stopnie ,kamionka stoi obok pieca i nad zmywarka wiec czasem ma cieplej na 2 dzien przebijam , dociskam talezem na to wyparzony kamien,pokrywka zeby sienie kurzylo . Jak trzymalam dluzej w cieple byla miekka ,barzo kwasna.Kapusta zwykla jaka jest w sklepie mocno zbita ,szatkuje w maszynie z taka tarcza do ciecia na plasterki . Kisze tez buraki na zakwas , robie ocet jablkowy nic mi nie splesnialo jeszcze . Ogorki tez kisze te jednak wychodza roznie ale to chyba zalezy od ogorkow ,bo czasem sa puste lub miekkie. Edytowane 8 Grudnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maciekzbrzegu Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1269 Opublikowano 8 Grudnia 2022 Jak się daje/kisi kapustę w słoiku . To pod zakrętkę dobrze jest dać krążek z jabłka .Gatunek obojętny byle twarde , mogą być najtańsze. Wtedy wierzchnia warstwa kapusty też jest w soku, nie dotyka wieczka, jest ładna. Jak się otwiera słoik to ten plasterek do kosza a jak apetycznie wygląda to do brzuszka. Cytuj Bo w życiu nie chodzi o to by przeczekać burzę, lecz by nauczyć się tańczyć w deszczu. Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1270 Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) Macku ja tak zrobilam jak nastawilam jablka na ocet ,nie wyplywaly. Czasami jak sie kupuje fete czy inne rzeczy w zalewach w sloikach ,to sa tam takie koszyczki na wierzchu zeby nie wyplywaly ,zawsze mozna zachowac na zas . Mam gdzies tylko tak schowalam ze jak potrzebne to znalesc nie mozna Edytowane 8 Grudnia 2022 przez electra Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
paszeko Opublikowano 8 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1271 Opublikowano 8 Grudnia 2022 (edytowane) https://sklep.nomart.pl/q/?keywords=docisk to nie jest reklama!! Edytowane 8 Grudnia 2022 przez paszeko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
electra Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1272 Opublikowano 9 Grudnia 2022 @paszeko,OO wlasnie cos takiego Cytuj https://wedlinydomowe.pl/forum/topic/9853-electra-i-jej-podw%C3%B3rkowa-w%C4%99dzarka/https://wedlinydomowe.pl/forum/viewtopic.php?t=10555&start=0Jeśli uważasz że w internecie wszystko jest za darmo, to się bardzo mylisz.... dlaczego? - sprawdź http://wedlinydomowe...pomocy-stronie/ Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Maxell Opublikowano 9 Grudnia 2022 Zgłoś Udostępnij #1273 Opublikowano 9 Grudnia 2022 Proszę pamiętać, że kamienie do kiszenia kapusty są w różnych rozmiarach. Dlatego warto sprawdzić szerokość swojej beczki, czy garnka i dopiero zamawiać. Na allegro jest ich cała masa. Cytuj „Wszyscy uważają, że czegoś nie da się zrobić. Aż przychodzi taki jeden, który nie wie, że się nie da. I on właśnie to robi” A. Einstein Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 9 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1274 Opublikowano 9 Października 2023 (edytowane) Pierwszy garnuch tegorocznej kapusty się kisi. Edytowane 9 Października 2023 przez bilu72 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
bilu72 Opublikowano 10 Października 2023 Zgłoś Udostępnij #1275 Opublikowano 10 Października 2023 Kapusta po dobie zaczęła ładnie ,,pracować'' Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania...
Rekomendowane odpowiedzi
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.